Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę

0
4,9/5

Cukinia oraz przetwory z cukinii są bardzo odżywcze – bogate są bowiem zarówno w beta-karoten, jak i cenne dla organizmu witaminy. Jakie są najbardziej popularne przepisy na cukinię do słoików oraz dlaczego warto robić marynaty na zimę?

Cukinia w słoikach, czyli przepisy na przetwory z cukinii do słoików, w tym sałatka z cukini i leczo
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę

Przetwory z cukinii

Sałatka z cukinii i papryki

Zalewa znajdująca się w owej sałatce jest wyjątkowo lekka i pyszna, a więc z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie! Przepis na weki jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu, a cukinia z papryką może skutecznie zastąpić tradycyjne ogórki kiszone czy ogórki małosolne! Cukinia na zimę jest łagodna i delikatna w smaku. Zatem… do dzieła!

Lista składników

  • 1 kg cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • kilka gałązek zielonego kopru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • składniki na zalewę: 8 szklanek wody, ½ szklanki octu 10%, 1 płaska łyżka soli, 1 szklanka cukru

Pamiętaj, że zanim zaczniesz realizować jakiekolwiek przepisy, koniecznie musisz umyć warzywa i oczyścić je z cząsteczek ziemi.

Sałatka z cukinią i papryką – sposób przygotowania

  1. Pokrój cukinię i paprykę w grubą kostkę, razem ze skórką. Zmieszaj warzywa.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją na plastry. Mieszankę warzyw włóż do słoików i dodaj po trochę składników do każdego z nich.
  3. Zagotuj zalewę i jeszcze gorącą napełnij słoiki. Zakręć całość i pasteryzuj ok. 10 minut.
  4. Wyjmij przetwory z cukinii w zalewie z garnka, odwróć do góry dnem i daj im ostygnąć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na cukinię na zimę.

Zaprawy z cukinii i ich wartość odżywcza

Cukinia zawiera w sobie żelazo, magnez, potas, a także sporo witamin: B1, C, K oraz PP. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej… metale ciężkie! Warzywo przygotowane na zimę do słoików pozytywnie wpływa na proces trawienia, a więc warto zajadać się przetworami zwłaszcza cierpiąc na… nadkwaśność żołądka. Te przetwory z dyni w zalewie warto wypróbować.

Cukinia kiszona

Cukinia kiszona to oryginalny pomysł na przepyszne, zdrowe, domowe przetwory warzywne. To idealny dodatek do kanapek, sałatek i dań obiadowych.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
150 g
Cukinia kiszona

Lista składników do przygotowania cukinii kiszonej

  • Cukinia 1500 g (2 duże sztuki)
  • Sól 15 g (3 łyżeczki)
  • Czosnek 50 g (10 ząbków)
  • Koperek ogrodowy świeży 100 g (4 pęczki)

Przygotowanie cukinii kiszonej krok po kroku

Przygotuj słoiki - dokładnie umyj i wyparz.

Cukinię umyj i pokrój na słupki. Układaj ciasno w słoikach.

Dodaj koper oraz ząbki czosnku.

Zalej słoiki wodą (ok. 2-3 l) wymieszaną z solą. Zakręć słoiki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Cukinia kiszona

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to doskonała propozycja na dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość warzyw. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
0
Wielkość
jednej porcji
0 g
pasztet z cukinii

Lista składników do przygotowania pasztetu z cukinii

  • Cukinia 600 g (2 średnie sztuki)
  • Cebula 50 g (1 mała sztuka)
  • Marchewka 150 g (1 średnia sztuka)
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Bułka tarta 150 g
  • Kasza manna 100 g
  • Jajko 3 szt.

Przygotowanie pasztetu z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i zatrzyj również na grubych oczkach tarki.

Cukinię i cebulę wrzuć do jednej miski, posyp warzywa solą i odstaw na jakieś 30 minut. Po tym czasie wyłóż warzywa na sitko i dokładnie wyciśnij nadmiar wody.

Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Do odciśnietej cebuli i cukinii dodaj marchewkę przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną oraz jajka. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a keksówki wyłóż papierem do pieczenia.

Do keksówki włóż masę pasztetu, wyrównaj ją przy użyciu łyżki i piecz bez przykrycia przez około 80 minut.

Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pasztet z cukinii

Placki z cukinii fit

Placki z cukinii fit to zdrowy, niskokaloryczny posiłek dla całej rodziny, idealny również dla dzieci. Podawane z lekkim sosem jogurtowo-ziołowym z czosnkiem.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
250 g
Placki z cukinii fit

Lista składników do przygotowania placków z cukinii fit

  • Cukinia 350 g (1 duża sztuka)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 30 g (3 łyżki)
  • Jajko 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 10 ml (1 łyżka)

Przygotowanie placków z cukinii fit krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.

Cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, przyprawami i oliwą.

Smaż na patelni beztłuszczowej do zarumienienia z obu stron.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki z cukinii fit

Dietetyczne placki z cukinii

Dietetyczne placki z cukinii to wspaniały pomysł na pyszne danie, które jest szybkie i zdrowe. Będą idealną opcją dla osób na diecie redukcyjnej i wegetariańskiej.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
225 g
dietetyczne placki z cukinii

Lista składników do przygotowania dietetycznych placków z cukinii

  • Cukinia 300 g (1 szt)
  • Ser Feta 50 g (1/4 kostki)
  • Jajko 1 szt.
  • Pieczarki 50 g (4 łyżki)

Przygotowanie dietetycznych placków z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstaw na 5 minut. Odlej nadmiar wody.

Do cukinii dodaj pokruszoną fetę, mąkę oraz wbij jajko. Dodaj sól, pieprz, czosnek i koperek i porządnie wszystko wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij blachę, rozłóż na niej papier do pieczenia i uformuj na nim małe placuszki z masy cukiniowej. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 35 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Dietetyczne placki z cukinii

Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest proste do przygotowania. Idealnie nadaje się na obiad. Sprawdź, jak wygląda przepis na pyszne domowe leczo!
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
350 g
leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Lista składników do przygotowania lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

  • Cukinia 450 g (1 i 1/2 cukinii)
  • Kiełbasa polska 300 g
  • Papryka zielona 220 g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 220 g (1 sztuka)
  • papryka żółta 220 g (1 sztuka)
  • Pieczarki 300 g (15 sztuk)
  • Cebula 100 g (1 sztuka)
  • Koncentrat pomidorowy 50 g (2 łyżki)
  • pomidory w puszce 400 g (1 puszka krojonych pomidorów bez skórki)
  • Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki)

Przygotowanie lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami krok po kroku

Kiełbasę pokrój w kostkę lub w krążki.

Cukinię opłucz, obierz i wydrąż z niej nasiona. Pozostałą część pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Z papryk pozbądź się części niejadalnych. Resztę papryki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub w piórka.

Olej wlej do garnka i rozgrzej. Wrzuć kiełbasę i podsmażaj ok. 10 min, a potem dodaj cebulę. Poczekaj, aż cebula się zeszkli.

Dodaj pieczarki i dłuższą chwilę podsmażaj.

Dodaj papryki i cukinię. Wymieszaj i duś pod przykryciem przed 20 min.

Dodaj krojone pomidory w puszcze i koncentrat. Wymieszaj i duś 5 minut.

Dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i duś ostatnie 5 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii to doskonały wybór na szybki obiad dla rodziny. Świetnie sprawdzi się podczas rozszerzania diety małych dzieci. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
600 g
zupa krem z cukinii

Lista składników do przygotowania zupy krem z cukinii

  • Cebula 70 g (1 średnia sztuka)
  • Ziemniaki późne 450 g (5 średnich sztuk)
  • Cukinia 800 g (2 duże sztuki)
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • bulion warzywny 750 ml (3 szklanki)
  • serek śmietankowy 50 g
  • Śmietanka kremowa 30% 80 g
  • Chleb żytni razowy 200 g

Przygotowanie zupy krem z cukinii krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Ziemniaki obierz i umyj, cukinię oczyść. Warzywa te pokrój w dużą kostkę.

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, ziemniaki i cukinię (około 3 minut), następnie warzywa zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).

Serek śmietankowy wymieszaj z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny i solą.

Chleb pokrojony w kostkę ułóż na blaszce do pieczenia i podpiecz w piekarniku do ich zarumienienia (około 10-15 minut).

Zupę zmiksuj blenderem na krem, dodaj do niej śmietanę, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę udekoruj serkiem kremowym z przyprawami i grzankami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa krem z cukinii

Sałatka z cukinii na zimę

Sprawdź najlepszy przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Delikatne, pełne smaku i aromatu warzywa będą pyszną przekąską w ciągu dnia, przegryzką na przyjęciu lub dodatkiem do obiadu.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
90 min
Poziom
trudności
-
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
895 g
Sałatka z cukinii na zimę

Lista składników do przygotowania sałatki z cukinii na zimę

  • Cukinia 2000 g
  • Papryka czerwona 810 g (3 duże sztuki)
  • papryka żółta 3 g (3 duże sztuki)
  • Czosnek 25 g (5 średnich ząbków)
  • Cebula 500 g
  • Cukier 100 g (Pół szklanki)

Przygotowanie sałatki z cukinii na zimę krok po kroku

Słoiki i nakrętki dokładnie wyparz we wrzątku.

Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń gniazda nasienne. Pokrój w plastry i przełóż do dużej miski.

Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Przełóż do miski z cukinią.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do miski z cukinią i papryką. Całość dokładnie wymieszaj.

W garnku zagotuj 3 szklanki wody z połową szklanki octu spirytusowego, cukrem i 2 łyżkami wody.

Gdy zalewa będzie się podgrzewać przełóż warzywa do 5 słoików o pojemności 900 ml. Do każdego dodaj ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu. Opcjonalnie do każdego słoika możesz dodać małą papryczkę chilli.

Warzywa zalej wrzącą zalewą octową i natychmiast zakręć. Słoiki pasteryzuj 15 minut w gotującej się wodzie.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii do słoików

Pyszna, kolorowa sałatka z cukinii, papryki i kabaczków, marynowana w zalewie octowej. Idealna dla osób rozpoczynających przygodę z własnej roboty domowymi przetworami.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
140 g
Sałatka z cukinii do słoików

Lista składników do przygotowania sałatki z cukinii do słoików

  • Cukinia 400 g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 250 g (1 sztuka)
  • Cebula 70 g (1 sztuka)
  • Czosnek 15 g (3 ząbki)
  • Ocet winny 150 ml

Przygotowanie sałatki z cukinii do słoików krok po kroku

Cukinię i paprykę umyj.

Cukinię przekrój na pół i usuń miąższ za pomocą łyżki.

Wydrążoną cukinię pokrój w cienkie plastry lub słupki.

Paprykę pokrój w paski.

Czosnek obierz z łupinek i pokrój w plastry

W misce wymieszaj wszystkie warzywa.

Do garnka wlej wodę (2 szklanki), ocet, przyprawy i zagotuj.

Pokrojone warzywa ciasno ułóż w słoikach.

Warzywa zalej zalewą i zawekuj póki gorące.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z cukinii do słoików

Przetwory z cukinii do słoików

Cukinia w marynacie

Jeżeli jesteś w trakcie odchudzania mamy dobrą wiadomość – przepisy na cukinię są bardzo polecane! Cukinię można jeść w sporych ilościach, ponieważ posiada ona niską wartość kaloryczną – w 100 g jest zaledwie… 21 kcal. Przyrządzane z nią marynaty skutecznie wspomogą proces odchudzania, a także dostarczą do organizmu cenne substancje odżywcze.

Lista składników

  • 4 małe cukinie
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki octu białego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kawałek chili
  • 8 listków mięty

Aby cukinia w marynacie była dobrze nią nasiąknięta, koniecznie pokrój warzywo w paski – natomiast czosnek w talarki. Później możesz go drobno posiekać. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na leczo z cukinii?

Cukinia w słoiku oraz przyprawy, czyli przepisy na przetwory z cukinii do słoików, w tym sałatka z cukinii i leczo
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę

Cukinia w oleju – sposób przygotowania

  1. Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią cukinię z czosnkiem.  Odstaw na noc w chłodne miejsce.
  2. Przelej całość do słoików (razem z zalewą) i gotuj ok. 10 minut.
  3. Pamiętaj, żeby na 4 cukinie dać ok. 1/3 chili. Cukinia nie może pływać w zalewie – jednak składniki marynaty powinny ją przykryć w całości, wraz z zalewą.
  4. Pilnuj czasu gotowania, żeby przetwory z cukinii były chrupiące i twarde.

Cukinia na zimę jako dodatek do obiadu

Przetwory z cukinii do słoików bardzo korzystnie umilą każdy niedzielny obiad. Cukinia w oleju z powodzeniem zastąpi ogórki małosolne bądź ogórki kiszone dodawane do ziemniaków, ale też stanie się przekąską zjadaną saute lub zakąską do… wódki! Podobnie może zostać przygotowana cukinia w pomidorach bądź cukinia z papryką. Pamiętaj, że przepis na weki nie istnieje wyłącznie jeden – możesz zatem dowolnie „manewrować” przy proporcjach i podmienić składniki na ulubione.

Zaprawy z cukinii

Przetwory z cukinii w curry

Jak już wiesz, przepisy na cukinię na zimę są naprawdę różne. Warzywo można smażyć, dusić, marynować, piec lub jeść na surowo. Mało tego, z cukinii da się zrobić zapiekankę, placki, ciasto czy jednogarnkowe dania! Jednak prawdziwym rarytasem okazuje się cukinia w marynacie z curry. Taka cukinia na zimę dostarczy organizmowi wiele witamin, ale i porządnie… rozgrzeje!

Lista składników

Leczo z cukinii w słoiku, a także przepisy na przetwory z cukinii do słoików, w tym sałatka z cukinii i leczo
Przetwory z cukinii – sprawdzone przepisy na pyszne przetwory do słoików na zimę
  • 2,5 kg cukinii
  • 8 szklanek wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki octu
  • 1,6 szklanka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki curry
  • gorczyca (biała)

Pyszne przetwory z cukinii zamknięte do słoików na pewno urozmaicą każdy posiłek. Ten przepis na weki robi się prosto i szybko – smakuje on równie wspaniale, co cukinia w pomidorach bądź marynowana cukinia w oleju. Przepisy z curry nie wymagają długiego gotowania bądź siekania, także… do roboty!

Przetwory z cukinii do słoików w curry – sposób przygotowania

  1. Wlej do garnka wodę, ocet, a także dołóż ząbki czosnku, liście laurowe, cukier, sól i curry. Gotuj przez 1 minutę i odstaw.
  2. Dokładnie umyj cukinię i pokrój ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Za duże plasterki przekrój na pół.
  3. Wsyp parę ziaren gorczycy na dno wyparzonych słojów, następnie dorzuć cukinię.
  4. Całość zalej odcedzoną zalewą oraz zamknij słoje. Równie dobrze możesz nie pozbywać się wszystkich „dobroci” z zalewy i upchać ja wraz z cukinią.
  5. Zapasteryzuj słoje w piekarniku (30 minut w 130 stopniach). Smacznego!

A co z… kwiatami cukinii?

Ze względu na swoje walory smakowe kwiaty cukinii również nadają się do spożycia! Są one bardzo popularne wśród odchudzających się osób i stanowią doskonałą alternatywę dla wszelakich niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek – można z nich bowiem zrobić pyszne frytki w piekarniku bądź… „odchudzone” leczo!

Zimowa sałatka z cukinii

Miks warzyw zaklęty w słoikach

Oprócz sałatki z cukinii oraz papryki możesz zrobić zupełnie inną, która będzie doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu podczas jesiennej bądź zimowej pory. Oprócz kolorowej papryki pojawia się w niej marchewka, która – podobnie jak cukinia – jest  źródłem beta-karotenu. Jeżeli chcesz poprawić kondycję swojej skóry oraz przypomnieć sobie smak lata, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Lista składników

  • 2 kg cukinii
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ kg papryki czerwonej
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • składniki na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżki soli, ¾ szklanki octu, ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju

Pamiętaj, aby obrać cukinię i wyciąć z niej gniazda nasienne. Podobnie zrób z papryką. Marchewkę z kolei obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę skrój w talarki. Z tak przygotowanymi warzywami możesz zacząć tworzenie zimowej sałatki!

Cukinia w słoiku – sposób przygotowania

  1. Pokrój cukinię w plasterki, zasyp 2 łyżkami soli i odstaw. Gdy puści sok, odciśnij wszystkie warzywa i przełóż do garnka. Dodaj do pozostałe składniki.
  2. Gotuj ok. 10 minut, następnie przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.
  3. Pasteryzuj przez ok. 20 minut, następnie ustaw słoje do góry dnem.

Ze względu na niski indeks glikemiczny taką sałatkę mogą jeść również osoby, które zmagają się z cukrzycą! Warzywo mogą również zajadać kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji – właśnie taka lekkostrawna sałatka będzie dla nich najlepsza – a już na pewno zdecydowanie lepsza, niż np. smażona cukinia!

Cukinia z kurkumą

Smaczny powrót do lata

Możesz wykorzystać do jej stworzenia duże oraz już przerośnięte egzemplarze cukinii. Sałatkę robi się szybko i naprawdę łatwo, a jej smak z całą pewnością przypomni o ubiegłym lecie! Dlatego warto spróbować samodzielnie przyrządzić ten znakomity przepis.

Lista składników

  • 2 kg cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • składniki na zalewę: 5 szklanek wody, 1 niepełna szklanka octu, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek cukru, chrzan, liść laurowy, 2 szczypty gorczycy, pół łyżeczki kurkumy

Pamiętaj, żeby umyć cukinię i pozbawić ją gniazd nasiennych!

Sałatka z kurkumą – sposób przygotowania

  1. Cukinię pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na kilka godzin.
  2. Odcedź, posyp kurkumą i zagotuj zalewę. Wrzącą substancją zalej cukinię.
  3. Włóż do słoików i pasteryzuj ok. 15 minut. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Jak przechowywać cukinię?

Najlepiej w suchym i chłodnym miejscu (do 10 st. C). Lepiej nie trzymać jej w lodówce, gdyż… straci swój smak! Pamiętaj również o tym, że położenie warzywa obok jabłek czy awokado może przyspieszyć psucie się cukinii.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto