Śledzie z rodzynkami - oto 2 błyskawiczne przepisy na smaczne śledzie

0
4.8/5

Śledź na słodko to potrawa, która może budzić różne odczucia. Dobrze zrobione śledzie w rodzynkach gwarantują, że będzie to danie udane. Śledzie z rodzynkami to sałatka śledziowa, może być ona przygotowana także w formie sałatki śledziowej warstwowej. Potrzebujesz pomysłów i dobrych przepisów z wykorzystaniem śledzia, między innymi na święta bądź imprezę? Spróbuj dwóch ciekawych przepisów na śledzie z rodzynkami na słodko. Jedną propozycją są śledzie po kaszubsku, a drugą – śledzie po sułtańsku. Oba przepisy są smaczne, proste w przygotowaniu i tanie.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu najpopularniejsze przepisy.

Śledzie z rodzynkami na talerzu na stole, a także przepis, przygotowanie i porady kulinarne dla początkujących
Śledzie z rodzynkami krok po kroku, czyli przepis na ciekawe śledzie, a także sposób przygotowania

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Pyszne śledzie po kaszubsku w lekko słodkiej wersji, bo z rodzynkami. Całość dopełnia rozgrzewający aromat cynamonu – niebo w gębie. Przepis godny polecenia każdemu. Przygotowanie przepisu jest nieskomplikowane. Bardzo łatwo i szybko się go robi. Śledź jest zanurzony w pysznym pomidorowym sosie z cebulą oraz w rodzynkach. Sos opiera się o koncentrat pomidorowy, dzięki czemu wszystkie składniki są ze sobą wspaniale połączone. Podawaj ze świeżym pieczywem, ponieważ tak smakuje najlepiej. Super przepis na przykład na święta.

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Pyszne śledzie po kaszubsku w lekko słodkiej wersji, bo z rodzynkami. Całość dopełnia rozgrzewający aromat cynamonu – niebo w gębie. Przepis godny polecenia każdemu.
0 Wasza ocena:
4.6/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
240 g
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Lista składników do przygotowania śledzi po kaszubsku z rodzynkami

  • Śledź filet 700 g
  • Cebula 300 g
  • Rodzynki 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 200 g
  • Cukier 6 g
  • Olej rzepakowy 20 ml

Przygotowanie śledzi po kaszubsku z rodzynkami krok po kroku

Jeżeli jest taka potrzeba to namocz śledzie.

W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Podsmaż aż zmięknie. Gy będzie miękka dorzuć koncentrat pomidorowy, rodzynki, pieprz, sól, cukier, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki octu i 2 liście laurowe. Przez chwilę wszystko podgrzewaj.

Śledzie pokrój w nieduże paski. Wymieszaj z resztą składników i zostaw na kilkanaście godzin.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Śledzie po sułtańsku z rodzynkami

Śledź na słodko – może brzmieć ciekawie. Jeśli nie próbowałeś śledzi w rodzynkach, to serdecznie polecam. Do tego aromatyczny sos pomidorowy – przepyszne. Sos jest z przecierem pomidorowym, ketchupem i zawiera także koncentrat pomidorowy. Są więc aż trzy różne źródła pomidorów. Dzięki temu skład sałatki śledziowej sprawia, że jesz coś wyjątkowego. Przygotowanie śledzi z rodzynkami jest banalne, a dodatkowo bardzo szybkie. Do śledzi po sułtańsku w rodzynkach podawaj koniecznie świeże pieczywo. Połączenie idealne.

Śledzie po sułtańsku z rodzynkami

Śledź na słodko – może brzmieć ciekawie. Jeśli nie próbowałeś śledzi w rodzynkach to serdecznie polecam. Do tego aromatyczny sos pomidorowy – przepyszne.
0 Wasza ocena:
4.5/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
-
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
220 g
Śledzie po sułtańsku z rodzynkami

Lista składników do przygotowania śledzi po sułtańsku z rodzynkami

  • Śledź filet 500 g
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Cebula 300 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 30 g
  • Ketchup 50 g
  • Rodzynki 120 g
  • Cukier 6 g

Przygotowanie śledzi po sułtańsku z rodzynkami krok po kroku

Zacznij od moczenia śledzi.

Zagotuj trochę wody i zalej rodzynki. Zostaw je na 15 minut, mają zmięknąć.

Obraną cebulę pokrój w pół plastry, podsmaż ją na patelni z olejem.

Dodaj do lekko miękkiej cebuli koncentrat, przecier pomidorowy oraz ketchup. Grzej kilka minut i dodaj odsączone z wody rodzynki, cukier, sól, pieprz, odrobinę chilli. Wszystko jeszcze chwilkę pogotuj, maksymalnie 2 minuty.

Namoczone śledzie pokrój w paski i wymieszaj z sokiem z jednej cytryny.

Śledzie wymieszaj z sosem. Odstaw na minimum dobę do lodówki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po sułtańsku z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami na słodko – czy warto spróbować?

Sałatka śledziowa złożona ze śledzi z cebulą, rodzynek, oraz pysznego, wyrazistego sosu pomidorowego to zdecydowanie intrygujący przepis na coś innego. Śledzie z rodzynkami możesz zaserwować podczas codziennych posiłków. Są to super przepisy na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś nowego. Bardzo często goszczą na świątecznych stołach, ponieważ przepisy na śledzie z rodzynkami to znakomite przystawki.

W przypadku śledzi ważne jest przygotowanie ich minimum dzień wcześniej. To istotna sprawa, ponieważ wszystkie składniki potrawy muszą się przegryźć po to, by było to danie smaczne i aromatyczne.

Najczęściej śledzie z rodzynkami podaje się na zimno, ale można jeść je także na ciepło. Jako dodatek pasuje świeże pieczywo albo pieczywo przypieczone w formie grzanek. Ładnie prezentuje się podanie śledzi z rodzynkami bezpośrednio na pieczywie, krakersach lub tostach – w formie robiącej wrażenie przystawki. Jest to wygodne do jedzenia, co sprawdza się na imprezach.

Śledzie z rodzynkami – jak zrobić dobre śledzie?

Śledzie z rodzynkami najczęściej podaje się w formie sałatki – wszystkie składniki połączone są ze sobą. Śledzie z rodzynkami to potrawa, w której składzie znajdziesz śledzie, cebulkę oraz sos. Skład sosu to przede wszystkim przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy. Można zrobić go albo z koncentratem pomidorowym albo przecierem pomidorowym oddzielnie. Istnieje także możliwość pomieszania tych dwóch składników lub wzbogacenie sosu o dodatek ketchupu. Jako pozostałe składniki sosu pomidorowego zalicza się olej, ocet, sól, pieprz, cukier i inne przyprawy.

Rodzynki w połączeniu ze śledziem dają fajne doznania smakowe. Są dwie opcje użycia rodzynek. Jedna z nich to uprzednie namoczenie rodzynek w wodzie. Wystarczy rodzynki zalać w całości ciepłą lub gorącą wodą i zostawić na 10-15 minut. Ma to sprawić, by rodzynki stały się miękkie. Drugim wyjściem jest pominięcie tego procesu. Można od razu rodzynki dodać do sosu, bez namaczania. Bez problemu (bez moczenia) rodzynki także staną się miękkie. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę śledziową.

Materiały sponsorowane
W czym przechowywać żywność?

Sprawdź najczęściej wybierane pojemniki do przechowywania żywności. Dzięki tym pojemnikom jedzenie zachowuje długo świeżość. Pojemniki te są stosunkowo tanie i dobre jakościowo.

Śledź na słodko – przygotowanie filetów (moczenie)

W przypadku dań opartych o śledzie należy na samym początku sprawdzić, czy wymagają one moczenia. Filety śledziowe w occie albo oleju bardzo słone muszą być moczone, w celu pozbycia się nadmiaru soli, a co za tym idzie – zbyt słonego smaku. Moczenie nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia chwili czasu. Śledź w occie lub w oleju (może być także z cebulą – wtedy należy ją odłożyć na bok i można użyć do sałatki) należy umieścić w misce, a następnie zalać w całości: mlekiem, wodą, kefirem bądź maślanką. Produkty mleczne (kefir, mleko, maślanka) to są płyny, które sprawiają, że filety śledziowe stają się bardziej delikatne.

Moczenie śledzi trwa około 2 godziny. Czas jednak jest zależny od tego, jak słone są śledzie. Im bardziej filety śledziowe są słone tym dłużej powinny się moczyć. Należy jednak pamiętać, że jeżeli czas moczenia będzie zbyt długi można tym sprawić, że śledzie zostaną pozbawione smaku. Sprawdzaj więc na bieżąco jak słone są śledzie. Podczas namaczania filetów śledziowych można wymieniać płyn na świeży. To jest coś, co pomoże jeszcze szybciej sprawić, by śledzie stały się odpowiednio słone.

Polecam przepisy na sałatkę śledziową z buraczkami, także podana jako sałatka śledziowa warstwowa. Sałatka śledziowa z buraczkami jest prosta do zrobienia, wygląda wspaniale, a smak jej jest doskonały. Sałatka śledziowa z buraczkami jest jedną z tych propozycji, która sprawdzi się dobrze jako sałatka śledziowa warstwowa, dzięki czemu wywrze super wrażenie na Twoich gościach.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95.5% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto