Zanim na dobre otworzysz swój sklep spożywczy, musisz skompletować niezbędne wyposażenie lokalu. Jeśli zamierzasz sprzedawać świeże produkty żywnościowe, niezbędna będzie inwestycja w szafy chłodnicze (sprawdź na: https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/2237-szafy-chlodnicze) i lady. To jedyny skuteczny sposób na utrzymanie towaru w świeżości przez dłuższy czas i jednoczesną ekspozycję produktów na terenie lokalu.

Co jest niezbędne do prowadzenia sklepu spożywczego?

Przed wielkim otwarciem sklepu spożywczego musisz mieć niezbędne pozwolenia od sanepidu, a także legalnie zarejestrowaną działalność. Ogromną rolę odgrywa profesjonalne wyposażenie sklepu, do którego zaliczamy:

  • kasy fiskalne i terminale płatnicze,
  • wagi elektroniczne,
  • metkownice,
  • krajalnice,
  • szafy chłodnicze,
  • lady,
  • zamrażarki,
  • regały sklepowe.

Powyższe przedmioty to tylko podstawowe wyposażenie marketu spożywczego. Szczególnie ważne są szafy i lady chłodnicze, w których możesz przechowywać wędliny i wyroby garmażeryjne przeznaczone do sprzedaży. W dzisiejszych czasach każdy sklep spożywczy powinien iść z duchem czasu i oferować nowoczesne metody płatności. Z tego względu niezbędna jest inwestycja w terminal płatniczy.

Jak wybrać najlepsze szafy chłodnicze dla sklepu?

Jeśli chcesz wybrać idealną szafę chłodniczą dla swojego sklepu, nigdy nie kieruj się wyłącznie ceną. Parametry, które są kluczowe na etapie zakupu takiego wyposażenia to:

  • pojemność,
  • materiał wykonania obudowy i wnętrza,
  • rodzaj oświetlenia,
  • zakres temperatury pracy,
  • kolorystyka,
  • możliwość regulacji półek,
  • moc,
  • liczba półek oraz sposób sterowania regulacją temperatury.

Po weryfikacji tych parametrów będziesz w stanie zamówić idealną szafę chłodniczą
do swojego nowego sklepu spożywczego. Pamiętaj, aby zawsze wybierać sprzęt od renomowanych producentów – to gwarancja długowieczności urządzenia, a więc i niższe koszty eksploatacji.

Ile kosztuje wyposażenie sklepu spożywczego?

Całkowite koszty zakupu podstawowego wyposażenia dla marketu handlowego mogą sięgać od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Ustalenie jednoznacznej ceny jest praktycznie niemożliwe, chociażby ze względu na fakt, że każdy sklep jest inny. Wydatki związane z wyposażeniem marketu są uzależnione od kilku czynników:

  • powierzchnia lokalu,
  • renoma producenta urządzeń i mebli dla sklepów spożywczych,
  • liczba zakupionych produktów będących wyposażeniem lokalu.

Dla przykładu: standardowe szafy chłodnicze to wydatek od 2000 do 6000 złotych, zależnie od wybranego producenta, wielkości szafy oraz wydajności chłodniczej. To samo tyczy się innych urządzeń, które stanowią podstawowe wyposażenie sklepu spożywczego.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej