Frittata – prosty i pyszny posiłek na rozpoczęcie dnia

Frittata to potrawa kuchni włoskiej, która przypomina omlet, ale zawiera także urozmaicające smak dodatki. Mogą to być warzywa, sery czy mięso. Kuchnia grecka słynie z aromatycznych, świeżych przypraw, w tym przede wszystkim oregano. Zwiedzając Helladę, można je spotkać na każdym kroku. Jak połączyć te smaki w pysznym i prostym śniadaniu?

Do przygotowania frittaty potrzebne są:

  • 6 jajek;
  • papryka;
  • pół cebuli;
  • natka pietruszki;
  • 50 ml śmietany lub mleka;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • sól i pieprz do przyprawienia;
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju;
  • 100 g sera Apetina w kostkach o smaku bazylii i oregano.

W pierwszej kolejności należy pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Pomidorki wystarczy przekroić na połówki lub ćwiartki. Do przyrządzenia śniadania najlepiej sprawdzi się patelnia żeliwna, z której można korzystać zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Kiedy warzywa będą pokrojone, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Podczas gdy piec będzie wypełniał się ciepłem, należy rozgrzać oliwę z oliwek lub olej na patelni. Na gorący tłuszcz wrzuca się cebulę i paprykę i podsmaża, aż warzywa staną się szkliste i zmiękną. W międzyczasie w osobnej misce trzeba roztrzepać jajka. Zrób to delikatnie, by przypadkiem ich nie ubić. Powinny się jedynie dokładnie ze sobą połączyć.

Do masy jajecznej dodaj mleko lub śmietanę, pieprz i małą szczyptę soli. Wszystko trzeba ponownie wymieszać do dokładnego połączenia składników. Następnie całość wylewa się na paprykę i cebulę. Na wierzch wyłóż pokrojone pomidorki i kostki sera o smaku oregano i bazylii. Podsmażaj przez kilka minut, aż omlet zacznie się ścinać.

Po około 5 minutach smażenia przełóż danie do piekarnika na co najmniej 10 minut. Jajka muszą się dokładnie ściąć, aby frittata przyjęła stabilną, możliwą do pokrojenia na kawałki konsystencję. Po wyjęciu dania z pieca i wyłożeniu na talerz pozostaje już tylko posypać całość posiekaną świeżą natką pietruszki.

Oczywiście, do omleta można dodać także inne składniki. Łącząc kuchnię włoską z grecką, wypadałoby sięgnąć np. po oliwki, bakłażana czy rybę. Frittatę udekorujesz m.in. plastrami wędzonego łososia czy podsmażonymi krewetkami. Jako dodatek będą pasować także kawałki świeżego ogórka.

Bruschetta z mozzarellą i oliwkami – idealne połączenie smaków dwóch kuchni

Bruschetta to typowa dla kuchni włoskiej przystawka, którą można spotkać w większości restauracji w słonecznej Italii. To grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem, najczęściej z dodatkiem pomidorów i bazylii. Do przygotowania śniadania we włosko-greckim wydaniu, potrzebujesz:

  • 4 kromki pszennej bagietki lub ciabatty;
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych;
  • pół cebuli;
  • garść oliwek;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • świeże listki bazylii
  • sól i pieprz do smaku;
  • snack Apetina z ziołami.

W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie przygotuj blaszkę – pokryj ją papierem do pieczenia, ułóż kromki i polej je delikatnie oliwą z oliwek. Przeciśnij czosnek przez praskę i wyłóż na pieczywie lub jedynie ponacieraj bagietkę przekrojonymi ząbkami dla nadania aromatu. Na wierzchu powinny znaleźć się pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Tak przygotowane kromki piecz przez około 5–7 minut w piekarniku. W tym czasie pokrój oliwki i cebulę. Wyjmij chleb z pieca i wyłóż na niego świeże składniki. Uzupełnij danie także snackami Apetina i świeżymi listkami bazylii. Całość dopraw solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonymi).

Po pysznych, wytrawnych deserach można sięgnąć po deser łączący smaki obu kuchni. Sprawdzi się np. jogurt grecki z miodem, posypany siekanymi pistacjami i popity aromatycznym espresso. Smacznego!

Źródła:

  1. https://aniagotuje.pl/przepis/frittata
  2. https://kuchnialidla.pl/bruschetta-z-oliwkami-i-mozzarella
ikona podziel się Przekaż dalej