Cukinia oraz przetwory z cukinii są bardzo odżywcze –
bogate są bowiem zarówno w beta-karoten, jak i cenne dla organizmu witaminy.
Jakie są najbardziej popularne przepisy na cukinię do słoików oraz dlaczego
warto robić marynaty na zimę?
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę
Przetwory z cukinii
Sałatka z cukinii i papryki
Zalewa znajdująca się w owej
sałatce jest wyjątkowo lekka i pyszna, a więc z całą pewnością zasmakuje całej
rodzinie! Przepis na weki jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu, a cukinia z
papryką może skutecznie zastąpić tradycyjne ogórki kiszone czy ogórki
małosolne! Cukinia na zimę jest łagodna i delikatna w smaku. Zatem… do dzieła!
Lista składników
1 kg cukinii
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
kilka gałązek
zielonego kopru
2 łyżeczki gorczycy
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela
angielskiego
składniki na zalewę: 8
szklanek wody, ½ szklanki octu 10%, 1 płaska łyżka soli, 1 szklanka cukru
Pamiętaj, że zanim zaczniesz
realizować jakiekolwiek przepisy, koniecznie musisz umyć warzywa i oczyścić je
z cząsteczek ziemi.
Sałatka z cukinią i papryką – sposób przygotowania
Pokrój cukinię i
paprykę w grubą kostkę, razem ze skórką. Zmieszaj warzywa.
Obierz cebulę i
pokrój ją na plastry. Mieszankę warzyw włóż do słoików i dodaj po trochę
składników do każdego z nich.
Zagotuj zalewę i
jeszcze gorącą napełnij słoiki. Zakręć całość i pasteryzuj ok. 10 minut.
Wyjmij przetwory z
cukinii w zalewie z garnka, odwróć do góry dnem i daj im ostygnąć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na cukinię na zimę.
Zaprawy z cukinii i ich wartość odżywcza
Cukinia zawiera w sobie żelazo,
magnez, potas, a także sporo witamin: B1, C, K oraz PP. Ogromną zaletą cukinii
jest to, że nie odkładają się w niej… metale ciężkie! Warzywo przygotowane na
zimę do słoików pozytywnie wpływa na proces trawienia, a więc warto zajadać się
przetworami zwłaszcza cierpiąc na… nadkwaśność żołądka. Te przetwory z dyni w zalewie warto wypróbować.
Cukinia kiszona
Cukinia kiszona to oryginalny pomysł na przepyszne, zdrowe, domowe przetwory warzywne. To idealny dodatek do kanapek, sałatek i dań obiadowych.
Pasztet z cukinii to doskonała propozycja na dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość warzyw. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Lista składników do przygotowania pasztetu z cukinii
Cukinia 600 g (2 średnie sztuki)
Cebula 50 g (1 mała sztuka)
Marchewka 150 g (1 średnia sztuka)
Oliwa z oliwek 50 ml
Bułka tarta 150 g
Kasza manna 100 g
Jajko 3 szt.
Przygotowanie pasztetu z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i zatrzyj również na grubych oczkach tarki.
Cukinię i cebulę wrzuć do jednej miski, posyp warzywa solą i odstaw na jakieś 30 minut. Po tym czasie wyłóż warzywa na sitko i dokładnie wyciśnij nadmiar wody.
Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Do odciśnietej cebuli i cukinii dodaj marchewkę przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną oraz jajka. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a keksówki wyłóż papierem do pieczenia.
Do keksówki włóż masę pasztetu, wyrównaj ją przy użyciu łyżki i piecz bez przykrycia przez około 80 minut.
Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Placki z cukinii fit to zdrowy, niskokaloryczny posiłek dla całej rodziny, idealny również dla dzieci. Podawane z lekkim sosem jogurtowo-ziołowym z czosnkiem.
Dietetyczne placki z cukinii to wspaniały pomysł na pyszne danie, które jest szybkie i zdrowe. Będą idealną opcją dla osób na diecie redukcyjnej i wegetariańskiej.
Lista składników do przygotowania dietetycznych placków z cukinii
Cukinia 300 g (1 szt)
Ser Feta 50 g (1/4 kostki)
Jajko 1 szt.
Pieczarki 50 g (4 łyżki)
Przygotowanie dietetycznych placków z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstaw na 5 minut. Odlej nadmiar wody.
Do cukinii dodaj pokruszoną fetę, mąkę oraz wbij jajko. Dodaj sól, pieprz, czosnek i koperek i porządnie wszystko wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij blachę, rozłóż na niej papier do pieczenia i uformuj na nim małe placuszki z masy cukiniowej. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 35 minut.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest proste do przygotowania. Idealnie nadaje się na obiad. Sprawdź, jak wygląda przepis na pyszne domowe leczo!
Lista składników do przygotowania lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Cukinia 450 g (1 i 1/2 cukinii)
Kiełbasa polska 300 g
Papryka zielona 220 g (1 sztuka)
Papryka czerwona 220 g (1 sztuka)
papryka żółta 220 g (1 sztuka)
Pieczarki 300 g (15 sztuk)
Cebula 100 g (1 sztuka)
Koncentrat pomidorowy 50 g (2 łyżki)
pomidory w puszce 400 g (1 puszka krojonych pomidorów bez skórki)
Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki)
Przygotowanie lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami krok po kroku
Kiełbasę pokrój w kostkę lub w krążki.
Cukinię opłucz, obierz i wydrąż z niej nasiona. Pozostałą część pokrój w kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Z papryk pozbądź się części niejadalnych. Resztę papryki pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub w piórka.
Olej wlej do garnka i rozgrzej. Wrzuć kiełbasę i podsmażaj ok. 10 min, a potem dodaj cebulę. Poczekaj, aż cebula się zeszkli.
Dodaj pieczarki i dłuższą chwilę podsmażaj.
Dodaj papryki i cukinię. Wymieszaj i duś pod przykryciem przed 20 min.
Dodaj krojone pomidory w puszcze i koncentrat. Wymieszaj i duś 5 minut.
Dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i duś ostatnie 5 minut.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Zupa krem z cukinii to doskonały wybór na szybki obiad dla rodziny. Świetnie sprawdzi się podczas rozszerzania diety małych dzieci. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Lista składników do przygotowania zupy krem z cukinii
Cebula 70 g (1 średnia sztuka)
Ziemniaki późne 450 g (5 średnich sztuk)
Cukinia 800 g (2 duże sztuki)
Oliwa z oliwek 30 ml
bulion warzywny 750 ml (3 szklanki)
serek śmietankowy 50 g
Śmietanka kremowa 30% 80 g
Chleb żytni razowy 200 g
Przygotowanie zupy krem z cukinii krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ziemniaki obierz i umyj, cukinię oczyść. Warzywa te pokrój w dużą kostkę.
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, ziemniaki i cukinię (około 3 minut), następnie warzywa zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
Serek śmietankowy wymieszaj z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny i solą.
Chleb pokrojony w kostkę ułóż na blaszce do pieczenia i podpiecz w piekarniku do ich zarumienienia (około 10-15 minut).
Zupę zmiksuj blenderem na krem, dodaj do niej śmietanę, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Gotową zupę udekoruj serkiem kremowym z przyprawami i grzankami.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Sprawdź najlepszy przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Delikatne, pełne smaku i aromatu warzywa będą pyszną przekąską w ciągu dnia, przegryzką na przyjęciu lub dodatkiem do obiadu.
Lista składników do przygotowania sałatki z cukinii na zimę
Cukinia 2000 g
Papryka czerwona 810 g (3 duże sztuki)
papryka żółta 3 g (3 duże sztuki)
Czosnek 25 g (5 średnich ząbków)
Cebula 500 g
Cukier 100 g (Pół szklanki)
Przygotowanie sałatki z cukinii na zimę krok po kroku
Słoiki i nakrętki dokładnie wyparz we wrzątku.
Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń gniazda nasienne. Pokrój w plastry i przełóż do dużej miski.
Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Przełóż do miski z cukinią.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do miski z cukinią i papryką. Całość dokładnie wymieszaj.
W garnku zagotuj 3 szklanki wody z połową szklanki octu spirytusowego, cukrem i 2 łyżkami wody.
Gdy zalewa będzie się podgrzewać przełóż warzywa do 5 słoików o pojemności 900 ml. Do każdego dodaj ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu. Opcjonalnie do każdego słoika możesz dodać małą papryczkę chilli.
Warzywa zalej wrzącą zalewą octową i natychmiast zakręć. Słoiki pasteryzuj 15 minut w gotującej się wodzie.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Pyszna, kolorowa sałatka z cukinii, papryki i kabaczków, marynowana w zalewie octowej. Idealna dla osób rozpoczynających przygodę z własnej roboty domowymi przetworami.
Jeżeli jesteś w trakcie
odchudzania mamy dobrą wiadomość – przepisy na cukinię są bardzo polecane!
Cukinię można jeść w sporych ilościach, ponieważ posiada ona niską wartość
kaloryczną – w 100 g jest zaledwie… 21 kcal. Przyrządzane z nią marynaty
skutecznie wspomogą proces odchudzania, a także dostarczą do organizmu cenne
substancje odżywcze.
Lista składników
4 małe cukinie
0,5 szklanki oleju
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki miodu
0,5 szklanki octu
białego
5 ząbków czosnku
1 kawałek chili
8 listków mięty
Aby cukinia w marynacie była
dobrze nią nasiąknięta, koniecznie pokrój warzywo w paski – natomiast czosnek w
talarki. Później możesz go drobno posiekać. A może zainteresuje cię
także ten artykuł z przepisami na leczo z cukinii?
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę
Cukinia w oleju – sposób przygotowania
Wymieszaj składniki
marynaty i zalej nią cukinię z czosnkiem.
Odstaw na noc w chłodne miejsce.
Przelej całość do
słoików (razem z zalewą) i gotuj ok. 10 minut.
Pamiętaj, żeby na 4
cukinie dać ok. 1/3 chili. Cukinia nie może pływać w zalewie – jednak składniki
marynaty powinny ją przykryć w całości, wraz z zalewą.
Pilnuj czasu
gotowania, żeby przetwory z cukinii były chrupiące i twarde.
Cukinia na zimę jako dodatek do obiadu
Przetwory z cukinii do słoików
bardzo korzystnie umilą każdy niedzielny obiad. Cukinia w oleju z powodzeniem
zastąpi ogórki małosolne bądź ogórki kiszone dodawane do ziemniaków, ale też
stanie się przekąską zjadaną saute lub
zakąską do… wódki! Podobnie może zostać przygotowana cukinia w pomidorach bądź
cukinia z papryką. Pamiętaj, że przepis na weki nie istnieje wyłącznie jeden –
możesz zatem dowolnie „manewrować” przy proporcjach i podmienić składniki na
ulubione.
Zaprawy z cukinii
Przetwory z cukinii w curry
Jak już wiesz, przepisy na cukinię
na zimę są naprawdę różne. Warzywo można smażyć, dusić, marynować, piec lub
jeść na surowo. Mało tego, z cukinii da się zrobić zapiekankę, placki, ciasto
czy jednogarnkowe dania! Jednak prawdziwym rarytasem okazuje się cukinia w
marynacie z curry. Taka cukinia na zimę dostarczy organizmowi wiele witamin,
ale i porządnie… rozgrzeje!
Lista składników
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę
2,5 kg cukinii
8 szklanek wody
5 ząbków czosnku
2 szklanki octu
1,6 szklanka cukru
3 liście laurowe
2 łyżeczki soli, 2
łyżeczki curry
gorczyca (biała)
Pyszne przetwory z cukinii
zamknięte do słoików na pewno urozmaicą każdy posiłek. Ten przepis na weki robi
się prosto i szybko – smakuje on równie wspaniale, co cukinia w pomidorach bądź
marynowana cukinia w oleju. Przepisy z curry nie wymagają długiego gotowania
bądź siekania, także… do roboty!
Przetwory z cukinii do słoików w curry – sposób
przygotowania
Wlej do garnka
wodę, ocet, a także dołóż ząbki czosnku, liście laurowe, cukier, sól i curry.
Gotuj przez 1 minutę i odstaw.
Dokładnie umyj
cukinię i pokrój ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Za duże plasterki
przekrój na pół.
Wsyp parę ziaren
gorczycy na dno wyparzonych słojów, następnie dorzuć cukinię.
Całość zalej
odcedzoną zalewą oraz zamknij słoje. Równie dobrze możesz nie pozbywać się wszystkich
„dobroci” z zalewy i upchać ja wraz z cukinią.
Zapasteryzuj słoje
w piekarniku (30 minut w 130 stopniach). Smacznego!
A co z… kwiatami cukinii?
Ze względu na swoje walory smakowe
kwiaty cukinii również nadają się do spożycia! Są one bardzo popularne wśród
odchudzających się osób i stanowią doskonałą alternatywę dla wszelakich
niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek – można z nich bowiem zrobić pyszne
frytki w piekarniku bądź… „odchudzone” leczo!
Zimowa sałatka z cukinii
Miks warzyw zaklęty w słoikach
Oprócz sałatki z cukinii oraz
papryki możesz zrobić zupełnie inną, która będzie doskonałym uzupełnieniem
każdego obiadu podczas jesiennej bądź zimowej pory. Oprócz kolorowej papryki
pojawia się w niej marchewka, która – podobnie jak cukinia – jest źródłem beta-karotenu. Jeżeli chcesz poprawić
kondycję swojej skóry oraz przypomnieć sobie smak lata, koniecznie skorzystaj z
tego przepisu!
Lista składników
2 kg cukinii
1 kg marchewki
1 kg cebuli
6 ząbków czosnku
½ kg papryki czerwonej
2 łyżki soli
ziele angielskie,
liście laurowe
składniki na zalewę: 2
szklanki wody, 4 łyżki soli, ¾ szklanki octu, ½ szklanki cukru, ½ szklanki
oleju
Pamiętaj, aby obrać cukinię i
wyciąć z niej gniazda nasienne. Podobnie zrób z papryką. Marchewkę z kolei
obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę skrój w talarki. Z tak
przygotowanymi warzywami możesz zacząć tworzenie zimowej sałatki!
Cukinia w słoiku – sposób przygotowania
Pokrój cukinię w
plasterki, zasyp 2 łyżkami soli i odstaw. Gdy puści sok, odciśnij wszystkie
warzywa i przełóż do garnka. Dodaj do pozostałe składniki.
Gotuj ok. 10 minut,
następnie przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.
Pasteryzuj przez
ok. 20 minut, następnie ustaw słoje do góry dnem.
Ze względu na niski indeks
glikemiczny taką sałatkę mogą jeść również osoby, które zmagają się z cukrzycą!
Warzywo mogą również zajadać kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji – właśnie
taka lekkostrawna sałatka będzie dla nich najlepsza – a już na pewno
zdecydowanie lepsza, niż np. smażona cukinia!
Możesz wykorzystać do jej
stworzenia duże oraz już przerośnięte egzemplarze cukinii. Sałatkę robi się
szybko i naprawdę łatwo, a jej smak z całą pewnością przypomni o ubiegłym
lecie! Dlatego warto spróbować samodzielnie przyrządzić ten znakomity przepis.
Pamiętaj, żeby umyć cukinię i
pozbawić ją gniazd nasiennych!
Sałatka z kurkumą – sposób przygotowania
Cukinię pokrój w
plastry, posyp solą i zostaw na kilka godzin.
Odcedź, posyp
kurkumą i zagotuj zalewę. Wrzącą substancją zalej cukinię.
Włóż do słoików i
pasteryzuj ok. 15 minut. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Jak przechowywać cukinię?
Najlepiej
w suchym i chłodnym miejscu (do 10 st. C). Lepiej nie trzymać jej w lodówce,
gdyż… straci swój smak! Pamiętaj również o tym, że położenie warzywa obok
jabłek czy awokado może przyspieszyć psucie się cukinii.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny