Szakszuka - 4 przepisy na szakszukę krok po kroku

0
0,0/5

Szakszuka czyli inaczej potrawa z pomidorów i jajek. Szakszuka jest to bardzo prosty przepis, te danie w ostatnich czasach staje się coraz bardziej znane w Polsce. Przedstawiam kilka propozycji jak można przygotować te przepyszne danie. Potrawa ta idealnie pasuje na śniadanie lub na kolację. Jest niezwykle sycąca i smaczna. Jeśli zrobisz raz na pewno do niej będziesz powracać. Należy do szybkich i prostych przepisów, więc nie wahaj się i przygotuj ją już teraz. Spróbuj różnych wersji szakszuki: klasyczna, z mozzarellą, z serem feta ze szpinakiem oraz po meksykańsku.

Zobacz, jaki jest najlepszy przepis na danie szakszuka
Przepisy na szakszukę

Szakszuka klasyczna

Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie podaje się także ze świeżą kolendrą. Jest to prosty przepis na jajka sadzone (lub duszone) w sosie pomidorowym. Jako dodatek do dania wykorzystaj świeżą bagietkę.

Szakszuka klasyczna to danie w pełni wegetariańskie.

Szakszuka klasyczna

Przepyszne danie składające się z jajek duszonych w sosie pomidorowym. Idealny posiłek na śniadanie lub na kolację. Lekkie, zdrowe i sycące danie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
335 g
Szakszuka klasyczna

Lista składników do przygotowania szakszuki klasycznej

  • Jajko 6 szt.
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Czosnek 10 g
  • Cebula 100 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Przecier pomidorowy z solą 400 g

Przygotowanie szakszuki klasycznej krok po kroku

W dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek przepuść przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na oleju.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut aż papryka stanie się miękka.

Dodaj pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty.

Łyżką wydrąż 6 miejsc na jajka. Wbij jajka po jednym w każde wgłębienie, ale uważając by żółtko nie zostało uszkodzone.

Przykryj przykrywką patelnię, smaż na średnim ogniu aż białka się zetną. Nie smaż za długo jeśli nie chcesz płynne żółtko – wystarczy tylko do momentu, w którym białko będzie ścięte. Zbyt mały ogień sprawi, że danie będzie się długo robiło i żółtko nie będzie płynne.

Na samym końcu posyp całe danie świeżo posiekaną kolendrą.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Szakszuka klasyczna

Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella

By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser burrata, który jest bardzo kremowy w środku i nadaje aksamitną konsystencję. Dodatek sera jest fajnym urozmaiceniem posiłku.

Tutaj fajnie sprawdzi się przyprawa do szakszuki. Zamiast pomidorów w puszce można dodać passatę pomidorową. Tę wersję przepisu na szakszukę podkręci przypieczony tost z masłem ziołowym.

Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella

Jeśli tradycyjną wersję szakszuki już próbowałeś to teraz czas na niewielkie urozmaicenie i dodanie do przepisu świeżych pomidorków oraz sera mozzarella. Przepyszne połączenie, które zmienia smak potrawy.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
410 g
Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella

Lista składników do przygotowania szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella

  • Jajko 4 szt.
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Czosnek 10 g
  • Cebula 100 g
  • Pomidor 150 g
  • Przecier pomidorowy z solą 200 g
  • Ser Mozzarella 125 g

Przygotowanie szakszuki z pomidorkami i serem mozzarella krok po kroku

Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Usmaż na oleju. Pomidora pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Usmaż wszystko maksymalnie 5 minut.

Dodaj passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podsmaż przez około 2 minuty. Łyżką wydrąż 4 dołki na jajka. W każdy dołek wbij po 1 jajku – nie psując żółtka. Jednocześnie posyp po całości startym serem.

Smaż pod przykryciem na średnim ogniu aż białko będzie ścięte, a ser stopiony. Smaż do momentu, w którym białko będzie ścięte – nie dłużej – jeśli żółtko ma być płynne. Gdy będzie się zbyt długo smażyć na małym ogniu białko się nie zetnie, a żółtko nie będzie już płynne.

Świeżą natkę pietruszki dodaj na sam koniec.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella

Zielona szakszuka

Ten przepis na szakszukę budzi furrorę wśród osób, które do tej pory za szpinakiem nie przepadały. Najlepiej w tym daniu sprawdzi się szpinak świeży. Szpinak mrożony też będzie okej. Dzięki serowi feta oraz suszonym pomidorom nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw, ponieważ ser feta jest sam w sobie słony, a suszone pomidory mają nieziemsko pasujący do tej kompozycji smakowej aromat. Dodatek boczku sprawia, że danie jest przepyszne i nawet niejadek zje ze smakiem tę oryginalną potrawę.

Zielona szakszuka

Nadszedł czas na wypróbowanie totalnego hita wśród wszystkich szakszuk! Szpinak, boczek, suszone pomidory i ser feta to jest najlepsza kompozycja do tego dania!
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
330 g
Zielona szakszuka

Lista składników do przygotowania zielonej szakszuki

  • Boczek wędzony bez kości 50 g
  • Czosnek 15 g
  • Cebula 100 g
  • Suszone pomidory 40 g
  • Pomidor 150 g
  • Szpinak 200 g
  • Ser Feta 100 g
  • Jajko 6 szt.

Przygotowanie zielonej szakszuki krok po kroku

Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na patelni aż się ładnie zarumieni i wytopi się tłuszczyk.

Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż chwilę i dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone na pół oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

Smaż kilka minut i dodaj świeży szpinak. Wszystko trzeba podsmażyć maksymalnie 5 minut.

Smaż kilka minut i dodaj świeży szpinak. Wszystko trzeba podsmażyć maksymalnie 5 minut.

Posyp wszystko po wierzchu serem feta.

Smaż na średnim ogniu pod przykryciem, by białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne.

Nie ma potrzeby dodawania przypraw. Można doprawić wedle uznania jeśli zachodzi taka potrzeba.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zielona szakszuka

Szakszuka po meksykańsku

Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, które przepadają za kuchnią meksykańską to musisz spróbować tej wersji! Idealna kompozycja sosu pomidorowego z fasolą czerwoną i kukurydzą, do tego ciągnący ser i szczypiorek. Jest to oczywiście kwestia gustu i nie jest koniecznością dodanie ostrych przypraw. Przepis na szakszukę po meksykańsku z reguły powinien być nieco ostrzejszy niż tradycyjny, więc warto dodać pikanterii i użyć marynowanych papryczek ostrych. Idealnym dodatkiem do tego prostego przepisu na jajka z pomidorami z puszki będą grzanki z pieczywa tostowego zarumienione na patelni posmarowane guacamole.

Szakszuka po meksykańsku

Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, które przepadają za kuchnią meksykańską to musisz spróbować tej wersji!
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
420 g
Szakszuka po meksykańsku

Lista składników do przygotowania szakszuki po meksykańsku

  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Czosnek 10 g
  • Cebula 100 g
  • Papryka zielona 70 g
  • Papryka czerwona 70 g
  • Przecier pomidorowy z solą 250 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Ser gouda 50 g
  • Jajko 4 szt.
  • Fasola czerwona 120 g

Przygotowanie szakszuki po meksykańsku krok po kroku

Na oleju usmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem.

Gdy będą zeszklone dodaj fasolę oraz kukurydzę, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś przez 5 minut.

Po tym czasie zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.

Posyp wszystko startym serem. Przykryj przykrywką i duś do ścięcia białka. Smaż na średnim ogniu.

Po usmażeniu posyp danie świeżym szczypiorkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Szakszuka po meksykańsku

Szakszuka jest oryginalnym sposobem podania jajek, ponieważ jest to potrawa z pomidorów i jajek. Ta potrawa z pomidorami i jajkami nazywana szakszuką wywodzi się z Tunezji. Szakszuka to prościej ujmując rodzaj dania, które powstaje z jajek sadzonych. By przygotować szakszukę potrzebne są jajka, przecier pomidorowy, świeże pomidory lub pomidory z puszki, warzywa oraz ulubione dodatki. Co ciekawe – oryginalny sposób podania szakszuki polega na podaniu jej na patelni. Zjadać również powinno się ją prosto z patelni. W Polsce szakszuka ma coraz więcej zwolenników i coraz więcej osób próbuje przygotować te przepyszne, zdrowe, lekkie i kolorowe danie.

Szakszuka jest oryginalnym sposobem podania jajek, ponieważ jest to potrawa z pomidorów i jajek. Ta potrawa z pomidorami i jajkami nazywana szakszuką wywodzi się z Tunezji. Szakszuka to prościej ujmując rodzaj dania, które powstaje z jajek sadzonych. By przygotować szakszukę potrzebne są jajka, przecier pomidorowy, świeże pomidory lub pomidory z puszki, warzywa oraz ulubione dodatki. Co ciekawe – oryginalny sposób podania szakszuki polega na podaniu jej na patelni. Zjadać również powinno się ją prosto z patelni. W Polsce szakszuka ma coraz więcej zwolenników i coraz więcej osób próbuje przygotować te przepyszne, zdrowe, lekkie i kolorowe danie.

Szakszukę je się przeważnie na śniadania lub kolacje, rzadziej do obiadu. Często te danie powstaje z produktów, które zawsze (lub prawie zawsze) są w lodówce dlatego produkty nie są wymyślne a raczej zwyczajne. Jeśli nie wiesz co zjeść na śniadanie to spróbuj ten oryginalny przepis.

Szakszuka jest bardzo prostym przepisem. Można przygotowywać ją na wiele różnych sposobów, dodawać różne rodzaje przypraw, serów, mięsa, warzyw. W sklepie spotkać można nawet przyprawę do szakszuki. Przyprawa do szakszuki składa się z pomidorów suszonych, kminu, chilli, słodkiej oraz wędzonej papryki i czosnku. Te wszystkie przyprawy stosuje się do zrobienia tej potrawy z pomidorami i jajkami. Można spokojnie wykorzystać tę przyprawę do szakszuki i dodatkowo wedle potrzeby dodać odpowiednie przyprawy by poprawić smak według swoich preferencji smakowych.

By zrobić idealne danie należy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim jeśli zależy Ci, by jajko miało płynne żółtko należy potrawę dusić pod przykryciem na średnim ogniu – tylko do momentu, w którym białko będzie ścięte. Jeśli szakszukę będziesz dusić na minimalnym ogniu istnieje bardzo duże ryzyko, że czas obróbki będzie zbyt długi i żółtko będzie całkowicie ścięte. Zaleca się dusić tak jajka przez około 3 minuty, ale najlepiej sugerować się właśnie tym czy białko pozostało ścięte, a żółtko przy naciśnięciu jest elastyczne.

Najlepszym dodatkiem do szakszuki jest świeże pieczywo. Idealnym rozwiązaniem jest przypieczona bagietka na przykład podawana z masłem czosnkowym bądź z pesto zielonym (ze szpinaku lub bazylii) albo z pesto czerwonym (z pomidorów). Bardzo dobrze pasuje dodatek guacamole (pasty z awokado) jako smarowidło do pieczywa albo hummusu (pasta z ciecierzycy).

Danie jakim jest szakszuka jest świetnym rozwiązaniem dla osób ograniczających kilokalorie, z tego względu, że całe danie jest stosunkowo niskokaloryczne o wysokiej objętości. Ponadto w tej potrawie jest bardzo duża zawartość likopenu – przeciwutleniacza, któremu zawdzięcza się rolę obrony przed wolnymi rodnikami. Taki posiłek jest więc jak najbardziej wskazany w menu. Cała potrawa jest lekkostrawna. Jeśli ograniczasz mięso najlepszą alternatywą do zastąpienia mięsa jest wykorzystanie tofu lub nasion roślin strączkowych. Na rynku są dostępne również wegańskie zamienniki mięsa, które produkowane są przy użyciu produktów roślinnych. Wybór wegańskich produktów roślinnych jest zatem równie dobrą opcją jeśli w swojej codziennej diecie ograniczasz lub eliminujesz mięso. Warto do szakszuki po skończeniu obróbki cieplnej dodać posiekane orzechy, ziarna czy nasiona. Wzbogaci to smak, jak również dostarczy cenne jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle cenne składniki potrzebne do odpowiedniej pracy organizmu. Problem ze zbyt niską podażą warzyw w menu to bardzo częsty problem, zarówno wśród dzieci, młodzieży, osób dorosłych czy starszych. Jeśli należysz do tych osób taki sposób podania zachęca swoim wyglądem, ponieważ dodając świeże zioła czy ser powstaje przepiękna kompozycja, która kusi by ją spróbować.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto