Zupa fasolowa - 5 przepisów na doskonałe danie obiadowe

0
4,8/5

Zupa fasolowa jest pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem. Przedstawiamy aż pięć różnych przepisów na zupę fasolową. Tradycyjna zupa z fasoli jaś z ziemniakami oraz gotowana na żeberkach to doskonałe pomysły na sycący obiad. Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli idealnie pasuje na zimniejszy dzień. Dla miłośników lekkich i letnich dań przepis na zupę z zielonej fasolki szparagowej będzie jak znalazł. Jest także przepis na zabielaną zupę z fasoli jaś. Poznaj ciekawe przepisy, które przypominają kuchnię babci.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Zupa fasolowa z kiełbasą i pomidorami, a także najlepsze przepisy na prostą, szybką i smaczną zupę fasolową
Zupa fasolowa krok po kroku, czyli 5 najlepszych przepisów na popularną fasolówkę z dodatkami

Zupa fasolowa tradycyjna

Pyszna tradycyjna zupa fasolowa – przepis z boczkiem wędzonym i ziemniakami. Bardzo syty posiłek, który jest niesamowicie smaczny. Sprawdzony przepis, który warto znać. Ta zupa będzie smakować wyśmienicie na gorąco podana z chlebem. Przepis na zupę fasolową zawiera dużą ilość mięsa – mięsożercy będą zachwyceni. Taka właśnie jest zupa fasolowa: treściwa, z dużą ilością mięsa i pyszna. Zupa jest gotowana na wywarze z żeberek. Wykonanie zupy jest czasochłonne, ponieważ przepis wymaga gotowania mięsa i fasoli. Te składniki długo się gotują.

Zupa fasolowa tradycyjna

Pyszna tradycyjna zupa fasolowa – przepis z boczkiem wędzonym i ziemniakami. Bardzo syty posiłek, który jest niesamowicie smaczny. Sprawdzony przepis, który warto znać.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
490 g
Zupa fasolowa tradycyjna

Lista składników do przygotowania zupy fasolowej tradycyjnej

  • fasola biała jaś nasiona suche 200 g
  • Żeberka wieprzowe 600 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Kiełbasa podwawelska 300 g
  • Marchewka 100 g (2 sztuki)
  • Pietruszka 50 g
  • Seler korzeniowy 100 g
  • Cebula 130 g
  • Czosnek 10 g
  • Ziemniaki późne 250 g
  • Koncentrat pomidorowy 25 g (1 łyżka)

Przygotowanie zupy fasolowej tradycyjnej krok po kroku

Przed rozpoczęciem gotowania fasolę trzeba wymoczyć. Najlepiej jest na noc zalać nasiona fasoli zimną wodą i moczyć je przez około 10 godzin.

Po upływie tego czasu fasolę opłucz na sicie. Odstaw na bok.

Do dużego garnka wlej 2 litry wody i zagotuj. Jak woda zacznie wrzeć wrzuć pokrojone wzdłuż kości żeberka. Ponownie poczekaj aż woda zacznie wrzeć. Wyjmij żeberka, wylej wodę, umyj garnek i włóż ponownie żeberka, dodaj 3 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Dodaj także nasiona fasoli. Zalej wszystko zimną wodą i zagotuj. Nie przykrywaj przez pierwsze 15 minut. Po 15 minutach można przykryć. Jak zacznie ie gotować ustaw niewielki ogień, by całość bardzo lekko się gotowała. Całość gotuj około 1,5 godziny - mięso ma być miękkie.

W międzyczasie dodaj niecałą łyżkę soli, trochę pieprzu.

Jak mięso będzie miękkie wyciągnij je z zupy. Jak się ochłodzi spróbuj oddzielić mięso od kości - je na koniec dodasz do zupy.

Obierz selera, cebulę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Pokrój marchewkę, cebulę, selera i pietruszkę w małą kostkę, a ziemniaki w nieco większą.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż je na patelni. Dodaj na patelnię: cebulę, ziemniaki, marchewkę, selera oraz pietruszkę. Pokrój także kiełbasę w pół plastry i smaż wszystko razem kilka minut do zarumienienia.

Pod koniec dodaj na patelnię czosnek. Mieszaj aż całość będzie przyrumieniona.

Zawartość patelni wrzuć do garnka i zamieszaj. Dodaj łyżkę majeranku i koncentratu, dopraw jeśli trzeba i gotuj jeszcze około 30 minut. Na końcu dodaj mięso.

Gotową zupę wyłóż do miseczki i podawaj z pieczywem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa fasolowa tradycyjna

Zupa fasolowa na żeberkach

Bardzo dobra i aromatyczna zupa grochowa na żeberkach wędzonych i na boczku. Szybsza alternatywa na zupę fasolową, ponieważ z użyciem fasoli z puszki. Pysznie i sycąco. Jest to przepis, który nie wymaga zbyt wielu składników, nie dodaje się do niej także koncentratu pomidorowego. Przepis jest bardzo łatwo zrobić. By ugotować zupę z tego przepisu, potrzebujesz domowego bulionu. Zupa jest najpyszniejsza, gdy jest podana gorąca w towarzystwie świeżego pieczywa. Gorącą zupę posyp świeżą natką pietruszki. Ta zupa jest rozgrzewająca i zapewnia sytość. Jest to treściwy posiłek, po którym każdy będzie najedzony.

Zupa grochowa na żeberkach

Bardzo dobra i aromatyczna zupa grochowa na żeberkach wędzonych i na boczku. Szybsza alternatywa na zupę fasolową, ponieważ z użyciem fasoli z puszki. Pysznie i sycąco.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
400 g
Zupa grochowa na żeberkach

Lista składników do przygotowania zupy grochowej na żeberkach

  • fasola konserwowa 400 g
  • Wędzone żeberka wieprzowe 500 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Ziemniaki młode 250 g
  • Marchewka 100 g
  • Bulion drobiowy 2000 g

Przygotowanie zupy grochowej na żeberkach krok po kroku

Fasolkę wypłucz pod bieżącą wodą. Odstaw na bok.

Przygotuj bulion. Zagotuj go. Dodaj do gotującego się bulionu pokrojone na mniejsze kawałki żeberka. Zmniejsz moc palnika i gotuj wszystko około 60 minut.

Po 30 minutach obierz ziemniaki oraz marchewkę. Marchewkę pokrój w plastry, a ziemniaki w dużą kostkę. Dodaj warzywa do garnka i gotuj razem z mięsem.

Boczek pokrój w większą kostkę i usmaż na patelni. Dodaj do gotujących się warzyw i mięsa.

Gdy mięso już będzie miękkie wyjmij je z zupy, oddziel od kości i dodaj samo mięso.

Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodaj także fasolę oraz podsmażony boczek. Dodaj też sól, pieprz, łyżeczkę majeranku. Gotuj bez przykrycia zupę przez około 20-25 minut.

Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki i pieczywem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa grochowa na żeberkach

Zupa z czerwonej fasoli

Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli po węgiersku. Świetny posiłek, który jest zdrowym pomysłem na obiad. Przepis jest prosty i warto go spróbować. Gorąca zupa jest genialnym sposobem na rozgrzanie w jesienny lub zimowy dzień. Zupa składa się z prostych składników, zrobienie jej nie jest trudne. Do przepisu wykorzystaj fasolę z puszki. Potrawa ta jest gotowana na mięsie drobiowym, nie zawiera tłustego mięsa. Smakuje wyśmienicie podana na gorąco z pysznym chlebem.

Zupa z czerwonej fasoli

Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli po węgiersku. Świetny posiłek, który jest zdrowym pomysłem na obiad. Przepis jest prosty i warto go spróbować.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
4 g
Zupa z czerwonej fasoli

Lista składników do przygotowania zupy z czerwonej fasoli

  • Udko kurczaka ze skórą 500 g (2 sztuki)
  • Pietruszka 100 g
  • Marchewka 120 g
  • Seler korzeniowy 80 g
  • Cebula 150 g
  • Ziemniaki późne 300 g
  • fasola konserwowa 200 g
  • Por 140 g

Przygotowanie zupy z czerwonej fasoli krok po kroku

Udka umyj. Warzywa obierz. Cebulę obierz i zarumień nad ogniem palnika.

Do garnka wlej około 1,5 l wody (by zakryło mięso - ale mięsa nie dodawaj na razie). Zagotuj samą wodę do wrzenia i dopiero wrzuć umyte mięso. Zagotuj ponownie i jak zacznie wrzeć wyjmij mięso z wody, wylej wodę i umyj garnek.

Do czystego garnka dodaj mięso, obrane warzywa (oprócz ziemniaków) oraz 5 ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Zalej ponownie wszystko wodą tak, by zakryło wszystkie składniki około 2-3 cm ponad poziom składników. Zagotuj i jak zacznie się gotować zmniejsz moc palnika i dodaj łyżkę lubczyku i szczyptę kurkumy. Gotuj godzinę.

Po godzinie wyjmij mięso i warzywa z wywaru. Przecedź wywar na sicie. Zostaw tylko mięso oraz marchewkę.

Wywar ponownie przenieś do czystego garnka. Dodaj mięso oddzielone od kości podzielone na mniejsze części. Ziemniaki pokrój w większą kostkę i dodaj do mięsa i wywaru razem z odcedzoną z zalewy fasolą. Przypraw solą, pieprzem, papryką i chilli. Gotuj bez przykrycia około 20 minut do miękkości ziemniaków i fasoli.

Gotową miskę podawaj razem z pieczywem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa z czerwonej fasoli

Zupa z fasolką szparagową

Zupa z zielonej fasolki szparagowej to jedno z wielu potraw, które chętnie robi się w okresie letnim. Fasolka szparagowa z ziemniakami, koperek i śmietanka - lekko i smacznie. Jest to dobra zupa, warto spróbować, jak nadejdzie czas na fasolkę szparagową. Smaczna zupa z zielonej fasolki i dodatek pieczywa jest wyśmienitym posiłkiem kojarzącym się z wiosennymi smakami. Wykonanie zupy jest proste, wymaga jednak trochę czasu na ugotowanie mięsa. Koniecznie podawaj z pysznym pieczywem – przypomnij sobie smaki zup, które kiedyś gotowały babcie.

Zupa z fasolką szparagową

Zupa z zielonej fasolki szparagowej to jedno z wielu potraw, które chętnie robi się w okresie letnim. Fasolka szparagowa z ziemniakami, koperek i śmietanka - lekko i smacznie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
400 g
Zupa z fasolką szparagową

Lista składników do przygotowania zupy z fasolką szparagową

  • Udko kurczaka ze skórą 500 g (2 sztuki)
  • fasolka szparagowa 500 g
  • Marchewka 120 g
  • Seler korzeniowy 100 g
  • Pietruszka 50 g
  • Por 140 g
  • Ziemniaki młode 500 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g

Przygotowanie zupy z fasolką szparagową krok po kroku

Do garnka włożyć umyte mięso. Zalać 2,5 l wody i zagotować. Zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać obrane warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i fasolki) oraz 4 ziarna angielskie, 5 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i pół łyżeczki lubczyku. Gotuj 60 minut na niewielkim ogniu.

W tym czasie fasolkę obierz z końcówek, umyj i pokrój na pół.

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę.

Po 60 minutach wyjmij mięso i warzywa (zostaw tylko marchewkę). Odcedź wywar na sicie. Wywar przelej do czystego garnka. Dodaj do niego mięso oddzielone od kości i pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj też ziemniaki i fasolkę. Gotuj kolejne 30 minut bez przykrycia. Warzywa mają być miękkie.

Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyłącz już gaz, dodaj śmietankę, przypraw do smaku i wymieszaj.

Gotową zupę podawaj ze świeżym koperkiem i pieczywem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa z fasolką szparagową

Zupa fasolowa ze śmietaną

Prosty przepis na dobrą zupę fasolową zabielaną śmietaną. Klasyczna grochówka gotowana na łopatce i na ziemniakach to pyszny posiłek na zimny dzień. Z pieczywem jest idealna. Ugotowanie zupy nie jest trudne. Jest jednak czasochłonne. Warto jednak przeznaczyć czas na ugotowanie zupy fasolowej, ponieważ jest przepyszna. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. Nie używa się tu boczku ani kiełbasy, ale smak jest znakomity. Najlepiej smakuje oczywiście, gdy jest gorąca, a jako dodatek podaje się pieczywo.

Zupa fasolowa ze śmietaną

Prosty przepis na dobrą zupę fasolową zabielaną śmietaną. Klasyczna grochówka gotowana na łopatce i na ziemniakach to pyszny posiłek na zimny dzień. Z pieczywem jest idealna.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
330 g
Zupa fasolowa ze śmietaną

Lista składników do przygotowania zupy fasolowej ze śmietaną

  • fasola biała jaś nasiona suche 200 g
  • Marchewka 100 g
  • Pietruszka 60 g
  • Seler korzeniowy 50 g
  • Por 100 g
  • Ziemniaki późne 300 g
  • Łopatka wieprzowa 500 g
  • Cukier 6 g (1 łyżeczka)
  • Śmietana 18% 25 g (1 łyżka)

Przygotowanie zupy fasolowej ze śmietaną krok po kroku

Fasolę należy uprzednio zalać zimną wodą i zostawić na noc w lodówce do moczenia. Po około 10 godzinach wodę z moczenia fasoli trzeba odlać, a fasolę przepłukać pod wodą. Wsyp do garnka.

Do fasoli dodaj mięso pokrojone w dużą kostkę. Zalej wszystko wodą tak, by było około 4 cm wody ponad składniki, wstaw do gotowania i gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie można przykryć.

W tym czasie obierz warzywa. Gdy fasola i mięso zacznie być miękka dodaj do zupy warzywa pokrojone w dużą kostkę. Gotuj wszystko około 30 minut do miękkości warzyw i mięsa.

Gdy wszystko będzie miękkie wyłącz ogień. Śmietanę umieść w misce, dodawaj stopniowo gorący wywar i zahartuj śmietanę. Dodaj zahartowaną śmietanę do nie gotującej się już zupy. Dodaj też 2 łyżki octu, cukier oraz przypraw do smaku.

Gotową zupę nakładaj do miseczki i podawaj z pieczywem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa fasolowa ze śmietaną

Zupa fasolowa – polska, sycąca zupa

Zupa fasolowa (inaczej nazywana także zupą grochową lub grochówką) jest tradycyjnym polskim daniem. Potrawa ta składa się z fasoli, warzyw (z ziemniakami, marchewką) oraz mięsa. Tego dania nie ma potrzeby zaprawiać mąką. Warzywa dają dużej gęstości, więc jest to zbędne. Klasycznie zupa grochowa jest gotowana na tłustym mięsie: na boczku lub na żeberkach. Zupę warto ugotować dzień przed podaniem. Jeśli zupa postoi będzie mogła połączyć swoje smaki. Gdy smaki składników przegryzą się, zupa staje się bardziej wyrazista i lepsza. Zupa nadaje się do wekowania lub zamrożenia. Jeśli potrzebujesz przedłużyć trwałość potrawy, śmiało korzystaj z tych sposobów. Zrobienie zupy fasolowej będzie możliwe zarówno z suchych nasion tej rośliny, jak i fasoli w puszce. Nie ma większego znaczenia, który rodzaj wybierzesz.

Z zupą fasolową wyśmienicie komponuje się pieczywo. Świeże lub przypieczone albo w formie grzanek – każda forma jest przepyszna. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ciecierzycę po bretońsku?

Czy można zrobić dietetyczną zupę fasolową? Praktyczne porady przy gotowaniu

Dzięki pewnym zabiegom można odchudzić danie i sprawić, by miało mniej kilokalorii oraz więcej wartości odżywczych lub witamin. Zupa z boczkiem lub z żeberkami gotowana w tradycyjny sposób jest to potrawa, która ma wiele kilokalorii i kwasów tłuszczowych nasyconych. Dzięki boczkowi czy żeberkom świeżym lub wędzonym albo innemu tłustemu mięsu zupa jest bardzo smaczna. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Potrawy mające dużą ilość tłuszczu są lepsze w smaku. Jest to jednak z drugiej strony niekorzystne, gdy spożywa się regularnie nadmiar niekorzystnego dla zdrowia tłuszczu. Można więc mięso bardzo tłuste wymienić na mięso, które zawiera mniej kwasów tłuszczowych nasyconych. Mięsem bardziej zalecanym jest mięso drobiowe, chuda wieprzowina lub wołowina.

Jeżeli zupa zabielana jest śmietaną lub śmietanką, warto wykorzystać w tym celu jogurt naturalny. By zupa nie miała grudek, zabielać śmietaną lub jogurtem trzeba w odpowiedni sposób. Nie można zupy gotować, jeżeli dodaje się śmietanę lub jogurt. Gdy zupa będzie się gotować, te składniki mogą przekształcić się w grudki. Przed dodaniem do zupy jogurtu bądź śmietany wyłącz palnik i nie gotuj potrawy. Grudki powstają też, jeśli wcześniej jogurtu czy śmietany nie zahartujesz. Hartowanie jest to ocieplanie tych produktów przed dodaniem do zupy. Wystarczy jogurt lub śmietanę wymieszać ze stopniowo dodawaną do nich zupą i dokładnie wymieszać trzepaczką do jajek. Dzięki temu nie powinno być grudek.

Z fasoli można zrobić znakomite przepisy. Niektóre są bardzo zaskakujące, jak na przykład ciasto fasolowe. Nie domyśliłbyś się, że ciasto z fasoli może być zrobione z tej rośliny. Jego smak jest naprawdę dobry. Jeśli jeszcze nie robiłeś ciasta fasolowego, to serdecznie polecam. Ciasto z fasoli jest bardzo zdrowe. Dużym plusem jest to, że nie trzeba do niego dodawać mąki. Ciasto fasolowe ma fajną konsystencję, która przypomina brownie. Indeks glikemiczny ciasta z fasoli jest niski, więc jest to idealny przepis na wypiek dla cukrzyka lub osoby dbającej o swoje zdrowie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto