Smalec z fasoli – 2 zaskakujące przepisy na smaczny dodatek do pieczywa

Wegański smalec z fasoli, kanapki
Smalec z fasoli krok po kroku, czyli najlepsze, sprawdzone i szybkie przepisy na wegański smalczyk z białej fasoli
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Smalczyk z fasoli to hit. Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego smalcu. Wykonanie jest szybkie i proste, a zarazem całość jest bardzo odżywczym dodatkiem do posiłku. Smalec z białej fasoli możesz zrobić w kilku wersjach. Przedstawiam dwa ciekawe przepisy na super smarowidło do pieczywa lub świeżych warzyw. Polecam wege smalec z białej fasoli z suszonym pomidorem – jest fantastyczny. Klasyczny wege smalec z fasoli z jabłkiem i dodatkiem cebuli to pyszna, prosta pasta kanapkowa. Wegańskie, bez glutenu i bez nabiału!

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Pyszny smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami – jest wyśmienitym pomysłem na wegańską pastę na kanapki. Bez glutenu, bez nabiału – pełny smaku i zdrowia. Jest zdrowym przepisem, który dodatkowo jest bardzo smaczny. Aromat suszonych pomidorów w tym smalczyku jest czymś wspaniałym. Taka pasta na kanapki jest świetna, jeśli chcesz urozmaicić swoje menu i wzbogacić je w cenne witaminy, składniki mineralne, błonnik czy wartości odżywcze. Genialny jest podany ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki oraz z prażonym słonecznikiem.

Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką

Najlepsze smarowidło na kanapki w formie wegańskiej – smalczyk z fasoli z jabłkiem i cebulką. Jest bardzo prosty, szybko się robi i smakuje genialnie. Bardzo polecam tę pastę. Wykonanie przepisu zajmuje kilka minut. Pasta ta składa się z kilku bardzo prostych składników. Z powodzeniem znajduje zastosowanie jako wyśmienite smarowidło na kanapki w zdrowej wersji. Jest przepisem niezawierającym nabiału ani glutenu. Smalec z fasoli najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem oraz ogórkiem kiszonym.

Smalec z fasoli – wege zamiennik smalcu

Tradycyjny smalec jest przygotowywany ze słoniny wieprzowej. Jest to produkt wysokokaloryczny, zawierający dużą ilość tłuszczu, w tym niekorzystnych w nadmiarze dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych. Jak sama nazwa wskazuje, smalec z fasoli w puszce lub fasoli gotowanej, jest wegańskim odpowiednikiem smalcu. Wykonuje się go na podstawie białej fasoli gotowanej lub konserwowej. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa, która jest odpowiednia dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Nie ważne czy ograniczasz mięso z powodów etycznych, religijnych czy może dietetycznych – jest to bardzo dobry przepis na zdrowy dodatek do posiłku.

Smalczyk z fasoli genialnie smakuje z pieczywem. Dodatki takie jak warzywa są wspaniałą, zdrową przekąską. Pastę można podawać ze świeżymi lub pieczonymi warzywami. Warzywa faszerowane pastą również są bardzo smaczne. Można jeść smarowidło na wiele sposobów i cieszyć się zdrowiem. Smalczyk może być zrobiony tradycyjnie bez dodatków, jak również z dodatkami typu: prażony słonecznik, jabłko, cebulkę, suszone pomidory, orzechy. Można z tych produktów robić „skwarki”, które fajnie chrupią. To już tylko kwestia upodobań. Smacznego!

Jak zrobić i przechowywać smalec z fasoli lub grochu?

Do zrobienia smalczyku z fasoli można użyć zarówno fasoli z puszki, jak i suchych nasion fasoli. By zrobić wegetariański smalec z białej fasoli, warto użyć nasiona fasoli „piękny jaś”. Fasola ta jest bardzo „mięsista”. Idealnie nadaje się na smalec z fasoli. W przypadku konserwowej fasoli z puszki wystarczy ją tylko opłukać (ale też nie jest to wymagane). Jeśli masz surową fasolę jaś, najpierw konieczne jest jej prawidłowe przygotowanie. Zacznij od tego, by fasolę umieścić w misce, zalać zimną wodą i zostawić do moczenia na około 10 godzin. Po tym czasie odcedź fasolę, dodaj do garnka i zalej świeżą wodą. Fasolę zacznij gotować. Pierwsze minuty (do 15 minut) gotuj bez przykrycia. Następnie fasolę możesz przykryć przykrywką i gotować tak około godzinę. Fasola ma być miękka.

Poza fasolą białą smalczyk można wykonać za pomocą grochu białego. Jeśli go używasz postępujesz bardzo podobnie, jak w przypadku fasoli. Różnicą jest czas gotowania grochu. Jest on mniejszy od nasion fasoli, wiec wystarczy mu około 25 minut gotowania (po uprzednim moczeniu). Groch biały będzie równie dobrą rośliną do zrobienia smalczyku wegetariańskiego.

Smalczyk może mieć różną konsystencję. By kontrolować konsystencję, zwróć uwagę na dwie rzeczy. Pierwsza to czas blendowania masy – dłużej blendujesz więc masa staje się gładka, bez grudek. Blendujesz krócej – pozostają grudki i nierówności. Druga rzecz to płyn – jeśli masa jest za sucha, można dodać wodę lub olej. Konsystencja powinna być taka, jak lubisz.

Wegetariański smalczyk z fasoli jaś trzeba przechowywać w naczyniu, które będzie szczelnie zamknięte. Jeżeli odpowiednio przechowasz tę pastę będzie ona mogła być przechowywana do tygodnia. Odpowiednim do tego naczyniem jest na przykład pojemnik na żywność, słoiczek lub pojemniczek próżniowy. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na fasolkę po bretońsku.

Zalety jedzenia fasoli i grochu – dietetyczne spojrzenie

Fasola czy groch to roślina należąca do roślin strączkowych. Minusem jedzenia tych roślin jest fakt, że są one ciężkostrawne. Jeżeli masz problemy gastryczne (wzdęcia, gazy, bóle brzucha), oznacza to, że prawdopodobnie nasiona roślin strączkowych szkodzą ci. Zawierają dużą ilość błonnika. Niektóre osoby niezbyt dobrze tolerują zbyt wysoką podaż tego składnika.

Zdecydowanie o wiele więcej zalet ma jedzenie fasoli czy grochu, jeśli nie masz objawów, które wskazują na nietolerancję czy ich gorsze trawienie. Przede wszystkim ta roślina jest źródłem cennego białka pochodzenia roślinnego. Poza tym zawiera dużą ilość węglowodanów korzystnych dla zdrowia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspierasz pracę swoich jelit. Błonnik może sprzyjać regulacji poziomu glukozy i co za tym idzie – insuliny – w krwiobiegu. Ponadto jest rośliną, która cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Poza tymi właściwościami zawiera mnóstwo ważnych witamin i składników mineralnych, które są niezbędne w codziennym odżywianiu. Potas, żelazo, wapń, cynk, magnez, witamina A, E, K i niektóre witaminy z grupy B – oto ważne powody, by śmiało urozmaicać posiłki i włączyć do diety nasiona roślin strączkowych.

Potrzebujesz więcej inspiracji na dania z fasoli? Zapraszam: pasztet z fasoli, fasolka po bretońsku (w tym po przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą i nie tylko). Pasztet z fasoli to świetny dodatek o pieczywa. Fasolka po bretońsku na różne sposoby, w tym fasolka po bretońsku z kiełbasą są polskimi tradycyjnymi potrawami. Kanapki z pasztetem z fasoli są naprawdę pyszne! Możesz zrobić fasolkę po bretońsku na różne sposoby, nie tylko jako fasolka po bretońsku z kiełbasą.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto