Wegańskie źródła kwasów omega-3. Gdzie je znaleźć?
Zdarzyło Ci się słyszeć, że kwasy omega-3 są ważne dla zachowania dobrego zdrowia? To prawda. Dlatego warto zadbać o ich prawidłową podaż w diecie. Szczególne wyzwanie czeka osoby, które są weganami. Gdzie one mogą szukać tych cennych składników odżywczych? Podpowiadamy.
Kwasy tłuszczowe omega-3: co to jest?
Zacznijmy od wyjaśnienia, czym w ogóle są kwasy omega-3. Ich nazwa pochodzi od budowy cząsteczki. Mówiąc dokładniej: w tych kwasach tłuszczowych podwójne wiązanie znajduje się w 3. pozycji od atomu, który jest najbardziej oddalony od grupy karboksylowej[1]. W grupie substancji, które spełniają ten wymóg, znajdują się:
- kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest prekursorem rodziny omega-3;
- kwas eikozapentaenowy (EPA);
- kwas dokozapentaenowy (DPA);
- kwas dokozaheksaenowy (DHA)[2].
O „wyjątkowości” kwasów omega-3 świadczy fakt, że organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować. W efekcie muszą być one dostarczane z pożywieniem. Dlatego zalicza się je do grupy NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych)[3].
Jakie są właściwości kwasów omega-3?
Odpowiednia podaż kwasów omega-3 ma przełożenie na funkcjonowanie organizmu. Te substancje wspierają m.in.:
- rozwój płodu w okresie prenatalnym;
- dojrzewanie układu nerwowego, narządu wzroku oraz rozwój funkcji poznawczych u niemowląt i małych dzieci;
- prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, w tym działania antyarytmiczne, przeciwkrzepliwe i przeciwzapalne;
- obniżanie ciśnienia krwi;
- obniżenie stężenia trójglicerydów oraz zwiększenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL;
- działania przeciwzapalne;
- profilaktykę oraz leczenie otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz zespołu metabolicznego;
- ochronę przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, np. demencji[4].
To wystarczające powody, dla których warto zwrócić uwagę, czy w codziennym jadłospisie pojawiają się produkty spożywcze zawierające omega-3.
Kwasy omega-3 a dieta wegańska: na czym polega wyzwanie?
Dieta wegańska wyklucza spożycie jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Chodzi zatem nie tylko o mięso i ryby czy owoce morza, ale również o jaja, nabiał, żelatynę, a niekiedy nawet o miód[5]. Jak to się ma do podaży kwasów omega-3?
Weganie nie mają problemów z dostarczeniem sobie kwasu alfa-linolowego. Jego kluczowymi źródłami są:
- oleje roślinne, w szczególności lniany, sojowy, rzepakowy i z zarodków pszenicy;
- nasiona lnu;
- orzechy włoskie[6].
Wystarczy zatem zadbać, aby te produkty znalazły się w codziennym jadłospisie – to prosty sposób na „dostawę” ALA do organizmu.
„Schody” zaczynają się jednak, gdy chodzi o kwasy EPA i DHA. Te dwa związki występują bowiem przede wszystkim w tłustych rybach morskich oraz tłuszczu ssaków morskich[7]. To produkty, które weganie bezwzględnie wykluczają z jadłospisu. Istnieje jednak również wegańskie źródło EPA i DHA. Chodzi o algi oraz fitoplankton morski[8].
Te składniki są często obecne w potrawach kuchni azjatyckiej. Warto więc np. zadbać o to, aby w diecie pojawiły się wegańskie wrapy nori czy orzechowe wakame. Można także rozważyć suplementację kwasów EPA lub DHA oraz sięganie po produkty wzbogacone olejem z alg morskich. Zawierają go np. niektóre miękkie margaryny kubkowe.
Z uwagi na ograniczoną podaż omega-3 w diecie wegańskiej warto także zadbać, aby jadłospis sprzyjał utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego. Dlatego dobrymi rozwiązaniami mogą być m.in. ograniczenie spożycia żywności wysoko przetworzonej, sięganie po produkty wzbogacone o sterole roślinne. Te substancje obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g i zachowaniu zdrowego stylu życia oraz zrównoważonej diety[9]. Można je znaleźć np. w roślinnej margarynie Optima Cardio (sprawdź na: https://optymalnewybory.pl/optima-cardio/).
Jak zatem widać, dieta wegańska stwarza wyzwania, a jej zbilansowanie wymaga dużej świadomości i uważności. Można jednak utrzymać zdrową równowagę, nawet w pełni rezygnując z produktów zwierzęcych.
[1] https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=2449
[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci
[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci
[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci
[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/344862,dieta-weganska-czym-jest-weganizm
[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci
[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci
[8] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci
[9] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can