Tarta ze szparagami. Oto 3 najsmaczniejsze przepisy
Gdy nadchodzi sezon na szparagi koniecznie spróbuj przepisów na tartę ze szparagami. Tartę ze szparagami robi się szybko i jest bardzo prosta do wykonania. Spróbuj przepis na tartę ze szparagami w boczku z dodatkiem sera feta na cieście francuskim. Jeśli masz ochotę na ciasto kruche to świetnie sprawdzi się przepis ze szparagami, kurkami oraz mozzarellą. Koniecznie spróbuj również propozycji na quiche ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem oraz serem camembert. Gwarantuję, że ta propozycja na stałe zagości w waszym menu.
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub przyjęcie. Zaskocz gości wspaniałym daniem. Sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki bardzo dobrze smakuje razem z zawiniętymi boczek szparagami. Wszystko posypane jest serem feta który nadaje dobry smak.
Podstawą do tej tarty jest ciasto francuskie. Takie połączenie smaków bardzo do siebie pasuje i jest wprost fantastyczne. Tarta jest bardzo szybka do wykonania, jeśli ciasto francuskie jest gotowe.
Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Wspaniałe połączenie zielonych szparagów, kurek oraz mozzarelli jest przepyszne. Spróbuj ten przepis i przekonaj się jakie dobre danie powstanie z tak prostych składników. Wystarczą tylko kurki, szparagi i mozzarella - te dodatki pasują do siebie w 100 procentach.
Tarta ze szparagami z dodatkiem kurek i mozzarelli wykonana jest na przepysznym kruchym cieście. do tego dania pasuje sos z jajkiem i śmietanką. Świetne urozmaicenie klasycznej karty i super pomysł pyszne danie. Dobra propozycja na pyszny obiad bez mięsa.
Quiche ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym daniem. Wszystkie składniki do siebie idealnie pasują. Danie jest bardzo pyszne, koniecznie musisz go zrobić. Przepyszny aromat łososia, kremowy i rozpływający się ser camembert oraz dodatek oliwek i pomidora sprawia, że powstaje nieoczywiste danie.
Spód zrobiony jest ciasta kruchego. Na spód wykonaj sos z jajkiem i śmietaną. To właśnie sprawia, że to konkretne danie to quiche a nie tarta.
Tarta – słynne danie, które pochodzi z kuchni francuskiej. Tarta szparagowa to znakomity pomysł na danie, które wygląda zjawiskowo. Tartę ze szparagami z powodzeniem można zaserwować na domowym obiedzie, ale równie dobrze na większym przyjęciu. Dzięki temu, że potrawa ta wygląda wspaniale, wywrze na każdym świetne wrażenie. Poza tym, że wygląda pięknie równie przepysznie smakuje.
Jak przygotować tartę?
Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Tarta jest to danie pieczone. W jego skład wchodzi spód złożony z określonego ciasta. Na spód dodaje się dowolne dodatki. dodatki można wybrać różne - słodkie i słone. każdy będzie smakować wyśmienicie. Ciasta na spód użyć można drożdżowego, francuskiego lub kruchego. By danie zrobić jak najszybciej można od razu skorzystać z gotowych spodów do tart. Równie dobrze można spód wykonać samemu. By przygotować tartę, potrzeba odpowiedniego naczynia, które ma lekko pofałdowane brzegi. Forma na tartę występuje w wersji metalowej. Lepiej sprawdza się jednak forma silikonowa albo ceramiczna. Forma ceramiczna o wiele dłużej utrzymuje ciepło dania.
Czas przygotowania tart jest szybki. Tarta szparagowa jest łatwa do zrobienia. By wykonać tartę wystarczy mieć przygotowany wcześniej spód oraz wszystkie składniki. Spód dobrze jest lekko przypiec. Na przypieczony spód wystarczy wyłożyć składniki, zalać je sosem i następnie wstawić wszystko do pieczenia.
Do tarty szparagowej można wykorzystać szparagi zielone lub białe. Najlepsze będą takie które smakują Ci najbardziej. Tarta z białymi szparagami powinna być nieco inaczej przygotowana. Chodzi konkretniej o to, że tartę z białymi szparagami należy piec dłużej.
Quiche a tarta – czym się różnią
Quiche jest podobnym daniem do tarty, ale różni go od tarty tym, że quiche wykonuje się go w określony sposób. Tarta ze szparagami może być wykonana na kilka sposobów. Quiche zawsze jest wykonane w sposób wytrawny. Tarta natomiast może być wykonana zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W quiche sos zawsze jest taki sam, czyli złożony ze śmietany i jajka. Jeżeli chodzi o tartę to rodzaj sosu nie ma znaczenia. Tartą będzie również quiche. Jeśli dodasz sos jajeczny to może on być zarówno tartą jak i quiche.
Tartę można jeść samą. Podaje się również ją z sałatkami lub surówkami. Jest to dobry posiłek zarówno na ciepło jak i na zimno. Nadaje się na każdy posiłek. zwłaszcza często robiona jest na obiad, kolację. Coraz częściej również gości na drugie śniadanie bądź podwieczorek. Tarta należy do dań lekkich.
Jeśli szukasz innego pomysłu na obiad poznaj przepis na gołąbki bez zawijania w piekarniku oraz przepis na pizzę ze szpinakiem. Gołąbki bez zawijania w piekarniku i pizza ze szpinakiem to idealny pomysł na pyszny posiłek. Jeśli rodzina przepada za gołąbkami bez zawijania w piekarniku koniecznie wypróbuj. Pizza ze szpinakiem będzie bardzo dobra nawet gdy ktoś nie przepada za szpinakiem. Może szukasz przepisu na pyszne ciasto drożdżowe z serem? Ciasto drożdżowe z serem jest bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli jeszcze nie próbowałeś ciasta drożdżowego z serem to zapraszam po super przepis.