Wino a potrawy: jak łączyć smaki, aby uzyskać idealną harmonię?

Nie wiesz, jak przy pomocy wina najlepiej podbić smak serwowanych potraw? Odkryj z nami najważniejsze zasady parowania produktów i daj szansę całkiem nowym połączeniom, które mogą Cię zaskoczyć! Dobrze dobrane wino potrafi wydobyć z potrawy to, co najlepsze – podkreślić jej intensywność, zrównoważyć smaki lub dodać głębi.
Czy lepszym wyborem do wołowego steka będzie mocny Cabernet Sauvignon, czy może jednak owocowe Merlot? A do delikatnej ryby – klasyczne białe Chardonnay czy musujące Prosecco? Jeśli chcesz poznać proste zasady, które pomogą Ci bezbłędnie dobierać wino do każdej okazji, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Jak parować jedzenie z winem?
Sztuka parowania jedzenia z winem pozwala na odkrywanie coraz to nowych smaków. Zdarza się, że odpowiednio dobrany alkohol wydobywa z potrawy całkiem niespodziewane walory. Czym kierować się przy parowaniu wina? Na początku warto poznać podstawowe zasady, które ułatwią Ci komponowanie posiłków. Najczęściej stosowana jest teoria harmonii. Zgodnie z nią napój harmonijnie łączy się z daniem np. słodkie owocowe wino jest podawane wraz z owocowym deserem. Gdy nabierzesz już trochę wprawy, możesz wypróbować zasadę kontrastu. Jak sama nazwa wskazuje w tym przypadku działamy na odległych smakach np. wyraziste kwasowe wino jest serwowane z tłustymi żeberkami w miodzie. Podczas parowania wina z jedzeniem należy wziąć pod uwagę intensywność produktów. Powinna ona być na podobnym poziomie, w przeciwnym razie jedna ze stron przyćmi drugą.

Białe, różowe, czy czerwone – sztuka wine pairingu
Owocowo-kwiatowe chardonnay świetnie podkreśli smak dań rybnych, ale zniknie przy ciężkich potrawach z wołowiny czy dziczyzny. Zwyczajowo lekkie białe wina podaje się m.in. z rybami, owocami morza, drobiem oraz sałatkami. Subtelna kwasowość sauvignon blanc czy pinot grigio bardzo dobrze równoważy delikatność tego typu dań. Nieco pełniejszym smakiem wyróżnia się chardonnay i viognier. Ponownie świeżość białych win dobrze współgra z rybami i drobiem, a ponadto świetnie harmonizuje z nieco bardziej wyrazistym homarem, krewetkami oraz serami. Wina różowe przeważnie są serwowane do podobnych dań, co wina białe. Pasują więc m.in. do ryb, ale też do pizzy, lasagne i sałatek. Lekkie wina czerwone np. pinot noir możesz łączyć zarówno z białym, jak i czerwonym mięsem. Jeśli jednak są to typowo tłuste i ciężkie potrawy, lepiej sprawdzi się pełniejsze czerwone wino np. merlot. Jego wyrazistość sprosta nawet dziczyźnie.

Klasyczne pary – wino i potrawy
Chardonnay, kadarka, riesling – Rafa.wino.pl przygotowało dla Ciebie szeroką ofertę uniwersalnych win, które bardzo dobrze sprawdzą się przy parowaniu jedzenia. Riesling słynie ze swojej dużej wszechstronności. Bywa łączony zarówno z przystawkami i typowo lekkimi daniami, jak i ze znacznie cięższymi potrawami. W wersji wytrawnej posiada wyraźną kwasowość, która znakomicie współgra z rybami i owocami morza. Lampka wina idealnie podbije smak pieczonego łososia, krewetek z pomidorkami czy sushi. Słodszy wariant trunku podaje się m.in. z daniami kuchni azjatyckiej. Słodycz wina perfekcyjnie balansuje pikantność potraw. Riesling pasuje np. do curry i kurczaka chili. Słodki riesling jest też dobrym uzupełnieniem owocowych deserów. Wszechstronnym winem jest również węgierska kadarka. Możesz ją podać z kaczką i kurczakiem, ale też z wieprzowiną.

Kadarka jest świetnym uzupełnieniem naszego tradycyjnego schabowego, jak i tłustych ryb m.in. tuńczyka. Wyraziste nuty czarnych i czerwonych owoców doskonale harmonizują ze smakiem grzybów. Kadarka jest idealnym dodatkiem do zupy grzybowej, faszerowanych pieczarek, risotto grzybowego itp. Oczywiście należy też wspomnieć o daniach kuchni węgierskiej. Kadarka i aromatyczny gulasz albo paprykarz dostarczą fenomenalnych doznań smakowych.
Eksperymentuj i szukaj nowych połączeń wina z jedzeniem
Parowanie jedzenia z winem może być świetną zabawą i doskonałym sposobem na rozwijanie kulinarnej wyobraźni. Nawet jeśli na początku wydaje się to skomplikowane, wystarczy kilka prób, aby zacząć dostrzegać, jak różne smaki wina mogą podkreślać lub kontrastować z potrawami, tworząc wyjątkową harmonię. Nie bój się wychodzić poza utarte schematy – spróbuj połączyć lekkie czerwone wino z tłustą rybą lub wytrawne białe z pikantnym daniem kuchni azjatyckiej. Czasem to właśnie nietypowe zestawienia okazują się najbardziej zaskakujące i zapadają w pamięć na długo.

Pamiętaj, że wino to nie tylko dodatek do posiłku, ale także sposób na odkrywanie nowych doznań smakowych!