Sztućce jednorazowe - alternatywy wobec plastiku

W dzisiejszym pędzącym świecie wygodne rozwiązania cieszą się coraz większą popularnością — doceniamy je szczególnie wtedy, gdy jesteśmy zabiegani, nie mamy wystarczającej ilości czasu lub po prostu chcemy ułatwić sobie rutynowe obowiązki. Dotyczy to nie tylko technologii, ale również codziennego życia i tak podstawowego obszaru jak jedzenie. Stąd wszystkie praktyczne oraz wygodne rozwiązania znajdują swoje zastosowanie również w branży gastronomicznej, ciesząc się uznaniem nie tylko właścicieli lokali czy kucharzy, ale również klientów. Jednym z takich aspektów jest dostęp do jednorazowych talerzy i sztućców. To wygodna opcja zarówno dla food trucków, restauracji, gdzie klienci nieraz chcą zabrać jedzenie na wynos, firm cateringowych, jak i osób prywatnych organizujących przyjęcia w domowym zaciszu.
W branży gastronomicznej, na różnorodnych eventach z cateringiem, ale też na prywatnych przyjęciach organizowanych w domu, takich jak jubileusze czy urodziny, często problemem jest konieczność sprzątania po posiłkach. Wówczas naczyń i sztućców do umycia jest zdecydowanie więcej niż w przypadku codziennego użytkowania. Zdarza się, że nie mieszczą się w zmywarce bądź też zlewie, a jedna z osób musi poświęcić się porządkom, zamiast spędzać czas z gośćmi. Wtedy dobrym rozwiązaniem są naczynia lub sztućce jednorazowe — zamiast zmywania sterty brudów, można skorzystać z wygodnych opcji, które po użyciu, na koniec imprezy, po prostu wyrzucamy do kosza.
Oczywiście jednorazowe sztućce nie są produktem, który używa się codziennie zamiast standardowych widelców i noży wielokrotnego użytku. Mimo wszystko rzeczy, które po jedynym użyciu lądują w koszu, mogą brzmieć niezachęcająco — jak dokładanie swojej cegiełki do produkcji masy plastikowych odpadów, zaśmiecających naszą planetę. Jest to problem, naprzeciw któremu wychodzą nowocześni producenci rozwiązań dla gastronomii, oferując alternatywę. Dzisiaj w dobrych hurtowniach i sklepach można dostać jednorazowe sztućce wykonane z drewna, kompostowalnych granulatów lub np. PLA, czyli mączki kukurydzianej. Wówczas potrzebne nam produkty wykonane są z odnawialnych surowców naturalnych – nie z plastiku. To sprawia, że są biodegradowalne i w pełni kompostowalne, a z drugiej strony też mocne i nieprzemakalne.
Przykładem dobrej, nowoczesnej hurtowni oferującej innowacyjne rozwiązania dla branży gastronomicznej jest Cantino — na ich stronie internetowej oraz we wrocławskim showroomie można znaleźć szeroki wybór opakowań, naczyń i sztućców, z wielu materiałów stanowiących alternatywę wobec plastiku. Wszystko po to, by, gdy trzeba korzystać z jednorazowych produktów, było higienicznie, wygodnie, ale też przyjaźnie dla planety!