Śledzie w śmietanie - 3 proste i smaczne przepisy

0
4,9/5

Śledzie w śmietanie to pyszne danie, które gości na stołach Polaków w niemalże każde święta. Można zrobić je na kilka różnych sposobów. Poznaj przepyszne przepisy na śledzie w śmietanie, na przykład śledzie w śmietanie z jabłkiem to ciekawa i prosta w wykonaniu propozycja. Śledzie z cebulką w śmietanie są z kolei klasycznym przepisem. Śledzie w śmietanie z ziemniakami to bardzo smaczny przepis, który jest także bardzo sycący.

Śledzie w śmietanie w niewielkiej miseczce, a także proste przepisy na śledzie w sosie śmietanowym palce lizać
Śledzie w śmietanie krok po kroku, czyli proste i smaczne przepisy na śledzie w śmietanie, proste recpetury

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Poznaj dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. To pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę i święta. Kilka składników i danie gotowe. Słone śledzie i słodkie jabłko bardzo dobrze do siebie pasują. Składniki są bardzo łatwo dostępne i tanie.

Do przyrządzenia tego przepisu nie trzeba zbyt wielu przypraw. Wybierz śledzie w oleju z cebulką. Świeżo mielony pieprz, sól i opcjonalnie cukier do smaku to jedyne przyprawy, które warto dodać. Koniecznie dodaj świeże zioła. Gotową sałatkę posyp natką pietruszki. Do smaku również warto dodać sok z cytryny. Poza smakiem sok z cytryny odgrywa inną ważną rolę. Sok z cytryny zapobiega brązowieniu jabłka. Śledzie najlepiej smakują z pysznym, świeżym pieczywem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę i święta. Kilka składników i danie gotowe.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
175 g
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Lista składników do przygotowania śledzi w śmietanie z jabłkiem

  • Śledź w oleju 500 g
  • Jabłko 300 g
  • Cebula 100 g
  • majonez light 70 g
  • Śmietana 12% 70 g

Przygotowanie śledzi w śmietanie z jabłkiem krok po kroku

Jeżeli śledzie są bardzo słone należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie.

Filety śledziowe pokrój w ukośne paski o szerokości około 3-4 centymetrów.

Cebulę i jabłka obierz. Pokrój cebulę i jabłka w niewielką kosteczkę. Usuń nadmiar soków z warzyw poprzez ściśnięcie pokrojonych składników dłoniami.

Umieść jabłka i cebulę w misce. Dodaj sok z cytryny, śledzie, majonez, śmietanę oraz sól, pieprz, opcjonalnie cukier do smaku.

Sałatkę zostaw na kilka godzin w lodówce by wszystkie składniki przeszły smakiem.

Sałatkę podawaj z natką pietruszki oraz pieczywem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z cebulą

Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest śledź z cebulką w śmietanie to najlepszy przepis. Klasyczny przepis na śledzie z cebulką w śmietanie to prostota i pełnia smaku. Najbardziej znana wersja śledzi w śmietanie. Ten przepis łatwo przyrządzić.

Przepis składa się z kilku prostych składników. Śledzie w śmietanie z cebulką nie wymagają wielu przypraw. Sól, pieprz i ewentualnie trochę cukru do smaku to jedyne przyprawy. Sałatkę śledziową z cebulką podawaj z koperkiem oraz świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami. Tak smakuje najlepiej.

Śledzie w śmietanie z cebulą

Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest śledź z cebulką w śmietanie to najlepszy przepis.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
125 g
Śledzie w śmietanie z cebulą

Lista składników do przygotowania śledzi w śmietanie z cebulą

  • Śledź w oleju 400 g
  • Cebula 200 g
  • Śmietana 12% 100 g
  • majonez light 50 g

Przygotowanie śledzi w śmietanie z cebulą krok po kroku

Śledzie mocz w zimnej wodzie przez tak długi czas, jaki jest potrzebny.

Śledzie pokrój w paski o szerokości około 4 centymetry.

Cebulę pokrój w plastry niezbyt grube. Umieść cebulę na sicie i przelej je gorącą wodą przez około 30 sekund.

Cebulę dodaj do śledzi. Dodaj też śmietanę, majonez oraz przyprawy. W razie potrzeby dodaj cukier (w zależności od upodobań smakowych).

Wymieszaj wszystkie składniki.

Gotową sałatkę posyp koperkiem. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie w śmietanie z cebulą

Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Wspaniałe śledzie ze śmietaną i z ziemniakami to znakomity przepis na pyszny posiłek. Jest dobrym przepisem nie tylko na święta, ale też na zwykły dzień. Pysznie i prosto. Posiłek jest bardzo syty, ma fantastyczny smak – czego chcieć więcej? Składniki można nabyć w każdym sklepie i w dodatku pasują do siebie w stu procentach.

By zrobić ten przepis, użyj śledzi w oleju z cebulką. Idealnie do sałatki pasuje szczypiorek. Podkreśla pyszny smak. Ten przepis nie wymaga dodatku pieczywa. Sałatka jest pyszna nawet bez chleba czy bułki. Jest to po prostu przepis godny polecenia, który warto przyrządzić już dzisiaj.

Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Wspaniałe śledzie ze śmietaną i z ziemniakami to znakomity przepis na pyszny posiłek. Jest dobrym przepisem nie tylko na święta, ale też na zwykły dzień. Pysznie i prosto.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
210 g
Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Lista składników do przygotowania śledzi w śmietanie z ziemniakami

  • Ziemniaki młode 300 g
  • Śledź w oleju 500 g
  • Śmietana 12% 150 g
  • majonez light 70 g
  • Cebula 100 g
  • Ogórki konserwowe 150 g

Przygotowanie śledzi w śmietanie z ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Schłodzone ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę.

Śledzie, jeśli trzeba, namocz. Pokrój śledzie w kostkę.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Ogórki pokrój w kostkę.

Śledzie wymieszaj z ziemniakami, cebulą, ogórkami oraz śmietaną i majonezem. Dopraw wg uznania. W razie potrzeby dodaj cukier.

Gotową sałatkę wyłóż do miseczki i posyp świeżym szczypiorkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Śledzie w śmietanie – co warto wiedzieć?

Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub imprez bez śledzi. Śledzie w śmietanie to znakomita przekąska. Śledź jest to pyszna i łatwo dostępna oraz tania ryba. Śledź dostępny jest do kupienia między innymi w formie filetów śledziowych gotowych do użycia. Jeśli chcesz zrobić śledzie w śmietanie, to powinieneś wiedzieć, jakie śledzie wybierać. Istnieje kilka rodzajów śledzi dostępnych w sklepach. Pierwszy rodzaj to śledzie, które wymagają namaczania. Filety śledziowe bardzo słone wymagają wcześniejszego moczenia w celu pozbycia się zbyt słonego smaku. Śledzie najczęściej występują w zalewie octowej, ale także spotyka się śledzie w oleju. Są dostępne także śledzie, których nie trzeba wcześniej namaczać. Często są to śledzie w solance, occie lub śledzie w oleju z cebulką (lub bez). To, który rodzaj wybierzesz do przepisów, zależy od Twoich preferencji. Bierz pod uwagę fakt, że niektóre śledzie trzeba moczyć, niektórych nie. Wtedy czas wykonania się różni – należy doliczyć czas moczenia. To, czy śledzie trzeba moczyć, zależy w głównej mierze od tego, jak słone śledzie chcesz uzyskać. Są osoby, które śledzi bardzo słonych nie moczą lub robią to bardzo krótko, ponieważ tak bardziej im pasuje.

Solone śledzie do moczenia należy umieścić w dużej misce i w całości zalać zimną wodą. Solone śledzie moczy się około dwie - trzy godziny. Czas moczenia solonych śledzi zależy przede wszystkim od tego, jak słone śledzie powinny być. Czas moczenia nie powinien być zbyt długi, ponieważ wtedy śledzie mogłyby stracić smak. Podczas moczenia można wymieniać wodę. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł na śledzie w śmietanie z cebulą.

Pyszne śledzie w śmietanie – jak zrobić dobry przepis na śledzie?

Jeżeli planujesz zrobić śledzie w śmietanie, koniecznie przygotuj się do tego kilka dni wcześniej. Śledzie w śmietanie najlepiej smakują, jeśli postoją wcześniej minimum dwa dni. Gdy śledzie w śmietanie są przygotowane wcześniej, smaki łączą się i sałatka jest o wiele bardziej aromatyczna i smaczna.

Przed przygotowaniem śledzi w śmietanie cebulę warto specjalnie przygotować. Cebula jest dosyć ostra oraz ciężkostrawna. Parzenie cebuli ma za zadanie złagodzić smak, sprawić by stała się bardziej lekkostrawna oraz miękka. Cebulę należy sparzyć przed dodaniem jej do sałatki. Parzenie śmietany przeprowadza się poprzez pokrojenie obranej cebuli. Cebulę należy pokroić w plastry lub w inny sposób. Następnie pokrojoną cebulę trzeba przełożyć na sitko. Wrzątkiem należy zalać cebulę i przelewać przez minimum 30 sekund gorącą wodą. Można zrobić także poprzez zagotowanie jej z octem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Gotować należy tak długo, aż cebula nieco zmięknie (około 10 minut).

Najlepsza śmietana to śmietana 12% lub 18% tłuszczu. Gęsta śmietana jest odpowiednia dzięki temu, że ma fajną konsystencję. Zamiast śmietany super rozwiązaniem jest jogurt grecki, który ma bardzo podobną konsystencję do śmietany. Wersja lżejsza to użycie jogurtu naturalnego.

Śledzie w śmietanie najlepiej smakują z pieczywem. Wiele osób uwielbia połączenie sałatki śledziowej z ziemniakami.

Spróbuj także na śledzie pod pierzynką oraz śledzie w oleju. Śledzie pod pierzynką są przepyszne. Śledzie w oleju można zrobić na wiele sposobów. Zrobienie śledzi pod pierzynką i śledzi w oleju jest bardzo proste. Sprawdź.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto