Stek z kalafiora

stek z kalafiora

Masz kalafiora i zastanawiasz się co z niego zrobić? Zapewne jeszcze tych propozycji na wykorzystanie kalafiora nie próbowałeś. To danie jest szybkie i proste w wykonaniu. Poznaj najlepsze przepisy na stek z kalafiora. Kalafior w plastrach smażony, z grilla czy pieczony? Wszystkie wersje są równie pyszne! Z czym podawać stek z kalafiora i jak go przyrządzić – tu znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości.

Najlepsze przepisy na stek z kalafiora

Masz kalafiora i zastanawiasz się co z niego zrobić? Zapewne jeszcze tych propozycji na wykorzystanie kalafiora nie próbowałeś. To danie jest szybkie i proste w wykonaniu. Poznaj najlepsze przepisy na stek z kalafiora. Kalafior w plastrach smażony, z grilla czy pieczony? Wszystkie wersje są równie pyszne! Z czym podawać stek z kalafiora i jak go przyrządzić – tu znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości.

Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu i zaskoczyć bliskich. Panierowanie kalafiora jak kotlet sprawia, że można taką potrawę wpisać na listę dań wegetariańskich.

Stek z kalafiora panierowany jest w cieście naleśnikowym. Podawaj stek z kalafiora z pysznym, domowym dipem koperkowo-czosnkowym. Bardzo ekspresowe danie gotowe w mniej niż 30 minut.

Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem

Sezon grillowy w pełni. Coraz więcej osób ogranicza mięso lub po prostu ma ochotę na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś innego. Potrzebujesz inspiracji na wegetariańskie danie z grilla? Grillowany stek z kalafiora w pysznej marynacie i do tego dodatek sera żółtego to najlepsza opcja.

Grillowany stek z kalafiora podawaj z ketchupem i świeżym, przypieczonym pieczywem. Twoi znajomi z pewnością będą chwalić ten smaczny kalafior. Pyszny przepis, który zagości na stałe na Twoim grillu.

Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym

Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie bez mięsa. Musisz poznać ten wspaniały smak. Danie to będzie odpowiednie zarówno na rodzinny obiad, jak i większą uroczystość.

Chrupiący, aromatyczny kalafior wraz ze smacznym sosem kurkowym tworzą zgrany duet. Taki zestaw warto podawać z sałatką z warzyw kiszonych lub konserwowych. Świeża natka pietruszki ozdobi danie i sprawi, że będzie miało wyjątkowy smak.

Kalafior to świetne warzywo, które jest niesamowicie smaczne i odżywcze. Okazuje się, że z kalafiora można zrobić przepyszne steki. Stek z kalafiora to nic innego jak plastry kalafiora poddane obróbce cieplnej. Sprawdzi się świetnie w roli wegetariańskiego lub wegańskiego zamiennika kotletów mięsnych. Wszystkie przepisy ze stekiem z kalafiora są lekkimi daniami. Mają niski indeks glikemiczny. To są potrawy, które bardzo sycą i dostarczają stosunkowo mało kilokalorii.

Stek z kalafiora – w jaki sposób zrobić kalafior?

Stek z kalafiora bardzo prosto się przygotowuje. Można go przygotować w wersji pieczonej, smażonej lub na grillu. Kalafior może być przyrządzony w marynacie. Świetnie smakuje, gdy zrobisz go panierowanego jak kotlet. Każda panierka się sprawdzi świetnie: klasyczna z bułką tartą, ciasto naleśnikowe, panierka panko lub panierki orzechowe.

Główkę kalafiora należy umyć i pokroić w plastry o grubości około 3 centymetry. Plastry kalafiora należy delikatnie posmarować lub obtoczyć w marynacie, lub w panierce. Można zrobić marynatę kilka godzin wcześniej i zostawić w niej steki lub od razu je smażyć, lub piec. Pozostaje teraz tylko czas na samą obróbkę termiczną i po kilkunastu minutach stek z kalafiora jest gotowy.

Czas obróbki termicznej kalafiora nie jest długi. Wystarczy maksymalnie 30 minut, by kalafior był gotowy. Czas obróbki termicznej będzie zależny między innymi od grubości steka. Stek z kalafiora można przygotować z kalafiora surowego lub wcześniej ugotowanego. Kalafior surowy będzie potrzebował dłuższego czasu na obróbkę termiczną.

Kalafior powinien być miękki, ale jednocześnie chrupiący. Jeśli lubisz kalafior bardziej rozgotowany, przytrzymaj go dłużej w piekarniku bądź na patelni.

Z czym podawać stek z kalafiora?

Stek z kalafiora można traktować podobnie do kotleta z mięsa. Można podawać go tak jak kotlety w towarzystwie świeżych, kiszonych, pieczonych, grillowanych lub gotowanych warzyw. Do steka z kalafiora pasują zarówno ziemniaki, jak i ryż. Stek z kalafiora smakuje wyśmienicie z różnego rodzaju dipami.

Stek z kalafiora w plastrach może być podany z różnymi sosami obiadowymi. Dobrym przykładem jest sos gulaszowy lub grzybowy. Hummus lub tahini również będą fajnym dodatkiem do steka z kalafiora.

Do steka z kalafiora pasować będą przyprawy pojedyncze. Majeranek, tymianek, papryka słodka lub ostra albo czosnek granulowany to dobre przyprawy do kalafiora. Super sprawdzą się także mieszanki przypraw takie jak przyprawa tajska, do gyrosa albo do kurczaka. Dowolność jest ogromna.

Spróbuj wspaniałych gołąbków bez zawijania w piekarniku, jajko po benedyktyńsku oraz ciecierzycę po bretońsku. Gołąbki bez zawijania w piekarniku oraz ciecierzyca po bretońsku to świetne pomysły na obiad. Jajko po benedyktyńsku idealnie sprawdzi się na śniadanie. Gołąbki bez zawijania w piekarniku i ciecierzyca po bretońsku to bardzo łatwe i smaczne potrawy. Pyszne jajka po benedyktyńsku to coś, co koniecznie trzeba spróbować.

Stek z kalafiora - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto