Sałatka z czerwoną fasolą - 6 przepisów na błyskawiczną sałatkę

0
4,8/5

Sałatka z wykorzystaniem czerwonej fasolki to super pomysł na pyszne, szybkie i proste danie. Możesz zrobić ją na wiele sposobów. Poznaj sześć różnych przepisów na najlepsze sałatki z fasolki czerwonej z dodatkiem przeróżnych składników. Znajdziesz tutaj między innymi potrawy z dodatkiem mięsa, jak i dania idealne na wielkanocny lub wigilijny stół. Sałatka z porem, selerem konserwowym, kukurydzą, jajkiem a może śledziowa lub z tuńczykiem? Wybór jest przeogromny – wybierz ten przepis, który najbardziej ci odpowiada i spróbuj.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Sałatka z czerwoną fasolą, tuńczykiem i kukurydzą, a także inne przepisy na szybką, smaczną i zdrową sałatkę z czerwoną fasolą
Sałatka z czerwoną fasolą krok po kroku, czyli szybkie i pyszne przepisy na wartościową sałatkę

Sałatka z czerwoną fasolą i porem

Sałatka stworzona na każdą imprezę – z grochem czerwonym, porem i serem żółtym. Jest pyszna i podbija serca gości. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Warto spróbować. Sałatka jest dobra sama, bez dodatków. Można podawać ją z wszelkiego rodzaju mięsem – zwłaszcza grillowanym. Pieczywo świeże i grillowane to świetne dodatki, które pasują do potrawy. Zrobienie sałatki to maksymalnie 10 minut, jeśli korzystasz z fasolki z puszki. Jeśli planujesz zrobić sałatkę, zrób to dzień wcześniej – by mogła się ona przegryźć.

Sałatka z czerwoną fasolą i porem

Sałatka stworzona na każdą imprezę – z grochem czerwonym, porem i serem żółtym. Jest pyszna i podbija serca gości. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Warto spróbować.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
180 g
Sałatka z czerwoną fasolą i porem

Lista składników do przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i porem

  • fasola konserwowa 240 g
  • Por 200 g
  • Ser gouda 200 g
  • Kukurydza konserwowa 150 g
  • Ogórki konserwowe 150 g
  • majonez light 100 g
  • Jogurt naturalny 50 ml

Przygotowanie sałatki z czerwoną fasolą i porem krok po kroku

Fasolę odsącz z zalewy.

Dodaj fasolę do miski.

Z pora usuń korzenie i wierzchnie liście. Przekrój wzdłuż, umyj i posiekaj w pół plastry.

Ogórki oraz ser pokój w kostkę.

Ser, pora i ogórki oraz kukurydzę, sól, pieprz, majonez i jogurt dodaj do fasoli i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę posyp świeżą natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z czerwoną fasolą i porem

Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Znakomita sałatka z czerwonej fasoli z puszki oraz z selerem konserwowym. Idealna nie tylko na imprezę, ale także na co dzień. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Wykonanie sałatki jest bardzo szybkie. W tym czasie, w którym gotują się jajka, można zrobić wszystkie inne kroki i sałatkę mieć prawie gotową. Do sałatki nie trzeba dodatkowych rzeczy w stylu pieczywa. Jest jednak to dobry pomysł, jeśli ktoś lubi sałatki połączone z pieczywem. Danie to koniecznie posyp świeżym koperkiem. Pamiętaj, by sałatkę zrobić minimum jeden dzień wcześniej.

Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Znakomita sałatka z czerwonej fasoli z puszki oraz z selerem konserwowym. Idealna nie tylko na imprezę, ale także na co dzień. Szybka, prosta i bardzo smaczna.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
175 g
Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Lista składników do przygotowania sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli

  • fasola konserwowa 240 g
  • Seler konserwowy 200 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • Polędwica z piersi kurczaka 200 g
  • Jajko 3 szt.
  • majonez light 100 g
  • Śmietana 12% 50 g

Przygotowanie sałatki z selera konserwowego i czerwonej fasoli krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo.

Fasolę, kukurydzę oraz selera odsącz z zalewy i dodaj do miski.

Wędlinę pokrój w kostkę.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w większą kostkę.

Dodaj wędlinę oraz jajko do miski razem ze śmietaną, majonezem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Sałatkę posyp świeżym koperkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry i powstaje pyszne danie. Połączenie smaków jest zaskakujące, ale naprawdę świetne. Sałatka jest dobra sama w sobie – bez żadnych dodatków. Można ją podawać z grzankami – będą smaczne w tym połączeniu. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Zrobienie sałatki zajmie około 10 minut, więc bardzo niewiele. Sałatkę przygotuj dzień wcześniej, by była jeszcze lepsza.

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry i powstaje pyszne danie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
180 g
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Lista składników do przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą

  • fasola konserwowa 240 g
  • Por 150 g
  • Ananas 150 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • papryka konserwowa (marynowana) 100 ml
  • Ser gouda 200 g
  • majonez light 100 g
  • Jogurt naturalny 50 ml

Przygotowanie sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą krok po kroku

Fasolkę i kukurydzę pozbaw zalewy. Dodaj do miski.

Odkrój korzenie z pora, zdejmij wierzchnie liście oraz przekrój wzdłuż. Umyj i posiekaj w pół plastry.

Ananasa, ser i paprykę pokrój w kostkę.

Do fasoli i kukurydzy dodaj por, ananas i ser. Dodaj też jogurt, majonez, sól, curry oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem

Pyszna, szybka i prosta sałatka, którą zrobisz w 15 minut. Sałatka z fasolą czerwoną w puszce i jajkiem to super przepis na pyszną potrawę łatwą do zrobienia. Składniki są bardzo proste, które zwykle są w domu i są łatwo dostępne. Do sałatki nie potrzeba pieczywa lub innych dodatków. Jest to danie, które smakuje dobrze samo w sobie. By ożywić sałatkę przed podaniem, posyp ją świeżym szczypiorkiem. Będzie wyglądała kolorowo i pięknie a przy tym smak będzie bardzo dobry. Sałatkę zrób dzień przed podaniem – potrawa musi przeniknąć smakami.

Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem

Pyszna, szybka i prosta sałatka, którą zrobisz w 15 minut. Sałatka z fasolą czerwoną z puszki i jajkiem to super przepis na pyszną potrawę łatwą do zrobienia.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
160 g
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem

Lista składników do przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem

  • fasola konserwowa 240 g
  • Jajko 8 szt.
  • Cebula czerwona 100 g
  • Ketchup 50 g
  • Śmietana 12% 40 g
  • Majonez 100 g
  • Polędwica z piersi kurczaka 150 g
  • Ser gouda 150 g

Przygotowanie sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem krok po kroku

Zacznij od ugotowania jajek na twardo.

Z fasoli odlej zalewę. Dodaj do miski.

Posiekaj obraną cebulę w drobną kostkę, ser oraz wędlinę w większą kostkę. Dodaj do fasoli.

Gdy jajka się ugotują obierz je, pokrój w dużą kostkę i dodaj do reszty składników.

Wymieszaj składniki sałatki ze śmietaną, ketchupem, majonezem, solą i pieprzem.

Gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Idealna, wielkanocna lub wigilijna sałatka ze śledziem i grochem czerwonym w roli głównej. Pyszna, prosta i szybka sałatka, która idealnie pasuje na świąteczny stół. Wykonanie jest naprawdę proste. Tę sałatkę można podawać z pieczywem, ale także jedzona bez dodatków jest znakomita. Koniecznie zrób sałatkę minimum dobę przed podaniem. Jest to ważne, by każdy smak połączył się i powstało pyszne połączenie. Rodzina i znajomi będą zachwyceni taką kompozycją smakową. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to nadrób to – obowiązkowo.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Idealna, wielkanocna lub wigilijna sałatka ze śledziem i czerwoną fasolą w roli głównej. Pyszna, prosta i szybka sałatka, która idealnie pasuje na świąteczny stół.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
175 g
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Lista składników do przygotowania sałatki śledziowej z czerwoną fasolą

  • Fasola czerwona 240 g
  • Śledź filet 500 g
  • Por 140 g
  • Jajko 3 szt.
  • Ogórki konserwowe 200 g
  • majonez light 100 g
  • Jogurt naturalny 50 ml

Przygotowanie sałatki śledziowej z czerwoną fasolą krok po kroku

Najpierw namocz śledzie w wodzie. Mocz tak długo, aż smak słony będzie odpowiedni.

Z fasoli odlej zalewę.

Ugotuj jajka na twardo.

Do miski dodaj fasolę.

Odkrój korzenie z pora. Przekrój go wzdłuż i umyj. Posiekaj w pół plastry.

Pokrój ogórki w kostkę.

Do fasoli dodaj por, ogórki, obrane i pokrojone w większą kostkę jajko, namoczone i pokrojone w paseczki śledzie. Wymieszaj dokładnie razem z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Ekspresowa sałatka z grochem czerwonym i tuńczykiem to idealna propozycja wielkanocna lub imprezowa. Pysznie smakuje i wykonanie zajmie maksymalnie 10 minut. Składa się z kilku bardzo prostych składników, które bez problemu można kupić w każdym sklepie. Sałatka wyśmienicie smakuje razem z pieczywem, na przykład w formie tostów lub jako pieczywo świeże. Jest pyszna też bez pieczywa – kompozycja smakowa bardzo do siebie pasuje. Sałatkę z fasolką warto zrobić dzień przed planowanym podaniem. Będzie ona o wiele smaczniejsza.

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Ekspresowa sałatka z grochem czerwonym i tuńczykiem to idealna propozycja wielkanocna lub imprezowa. Pysznie smakuje i wykonanie zajmie maksymalnie 10 minut.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
210 g
Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Lista składników do przygotowania sałatki z tuńczykiem i fasolą

  • fasola konserwowa 240 g
  • Tuńczyk w sosie własnym 150 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • Ogórki kiszone 200 g
  • Jogurt naturalny 100 ml
  • majonez light 50 g

Przygotowanie sałatki z tuńczykiem i fasolą krok po kroku

Odsącz fasolę, tuńczyka oraz kukurydzę z zalewu i dodaj do miski.

Pokrój ogórki w kostkę i dodaj do reszty składników.

Wymieszaj składniki sałatki z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Sałatka z czerwoną fasolą – prosta i szybka potrawa

Sałatka z czerwoną fasolą należy do przepisów, które są bardzo szybkie i łatwe do wykonania. Przepisów na tę sałatkę jest bardzo dużo, ponieważ można stworzyć naprawdę przeróżne kompozycje smakowe. Sałatka z czerwoną fasolą nie potrzebuje dodatków w postaci pieczywa. Jest smaczna sama w sobie. Można jednak podawać ją z pieczywem – jak kto woli. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na fasolkę po bretońsku.

Czerwona fasola – dlaczego warto ją jeść?

Czerwona fasola (groch czerwony) to świetna roślina. Sałatka z nią to bardzo odżywcze danie bogate w wiele cennych składników. Przepisy nie zawierają glutenu. Oznacza to, że mogą z nich korzystać osoby, które chorują na celiakię bądź mają nietolerancję tego składnika. Potrawa oparta na czerwonej fasoli jest idealnym posiłkiem dla osób, które używają diety z niskim indeksem glikemicznym na co dzień – osoby chore na cukrzycę, insulinooporność czy po prostu chcące zdrowo się odżywiać.

Potrzebujesz więcej pomysłów na wykorzystanie fasolki konserwowej? Zobacz przepisy na fasolkę po bretońsku, fasolkę po bretońsku z kiełbasą oraz ciasto czekoladowe z fasoli. Fasolka po bretońsku, ciasto z fasoli czy fasolka po bretońsku z kiełbasą to super sposoby wykorzystania tej rośliny. Fasolka po bretońsku lub fasolka po bretońsku z kiełbasą są bardzo dobrymi pomysłami na danie jednogarnkowe. Zrobienie ciasta fasolowego z fasoli jest bajecznie proste i można zrobić to na kilka sposobów.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto