Sałatka z fasolką - 4 przepisy na najsmaczniejszą sałatkę fasolową

0
0,0/5

Sałatka z fasolą czerwoną i białą może być przyrządzona na kilka sposobów i każdy z nich jest bardzo smaczny i zdrowy. Poza tym, że surówki są pysznym posiłkiem to zrobienie ich zajmie niewiele czasu, dodatkowo jest to bardzo proste. To który przepis wypróbujesz jako pierwszy? Surówka z grochem czerwonym z jajkiem i ogórkiem kiszonym czy może z białej fasoli jaś i pieczarkami marynowanymi? Oba przepisy są dobre na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Dla fanów kuchni tureckiej – przepyszny piyaz. A jeśli przepadasz za swojskimi smakami to surówka z grochem czerwonym gotowanym oraz ziemniakami i szynką będzie odpowiedni.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Sałatka z fasolką białą na talerzu, a także najlepsze przepisy na sałatki z fasolką
Sałatka z fasolką czerwoną lub białą krok po kroku, czyli najlepsze przepisy i sposoby przygotowania

Sałatka z fasolą czerwoną

Pyszna sałatka z fasoli czerwonej konserwowej dobra na wielkanocne śniadanie. Przepis na sałatkę zawiera same najlepsze i najprostsze składniki, z których powstaje coś pysznego. Znajdziesz tu jajka, jabłko, ogórki kiszone, groszek, cebulę czerwoną oraz pyszny majonezowo-jogurtowy sos. Szybka, prosta i nadająca się nie tylko na święta. Jako codzienny posiłek jest bardzo dobrym i zdrowym pomysłem. Można podawać ją z pieczywem, ale sama bez dodatków również jest pyszna i sycąca. Spróbuj i przekonaj się.

Sałatka z fasolą czerwoną

Pyszna sałatka z fasoli czerwonej konserwowej dobra na wielkanocne śniadanie. Przepis na sałatkę zawiera same najlepsze i najprostsze składniki, z których powstaje coś pysznego.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
160 g
Sałatka z fasolą czerwoną

Lista składników do przygotowania sałatki z fasolą czerwoną

  • fasola konserwowa 240 g
  • Groszek zielony konserwowy 50 g
  • Jajko 3 szt.
  • Jabłko 150 g
  • Ogórek kiszony 150 g
  • Cebula czerwona 50 g
  • majonez light 100 g
  • Jogurt naturalny 70 ml

Przygotowanie sałatki z fasolą czerwoną krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Fasolę odcedź na sitku.

Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Ogórka i jabłko pokrój w kostkę.

Ugotowane i obrane jajka pokrój w dużą kostkę.

Warzywa i jajka dodaj do miski. Wymieszaj wszystko razem z majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gotową sałatkę posyp świeżą natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z fasolą czerwoną

Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Pyszna sałatka z gotowanej białej fasoli jaś z marynowanymi pieczarkami – pięknie wyglądająca i genialna w smaku. Idealna do wpisania na wielkanocne lub imprezowe menu. Przepis na tę sałatkę jest mega prosty a do zrobienia trzeba tylko mieć fasolę gotowaną, pieczarki i paprykę marynowaną oraz jajka. Wszystko to zatopione w sosie musztardowo-majonezowym – przepyszne! Zrób tę sałatkę dzień wcześniej, by była jeszcze bardziej wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do podgrzanego i zarumionego pieczywa z masłem czosnkowym.

Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Pyszna sałatka z gotowanej białej fasoli jaś z marynowanymi pieczarkami – pięknie wyglądająca i genialna w smaku. Idealna do wpisania na wielkanocne lub imprezowe menu.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
145 g
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Lista składników do przygotowania sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych

  • fasola biała jaś nasiona suche 200 g
  • Jajko 4 szt.
  • Pieczarki marynowane 200 g
  • papryka konserwowa (marynowana) 100 g
  • majonez light 100 g
  • Musztarda sarepska 50 g

Przygotowanie sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych krok po kroku

Fasolę umieść w misce, zalej zimną wodą i zostaw na 10 godzin.

Po tym czasie olej wodę z fasoli, dodaj nasiona do garnka i zalej świeżą wodą. Gotuj fasolę do miękkości - około godzinę.

W tym czasie nastaw także jajka do ugotowania - na twardo.

Pokrój pieczarki na pół lub na cztery. Paprykę pokrój w kostkę a ugotowane i obrane jajka pokrój w dużą kostkę.

Ugotowaną fasolę odcedź na sicie. Dodaj do miski razem z resztą wszystkich składników. Przypraw całą sałatkę.

Gotową sałatkę posyp świeżym koperkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Turecka sałatka z białej fasoli

Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka, to pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych składników i jest bardzo prosta do wykonania. Polecam! Z przyrumienionym chlebem jest przepyszna. Pełna aromatu świetnych przypraw, które sprawiają, że sałatka nie jest nudnym daniem. Jeśli preferujesz turecką kuchnię, to tego dania koniecznie musisz spróbować i naprawdę warto jest ją przygotować samodzielnie. Jest szybka w robieniu, składniki są łatwo dostępne i tanie. Świetny wegetariański posiłek.

Turecka sałatka z białej fasoli

Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka to jest pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych składników i jest bardzo prosta do wykonania. Polecam!
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
160 g
Turecka sałatka z białej fasoli

Lista składników do przygotowania tureckiej sałatki z białej fasoli

  • fasola konserwowa 240 g
  • Cebula czerwona 150 g
  • pomidory koktajlowe 200 g
  • Jajko 4 szt.
  • Olej lniany 100 ml

Przygotowanie tureckiej sałatki z białej fasoli krok po kroku

Fasolę opłukaj na sitku.

Ugotuj jajka na twardo.

Pomidory umyj i przekrój na pół.

Cebulę pokrój w pół plastry.

Posiekaj pęczek natki pietruszki.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.

Fasolę dodaj do miski razem z pomidorkami, jajkami, cebulą i natką pietruszki.

Wymieszaj olej z sumakiem, 6 łyżkami octu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Polej sosem sałatkę i bardzo dokładnie wymieszaj.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Turecka sałatka z białej fasoli

Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Sałatka z grochem czerwonym gotowanym, ziemniakami i szynką – pyszna i sycąca potrawa. Łatwo i szybko ją zrobić, ponieważ przepis składa się tylko z kilku składników. Nie trzeba podawać z sałatką pieczywa, ponieważ zawiera ziemniaki. Pasuje ona natomiast do mięsa. Smaczna jest także sama w sobie, bez dodatków. Prosto, tanio i dobrze – tak wszyscy lubią najbardziej. Warto sałatkę zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przeniknęły. Ta sałatka jest dobra na imprezy i na grilla jako super dodatek.

Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Sałatka z grochem czerwonym gotowanym, ziemniakami i szynką – pyszna i sycąca potrawa. Łatwo i szybko ją zrobić, ponieważ przepis składa się tylko z kilku składników.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
160 g
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Lista składników do przygotowania sałatki z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

  • Fasola czerwona 150 g
  • Ziemniaki późne 150 g
  • Cebula 50 g
  • Szynka wieprzowa 100 g
  • Śmietana 12% 70 g
  • majonez light 70 g
  • Musztarda 40 g

Przygotowanie sałatki z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką krok po kroku

Fasolę należy umieścić w misce i namoczyć przez 10 godzin.

Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości.

Ziemniaki obierz i gotuj aż będą miękkie.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szynkę w większą kostkę.

Ugotowaną, miękką fasolę dodaj do miski.

Ugotowane ziemniaki ostudź i pokrój w większą kostkę.

Do fasoli dodaj ziemniaki, cebulę i szynkę oraz majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.

Gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Sałatka z fasoli – dobry pomysł na pyszne danie

Zdecydowanie sałatka jest takim posiłkiem, który zasługuje na miano zdrowego i odżywczego. Sałatka z fasolą to bardzo proste danie. Zrobienie jest bardzo szybkie, szczególnie gdy korzystasz z czerwonej fasoli z puszki. Sałatka z fasolą konserwową wymaga tylko przepłukania jej pod wodą. Czas wykonania skraca się znacząco. Surowa czerwona fasola musi być wcześniej namoczona przez około 10 godzin. Po moczeniu czerwona fasola gotowana jest do miękkości – czyli około godziny. Pierwsze 15 minut gotuj bez przykrycia, by nie była bardzo ciężkostrawna. Tak więc fasolka w puszce nie wymaga tak naprawdę żadnego przygotowania. Fasolka konserwowana jest od razu gotowa do użycia.

Składniki pasujące do sałatki warto dobrze dobrać. Ogromnie istotną rolę grają przyprawy. Świeże zioła takie jak natka pietruszki czy czosnek są bardzo aromatyczne, dzięki temu sałatka jest pełna smaku. Co do dodatków to z reguły nie są wymagane. Jest to posiłek bardzo sycący. Do sałatki z fasoli pasować może pieczywo albo mięso. Sałatka z fasolą chętnie jest przygotowywana na święta lub na imprezy jako pyszna potrawa ciesząca się dużą aprobatą. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na fasolkę szparagową?

Sałatka z czerwonej i białej fasoli – zdrowy posiłek dla każdego

Czy sałatka z gotowanej albo konserwowej fasoli białej lub czerwonej jest dobra dla wszystkich? Tutaj niestety są osoby, które takich potraw zawierających nasiona roślin strączkowych jeść nie mogą. Jest to spowodowane tym, że niektórzy źle tolerują i trawią to warzywo. Jeżeli po zjedzeniu fasoli białej albo czerwonej gotowanej lub z puszki odczuwasz nieprzyjemne objawy takie jak: wzdęcia, bóle brzucha i gazy – oznacza to, że prawdopodobnie ci szkodzi. Fasola bowiem jest takim składnikiem diety, który należy do ciężkostrawnych.

Poza tym jest to dobre danie, gdy jesteś na diecie z niskim indeksem glikemicznym, bo masz problem z cukrzycą, insulinoopornością, a może po prostu zdrowo się odżywiasz. Sałatka z fasolą jest dobra na diecie redukcyjnej. Jest to posiłek sycący, zawierający dużą ilość błonnika. Po zjedzeniu sałatki jesteś najedzony na dłuższy czas. Sałatka z fasoli z reguły jest bezglutenowa, więc osoby chorujące na celiakię śmiało mogą wykorzystać inspiracje na urozmaicenie jadłospisu.

Polecam przepisy na smalec z białej fasoli, zupę z fasolki szparagowej oraz smalec z fasoli. Smalec z białej fasoli czy smalec z fasoli jest świetnym wegańskim dodatkiem. Zupa z fasolki szparagowej idealnie smakuje, gdy jest lato. Kanapki ze smalcem z fasoli lub smalcem z białej fasoli są pyszne i zdrowe. Zupa z fasolki szparagowej to dobra propozycja nie tylko dla dzieci.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto