Wege grill - bogactwo smaków i możliwości
Grillowanie kojarzy się głównie z typowo mięsnymi, ciężkimi i tłustymi daniami. Nic więc dziwnego, że wiele osób nie wyobraża sobie tego popołudniowego spotkania w gronie przyjaciół i rodziny bez soczystej karkówki, żeberek czy aromatycznego kurczaka. Na ruszcie możemy przyrządzić jednak nie tylko klasyczne mięso, ale także szereg innych produktów, które świetnie sprawdzą się dla wegetarian oraz osób, które poszukują odmiany i urozmaicenia typowego polskiego grilla. Sprawdźmy, w jakie inne, nieco mniej oczywiste produkty warto się zaopatrzyć!
Warzywa prosto z grilla. Propozycje nie tylko dla wegetarian!
O tym, że do grillowania świetnie nadają się warzywa, nie trzeba nikogo przekonywać! Ich dodatek to idealne wzbogacenie mięsnych potraw, ale warzywa możemy nie tylko dorzucić do mięsnych szaszłyków, lecz równie dobrze wykorzystać jako samodzielne danie. Taka propozycja z pewnością spotka się z uznaniem osób, które ze względów zdrowotnych stronią od typowo mięsnych dań z grilla oraz wegetarian, którzy podjęli decyzję o rezygnacji z mięsa w swojej diecie.
Na wege grill idealnie sprawdzi się wiele warzyw. Aby uzyskać najlepsze efekty ich przygotowania, warto wybierać produkty o zwartej konsystencji, które bez problemu pokroimy oraz upieczemy na ruszcie. Należą do nich m. in. cukinia, bakłażan, papryka, cebula, ziemniaki, bataty, a także szparagi. Warzywa możemy grillować bez uprzedniego przygotowania, jak i pokusić się o ich wcześniejsze umieszczenie w aromatycznej marynacie na bazie oleju i wybranej mieszanki przypraw.
Grillowane warzywa z sosem jogurtowym
Miłośnicy wege grilla mogą wypróbować świetny przepis na grillowane warzywa z sosem jogurtowym. To propozycja, która sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie dla wegetarian, jak i jako dodatek do potraw mięsnych. Do jego przygotowania potrzebujemy następujących warzyw: po 1 szt. cykorii i kolby kukurydzy, po 2 szt. czerwonej cebuli, papryki i młodej marchewki, 0,5 kg szparagów i tyle samo pomidorków koktajlowych.
Marynatę przygotujemy na bazie 0,5 szklanki oliwy z oliwek, 1 opakowania pikantnej przyprawy do grilla oraz 1 łyżki musztardy miodowej. Aby przyrządzić sos jogurtowy, potrzebujemy natomiast: 200 g jogurtu bałkańskiego, 2 łyżki majonezu, 1 szt. ogórka, 3 szt. rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku oraz gotowy sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy.
W pierwszej kolejności mieszamy ze sobą składniki sosu i wstawiamy do lodówki, aby nabrał właściwej temperatury i konsystencji. W międzyczasie przygotowujemy marynatę i umieszczamy w niej umyte, osuszone oraz pokrojone warzywa. Warzywa zaleca się marynować w lodówce przez co najmniej godzinę – optymalny czas marynowania to 2-3 godziny. Grillujemy je na ruszcie i podajemy jeszcze gorące z sosem jogurtowym. To wyjątkowe danie, które spotka się z uznaniem wszystkich miłośników warzywnych, aromatycznych przystawek!
Grillowane sery. Jakie odmiany najlepiej sprawdzą się na ruszcie?
Wege grill bazuje nie tylko na samych warzywach. Innym składnikiem, który warto w nim uwzględnić, są sery. Do grillowania najlepiej nadają się sery pleśniowe, holenderskie, francuski camembert, grecka feta, włoska mozzarella, cypryjski ser halloumi, a także polski oscypek. Kluczem do sukcesu w grillowaniu serów jest ich umieszczenie na specjalnych, aluminiowych tackach lub grillowanie w folii aluminiowej.
Sery twarde (oprócz camemberta, który grillujemy w całości) kroimy na mniejsze kawałki przed grillowaniem. Mniejsze oscypki możemy grillować w całości, a większe podzielić na porcje i piec je zarówno w folii, jak i bez niej. Sekretem udanego halloumi z grilla jest natomiast jego sparzenie przed wrzuceniem na ruszt – ten prosty trik sprawi, że ser pozostanie zwarty i nie roztopi się pod wpływem wysokiej temperatury.
Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym
Świetnym sposobem na przepyszny ser z grilla jest jego podanie z sosem pieczarkowym. Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym przygotujemy na bazie następujących składników: 220 g sera halloumi, 250 g pieczarek brązowych, 1 szt. cebuli, 1 szt. czosnku, 200 g śmietany kremówki, 300 ml bulionu, 1 łyżeczki mąki, 1 łyżki masła i oliwy, szczypty gałki muszkatołowej, 1 łyżki świeżej natki pietruszki i przypraw – pieprzu białego i czarnego oraz soli.
W pierwszej kolejności dokładnie czyścimy i kroimy w plastry pieczarki. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej czosnek i pieczarki. Kiedy woda odparuje, wlewamy bulion, śmietankę i doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej. Dusimy przez chwilę, a na koniec gotowy sos zagęszczamy odrobiną mąki. Posypujemy pietruszką i doprawiamy do smaku. Ser halloumi kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy. Serwujemy go z sosem pieczarkowym i frytkami z batatów.
Grillowane skarby lasu. Jak przygotować na grillu grzyby?
Kolejną propozycją na wege grill są grzyby. Owoce lasu świetnie smakują grillowane, a co więcej, możemy w ten sposób przygotować dowolne gatunki grzybów, zarówno te, które kupimy, jak i te, które uda nam się samodzielnie zebrać. Często wybieranymi na grilla grzybami są oczywiście pieczarki, a w szczególności ich odmiana portobello, która idealnie nadaje się do faszerowania. Oprócz nich, na ruszcie przygotujemy także popularne maślaki, kurki, rydze, borowiki, podgrzybki, a także boczniaki.
Pieczarki faszerowane z grilla
Na dobry początek przygody z grillowaniem grzybów, warto pokusić się o przygotowanie pieczarek faszerowanych z grilla. Do ich przyrządzenia potrzebujemy 5 szt. pieczarek portobello, 1 małej cukinii, 1 cebuli, 1 papryki czerwonej, kilku sztuk pomidorów suszonych, kawałka sera żółtego, odrobiny oleju, suszonego czosnku niedźwiedziego, soli, pieprzu i szczypiorku.
Pieczarki dokładnie myjemy i delikatnie usuwamy trzonki tak, aby nie uszkodzić kapeluszy. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku farsz. Grzyby delikatnie solimy i napełniamy nadzieniem. Układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy przez kilka minut. Jeszcze ciepłe faszerowanie pieczarki posypujemy z wierzchu startym serem żółtym i posiekanym drobno szczypiorkiem. Gotowe!
Grillowane owoce. Słodkie co nieco prosto z grilla
Na grillu możemy przygotować nie tylko warzywa, ale również owoce. Do pieczenia na ruszcie świetnie nadają się m. in. ananas, banan, jabłko, a także gruszki. Ich słodki smak pozwoli przełamać wytrawny charakter większości dań z grilla, a przy okazji będzie także świetną propozycją deseru, który docenią zarówno duzi, jak i mali uczestnicy biesiady. Grillowane owoce możemy serwować z dodatkiem polewy czekoladowej, z miodem, syropem z daktyli, a także w wersji dla dorosłych – delikatnie skropione rumem. Jako przyprawę możemy natomiast wykorzystać aromatyczny cynamon.
Nadziewane ananasy z grilla z migdałami
Ciekawym pomysłem na grillowane owoce są nadziewane ananasy z grilla z migdałami. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 szt. ananasa, 50 g brzoskwini w puszce, 25 g blanszowanych migdałów, 50 g marcepanu, 35 g brązowego cukru, 1 łyżki masła, odrobiny cynamonu i 4 łyżek jogurtu greckiego.
Ananasy kroimy na pół i w poprzek, wydrążamy koszyczki, robiąc w ten sposób miejsce na nadzienie. Marcepan mieszamy z brzoskwinią, migdałami, cukrem i cynamonem. Napełniamy nadzieniem połówki ananasów, a na wierzchu układamy odrobinę masła. Ananasy owijamy folią aluminiową i grillujemy przez ok. 40 min. Serwujemy jeszcze ciepłe z jogurtem greckim lub lodami.
Te i wiele innych smakowitych propozycji na wege grill znajdziesz w serwisie DoradcaSmaku.pl.
artykuł sponsorowany