Rodzynki – pyszna i zdrowa przekąska

Rodzynki to suszone winogrona, które są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Są pyszne, słodkie, można je jeść zarówno na surowo, w formie przekąski, jak i na ciepło, dodawać do ciast, dań mięsnych, rybnych, warzywnych, a także napojów. Rodzynki produkowane są w wielu miejscach, ale największymi producentami są takie kraje jak: Turcja, USA, Afganistan, Iran i Grecja. Rodzynki (sprawdź na: https://allegro.pl/listing?string=rodzynki) powstają w procesie suszenia na słońcu, na specjalnych tackach, w cieniu, w wysokiej temperaturze lub na wietrze. Inną metodą produkcji jest zanurzanie w wodzie, a następnie suszenie w tunelu.

Rodzaje suszonych winogron

W zależności od gatunku winogron można wyróżnić kilka rodzajów rodzynek. Najbardziej znane to:

  • Rodzynki sułtańskie – to najpopularniejsza odmiana suszonych winogron. Są słodkie, idealne do owsianek, ciast, sałatek, a także wytrawnych dań.

  • Rodzynki golden jumbo – to odmiana, która wyróżnia się dużym rozmiarem i jasnym, złocistym kolorem. Nadają się do jedzenia jako przekąska, a także dodatek do ciast i sałatek. Są aromatyczne i lekko kwaśne.

  • Rodzynki cybeby – cechuje je wydłużony kształt, łatwo podlegają krystalizacji.

  • Rodzynki włoskie – są wykorzystywane m.in. do produkcji wina. Mają zapach przypominający gałkę muszkatołową.

  • Rodzynki korynckie – są małe, beznasienne i ciemne, powstają z winogron dojrzewających w dużym słońcu.

Wartości odżywcze rodzynek

Rodzynki zawierają duże wartości odżywcze i zdrowotne. Składają się w dużej mierze z węglowodanów, które dostarczają energii oraz wpływają na słodki smak bakalii. W składzie rodzynek jest błonnik, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witamina C, E oraz K, minerały m.in. potas, miedz, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk. Suszone winogrona zawierają także fenole, polifenowe oraz kwas oleanolowy i linolowy. Regularne spożywanie rodzynek może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

  • Mają korzystny wpływ na stan kości i zębów;

  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy;

  • Dostarczają dużej dawki energii;

  • Zmniejszają poziom glukozy;

  • Niwelują zaparcia i wzdęcia;

  • Wzmacniają organizm;

  • Pooprawiają prace układu odpornościowego;

  • Obniżają ciśnienie krwi;

  • Zmniejszają stany zapalne w organizmie;

  • Obniżają poziom złego cholesterolu LDL;

  • Mają pozytywny wpływ na samopoczucie;

  • Redukują uczucie zmęczenia;

  • Poprawiają koncentracje itp.

Warto jeść rodzynki regularnie, ale należy wybierać bakalie wysokiej jakości, pochodzące od sprawdzonych dostawców.

Jakie suszone rodzynki wybrać?

W sklepach jest ogromny wybór rodzynek, ale przed zakupem warto zwrócić uwagę na kilka elementów. Najlepsze rodzynki są produkowane naturalnie, bez użycia ulepszaczy. Kupując bakalie, warto sprawdzić etykietę, zapoznać się z tym, co pisze producent. Lepiej unikać rodzynek, które mają w składzie takie konserwanty jak: dwutlenek siarki, siarczany, konserwowaną siarkę oraz E220 lub E-220, a także szkodliwy olej palmowy. Na wartości rodzynek negatywnie nie wpływa olej słonecznikowy oraz olej z nasion bawełny. Warto zwrócić uwagę na wygląd rodzynek i wybierać takie, które są lekko wilgotne i mają intensywny, głęboki kolor. Najlepiej kupić ekologiczne rodzynki w zamkniętym opakowaniu, które chroni bakalie przed wysuszeniem.

Rodzynki to słodka przekąska, która z powodzeniem może zastąpić batonik czy czekoladę. Jest pyszna, zdrowa, pełna wartościowych składników, może być spożywana na wiele różnych sposobów.

 Artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej