Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najpiękniejszej włoskiej wyspy.

Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm. Kilka tradycyjnych sycylijskich składników
– takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy
– tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu. Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito!

Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję,
że będziecie szczęśliwi.

Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej

Ciao! Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym otrzymuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska. Autorka skutecznie inspiruje do częstszego sięgania po warzywa.

Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl


Nadziewane pomidory
Nadziewane pomidory

Pomodori ripieni

NADZIEWANE POMIDORY

Dla 6 osób

  • 6 dużych okrągłych pomidorów 75 ml tartej bułki
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 gałązka oregano
  • 1małagarśćkaparówwsoli 100 g startego sera pecorino 1 drobno posiekany ząbek
  • czosnku
  • 1 mozzarella oliwa z oliwek sól
  • OPCJONALNIE: bazylia do dekoracji

Starannie opłucz pomidory. Zetnij ich czubki ostrym nożem, nie wyrzucaj ich, lecz odłóż na potem.

Ostrożnie wydrąż pomidory, miąższ przełóż do miski. Do miąższu dodaj bułkę tartą (albo pokruszony suchy chleb), sporą szczyptę soli, posiekaną bazylię, listki oregano, opłukane z soli kapary, starty ser i drobniutko posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i odstaw na kilka minut.

Nadziej pomidory, na samej górze umieść po kawałku mozzarelli, a potem nałóż odłożone wcześniej pomidorowe „pokrywki”. Ułóż pomidory w natłuszczonej formie do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez około 30 minut.


Pizza sycylijska
Pizza sycylijska

Sfinciuni

PIZZA SYCYLIJSKA

Sfinciuni to coś pomiędzy pizzą a focaccią. Tradycyjna sycylijska pizza na miękkim i wyjątkowo smacznym cieście.

Przepis na 1 pizzę

Ciasto

  • 500g(ok.800ml)mąkipszennej
  • 25 g drożdży
  • 250–300mlwody
  • sól

Dodatki

  • 3 cebule
  • 600 g obranych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera pecorino świeże oregano
  • oliwa z oliwek sól do smaku

CIASTO: Usyp kopczyk mąki na stolnicy. Na czubku zrób wgłębienie. Rozpuść drożdże w odrobinie letniej wody i wlej do dołka. Dodaj troszkę soli. Zagniataj ciasto, porcjami dolewając wodę. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Uformuj z niego kulkę. Nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny.

DODATKI: Obierz cebulę i pokrój ją na cieniutkie krążki. Podsmaż je delikatnie na oliwie, uważaj, żeby się nie zrumieniły. Posiekaj pomidory i czosnek, dodaj do cebuli. Dopraw solą. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodaj większość sera. Wróć do wyrośniętego ciasta. Rozpłaszcz je równomiernie na dnie posmarowanej oliwą okrągłej formy. Z wierzchu posmaruj sosem. Posyp oregano i resztką sera. Na koniec skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piecz przez 20 minut. Pokrój pizzę na trójkąty i podawaj na ciepło.


Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa

Crostata di limone

TARTA CYTRYNOWA

Ciasto

  • 250g(ok.400ml) mąki pszennej skórka z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 120 g masła o temperaturze
  • pokojowej
  • 70 g (ok. 100 ml) cukru pudru 1 żółtko

Nadzienie

  • 120 g migdałów
  • 2 małe cytryny
  • 5 łyżek śmietanki do ubijania 150 g (ok. 150 ml) cukru

Wysyp mąkę na stolnicę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny, dodaj do mąki razem z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki, cukrem pudrem oraz żółtkiem. Wymieszaj składniki czubkami palców, zanadto nie wyrabiając ciasta. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny. Następnie wyjmij i wyłóż nim formę. Ugnieć równomiernie, a na koniec starannie podziurkuj widelcem.

NADZIENIE: Obierz i posiekaj migdały. Zetrzyj skórkę z cytryn, wyciśnij sok. Wymieszaj wszystko ze śmietanką i cukrem. Nałóż nadzienie na ciasto, rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Cytryny i pomarańcze są zwykle poddawane intensywnym opryskom, staraj się więc kupować owoce z upraw ekologicznych.

Okładka książki
Okładka książki

Publikacja w ramach patronatu medialnego

ikona podziel się Przekaż dalej