Schab ze śliwką - 4 przepisy na schab ze śliwką
Schab ze śliwką jest jedną z kilku potraw, która tradycyjnie jest podawana w Polskich domach m.in. z okazji świąt oraz imprez rodzinnych. Przedstawiam kilka propozycji jak się robi schab ze śliwką. Zarówno przepis na wersję schabu ze śliwką na zimno jak i przepis na soczysty schab nadziewany śliwkami pieczony z warzywami albo z sosem chrzanowym sprawdzi się świetnie na każdą okazję. Pieczeń ze schabu należy do tych potraw, które są dobre w wersji na zimno, jest równie pyszny na ciepło do obiadu. Polecam spróbować tej propozycji, której nie miałeś jeszcze okazji jeść.
Schab ze śliwką pieczony
Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do
sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak
i nadaje cudowny aromat tworząc przepyszną wędlinę. Zrobienie faszerowanego
schabu ze śliwkami nie jest bardzo pracochłonne, wymaga jednak pozostawienia
schabu na całą noc w marynacie, by mięso było soczyste.
Schab pokrojony jak wędlina jest najlepszym dodatkiem do świeżego i chrupiącego
pieczywa tworząc przepyszną kanapkę. Koniecznie dodaj do niej musztardę,
ponieważ skomponowana w taki sposób kanapka jest najlepszym połączeniem. Warto
również spróbować wędliny jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw lub z
ćwikłą.
Schab ze śliwką w galarecie
Kolejna wariacja schabu ze śliwką tym razem w
galarecie pełni podobną funkcję jak tradycyjny schab ze śliwką, jednakże
dodatek galarety sprawia, że potrawa nabiera aromatu bulionu. Ten przepis
nadaje się jedynie na zimno. Po podgrzaniu galareta się rozpuści i nie będzie
stężona.
Ten schab będzie bardzo dobry na kanapce, ale też wraz z sałatką czy warzywami
świeżymi, gotowanymi, pieczonymi lub konserwowanymi.
Tak podany schab robi świetne wrażenie na każdym. Smakuje równie dobrze jak
wygląda. Dodatkowo można dodać różne warzywa by ozdobić potrawę, np. ugotowaną
marchewkę z groszkiem.
Schab ze śliwką zapiekany z serem
Ten przepis jest propozycją obiadową. Schab
jest faszerowany zarówno boczkiem i śliwkami, jak i dodatkiem pieczarek. Takie
nadzienie nadaje zupełnie inny smak, a boczek sprawia, że schab jest bardzo
soczysty i pysznie współgra z całą resztą. Dodatek majonezu oraz sera żółtego
niesamowicie odmienia danie.
Taka postać schabu faszerowanego śliwką pasuje świetnie do puree z ziemniaków
oraz papryki konserwowej. Można również zamiast ziemniaków podać ryż lub kasze.
Pieczeń ze schabu idealnie nadaje się na obiad. Z pieczywem również będzie pasowało
zarówno na zimno jak i na ciepło, więc warto spróbować i znaleźć swoją ulubioną
wersję.
Schab ze śliwką w sosie chrzanowym
Kolejna wersja schabu ze śliwką – podawany do niego jest przepyszny sos chrzanowy. Sos chrzanowy stanowi świetne przełamanie w całej potrawie. To jest propozycja wprost idealnie wpisująca się na listę dań obiadowych, zatem najlepiej jest jeść te danie po podgrzaniu. Można podać schab z sosem oraz z ziemniakami, kasza gryczana również będzie fantastycznie współgrać w tej kompozycji smakowej. W roli zimnego dodatku sprawdzi się ogórek kiszony lub sałatka z warzyw konserwowych.
Schab ze śliwką jest to potrawa, która może być podawana pod wieloma postaciami. Te danie charakteryzuje się tym, że jest to cały schab w kawałku, który jest nafaszerowany śliwkami – ale nie tylko śliwkami - na środku mięsa przez całą jego długość. W celu zrobienia dziury w mięsie warto użyć bardzo długiego noża. Jak upiec przepyszny i soczysty schab ze śliwką? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na jakość mięsa. Najlepszą jakość schabu wykazuje mięso o intensywnym czerwonym kolorze. Widać gołym okiem, że schab taki jest świeży. Często spotyka się w sklepach pakowany schab, który jest zbliżony kolorem do koloru białego. Jest to oczywiście mięso gorszej jakości i często po prostu nie wychodzi tak jakbyśmy chcieli. Przed pieczeniem warto zamarynować mięso. Zaleca się, by mięso marynować minimalnie przez noc, czyli około 12 godzin. Mięso będzie wtedy bardziej miękkie. Ważną rzeczą jest to, by nie unikać dodawania tłuszczu do pieczenia. Tłuszcz ma dwa podstawowe zadania: sprawia, że mięso jest bardziej soczyste, ale też jest nośnikiem smaku – mięso jest o wiele lepsze z dodatkiem tłuszczu. Podczas pieczenia nie zaszkodzi by polewać mięso sokiem, który podczas pieczenia powstaje. To jest również dobra metoda na to, by schab nie był twardy.
UWAGA! Zanim zaczniesz przygotowywanie schabu pamiętaj, że schab przed
upieczeniem nie może być wyjęty prosto z lodówki – czyli zimny – z jednego
podstawowego powodu. Gdy do piekarnika włożymy zimne mięso po upieczeniu będzie
ono twarde i suche. Jest to niestety typowa cecha schabu, który jest źle
przyrządzony. Przed wstawieniem go do nagrzanego piekarnika doprowadź go do
temperatury pokojowej. Może to trwać nawet 2,5 godziny.
Pyszny schab ze śliwką można przygotować na różne sposoby. Można jeść jako
wędlinę i dodatek do kanapek oraz sałatek na zimno w formie cienkich
plasterków. Często spotyka się także schab pokrojony w grubsze plastry zalany
galaretą. Porcja soczystego pieczonego schabu faszerowanego śliwkami, boczkiem
i pieczarkami w warzywach na obiad będzie bardzo dobrym pomysłem dla całej
rodziny. Poza tym tę pieczeń ze schabu z pieczonymi warzywami można spokojnie
zjeść również na zimno według gustu. Schab można upiec i podawać od razu. Nie
trzeba przygotowywać i piec go wcześniej by całość mogła nabrać lepszego
aromatu, ale przy przygotowywaniu schabu ze śliwką w piekarniku warto wiedzieć,
że zrobienie marynaty sprawi, że mięso będzie soczyste a nie twarde. Istnieją
pewne sposoby, dzięki którym schab nie będzie twardy jak to często się zdarza a
będzie pyszny i soczysty, o których wspomniano w przepisach.
To, ile piec schab, zależy przede wszystkim od tego jaki piekarnik się posiada.
Przyjmuje się, iż schab powinno się piec tyle ile on waży. Jeśli schab waży 1,5
kg to czas pieczenia powinien wynieść 1,5 godziny. Jest to czas orientacyjny,
ponieważ jeden sprzęt będzie miał większą moc, a inny mniejszą.