Ryba po grecku – 3 najlepsze przepisy krok po kroku

Tradycyjna ryba po grecku
Przepis na rybę po grecku
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Fajne Gotowanie

Ryba po grecku jest to tradycyjna potrawa podawana w Polskich domach w święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Jak zrobić rybę po grecku? Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy i warto każdą wypróbować. Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno z przeróżnymi dodatkami. Przepis na tradycyjną wersję ryby z warzywami zadowoli każdego, natomiast dla osób lubiących nowe smaki przedstawiam dwie ciekawe propozycje. Koniecznie spróbuj jeśli jeszcze nie miałeś okazji, gwarantuję że nie pożałujesz!

Ryba po grecku tradycyjna

Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie przekracza 1 godziny. Marchew nadaje lekkiej słodyczy potrawie, przez co danie jest bardzo przyjemne i delikatne w smaku. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki możesz oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy lub dodatki tak, by potrawa spełniała Twoje oczekiwania pod względem ostrości. Dobra ryba z warzywami to przepis, który jest lekki i prosty do przygotowania. Ta wersja sprawdzi się zarówno dla dzieci jak i dla osób starszych ze względu na to, że jest to bardzo lekkostrawna potrawa.
Ryba w warzywach idealnie pasuje do świeżego pieczywa. Pieczywo również sprawdzi się idealnie na ciepło jako grzanki bądź jako tosty. Poza pieczywem do ryby po grecku nadaje się idealnie ryż, makaron, kasze i ziemniaki. Składniki na ten przepis są łatwo dostępne, a być może nawet większość masz w domu i możesz już teraz zabrać się za gotowanie.

Ryba po grecku tradycyjna

Ryba po grecku to danie, które króluje m.in. na wigilijnym stole. Ta wersja ryby po grecku sprawdzi się zarówno dla dzieci jak i dla osób starszych ze względu na to, że jest to bardzo lekkostrawna potrawa.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
340 g
Tradycyjna ryba po grecku

Lista składników do przygotowania ryby po grecku tradycyjnej

  • Mintaj filet 1000 g
  • Mąka pszenna typ 500 50 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Marchewka 2000 g
  • Pietruszka 200 g
  • Seler korzeniowy 150 g
  • Cebula 200 g
  • Por 240 g
  • Bulion drobiowy 250 g
  • Koncentrat pomidorowy 125 g

Przygotowanie ryby po grecku tradycyjnej krok po kroku

Bulion lub wodę zagotuj do wrzenia.

Świeży filet pokrój w niewielkie kawałki o szerokości około 3 cm. Przypraw pieprzem i solą.

Warzywa zetrzyj na tarce – użyj dużych oczek. Cebulę pokrój w kostkę a pora pokrój zaś w półplastry. Starte warzywa przełóż do dosyć dużego garnka i dolej domowy bulion. Zamiast bulionu można użyć gorącej wody. Dodaj sól. Gotuj warzywa około 25 minut. Pod koniec tego czasu dodaj liść laurowy (4 liście) i ziele angielskie (6 ziarenek).

Rybę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Z garnka z warzywami odlej ¾ szklanki powstałego wywaru i wymieszaj go z koncentratem pomidorowym. Po wymieszaniu dodaj całość do warzywa i ponownie całość zamieszaj by wszystko się połączyło. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka) – ilości według własnego uznania.

Usmażoną rybę wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na rybę wyłóż ugotowane warzywa. Odstaw całość do wystudzenia.

Tuż przed podaniem posiekaj natkę pietruszki i posyp danie.

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami

Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera charakterystycznego smaku. Świetnie komponuje się w tej potrawie dodatek cynamonu. Najlepsze będą suszone pomidory w oleju, ponieważ olej, w którym znajdują się pomidory użyty do smażenia potrawy nada przepyszny aromat i sprawi, że danie będzie miało fajny, wyrazisty smak.
Rybę panieruje się w cieście a’la naleśnikowym, co jest kolejnym urozmaiceniem, które ma wpływ na to jaki smak będzie miała potrawa. Tak jak wersja tradycyjna – ta wersja również pasuje do świeżego pieczywa, tostów, bagietki jak również produktów zbożowych czyli makarony, kaszy, ryżu oraz ziemniaków.

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami

Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera charakterystycznego smaku. Świetnie komponuje się w tej potrawie dodatek cynamonu.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
410 g
Grecka ryba z pomidorami

Lista składników do przygotowania ryby po grecku z suszonymi pomidorami

  • Dorsz filet 750 g
  • Mąka pszenna typ 550 50 g
  • Jajko 3 szt. (3 szt)
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Marchewka 1500 g
  • Pietruszka 100 g
  • Seler korzeniowy 70 g
  • Cebula 300 g
  • Por 140 g
  • Bulion drobiowy 125 g
  • Przecier pomidorowy z solą 150 g
  • Suszone pomidory 100 g

Przygotowanie ryby po grecku z suszonymi pomidorami krok po kroku

Przygotuj wodę lub bulion, by były gorące.

Obrane i umyte warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w półplastry. Obraną cebulę pokrój w większą kostkę.

Na sporą patelnię dodaj łyżeczkę oleju. Smaż przez 5 minut cebulę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Podsmaż całość około 10 minut, dodaj liść laurowy (3 sztuki) oraz ziele angielskie (5 szt).

Dodaj gorącą wodę lub bulion. Gotuj wszystko kolejne 10 minut, przykryj przykrywką. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Ponownie gotuj jeszcze 10 minut lub aż do momentu gdy będą miękkie.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. C.

Rybę wypłukaj i pokrój w nieduże paski o szerokości 4 cm.

W misce połącz jajka z mąką, solą i pieprzem. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodaj trochę wody, jeśli za rzadkie – dodaj mąkę.

Kawałki ryby obtocz w powstałej masie i układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz rybę około 20 minut.

Połowę warzyw wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, następnie wyłóż rybę i przykryj resztą warzyw. Piecz około 10 minut w 180 st. C.

Ryba po grecku w cieście francuskim

Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt ryby. Na przygotowanie tego dania trzeba poświęcić dłuższą chwilę niż pozostałych dwóch opcji, ale jestem pewna, że smak wynagrodzi ten czas, który trzeba było przeznaczyć na zrobienie tego oto przepisu. Taka forma podania posiłku sprawia, że danie robi wrażenie. Taka prezentacja tej potrawy zachwyci każdą osobę, która będzie miała okazję poznać taki sposób podania. Ciasto francuskie można kupić, ale można również zrobić samemu, jednak jest to dosyć pracochłonny proces.
Połączenie duszonych warzyw, pysznej ryby oraz ciasta francuskiego gwarantuje świetne doznania smakowe! Poza smakiem kształt ryby uformowany z ciasta francuskiego zaskoczy osoby, które nigdy wcześniej nie spotkały się z taką wersją.

Ryba po grecku w cieście francuskim

Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt ryby. Taka forma podania posiłku sprawia, że danie robi wrażenie.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
370 g
Francuska ryba po grecku

Lista składników do przygotowania ryby po grecku w ciescie francuskim

  • Pstrąg tęczowy filet 380 g
  • Marchewka 150 g
  • Seler korzeniowy 50 g
  • Pietruszka 50 g
  • Por 150 g
  • Przecier pomidorowy z solą 100 g
  • Ciasto francuskie 365 g (2 opakowania)
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 20 g
  • Mak niebieski 5 g (1 łyżeczka)
  • Sezam nasiona 5 g (1 łyżeczka)
  • Cebula 100 g

Przygotowanie ryby po grecku w ciescie francuskim krok po kroku

Rybę pozbaw ości i skóry. Pokrój w podłużne paski o szerokości około 2-3 cm. Wymieszaj rybę z odrobiną soli, pieprzu oraz posiekaną z natką pietruszki.

Warzywa obierz, zetrzyj na tarce, pora i cebulę pokrój w półplastry. Usmaż warzywa na maśle. Dodaj łyżkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Duś warzywa około 5 minut pod przykryciem. Dodaj przecier pomidorowy i duś warzywa 10 minut do miękkości. Po tym czasie wyłącz ogień. Uuń z warzyw ziele i liść.

Piekarnik nagrzej na 220 st. C.

Na cieście francuskim wytnij po 3 duże kształty ryby (jedna strona mniejsze, druga strona o 1 cm szersze), nałóż na ciasto na spód trochę warzyw (pamiętając by zostawić około ½ cm od brzegu, by móc zlepić brzegi), na to wyłóż urową rybę. Przykryj z wierzchu drugą częścią ciasta francuskiego (szerszego) i zlep brzegi by farsz nie wyleciał. Można to zrobić widelcem.

Układaj rybki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach minimum 3 cm – ciasto urośnie.

Jajko roztrzep, dodaj sól i posmaruj rybki, posyp makiem/sezamem.

Piecz rybki przez około 20-30 minut aż ciasto będzie zarumienione.

Kluczową kwestią w przygotowaniu ryby po grecku jest wybranie dobrej jakościowo ryby. Najlepiej sprawdzi się świeży filet z ryby, można również użyć ryby mrożonej, którą trzeba uprzednio rozmrozić i osuszyć. Główne gatunki ryb używanych do ryby po grecku to są ryby o białym mięsie tj. dorsz, morszczuk, mintaj czy halibut, ale równie dobrze sprawdzą się do tego inne ryby, np. łosoś czy pstrąg. Rybę można tylko usmażyć na maśle lub innym tłuszczu z dodatkiem samych przypraw, można ją przed smażeniem oprószyć mąką/zmielonymi płatkami zbożowymi lub obtoczyć rybę w cieście. Rybę można usmażyć, poleca się również ugotowanie jej na parze lub upieczenie. Sposób wykonania jest dowolny i można modyfikować dowolnie sposób przyrządzenia w celu urozmaicenia menu i szukania nowych sposobów przygotowywania tej jednej potrawy. Domowy przepis na rybę po grecku to duszona/gotowana/pieczona lub smażona ryba w warzywach takich jak marchewka, seler, por, cebula i pietruszka. Poza warzywami dodaje się koncentrat lub przecier pomidorowy i w ten sposób tworzy się pyszny pomidorowy sos. Poleca się dodawać również domowy bulion, który nadaje smak całej potrawie. Zamiast bulionu można użyć oczywiście wody. Przyprawy najlepiej dostosować pod swoje kubki smakowe, ponieważ każdy człowiek ma swój własny gust dotyczący smaków. Można zrobić rybę delikatną (na przykład dla dzieci czy osób starszych) albo dodać pikanterii i w tym celu użyć ostrą papryczkę czy to w proszku czy to marynowaną. Bardzo dobrze pasuje również cynamon. Każdy przepis na rybę po grecku najlepiej przygotowywać dzień wcześniej po to, by cała potrawa miała szansę się „przegryźć”. Pamiętaj o tym planując ugotowanie ryby po grecku, bo zdecydowanie najlepsza w smaku jest gdy przygotuje się ją minimum 1 dobę wcześniej.

Warto do diety włączyć ryby, ponieważ wartości prozdrowotne są bardzo szerokie. Zawarte w rybach kwasy omega-3, witaminy E, A, D, jod, dobrze przyswajalne źródło protein, witaminy z grupy B odgrywają bardzo ważną rolę w codziennym menu każdego człowieka.

Przepis świetnie sprawdzi się dla osób dbających o linię, ponieważ całe danie należy do dań o niższej kaloryczności przy jednocześnie większej objętości – łatwo syci zapewniając stosunkowo niewielką wartość energetyczną. Można stosować zamienniki, na przykład zamiast mąki pszennej użyć mąki żytniej o typie minimum 2000, a dzięki temu potrawę tę można przygotować w sposób bardziej lub mniej kaloryczny wpływając na wartość energetyczną.

Każdy z tych przepisów ma swój indywidualny smak, chociaż składniki na pozór wydają się do siebie podobne. Wystarczy dodać jeden składnik, który potrafi niesamowicie zmienić smak. Domowy przepis jest najlepszy, ale zachęcam wypróbować nieznany wcześniej przepis, bo być może będzie to tak dobra ryba, że będzie gościć u Ciebie bardzo często. Urozmaicanie przepisów i sposobów podania potraw zapewni ciągle nowe pomysły.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto