Tatar ze śledzia - poznajcie 4 zaskakujące przepisy

0
0,0/5

Tatar ze śledzia… Brzmi wspaniale, bo taką potrawą właśnie jest. Idealny w każdym calu, bez dwóch zdań. Nie wierzysz? Spróbuj i się przekonaj. Koniecznie opisz wrażenia. Poznaj cztery pyszne przepisy na świetne danie, jakim jest tatar ze śledzia. Mam dla Ciebie klasyczny przepis na tatara. Jest też propozycja na tatar z majonezem, z buraczkami oraz tatar ze śledzia po tatarsku. Uwierz mi, że naprawdę warto przygotować tę przystawkę, ponieważ jest znakomita.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Tatar ze śledzia z dodatkami, a także przepisy i porady, jak zrobić tatara ze śledzia
Tatar ze śledzia krok po kroku, czyli najlepsze przepisy jak zrobić tatara ze śledzia na różne okazje

Klasyczny tatar ze śledzia

Najprostszy i najbardziej tradycyjny tatar ze śledzia to najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej przystawki na imprezę bądź na święta. Po prostu musisz go spróbować. Jest to połączenie tatara ze śledzi matias w occie z pysznymi dodatkami takimi jak ogórek konserwowy, pieczarka marynowana oraz cebula czerwona. Przepis opiera się o dodatek żółtka jajka gotowanego, chociaż z żółtkiem surowym także można zrobić tę potrawę. Wykonanie jest bardzo proste, bardzo szybkie, a smak tego dania zwala z nóg. Poznaj przepis na tatara ze śledzi.

Klasyczny tatar ze śledzia

Najprostszy i najbardziej tradycyjny tatar ze śledzia to najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej przystawki na imprezę bądź na święta. Po prostu musisz go spróbować.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
270 g
Klasyczny tatar ze śledzia

Lista składników do przygotowania klasycznego tatara ze śledzia

  • Śledź filet 250 g
  • Cebula czerwona 50 g
  • Ogórki konserwowe 100 g
  • Pieczarki marynowane 50 g
  • Żółtko jajka 2 szt.
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Musztarda 40 g

Przygotowanie klasycznego tatara ze śledzia krok po kroku

Przygotuj śledzie. Jeśli są za słone namocz je. W tym czasie ugotuj jajka na twardo - będziesz potrzebować tylko 2 żółtek (bez białka).

Gdy śledzie będą odpowiednio słone posiekaj je nożem bardzo drobno.

Śledzie połącz z ugotowanymi żółtkami, musztardą, olejem oraz solą i pieprzem.

Posiekaj bardzo drobno cebulę, pieczarki i ogórki.

Tatar śledziowy ułóż na środku talerzyka, a wkoło niego wyłóż pokrojone warzywa.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Klasyczny tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia z majonezem

To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których nie ma jajka i musztardy. Naprawdę jest przepyszny. Proste składniki, proste przyprawy, za to pełnia smaku. Przygotowanie tego przepisu jest banalne. Jest to najszybsza i najprostsza wersja na tę przystawkę. Tatar ze śledzia solonego matias w occie najlepiej podawać w towarzystwie marynowanego ogórka, pieczarek oraz świeżej cebuli. Tatar ze śledzia smakuje znakomicie ze świeżym pieczywem.

Tatar ze śledzia z majonezem

To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których nie ma jajka i musztardy. Naprawdę jest przepyszny.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
255 g
Tatar ze śledzia z majonezem

Lista składników do przygotowania tatara ze śledzia z majonezem

  • Śledź filet 500 g
  • majonez light 70 g
  • ogórek konserwowy 150 g
  • Pieczarki marynowane 150 g
  • Cebula 150 g

Przygotowanie tatara ze śledzia z majonezem krok po kroku

Zacznij od namoczenia śledzi, jeśli jest to konieczne.

Gdy śledzie będą namoczone posiekaj je drobno nożem. Wymieszaj je z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz majonezem.

Bardzo drobno pokrój pieczarki, ogórki i cebulę.

Na talerzu ułóż tatar, a dodatki w postaci warzyw ułóż wokół tatara.

Posyp szczypiorkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Tatar ze śledzia z majonezem

Tatar ze śledzia z buraczkami

Pięknie wyglądający tatar ze śledzia z buraczkami, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole czy na imprezie. Przepis nie zawiera jajka ani musztardy. Wypróbuj koniecznie. Przygotowanie śledzi w formie tatara to jedna z najlepszych propozycji. Jest to niebanalnie podane danie, a dodatkowo dzięki burakowi nabiera on cudownego koloru. Wszystko to z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką połączone ze śmietaną – cudowna konsystencja i smak. Jako dodatek podawaj pieczywo, które smakuje najlepiej.

Tatar ze śledzia z buraczkami

Pięknie wyglądający tatar ze śledzia z buraczkami, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole czy na imprezie. Przepis nie zawiera jajka ani musztardy. Wypróbuj koniecznie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
285 g
Tatar ze śledzia z buraczkami

Lista składników do przygotowania tatara ze śledzia z buraczkami

  • Śledź filet 500 g
  • Jabłko 150 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Chrzan 20 g
  • Buraki gotowane 200 g
  • Ogórek kiszony 100 g
  • Miód 10 g
  • Śmietana 18% 70 g

Przygotowanie tatara ze śledzia z buraczkami krok po kroku

Śledzie namocz.

Po moczeniu śledzie bardzo drobno posiekaj nożem.

Ugotowane buraczki pokrój w bardzo drobną kostkę, tak samo zrób z ogórkami, jabłkiem i cebulą.

Śledzie, buraki, jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem, miodem, łyżeczką octu oraz chrzanem.

Tatara układaj na talerzu, posyp natką.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Tatar ze śledzia z buraczkami

Tatar ze śledzia po tatarsku

Nie dość, że tatar ze śledzia to jeszcze z sosem tatarskim… Sekret? Składniki tatara w sosie tatarskim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Musisz wypróbować ten przepis. Tatar ze śledzia w sosie tatarskim jest prosty do przygotowania. Zrobić go możesz bardzo szybko i nie jest to trudne. Fajnie byłoby przygotować tę przystawkę kilka godzin wcześniej, by się przegryzła. Szukasz pomysłu na coś na imprezę? Oto najlepsza z najlepszych opcji. Na święta również przepis będzie jak znalazł. Jako dodatki tradycyjnie sprawdzi się świeże pieczywo. Sprawdź przepis na tatara ze śledzi.

Tatar ze śledzia po tatarsku

Nie dość, że tatar ze śledzia to jeszcze z sosem tatarskim… Sekret? Składniki tatara w sosie tatarskim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Musisz wypróbować ten przepis.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
240 g
Tatar ze śledzia po tatarsku

Lista składników do przygotowania tatara ze śledzia po tatarsku

  • Śledź filet 500 g
  • Musztarda 40 g
  • Cebula 100 g
  • Żółtko jajka 2 szt.
  • Olej rzepakowy 125 ml
  • Ogórki kiszone 150 g

Przygotowanie tatara ze śledzia po tatarsku krok po kroku

Namocz śledzie. W tym czasie ugotuj jajka - potrzebujesz tylko 2 żółtek.

Namoczone śledzie bardzo drobno posiekaj nożem.

Olej wymieszaj z żółtkiem, musztardą, solą i pieprzem i mieszaj tak długo, aż będzie miało konsystencję majonezu.

Ogórki i cebulkę bardzo drobno posiekaj.

Dodaj śledzie, ogórki i cebulę do sosu.

Wszystko wymieszaj.

Posyp koperkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Tatar ze śledzia po tatarsku

Tatar ze śledzia – znakomita przystawka na każdą okazję

Tatar ze śledzia jest to potrawa, która idealnie wpisuje się w imprezowe lub świąteczne menu. Jest to potrawa bez mięsa, a więc jest odpowiednia na takie święta jak Boże Narodzenie i Wielkanoc. Podbija także imprezowe stoły. Nie tylko imprezy w gronie najbliższych, również wesela czy bankiety. Dlaczego jest to tak fajne danie, które często podaje się z okazji różnych spotkań? Robi się go szybko, jest proste w przygotowaniu oraz wygląda bajecznie. O smaku nie trzeba mówić – śledzie są lubiane przez wielu Polaków. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na śledzie w oleju?

Tatar ze śledzia – przygotowanie przepisu na tatara

Zacząć trzeba od tego, by śledzie przygotować w odpowiedni sposób do dalszej obróbki. Śledzie dostępne na rynku są w postaci matiasów, solonych, z octem, w oleju oraz świeżych. W zależności od rodzaju różnie je się przygotowuje. Filet śledziowy marynowany (matias, w oleju lub w occie, solony) to taki rodzaj śledzi, którego potrzebujesz w tym daniu. Użycie świeżego śledzia jest bardziej pracochłonne. Skupmy się na filecie śledziowym marynowanym. Jego wystarczy wcześniej tylko namoczyć. Takie filety z reguły są zbyt słone, więc moczenie zazwyczaj jest konieczne. Mocz filet śledziowy zalewając go wodą, mlekiem, maślanką lub kefirem. Czas dobierz indywidualnie, ponieważ może być różny. Średnio śledzie moczy się około 2 godziny. W praktyce najlepszą metodą jest sprawdzanie co jakiś czas, czy smak solonego śledzia jest już odpowiedni – nie za bardzo słony ani nie za mało słony. Jeśli moczysz je długo, to miej na uwadze to, że mogą stać się bezsmakowe.

Wszystkie składniki, w tym dodatki, do tatara muszą być drobno posiekane za pomocą noża. Często tatar ze śledzia przygotowuje się z jajkiem oraz z musztardą. Najczęściej dodaje się same ugotowane żółtka, a białka się pomija. Jeśli robisz tatar z musztardą ma on fajny, ostry posmak. W klasycznym tatarze uznaje się podanie świeżego (surowego) jajka, a konkretniej żółtka jajka. Danie z surowym jajkiem jednak wielu ludziom kojarzy się z czymś ryzykownym, ponieważ może grozić zakażeniem Salmonellą. By uniknąć zakażenia, surowe jajko przed przygotowaniem należy sparzyć przez około 10 sekund we wrzątku. Do tatara ze śledzia można śmiało dodać ugotowane żółtko jajka. Przyprawy do tatara są proste. Wystarczy sól i pieprz. Nie ma tu konieczności użycia dużej ilości przypraw, ponieważ całe danie samo w sobie ma mnóstwo smaku.

Tatar można zrobić poprzez połączenie matiasów z dodatkami w całość (ogórkiem konserwowym, cebulką, pieczarkami itp.) lub dodatki te położyć oddzielnie.

Tatar ze śledzia – jak podaje się tatara

Tatar ze śledzia podaje się w charakterystyczny sposób. By ładnie ułożyć tatara na talerzyku, warto zaopatrzyć się na przykład w metalową foremkę lub w kokilkę. Dobrze jest, gdy jest ona niezbyt wysoka. Tatara należy ułożyć na talerzu, zachowując kształt foremki, by prezentował się doskonale. Tradycyjnie wokół wyłożonego na środku tatara ułożonego w równy kształt wykłada się dodatki. Najbardziej znanymi dodatkami są grzybki marynowane, szczególnie pieczarki, ogórka konserwowego marynowanego lub kiszonego oraz cebulka – czerwona lub biała. Tatar z ogórkiem konserwowym lub kiszonym, pieczarkami i cebulką to najlepszy klasyk i nie są potrzebne dodatkowe ulepszenia. Są też inne ciekawe pomysły na podanie tatara. Można go podać na przykład na krakersach – w formie mini tatarków na jeden kęs. Jest to oczywiście pracochłonne, ale na imprezach jest to świetna forma podania – bez brudzenia rąk czy sztućców. Można także podawać tatara ze śledzia na pieczywie – najlepiej w formie tostu, lecz trzeba to robić na świeżo, gdyż pieczywo mogłoby rozmięknąć.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto