Stek z kalafiora - 3 najsmaczniejsze przepisy. Zobacz koniecznie!

0
3,9/5

Masz kalafior i zastanawiasz się co z niego zrobić? Zapewne jeszcze tych propozycji na wykorzystanie kalafiora nie próbowałeś. To danie jest szybkie i proste w wykonaniu. Poznaj najlepsze przepisy na stek z kalafiora. Kalafior w plastrach smażony, z grilla czy pieczony? Wszystkie wersje są równie pyszne! Z czym podawać stek z kalafiora i jak go przyrządzić – tu znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości.

Steki z kalafiora z zieleniną na ozdobnym talerzu, a także smaczne, proste i szybkie przepisy na wegański stek z kalafiora
Stek z kalafiora, czyli pyszne wegańskie danie krok po kroku, proste, smaczne i szybkie przepisy na kalafior

Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu i zaskoczyć bliskich. Panierowanie kalafiora jak kotlet sprawia, że można taką potrawę wpisać na listę dań wegetariańskich.

Stek z kalafiora panierowany jest w cieście naleśnikowym. Podawaj stek z kalafiora z pysznym, domowym dipem koperkowo-czosnkowym. Bardzo ekspresowe danie gotowe w mniej niż 30 minut.

Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu i zaskoczyć bliskich.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
240 g
Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Lista składników do przygotowania panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

  • Kalafior 500 g
  • Jajko 2 szt.
  • Mleko 2% 115 ml
  • Mąka pszenna typ 500 50 g
  • Masło klarowane 20 g
  • majonez light 70 g
  • Czosnek 25 g
  • Śmietana 12% 100 g

Przygotowanie panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym krok po kroku

Przygotuj sos - jego można zrobić dzień wcześniej. Śmietanę, majonez, czosnek przepuszczony przez praskę oraz sól, pieprz i koperek do smaku wymieszaj ze sobą. Musi się przegryźć przez minimum godzinę. Im dłużej się przegryza tym aromat sosu jest lepszy.

Główkę kalafiora dokładnie umyj.

Pokrój kalafior w plastry o grubości 3 centymetrów. Trzeba uważać, ponieważ stek jest delikatny - może się złamać. Oczyść z ewentualnych liści.

Steki przypraw pieprzem i solą.

Mleko, mąkę i jajka, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu zmiksuj za pomocą miksera na masę bez grudek. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste. W razie potrzeby dodaj wodę/mleko lub mąkę.

Masło rozpuść na patelni.

Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle. Smaż około 7 minut aż steki będą pięknie rumiane.

Steki już usmażone wykładaj na talerz, na którym jest ręcznik papierowy.

Podawaj steki z kalafiora na ciepło z dipem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem

Sezon grillowy w pełni. Coraz więcej osób ogranicza mięso lub po prostu ma ochotę na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś innego. Potrzebujesz inspiracji na wegetariańskie danie z grilla? Grillowany stek z kalafiora w pysznej marynacie i do tego dodatek sera żółtego to najlepsza opcja.

Grillowany stek z kalafiora podawaj z ketchupem i świeżym, przypieczonym pieczywem. Twoi znajomi z pewnością będą chwalić ten smaczny kalafior. Pyszny przepis, który zagości na stałe na Twoim grillu.

Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem

Potrzebujesz inspiracji na wegetariańskie danie z grilla? Grillowany stek z kalafiora w pysznej marynacie i do tego dodatek sera żółtego to najlepsza opcja.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
5 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
150 g
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem

Lista składników do przygotowania grillowanego steka z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem

  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Kalafior 500 g
  • Ser gouda 100 g

Przygotowanie grillowanego steka z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem krok po kroku

Przygotuj marynatę. 3 łyżki sosu sojowego, olej oraz po łyżce wszystkich przypraw (oprócz pieprzu - jego wystarczy szczypta) wymieszaj dokładnie.

Kalafior umyj. Usuń liście. Pokrój kalafior w plastry. Powinny mieć grubość około 3 centymetrów.

Wszystkie steki posmaruj pędzelkiem z marynatą.

Wyłóż steki na ruszt grilla. Grilluj około 5 minut z obu stron.Jak przekręcisz stek na drugą stronę nałóż na niego starty na tarce ser. Ser powinien się stopić a kalafior powinien być odpowiednio miękki i zarumieniony.

Podawaj gotowe steki z zarumienionym na ruszcie pieczywem i z ketchupem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem

Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym

Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie bez mięsa. Musisz poznać ten wspaniały smak. Danie to będzie odpowiednie zarówno na rodzinny obiad, jak i większą uroczystość.

Chrupiący, aromatyczny kalafior wraz ze smacznym sosem kurkowym tworzą zgrany duet. Taki zestaw warto podawać z sałatką z warzyw kiszonych lub konserwowych. Świeża natka pietruszki ozdobi danie i sprawi, że będzie miało wyjątkowy smak.

Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym

Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie bez mięsa.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
260 g
Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym

Lista składników do przygotowania pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym

  • Kalafior 500 g
  • Czosnek 15 g
  • Cebula 50 g
  • kurki świeże 250 g
  • Masło klarowane 30 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Ser topiony 100 g

Przygotowanie pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym krok po kroku

Przygotuj sos. Rozgrzej połowę masła w garnku. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulkę. Podsmaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli umyte i osuszone kurki. Smaż je około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kurki będą miękkie dodaj serek topiony, śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 10 minut. Serek ma się rozpuścić i nadać kremową konsystencję sosowi.

Główkę kalafiora umyj. Za pomocą noża pokrój kalafior w plastry na grubość około 3 centymetry.

Resztę masła rozpuść. Zdejmij z ognia i dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj też szczyptę soli i wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż posmarowane pędzelkiem steki z kalafiora.

Piecz kalafior do miękkości przez około 15 minut.

Podawaj upieczone steki z sosem kurkowym. Posyp danie świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym

Kalafior to świetne warzywo, które jest niesamowicie smaczne i odżywcze. Okazuje się, że z kalafiora można zrobić przepyszne steki. Stek z kalafiora to nic innego jak plastry kalafiora poddane obróbce cieplnej. Sprawdzi się świetnie w roli wegetariańskiego lub wegańskiego zamiennika kotletów mięsnych. Wszystkie przepisy ze stekiem z kalafiora są lekkimi daniami. Mają niski indeks glikemiczny. To są potrawy, które bardzo sycą i dostarczają stosunkowo mało kilokalorii.

Stek z kalafiora – w jaki sposób zrobić kalafior?

Stek z kalafiora bardzo prosto się przygotowuje. Można go przygotować w wersji pieczonej, smażonej lub na grillu. Kalafior może być przyrządzony w marynacie. Świetnie smakuje, gdy zrobisz go panierowanego jak kotlet. Każda panierka się sprawdzi świetnie: klasyczna z bułką tartą, ciasto naleśnikowe, panierka panko lub panierki orzechowe.

Główkę kalafiora należy umyć i pokroić w plastry o grubości około 3 centymetry. Plastry kalafiora należy delikatnie posmarować lub obtoczyć w marynacie, lub w panierce. Można zrobić marynatę kilka godzin wcześniej i zostawić w niej steki lub od razu je smażyć, lub piec. Pozostaje teraz tylko czas na samą obróbkę termiczną i po kilkunastu minutach stek z kalafiora jest gotowy.

Czas obróbki termicznej kalafiora nie jest długi. Wystarczy maksymalnie 30 minut, by kalafior był gotowy. Czas obróbki termicznej będzie zależny między innymi od grubości steka. Stek z kalafiora można przygotować z kalafiora surowego lub wcześniej ugotowanego. Kalafior surowy będzie potrzebował dłuższego czasu na obróbkę termiczną.

Kalafior powinien być miękki, ale jednocześnie chrupiący. Jeśli lubisz kalafior bardziej rozgotowany, przytrzymaj go dłużej w piekarniku bądź na patelni.

Z czym podawać stek z kalafiora?

Stek z kalafiora można traktować podobnie do kotleta z mięsa. Można podawać go tak jak kotlety w towarzystwie świeżych, kiszonych, pieczonych, grillowanych lub gotowanych warzyw. Do steka z kalafiora pasują zarówno ziemniaki, jak i ryż. Stek z kalafiora smakuje wyśmienicie z różnego rodzaju dipami.

Stek z kalafiora w plastrach może być podany z różnymi sosami obiadowymi. Dobrym przykładem jest sos gulaszowy lub grzybowy. Hummus lub tahini również będą fajnym dodatkiem do steka z kalafiora.

Do steka z kalafiora pasować będą przyprawy pojedyncze. Majeranek, tymianek, papryka słodka lub ostra albo czosnek granulowany to dobre przyprawy do kalafiora. Super sprawdzą się także mieszanki przypraw takie jak przyprawa tajska, do gyrosa albo do kurczaka. Dowolność jest ogromna.

Spróbuj wspaniałych gołąbków bez zawijania w piekarniku, jajko po benedyktyńsku oraz ciecierzycę po bretońsku. Gołąbki bez zawijania w piekarniku oraz ciecierzyca po bretońsku to świetne pomysły na obiad. Jajko po benedyktyńsku idealnie sprawdzi się na śniadanie. Gołąbki bez zawijania w piekarniku i ciecierzyca po bretońsku to bardzo łatwe i smaczne potrawy. Pyszne jajka po benedyktyńsku to coś, co koniecznie trzeba spróbować.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 77,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto