Schab ze śliwką - 4 przepisy na schab ze śliwką

0
5,0/5

Schab ze śliwką jest jedną z kilku potraw, która tradycyjnie jest podawana w Polskich domach m.in. z okazji świąt oraz imprez rodzinnych. Przedstawiam kilka propozycji jak się robi schab ze śliwką. Zarówno przepis na wersję schabu ze śliwką na zimno jak i przepis na soczysty schab nadziewany śliwkami pieczony z warzywami albo z sosem chrzanowym sprawdzi się świetnie na każdą okazję. Pieczeń ze schabu należy do tych potraw, które są dobre w wersji na zimno, jest równie pyszny na ciepło do obiadu. Polecam spróbować tej propozycji, której nie miałeś jeszcze okazji jeść.

Schab ze śliwką pokrojony na grubsze plastry, a także najlepsze, proste i szybkie przepisy na schab ze śliwką
Schab ze śliwką krok po kroku, czyli 4 najlepsze przepisy na schab ze śliwką

Schab ze śliwką pieczony

Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak i nadaje cudowny aromat tworząc przepyszną wędlinę. Zrobienie faszerowanego schabu ze śliwkami nie jest bardzo pracochłonne, wymaga jednak pozostawienia schabu na całą noc w marynacie, by mięso było soczyste.
Schab pokrojony jak wędlina jest najlepszym dodatkiem do świeżego i chrupiącego pieczywa tworząc przepyszną kanapkę. Koniecznie dodaj do niej musztardę, ponieważ skomponowana w taki sposób kanapka jest najlepszym połączeniem. Warto również spróbować wędliny jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw lub z ćwikłą.

Schab ze sliwka pieczony

Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak i nadaje cudowny aromat tworząc przepyszną wędlinę.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
125 g
Schab ze sliwka pieczony

Lista składników do przygotowania schabu ze śliwką pieczonego

  • Schab wieprzowy bez kości 2000 g
  • Śliwki suszone 300 g
  • Czosnek 50 g
  • Olej rzepakowy 15 ml
  • Bulion drobiowy 175 g

Przygotowanie schabu ze śliwką pieczonego krok po kroku

Mięso umyj i wysusz. Wytnij nożem kieszonkę po środku schabu wzdłuż. Zrób nacięcie zostawiając około 4-5 cm od brzegów. W ten sposób powstaje nacięcie, w które trzeba włożyć śliwki suszone.

Tak przygotowane mięso trzeba teraz zamarynować. Olej połącz z 1 łyżką soli i majeranku oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Czosnek posiekaj lub użyj praski do czosnku. Całe mięso dokładnie posmaruj marynatą, włóż do naczynia i przykryj folią. Zostaw mięso na całą noc w lodówce.

Po tym czasie mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz przez około pół godziny. Po 30 minutach obniż temperaturę do 175 st. C i następnie dodaj domowy bulion lub wodę.

Piecz w ten sposób około godzinę, a w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Co około 5-10 minut polewaj podczas pieczenia mięso sosem.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak schab do wystudzenia.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Schab ze sliwka pieczony

Schab ze śliwką w galarecie

Kolejna wariacja schabu ze śliwką tym razem w galarecie pełni podobną funkcję jak tradycyjny schab ze śliwką, jednakże dodatek galarety sprawia, że potrawa nabiera aromatu bulionu. Ten przepis nadaje się jedynie na zimno. Po podgrzaniu galareta się rozpuści i nie będzie stężona.
Ten schab będzie bardzo dobry na kanapce, ale też wraz z sałatką czy warzywami świeżymi, gotowanymi, pieczonymi lub konserwowanymi.
Tak podany schab robi świetne wrażenie na każdym. Smakuje równie dobrze jak wygląda. Dodatkowo można dodać różne warzywa by ozdobić potrawę, np. ugotowaną marchewkę z groszkiem.

Schab ze śliwką w galarecie

Kolejna wariacja schabu ze śliwką tym razem w galarecie pełni podobną funkcję jak tradycyjny schab ze śliwką. Tak podany schab robi świetne wrażenie na każdym. Smakuje równie dobrze jak wygląda.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
125 g
Schab ze śliwką w galarecie

Lista składników do przygotowania schabu ze śliwką w galarecie

  • Schab wieprzowy bez kości 1200 g
  • Śliwki suszone 150 g
  • Masło 150 g
  • Żelatyna 15 g
  • Bulion drobiowy 300 g
  • Olej rzepakowy 20 ml

Przygotowanie schabu ze śliwką w galarecie krok po kroku

½ łyżki soli, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki tymianku wymieszaj z masłem za pomocą miksera. Pokrój śliwki w paski i wymieszaj z masłem. Włóż wszystko do lodówki.

2,5 l wody ugotuj, dodaj schab i gotuj go 2 minuty. Następnie wyciągnij schab i zrób nacięcie wzdłuż schabu po środku tworząc kieszonkę. W powstałe na całej długości schabu nacięcie włóż śliwki z masłem.

Schab posmaruj olejem i posyp 1/2 łyżką soli.

Nagrzej piekarnik na 200 st. C i piecz schab przez godzinę. Po tym czasie po ostudzeniu pokrój schab w plastry i ułóż w pojemniku lub na ozdobnej miseczce.

Do gorącej, ale nie wrzącej wody (50 ml) dodaj żelatynę i dobrze ją rozpuść. Zagotuj bulion. Gdy żelatyna napęcznieje wymieszaj ją z gorącym bulionem.

Plastry schabu zalej galaretą, która już powoli zaczęła zastygać.

Odstaw danie na kilka godzin by galareta całkowicie stężała.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Schab ze śliwką w galarecie

Schab ze śliwką zapiekany z serem

Ten przepis jest propozycją obiadową. Schab jest faszerowany zarówno boczkiem i śliwkami, jak i dodatkiem pieczarek. Takie nadzienie nadaje zupełnie inny smak, a boczek sprawia, że schab jest bardzo soczysty i pysznie współgra z całą resztą. Dodatek majonezu oraz sera żółtego niesamowicie odmienia danie.
Taka postać schabu faszerowanego śliwką pasuje świetnie do puree z ziemniaków oraz papryki konserwowej. Można również zamiast ziemniaków podać ryż lub kasze. Pieczeń ze schabu idealnie nadaje się na obiad. Z pieczywem również będzie pasowało zarówno na zimno jak i na ciepło, więc warto spróbować i znaleźć swoją ulubioną wersję.

Schab ze śliwką zapiekany z serem

Ten przepis jest propozycją obiadową. Schab jest faszerowany zarówno boczkiem, śliwkami ale również dodatkiem pieczarek. Takie nadzienie nadaje zupełnie inny i ciekawy smak.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
160 g
Schab ze śliwką zapiekany z serem

Lista składników do przygotowania schabu ze śliwką zapiekanego z serem

  • Schab wieprzowy bez kości 1000 g
  • Śliwki suszone 100 g
  • Boczek wędzony bez kości 50 g
  • Pieczarki marynowane 50 g
  • Marchewka 45 g
  • Cebula 100 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Majonez z oliwą z oliwek 50 g
  • Ser gouda 100 g
  • Czosnek 50 g

Przygotowanie schabu ze śliwką zapiekanego z serem krok po kroku

Schab zalej wodą tak by całe mięso było przykryte. Dodaj 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżkę soli oraz czosnek w całości. Pozostaw schab na 24 godziny w lodówce.

Po tym czasie po środku schabu zrób nacięcie przez całą długość. W kieszonkę nakładaj na przemian śliwki, pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz posiekane pieczarki.

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na brzegi i na spód wyłóż pokrojone w większą kostkę warzywa. Warzywa posyp przyprawami i wymieszaj. Dodaj schab.

Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz schab przez 80 minut. 10 minut przed końcem pieczenia schab posmaruj majonezem i posyp startym serem. Piecz aż ser się ładnie zarumieni.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Schab ze śliwką zapiekany z serem

Schab ze śliwką w sosie chrzanowym

Kolejna wersja schabu ze śliwką – podawany do niego jest przepyszny sos chrzanowy. Sos chrzanowy stanowi świetne przełamanie w całej potrawie. To jest propozycja wprost idealnie wpisująca się na listę dań obiadowych, zatem najlepiej jest jeść te danie po podgrzaniu. Można podać schab z sosem oraz z ziemniakami, kasza gryczana również będzie fantastycznie współgrać w tej kompozycji smakowej. W roli zimnego dodatku sprawdzi się ogórek kiszony lub sałatka z warzyw konserwowych.

Schab ze śliwką w sosie chrzanowym

Kolejna wersja schabu ze śliwką – podawany do niego jest przepyszny sos chrzanowy. Sos chrzanowy stanowi świetne przełamanie w całej potrawie.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
160 g
Schab ze śliwką w sosie chrzanowym

Lista składników do przygotowania schabu ze śliwką w sosie chrzanowym

  • Schab wieprzowy bez kości 1000 g
  • Śliwki suszone 200 g
  • Czosnek 20 g
  • Olej rzepakowy 40 ml
  • Chrzan 60 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Pieczarki 10 g
  • Bulion drobiowy 250 g

Przygotowanie schabu ze śliwką w sosie chrzanowym krok po kroku

Wymieszaj olej z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z solą, papryką i tymiankiem.

Schab przetnij po środku wzdłuż przez cały kawałek mięsa i nadziej kieszonkę suszonymi śliwkami.

Marynatę wetrzyj w mięso. Usmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 185 st. C pod przykryciem przez około godzinę.

Podczas gdy schab się piecze wlej bulion do rondelka – odlej pół szklanki zimnego bulionu. Resztę bulionu zagotuj. Dodaj do niego chrzan i śmietankę.

Do szklanki z zimnym bulionem dodaj skrobię i dokładnie wymieszaj. Gdy bulion będzie gorący dodaj resztę bulionu ze skrobią, zagotuj ciągle mieszając aż powstanie sos. Dopraw go ostatecznie do smaku.

Upieczony schab polej sosem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Schab ze śliwką w sosie chrzanowym

Schab ze śliwką jest to potrawa, która może być podawana pod wieloma postaciami. Te danie charakteryzuje się tym, że jest to cały schab w kawałku, który jest nafaszerowany śliwkami – ale nie tylko śliwkami - na środku mięsa przez całą jego długość. W celu zrobienia dziury w mięsie warto użyć bardzo długiego noża. Jak upiec przepyszny i soczysty schab ze śliwką? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na jakość mięsa. Najlepszą jakość schabu wykazuje mięso o intensywnym czerwonym kolorze. Widać gołym okiem, że schab taki jest świeży. Często spotyka się w sklepach pakowany schab, który jest zbliżony kolorem do koloru białego. Jest to oczywiście mięso gorszej jakości i często po prostu nie wychodzi tak jakbyśmy chcieli. Przed pieczeniem warto zamarynować mięso. Zaleca się, by mięso marynować minimalnie przez noc, czyli około 12 godzin. Mięso będzie wtedy bardziej miękkie. Ważną rzeczą jest to, by nie unikać dodawania tłuszczu do pieczenia. Tłuszcz ma dwa podstawowe zadania: sprawia, że mięso jest bardziej soczyste, ale też jest nośnikiem smaku – mięso jest o wiele lepsze z dodatkiem tłuszczu. Podczas pieczenia nie zaszkodzi by polewać mięso sokiem, który podczas pieczenia powstaje. To jest również dobra metoda na to, by schab nie był twardy.

UWAGA! Zanim zaczniesz przygotowywanie schabu pamiętaj, że schab przed upieczeniem nie może być wyjęty prosto z lodówki – czyli zimny – z jednego podstawowego powodu. Gdy do piekarnika włożymy zimne mięso po upieczeniu będzie ono twarde i suche. Jest to niestety typowa cecha schabu, który jest źle przyrządzony. Przed wstawieniem go do nagrzanego piekarnika doprowadź go do temperatury pokojowej. Może to trwać nawet 2,5 godziny.
Pyszny schab ze śliwką można przygotować na różne sposoby. Można jeść jako wędlinę i dodatek do kanapek oraz sałatek na zimno w formie cienkich plasterków. Często spotyka się także schab pokrojony w grubsze plastry zalany galaretą. Porcja soczystego pieczonego schabu faszerowanego śliwkami, boczkiem i pieczarkami w warzywach na obiad będzie bardzo dobrym pomysłem dla całej rodziny. Poza tym tę pieczeń ze schabu z pieczonymi warzywami można spokojnie zjeść również na zimno według gustu. Schab można upiec i podawać od razu. Nie trzeba przygotowywać i piec go wcześniej by całość mogła nabrać lepszego aromatu, ale przy przygotowywaniu schabu ze śliwką w piekarniku warto wiedzieć, że zrobienie marynaty sprawi, że mięso będzie soczyste a nie twarde. Istnieją pewne sposoby, dzięki którym schab nie będzie twardy jak to często się zdarza a będzie pyszny i soczysty, o których wspomniano w przepisach.
To, ile piec schab, zależy przede wszystkim od tego jaki piekarnik się posiada. Przyjmuje się, iż schab powinno się piec tyle ile on waży. Jeśli schab waży 1,5 kg to czas pieczenia powinien wynieść 1,5 godziny. Jest to czas orientacyjny, ponieważ jeden sprzęt będzie miał większą moc, a inny mniejszą.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto