Stół ze stali nierdzewnej – niezbędny element profesjonalnej kuchni?
Każdy, kto myśli o przekuciu swojej pasji do gotowania w biznes gastronomiczny z prawdziwego zdarzenia, musi najpierw dowiedzieć się dokładnie, z czym się to wiąże. Przygotowywanie posiłków odbywa się w dużo większej skali, wymaga zatrudnienia odpowiedniego personelu oraz zakupu profesjonalnego sprzętu – m.in. profesjonalnych stołów ze stali nierdzewnej.
Otwierając lokal gastronomiczny warto już na początku zainwestować w porządne wyposażenie, które będzie służyło wiele lat. W profesjonalnej kuchni musi być wyjątkowo czysto i każdy sprzęt, narzędzie i powierzchnie robocze powinny być łatwe do utrzymania w czystości. Jednocześnie muszą być one trwałe i odporne na różnego rodzaju zabrudzenia, m.in tłuszcze czy kwasy. Dlaczego w gastronomii najczęściej wybiera się stal nierdzewną?
Stół ze stali nierdzewnej jest bardzo trwały
Stal nierdzewna jest wyjątkowo trwała. Jest metalem, który w zależności od grubości potrafi wytrzymać duże obciążenia. Stół ze stali nierdzewnej (sprawdź na: https://www.expondo.pl/stoly-robocze/) wykonany z odpowiedniej grubości blatu bardzo trudno jest uszkodzić. Jest odporny na korozję i wysokie temperatury, więc bez obaw można kłaść na nim gorące garnki i patelnie. Nie szkodzi mu rozlany gorący tłuszcz. Jest też ciężki, co nadaje mu dużej stabilności niezbędnej podczas pracy w kuchni. Również inne przyrządy, takie jak miski, chochle, noże czy tarki wykonane z tzw. „nierdzewki” są bardzo trwałe i mogą służyć przez wiele lat nie tracąc na jakości.
Stoły ze stali nierdzewnej występują w wielu wariantach
Stal nierdzewna to bardzo wdzięczny materiał, który pozwala na wykonanie różnych wariantów stołów. Wyjątkowo wysokie lub niskie osoby mogą zainwestować w system regulacji wysokości. Gdy potrzeba więcej miejsca do przechowywania, stół może posiadać dodatkowe półki, a w niektórych lokalach gastronomicznych mogą sprawdzić się stoły na kółkach ułatwiających ich przestawianie. Dzięki tym opcjom można bez problemu wybrać rozwiązanie najlepiej odpowiadające na potrzeby konkretnego lokalu.
Gładka stal jest łatwa do mycia i dezynfekcji
Gładkie i nieporowate powierzchnie, takie jak szkło, porcelana czy stal nierdzewna, są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Nie pochłaniają one żadnych płynów ani tłuszczy oraz nie łapią barwników występujących w produktach spożywczych. Dlatego bardzo łatwo jest je umyć i zdezynfekować, co ma ogromne znaczenie w utrzymywaniu odpowiedniej higieny przygotowywanej żywności. Stal nierdzewna ma jednak tą przewagę nad szkłem i porcelaną, że nie da się jej potłuc – przypadkowe uderzenie lub upadek może co najwyżej spowodować wgniecenie, które będzie defektem czysto kosmetycznym.
Wyposażenie ze stali nierdzewnej daje efekt porządku
Utrzymanie kuchni w jednolitej kolorystyce opartej na barwie stali nierdzewnej dodaje jej wrażenia schludności. Łatwiej jest się w niej odnaleźć i pracować przez długie godziny. Nie potrzeba wiele zabiegów, by utrzymać ją w porządku, bo nietrudno jest zwrócić uwagę na to, że jakaś powierzchnia wymaga posprzątania lub umycia.
artykuł sponsorowany