Dynia Hokkaido zawsze gości w naszych kuchniach, zwłaszcza jesienią, kiedy jest jej pod dostatkiem. Zawiera nie tylko bogatą ilość beta-karotenu, witamin en. B, wapń i żelazo, ale największym mistrzem jest w zawartości potasu, w którym przewyższa nawet średniej wielkości banana. W zimne dni może rozgrzewać organizm i wiązać szkodliwe toksyny. Zawsze wybieraj te mniejsze. W nagrodę otrzymasz delikatną konsystencję. Nie obcinaj skórki, ale usuń nasiona, które są bardzo twarde. Z dyni hokkaido można przygotować wiele smacznych przepisów - zupę, puree do mięsa, dodać do ciasta lub wytrawnego placka.

Kopytka dyniowe

Przygotowanie: 30 minut

Gotowanie lub pieczenie: 3 minut

Stopień trudności: średnie

Liczba porcji: 800 g

Składniki

  • 400 g purée z dyni*
  • 1 żółtko
  • 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 4 łyżki mleka
  • sól
Przepisy na sezon dyniowy: zdrowe, szybkie i smaczne
Przepisy na sezon dyniowy: zdrowe, szybkie i smaczne

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj purée z dyni, żółtko, sól, mąkę i mleko. Mieszaj aż do powstania zbitego ciasta, które nie przykleja się do rąk. Jeżeli ciasto przywiera do miski, dosyp trochę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Ciasto podziel na 4 identyczne porcje i z każdej z nich uformuj ręcznie długi walec. Walce pokrój na kawałki o szerokości 1,5 cm. Każdy kawałek spłaszcz od góry widelcem i odstaw. Po przygotowaniu wszystkich kopytek zagotuj w garnku osoloną wodę i gotuj kluski przez 3 minuty.

NASZA RADA: Do produkcji kopytek możesz użyć specjalnej deseczki do gnocchi. Będą wówczas wyglądać jak prawdziwe włoskie kluski.

* Z podanej ilości składników otrzymaliśmy 800 g kopytek.

Kopytka z kurkami i szałwią

Przygotowanie: 10 minut

Gotowanie lub pieczenie: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Składniki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 szalotki
  • 150 g kurek (lub innych grzybów)
  • 300 g ugotowanych domowych kopytek
  • garść świeżych listków szałwii
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
Przepisy na sezon dyniowy: zdrowe, szybkie i smaczne
Przepisy na sezon dyniowy: zdrowe, szybkie i smaczne

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć drobno pokrojoną szalotkę. Smaż przez 2–3 minuty, dodaj kurki i szałwię, duś na średnim ogniu przez 5–7 minut. Na patelnię dorzuć kopytka i smaż przez 5 minut. Na zakończenie dodaj suszony tymianek i przed podaniem podziel na 2 porcje.

Podobne przepisy można znaleźć w książce kucharskiej Jemy zdrowo na wsi i w mieście dostępnej na jemyzdrowo.pl

Przepisy na sezon dyniowy: zdrowe, szybkie i smaczne
Przepisy na sezon dyniowy: zdrowe, szybkie i smaczne

W książce kucharskiej Jemy zdrowo na wsi i w mieście znajdziesz nie tylko zdrowe i proste w przygotowaniu przepisy na różne okazje, ale również inspirujące historie kucharzy takich jak Ty. Tworząc książkę kucharską, pracowaliśmy w terenie i gotowaliśmy w kuchniach naszych czytelników. Większość dań przygotujesz w pół godziny, a dzięki prostym instrukcjom przygotowania poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Dla tych bardziej zaawansowanych przepisy mogą stać się inspiracją do własnych eksperymentów kulinarnych.

Materiały sponsorowane
Patelnia jest podstawą wyposażenia każdej kuchni

Jaka patelnia sprawdzi się najlepiej? Czy jej wielkość ma znaczenie? Sprawdź najczęściej wybierane patelnie przez naszych czytelników.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny