Śledzie w oleju - 6 propozycji na wyjątkowe śledzie

0
4,8/5

Śledzie w oleju to klasyk nad klasykami. Jest to niemalże obowiązkowa przystawka w świątecznym menu lub na spotkaniu rodzinnym. Śledzie w oleju można zrobić na wszelakie sposoby. Poznaj aż sześć znakomitych przepisów na śledzie w oleju. Są nimi: śledzie w oleju z cebulką, śledzie z suszonymi pomidorami, śledzie korzenne, śledzie po wiejsku, śledzie w oleju i occie oraz smażone śledzie w zalewie octowej. Wszystkie przepisy są pyszne i warte spróbowania.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Śledzie w oleju na talerzyku, a także najlepsze przepisy i propozycje na najlepsze śledziki w tradycyjnym wydaniu
Śledzie w oleju, czyli najlepsze przepisy i pomysły na smaczne śledziki na różne sposoby

Śledzie w oleju z cebulką

Najprostszy z najprostszych przepisów na śledzie w oleju z cebulką, które rządzą na każdej imprezie. Są szybkie do zrobienia oraz wymagają jedynie kilku składników. Ten przepis jest bardzo zdrowy, choć wysokokaloryczny. Do zrobienia tego przepisu użyj bardzo zdrowego oleju lnianego, który zawiera moc nienasyconych kwasów tłuszczowych. Genialne będą też śledzie w oliwie z oliwek.

Dobre śledzie w oleju z cebulką składają się z kilku produktów. Cebulka nadaje fajny smak i pasuje idealnie do śledzi. Wielką rolę odgrywają przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny i ocet, sól oraz czarny, ziarnisty pieprz. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

Śledzie w oleju z cebulką

Najprostszy z najprostszych przepisów na śledzie w oleju z cebulką, które rządzą na każdej imprezie. Są szybkie do zrobienia oraz wymagają jedynie kilku składników.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
145 g
Śledzie w oleju z cebulką

Lista składników do przygotowania śledzi w oleju z cebulką

  • Śledź w oleju 350 g
  • Cebula 250 g
  • Olej lniany 270 ml

Przygotowanie śledzi w oleju z cebulką krok po kroku

Zacznij od namoczenia śledzi. Jeśli śledzie będą miały już dobry poziom słonego smaku można je pokroić w paski o szerokości 4 cm.

Cebulę pokrój w piórka.

Śledzie układaj warstwowo w słoiku razem z cebulą. Na śledzie dodawaj po odrobinie pieprzu. Pomiędzy warstwami umieć 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie oraz 3 ziarenka pieprzu czarnego.

Gdy wszystkie składniki już wyłożysz skrop po wierzchu wszystko odrobiną soku z cytryny i octu.

Zalej olejem.

Zakręć dobrze słoik i wstaw do lodówki. Śledzie najlepsze będą po minimum 3 dniach w lodówce.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie w oleju z cebulką

Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami

Pyszne śledzie z suszonymi pomidorami to super odmiana klasycznych śledzi w oleju. Aromat suszonych pomidorów jest wyrazisty, cała potrawa ma wyrazisty smak. By zrobić ten przepis, polecam dodać olej, w którym są pomidory suszone. Olej z suszonych pomidorów ma genialny zapach.

Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami warto podkręcić papryczką chilli. Są wtedy nieco bardziej pikantne. Do śledzi w oleju z suszonymi pomidorami serwuj podpieczone lub świeże pieczywo. Wykonanie przepisu jest bardzo proste i szybkie. Do zrobienia przepisu powinien wystarczyć słoik o pojemności 500 ml.

Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami

Pyszne śledzie z suszonymi pomidorami to super odmiana klasycznych śledzi w oleju. Aromat suszonych pomidorów jest wyrazisty, cała potrawa ma aromatyczny smak.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
110 g
Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami

Lista składników do przygotowania śledzi w oleju z suszonymi pomidorami

  • Śledź filet 250 g
  • Suszone pomidory w oleju 50 g
  • Olej rzepakowy 145 ml
  • Cebula 100 g

Przygotowanie śledzi w oleju z suszonymi pomidorami krok po kroku

Przygotuj śledzie. Na początku jeżeli potrzeba namocz je. Gdy będą odpowiednio słone pokrój śledzie w paski o szerokości 2 centymetrów.

Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju. Posiekaj je w plastry.

Pokrój cebulę w plastry. Na 20 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów usmaż cebulkę.

W czystym słoiku ułóż śledzie wraz z suszonymi pomidorami i cebulą. Dodawaj do smaku pieprz oraz chilli.

Polej wszystko łyżką octu. Zalej śledzie 125 g oleju. W razie potrzeby dodaj więcej oleju (śledzie powinny być w całości przykryte).

Śledzie zostaw na 24 godziny w lodówce.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami

Śledzie korzenne

Śledzie w oleju o korzennym smaku są genialne. Korzenne aromaty kojarzą się z zimą i świetnie rozgrzewają. Idealne śledzie świąteczne lub na zimny dzień. Są przepyszne. Najważniejsze przyprawy w tym przepisie to goździki, chilli i cynamon. Do potrawy dodaje się także miód. Te dodatki komponują się wspaniale w jedną całość.

Taka kompozycja smakowa jest cudna. Przyprawy korzystnie wpływają na metabolizm człowieka poprzez zwiększanie termogenezy (produkcji ciepła) w organizmie. Przyprawy odpowiadają za to, że po zjedzeniu śledzi korzennych robi się cieplej. To jest bardzo dobre danie, którego grzech nie spróbować.

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne są pysznym dodatkiem, który idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy. Smakują wspaniale, doprawione pysznymi, korzennymi przyprawami.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
153 g
śledzie korzenne

Lista składników do przygotowania śledzi korzennych

  • Śledź w oleju 400 g (4 filety)
  • Rodzynki 100 g
  • Olej rzepakowy 180 ml (3/4 szklanki)
  • Sos sojowy 30 ml (2 łyżki)
  • Miód 10 g (1 łyżka)
  • Musztarda 50 g (2 łyżki)
  • Cebula 150 g (1,5 szt)

Przygotowanie śledzi korzennych krok po kroku

Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.

W dużej misce zmieszaj ze sobą olej, sos sojowy, musztardę i miód. Dodaj rodzynki i pokrojone śledzie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Kardamon, cynamon i anyż podpraż na suchej patelni i dodaj do zalewy.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dołącz do pozostałych składników zalewy.

Śledzie wraz z cebulą i zalewą przełóż do zamykanego pojemnika.

Wstaw do lodówki na 2 dni, po tym czasie będą gotowe do spożycia.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie korzenne

Śledzie po wiejsku

Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa na wigilijne menu. Przepis robi się bardzo łatwo. Wykonanie zajmie niedużo czasu. W tym przepisie należy zagotować zalewę i zalać nią śledzie razem z warzywami.

Płaty śledzia są w całości. Nie kroi się ich w mniejsze kawałki, chociaż można je również pokroić. Są one otoczone pysznymi warzywami i zamarynowane w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do pieczywa. Mają pyszny, tradycyjny smak. Cebulka, marchewka i ogórek kiszony to idealne dodatki do potrawy ze śledziem.

Śledzie po wiejsku

Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa na wigilijne menu.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
200 g
Śledzie po wiejsku

Lista składników do przygotowania śledzi po wiejsku

  • Śledź filet 800 g
  • Cebula 300 g
  • Marchewka 130 g
  • Ogórki kiszone 300 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Cukier 24 g (4 łyżki)

Przygotowanie śledzi po wiejsku krok po kroku

Namocz śledzie, by nie były zbyt słone.

Cebulę pokrój w krążki.

Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Ogórki pokrój w plasterki.

Zagotuj 1 szklankę wody razem z połową szklanki octu, cukrem, łyżką soli, cebulą oraz marchewką.

Całe płaty śledziowe wymieszaj z ogórkami i zalej zalewą oraz olejem.

Gotowe śledzie przełóż do słoika i zostaw na minimum całą noc.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po wiejsku

Śledzie w oleju i occie

Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie w oleju i occie. Składa się tylko z kilku składników, a wykonanie jest banalne. Świetna, świąteczna przystawka. Przepis zrobi się w parę minut, a smak będzie pyszny i tradycyjny. Pyszne, wigilijne danie. Zrób śledzie w oliwie – będą przepyszne i zdrowe.

Przepis na śledzie w oleju i occie możesz przyrządzić kilka dni przed podaniem. Będą wtedy pyszniejsze. Do smaku dodaje się ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Śledzie w oleju i occie są najlepsze z pieczywem.

Śledzie w oleju i occie

Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie w oleju i occie. Składa się tylko z kilku składników, a wykonanie jest banalne. Świetna, świąteczna przystawka.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
150 g
Śledzie w oleju i occie

Lista składników do przygotowania śledzi w oleju i occie

  • Śledź w oleju 500 g
  • Cebula 200 g
  • Oliwa z oliwek 250 ml

Przygotowanie śledzi w oleju i occie krok po kroku

Śledzie namocz w wodzie. Jak będą odpowiednio słone pokrój je w paski.

Zagotuj pół szklanki wody oraz pół szklanki octu. Dodaj 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu oraz 2 liście laurowe. Wystudź zalewę.

Cebulę pokrój w pół plastry. Przełóż cebulę na sito, przelej cebulę wrzątkiem przez 30 sekund.

Śledzie zalej chłodną zalewą i zostaw na 30 minut.

Ze śledzi odlej zalewę. Wyłóż do słoika, dodaj cebulę i zalej olejem. W razie potrzeby dodaj więcej/mniej oleju. Wszystko powinno być całkowicie zalane olejem.

Zostaw śledzie w lodówce na kilka godzin.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie w oleju i occie

Smażone śledzie w zalewie octowej

Ciekawy sposób na przygotowanie śledzi to śledzie smażone marynowane w zalewie octowej. Jest to doskonała forma przyrządzenia śledzia, która jest znana na Kaszubach. Ten przepis, który jest bardzo znany na wyżej wymienionych Kaszubach, robi się, wbrew pozorom, łatwo i szybko. W dodatku smak tych smażonych śledzi w zalewie octowej jest genialny.

Polecam każdemu, by chociaż raz przyrządzić ten przepis. Podawaj śledzie smażone razem z pysznym, chrupkim pieczywem. Do tych śledzi pasują także ziemniaki.

Smażone śledzie w zalewie octowej

Ciekawy sposób na przygotowanie śledzi to śledzie smażone marynowane w zalewie octowej. Jest to doskonała forma przyrządzenia śledzia, która jest znana na Kaszubach.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
140 g
Smażone śledzie w zalewie octowej

Lista składników do przygotowania smażonych śledzi w zalewie octowej

  • Śledź w oleju 700 g
  • Mąka pszenna typ 500 80 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Cebula 200 g
  • Marchewka 45 g
  • Czosnek 10 g
  • Cukier 30 g (5 łyżek)

Przygotowanie smażonych śledzi w zalewie octowej krok po kroku

Zacznij od namoczenia śledzi jeżeli są zbyt słone.

Płaty śledziowe przypraw pieprzem i skrop odrobinę sokiem z cytryny.

Obtocz płaty śledzia w mące. Ilość mąki jest orientacyjna.

Na patelni rozgrzej olej. Usmaż płaty śledziowe aż będą pięknie złociste.

Na patelni, na której smażyły się śledzie usmaż pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce marchewkę przez około 2 minuty.

Ugotuj w garnku zalewę. Ugotuj: 5 szklanek wody razem z 1 szklanką octu oraz łyżką kolendry, łyżką gorczycy, 10 ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego, łyżką soli, cukrem i 6 liśćmi laurowymi oraz podsmażonymi warzywami. Gotuj do wrzenia i wyłącz.

Do słoików włóż pionowo smażone śledzie i następnie zalej je zalewą. Ostudź.

Zimne słoiki wstaw do lodówki. Powinny stać minimum 2 dni.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Smażone śledzie w zalewie octowej

Śledzie w oleju – uniwersalny przepis

Śledzie w oleju to tak uniwersalny przepis na solony filet śledziowy, że jesteś w stanie zrobić go na sto różnych sposobów. To za sprawą dodatków śledzie w oleju nabierają zapachu i smaku tych składników. Każdy dodatek nadaje inny, charakterystyczny smak.

Śledzie w oleju możesz zaserwować jako świąteczne menu. Sprawdzi się na każdej imprezie czy spotkaniu. Klasycznie, do płatów śledzia w oleju najbardziej pasuje świeże pieczywo. Śledzie w oleju są taką potrawą, które zaliczają się do posiłków o niskiej zawartości węglowodanów. Przepisy na śledzie w oleju mają zwykle niski indeks glikemiczny. Śledzie w oleju są wysokokaloryczne, ponieważ sam olej i śledzie mają sporo kilokalorii. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na śledzie w śmietanie.

Filet śledziowy domowej roboty – jak przygotować pyszne śledzie w oleju?

Filet śledziowy domowej roboty to bardzo prosty do zrobienia przepis. Przepis na śledzie solone w oleju zrobiony domową robotą wymaga jedynie kilku prostych składników. Poza tym, że solone śledzie w oleju robi się, używając niewielu prostych składników, to dodatkowo bardzo prosto jest zrobić dobre śledzie.

Jak zawsze filet śledziowy powinien być namoczony przed obróbką, jeśli śledź jest zbyt słony. Śledzie trzeba moczyć, gdy ich smak jest bardzo słony. Możesz moczyć śledzie w wodzie lub w mleku. Niektórzy do moczenia śledzia używają innych produktów mlecznych, np. maślanki lub kefiru.

Każdy z tych przepisów na płaty śledzia w oleju warto jest przygotować kilka dni wcześniej. Zaleca się nawet około dwa lub trzy dni wcześniej zrobić śledzie w oleju. Każdy składnik i każda przyprawa musi mieć czas, by wszystkie aromaty i smaki połączyć w jedną, pyszną całość. Olej dobrze konserwuje, więc takie danie jak śledzie w oleju mogą być przechowywane w lodówce nawet do sześciu tygodni. Należy pamiętać, że inne przetwory z fileta śledziowego – na przykład z dodatkiem cebuli – mają krótszy czas przechowywania (do dwóch tygodni).

Do zrobienia śledzi w oleju możesz użyć różnych olei. Najbardziej korzystne dla zdrowia to: olej lniany, oliwa z oliwek czy olej rzepakowy – oleje tłoczone na zimno.

Zapraszam na inne przepisy ze śledziem: śledzie z rodzynkami, śledzie po sułtańsku, śledzie z jabłkiem oraz śledzie z musztardą francuską. Pyszne śledzie na słodko: śledzie z rodzynkami, śledzie po sułtańsku oraz śledzie z jabłkiem to ciekawe propozycje. Śledzie z musztardą francuską są bardzo smaczne. Zrób koniecznie śledzia z rodzynkami, śledzia po sułtańsku, śledzia z jabłkiem oraz śledzia z musztardą francuską jako miłe urozmaicenie przepisów na filety śledziowe.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto