Tarta ze szparagami. Oto 3 najsmaczniejsze przepisy

Tarta ze szparagami w foremce
Tarta ze szparagami krok po kroku, czyli 3 najlepsze przepisy na tartę, szybkie, smaczne i proste
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Gdy nadchodzi sezon na szparagi koniecznie spróbuj przepisów na tartę ze szparagami. Tartę ze szparagami robi się szybko i jest bardzo prosta do wykonania. Spróbuj przepis na tartę ze szparagami w boczku z dodatkiem sera feta na cieście francuskim. Jeśli masz ochotę na ciasto kruche to świetnie sprawdzi się przepis ze szparagami, kurkami oraz mozzarellą. Koniecznie spróbuj również propozycji na quiche ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem oraz serem camembert. Gwarantuję, że ta propozycja na stałe zagości w waszym menu.

Tarta ze szparagami w boczku z serem feta

Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub przyjęcie. Zaskocz gości wspaniałym daniem. Sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki bardzo dobrze smakuje razem z zawiniętymi boczek szparagami. Wszystko posypane jest serem feta który nadaje dobry smak.

Podstawą do tej tarty jest ciasto francuskie. Takie połączenie smaków bardzo do siebie pasuje i jest wprost fantastyczne. Tarta jest bardzo szybka do wykonania, jeśli ciasto francuskie jest gotowe.

Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Wspaniałe połączenie zielonych szparagów, kurek oraz mozzarelli jest przepyszne. Spróbuj ten przepis i przekonaj się jakie dobre danie powstanie z tak prostych składników. Wystarczą tylko kurki, szparagi i mozzarella - te dodatki pasują do siebie w 100 procentach.

Tarta ze szparagami z dodatkiem kurek i mozzarelli wykonana jest na przepysznym kruchym cieście. do tego dania pasuje sos z jajkiem i śmietanką. Świetne urozmaicenie klasycznej karty i super pomysł pyszne danie. Dobra propozycja na pyszny obiad bez mięsa.

Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Przepyszna tarta ze szparagami. W tej wersji użyto kurek oraz mozzarelli. Tarta ta wykonana jest na cudownym kruchym cieście. Wspaniała propozycja na obiad bez mięsa.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
260 g
Szparagi, mozzarella, kurki na tarcie

Lista składników do przygotowania tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami

  • Mąka pszenna typ 500 250 g
  • Masło 150 g
  • Żółtko jajka 1 szt. (1 sztuka)
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Szparagi 250 g
  • kurki świeże 100 g
  • Ser Mozzarella 125 g
  • Jajko 3 szt.
  • Śmietana 12% 500 g

Przygotowanie tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami krok po kroku

Zacznij od przygotowywania ciasta kruchego. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj masło i posiekaj szybko nożem. Dodaj żółtko i jeszcze krótko siekaj wszystko nożem a następnie za pomocą dłoni zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wstaw je do lodówki na godzinę. Możesz też od razu przygotowywać tartę.

Formę do tarty wysmaruj olejem z każdej strony. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy ciasto zarówno na spód jaki na boki. Na całej powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem

Ciasto najpierw podpiecz samo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez 15 minut.

Szparagi przygotuj: umyj i oderwij grubsze końcówki. Kurki umyj. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przygotuj sos jajeczny. Jajka roztrzep ze śmietaną oraz solą, pieprzem i oregano.

Na podpieczoną tartę wylej sos. Wyłóż ładnie szparagi i posyp po całości kurkami. Ser mozzarella wyłóż na wierzch.

Całe danie piecz około 50 minut - jajka mają być ścięte.

Quiche ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert

Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym daniem. Wszystkie składniki do siebie idealnie pasują. Danie jest bardzo pyszne, koniecznie musisz go zrobić. Przepyszny aromat łososia, kremowy i rozpływający się ser camembert oraz dodatek oliwek i pomidora sprawia, że powstaje nieoczywiste danie.

Spód zrobiony jest ciasta kruchego. Na spód wykonaj sos z jajkiem i śmietaną. To właśnie sprawia, że to konkretne danie to quiche a nie tarta.

Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert

Tarta, inaczej nazywana quiche w innej odsłonie. Przepyszny aromat łososia, rozpływający się ser camembert oraz dodatek oliwek i pomidora sprawia, że powstaje nieoczywiste danie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
340 g
Tarta ze szparagami i łososiem

Lista składników do przygotowania quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert

  • Mąka pszenna typ 500 240 g
  • Masło 100 g
  • Jajko 5 szt.
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Łosoś filet 150 g
  • Oliwki czarne 50 g
  • Ser camembert 180 g (1 opakowanie)
  • Pomidor 120 g
  • Śmietanka kremowa 30% 250 g

Przygotowanie quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert krok po kroku

Przygotuj ciasto kruche. W misce umieść mąkę. Dodaj sól i pieprz oraz masło. Siekaj wszystko przez chwilę i następnie dodaj jajko. Zacznij szybko ugniatań dłońmi aż ciasto będzie gładkie. Wstaw wyrobione ciasto do lodówki.

Formę na tartę wysmaruj olejem. Ciasto kruche wyłóż na stolnicę rozwałkuj na niezbyt gruby placek. Formę wyłóż ciastem. Brzegi również mają był przykryte ciastem. Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni.

Wstaw ciasto do pieczenia na 20 minut. Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza.

W tym czasie przygotuj dodatki. Łososia pokrój w większą kostkę. Pomidora pokrój w plastry a oliwki na pół. Ser camembert pokrój w paski. Szparagi umyj i ułam najgrubsze części łodyg.

Przygotuj sos. Jajka roztrzep razem ze śmietanką, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką oraz oregano.

Na przypieczoną tartę wylej masę jajeczną. Ułóż na wierzchu dodatki.

Wstaw całość do piekarnika i piecz około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Tarta – słynne danie, które pochodzi z kuchni francuskiej. Tarta szparagowa to znakomity pomysł na danie, które wygląda zjawiskowo. Tartę ze szparagami z powodzeniem można zaserwować na domowym obiedzie, ale równie dobrze na większym przyjęciu. Dzięki temu, że potrawa ta wygląda wspaniale, wywrze na każdym świetne wrażenie. Poza tym, że wygląda pięknie równie przepysznie smakuje.

Jak przygotować tartę?

Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Tarta jest to danie pieczone. W jego skład wchodzi spód złożony z określonego ciasta. Na spód dodaje się dowolne dodatki. dodatki można wybrać różne - słodkie i słone. każdy będzie smakować wyśmienicie. Ciasta na spód użyć można drożdżowego, francuskiego lub kruchego. By danie zrobić jak najszybciej można od razu skorzystać z gotowych spodów do tart. Równie dobrze można spód wykonać samemu. By przygotować tartę, potrzeba odpowiedniego naczynia, które ma lekko pofałdowane brzegi. Forma na tartę występuje w wersji metalowej. Lepiej sprawdza się jednak forma silikonowa albo ceramiczna. Forma ceramiczna o wiele dłużej utrzymuje ciepło dania.

Czas przygotowania tart jest szybki. Tarta szparagowa jest łatwa do zrobienia. By wykonać tartę wystarczy mieć przygotowany wcześniej spód oraz wszystkie składniki. Spód dobrze jest lekko przypiec. Na przypieczony spód wystarczy wyłożyć składniki, zalać je sosem i następnie wstawić wszystko do pieczenia.

Do tarty szparagowej można wykorzystać szparagi zielone lub białe. Najlepsze będą takie które smakują Ci najbardziej. Tarta z białymi szparagami powinna być nieco inaczej przygotowana. Chodzi konkretniej o to, że tartę z białymi szparagami należy piec dłużej.

Quiche a tarta – czym się różnią

Quiche jest podobnym daniem do tarty, ale różni go od tarty tym, że quiche wykonuje się go w określony sposób. Tarta ze szparagami może być wykonana na kilka sposobów. Quiche zawsze jest wykonane w sposób wytrawny. Tarta natomiast może być wykonana zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W quiche sos zawsze jest taki sam, czyli złożony ze śmietany i jajka. Jeżeli chodzi o tartę to rodzaj sosu nie ma znaczenia. Tartą będzie również quiche. Jeśli dodasz sos jajeczny to może on być zarówno tartą jak i quiche.

Tartę można jeść samą. Podaje się również ją z sałatkami lub surówkami. Jest to dobry posiłek zarówno na ciepło jak i na zimno. Nadaje się na każdy posiłek. zwłaszcza często robiona jest na obiad, kolację. Coraz częściej również gości na drugie śniadanie bądź podwieczorek. Tarta należy do dań lekkich.

Jeśli szukasz innego pomysłu na obiad poznaj przepis na gołąbki bez zawijania w piekarniku oraz przepis na pizzę ze szpinakiem. Gołąbki bez zawijania w piekarniku i pizza ze szpinakiem to idealny pomysł na pyszny posiłek. Jeśli rodzina przepada za gołąbkami bez zawijania w piekarniku koniecznie wypróbuj. Pizza ze szpinakiem będzie bardzo dobra nawet gdy ktoś nie przepada za szpinakiem. Może szukasz przepisu na pyszne ciasto drożdżowe z serem? Ciasto drożdżowe z serem jest bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli jeszcze nie próbowałeś ciasta drożdżowego z serem to zapraszam po super przepis.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto