Sernik królewski z wiaderka - 3 sprawdzone przepisy

0
4,7/5

Sernik królewski z wiaderka to przepyszny, prosty przepis na świetny sernik. Przedstawiam trzy różne propozycje na sernik królewski z wiaderka. Sernik królewski z wiaderka w wersji klasycznej to propozycja dobra dla każdego. Odmieniony sernik królewski z wiaderka stracciatella to podwójna dawka czekolady. Jest także ciekawy przepis na sernik królewski z wiaderka z wiśniami. Pyszne ciasto po królewsku, które koniecznie trzeba zrobić.

Dwa kawałki sernika królewskiego na talerzyku, a także sernik królewski z wiaderka krok po kroku, czyli najlepsze przepisy
Sernik królewski z wiaderka, czyli sernik z kakaową kruszonką, oraz najlepsze przepisy, receptura i sposoby na smaczny i słodki sernik

Sernik królewski z wiaderka

Najprostszy przepis na ciasto z serem po królewsku. Jest to bardzo prostym przepisem na sprawdzony placek. Kakaowy kruchy spód i wierzch oraz serowa, puszysta masa bez budyniu.

Jeżeli chcesz zrobić wersję dietetyczną, zachęcam do zmiany mąki na mąkę żytnią o typie 2000. Można także cukier wymienić na erytrytol. Masę serową można zrobić z budyniem. W wersji bez budyniu wykorzystaj mąkę ziemniaczaną. Efekt będzie identyczny. Warto wtedy dodać aromat waniliowy.

Sernik królewski z wiaderka

Najprostszy przepis na ciasto z serem po królewsku. Jest to bardzo prostym przepisem na sprawdzony placek. Kakaowy kruchy spód i wierzch oraz serowa, puszysta masa bez budyniu.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
24
Wielkość
jednej porcji
100 g
Sernik królewski z wiaderka

Lista składników do przygotowania sernika królewskiego z wiaderka

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 320 g
  • Masło 400 g
  • Cukier 275 g
  • Jajko 6 szt.
  • Kakao 16% (proszek) 24 g (3 płaskie łyżki)
  • Proszek do pieczenia 8 g (2 płaskie łyżeczki)
  • Ser twarogowy półtłusty 1000 g
  • Budyń (proszek) 45 g (1 opakowanie)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie sernika królewskiego z wiaderka krok po kroku

Zacznij od nagrzania piekarnika na 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Blaszkę posmaruj masłem (po bokach też) i wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Jedno masło (200 g do ciasta) i 2 jajka muszą być zimne. Drugie masło (200 g do masy serowej) i 4 jajka i ser najlepiej z wiaderka powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotuj ciasto. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj do masła mąkę, 165 g cukru, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Za pomocą dłoni zagnieć szybko ciasto - powinno przypominać kruszonkę. Dodaj jedno jajko - zmiksuj chwilę. Dodaj drugie jajko i powtórz czynność aż składniki się połączą. Pod koniec zacznij ciasto wyrabiać dłoniami i zrób z niego kulę. Kulę podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do reklamówki i włóż do zamrażarki.

Jedną część ciasta wyłóż na dnie formy. Zrób to za pomocą rąk. Widelcem zrób kilka nakłuć.

Czas na masę serową. Z 4 jajek oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki.

W dużej misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Dodaj 110 g cukru. Ubijaj aż powstanie puszysta masa. Podczas ubijania dodawaj stopniowo żółtka z aromatem waniliowym i zmiksuj przez chwilę, by składniki się połączyły. Zacznij stopniowo dodawać ser cały czas miksując. Po tym dodaj też skrobię i budyń. Miksuj jeszcze chwilę, by wszystko się połączyło.

Białka wyjmij z lodówki i ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Dodaj białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj łopatką lub łyżką.

Gotową masę wylej na spód.

Wyjmij z zamrażarki resztę ciasta. Zetrzyj te ciasto na tarce na grubych oczkach i wyłóż, by było równo na całym serniku.

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut.

Upieczone ciasto schładzaj stopniowo - nie wyjmuj go od razu z piekarnika tylko lekko uchylaj drzwi.

Najlepsze jest minimum dobę po przygotowaniu.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sernik królewski z wiaderka

Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit

Sernik po królewsku z podwójną dawką czekolady – sernik stracciatella. Jest sprawdzonym, pysznym przepisem na ciasto z serem w wiaderku w wersji dietetycznej. Przepis nie zawiera cukru.

Czekolada, którą dodajesz, najlepsza jest zwykła mleczna. Najlepsza czekolada to czekolada mleczna bez żadnych dodatków. Czekolada bez cukru jest dostępna w sklepie. Mąka żytnia o typie 2000 to dobra mąka, ale może być też inna, na przykład mąka pełnoziarnista o typie 1850. To duża ilość cennego błonnika oraz sporej ilości białka. Cukier zamieniony jest na erytrytol, więc kaloryczność jest odrobinę niższa niż wersja z cukrem.

Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit

Sernik po królewsku z podwójną dawką czekolady – sernik stracciatella. Jest sprawdzonym, pysznym przepisem na ciasto z serem w wiaderku w wersji dietetycznej. Przepis nie zawiera cukru.
2
4,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
80 g
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit

Lista składników do przygotowania sernika królewskiego stracciatella z wiaderka fit

  • Mąka żytnia typ 2000 240 g
  • Jajko 5 szt.
  • Masło 100 g
  • erytrytol 220 g
  • Proszek do pieczenia 4 g
  • Kakao 16% (proszek) 16 g
  • Ser twarogowy chudy 500 g
  • mascarpone 250 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 g
  • Czekolada mleczna 100 g

Przygotowanie sernika królewskiego stracciatella z wiaderka fit krok po kroku

Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza. 1 jajko i masło powinny być zimne - do ciasta. Ser twarogowy powinien być gładki - jeżeli masz zwykły twaróg to zblenduj go.

Zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę, jajko, kakao, 60 g erytrytolu, proszek do pieczenia umieść w misce i zagnieć kruche ciasto. Szybko, by się za bardzo nie nagrzało. Podziel na 2 części, jedną z nich włóż do reklamówki i włóż do zamrażarki. Drugą część wyłóż na spód tortownicy.

Czas na masę serową. 4 jajka, ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksuj chwilę i zacznij dodawać erytrytol stopniowo cały czas miksując. Zacznij dodawać po łyżce twarogu i mascarpone na zmianę. Miksuj tylko do momentu, w którym składniki się połączą. Dodaj skrobię i wymieszaj.

Posiekaj czekoladę i dodaj do masy serowej - wymieszaj.

Masę serową wylej na spód.

Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce. Posyp ciasto z wierzchu.

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz godzinę - do suchego patyczka. Ciasto schłodź w piekarniku. Wtedy nie opadnie.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit

Sernik królewski z wiśniami z wiaderka

Sernik królewski z wiaderka w odmienionej wersji: z wiśniami. Połączenie czekolady i wiśni to jest połączenie idealne. Pyszny sprawdzony przepis na weekendowy wypiek.

Słodka masa serowa oraz czekoladowe ciasto z kakaem jest przełamane lekką kwaskowatością wiśni. Wiśnie mogą być zarówno mrożone, jak i świeże. Jeśli są mrożone – odciśnij jak najwięcej soku. Masa serowa może być zrobiona bez budyniu. W zamian za budyń użyj mąki ziemniaczanej. Jest to znakomity wypiek, który warto piec minimum dwa dni przed podaniem.

Sernik królewski z wiśniami z wiaderka

Sernik królewski z wiaderka w odmienionej wersji: z wiśniami. Połączenie czekolady i wiśni to jest połączenie idealne. Pyszny sprawdzony przepis na weekendowy wypiek.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
24
Wielkość
jednej porcji
95 g
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka

Lista składników do przygotowania sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g
  • Kakao 16% (proszek) 24 g
  • Proszek do pieczenia 4 g
  • Cukier 280 g
  • Masło 150 g
  • Jajko 3 szt.
  • Ser twarogowy półtłusty 1000 g
  • Budyń (proszek) 45 g (1 opakowanie)
  • Wiśnie mrożone 450 g

Przygotowanie sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka krok po kroku

Tortownicę najpierw posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. 1 jajko i masło muszą być zimne (do ciasta), zaś 2 jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej (do masy serowej).

120 g cukru, mąkę, masło, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli zagnieć na kruszonkę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 równe części. Jedną częścią wyłóż dno tortownicy. Drugą część schowaj w reklamówce do zamrażarki.

Zrób masę serową. Ser, budyń i 160 g cukru zmiksuj mikserem do połączenia składników. Dodaj 2 jajka i zmiksuj na gładką masę. Wylej masę na spód i na wierzch wyłóż wiśnie bez pestek.

Z zamrażarki wyjmij ciasto i zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Posyp wierzch startym ciastem.

Piecz ciasto przez 50 minut. Stud ciasto w piekarniku.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sernik królewski z wiśniami z wiaderka

Sernik królewski – pyszne ciasto z kakaem oraz serem

Sernik królewski to prosty przepis na ciasto z sera z wiaderka. Jest to ciasto złożone z trzech warstw. Spód z kakaem, warstwa serowa oraz wierzch z ciasta z kakao. Ciasto jest kruche, a masa serowa bajecznie puszysta i mięciutka. Wierzch sernika jest starty na tarce, dzięki temu ma fajną, kruchą konsystencję.

Sernik królewski z wiaderka smakuje najlepiej po kilku dniach od zrobienia. Można go więc upiec na spokojnie dwa dni przed świętami. Najlepiej jest piec sernik wcześniej, by smaki mogły się połączyć pyszną całość. Ciasto staje się wilgotne, ale jednocześnie także jest wciąż kruche – to cały urok sernika królewskiego.

Jak sprawić, by sernik królewski był idealny?

Ser najlepszy byłby ten w wiaderku. Wtedy nie ma konieczności, by ser wcześniej specjalnie przygotowywać. Ser powinien być bardzo gładki, bez żadnych grudek. Taki ser jest właśnie w wiaderku – przemielony i przypominający serek homogenizowany. Jeśli nie masz sera z wiaderka, należy go wtedy zmielić maszynką do mięsa lub zblendować.

Ciasto do sernika jest ciastem kruchym. Z tego względu masło musi być zimne. Ciasto kruche trzeba szybko ugniatać, by jak najmniej się ociepliło.

Sernik nie opadnie, gdy odpowiednio go przygotujesz. Sernik należy studzić w piekarniku. Nie wyciągaj upieczonego sernika od razu z piekarnika. Zamiast tego otwórz drzwiczki lekko i stopniowo go schładzaj.

Zapraszam do spróbowania takich wypieków jak ciasto jogurtowe ze śliwkami oraz oponki serowe przepis babci. Zobacz, jakie są najlepsze przepisy na ciasto jogurtowe ze śliwkami oraz oponki serowe przepis babci. Pyszne wersje ciasta jogurtowego ze śliwkami oraz oponek serowych przepisu babci są pyszną propozycją na słodki deser.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto