Pomysły na obiady - 10 najlepszych przepisów na obiad

1
4,7/5

Jeśli zastanawiasz się dzisiaj co na obiad to zapraszam do zapoznania się z pomysłami na smaczny posiłek. Planujesz sobie menu? Pragniesz poznać łatwe przepisy? Być może akurat któryś pomysł na obiad wpadnie Ci w oko. Przedstawię najlepsze przepisy na obiady. Znajdziesz propozycje zarówno na pierwsze danie jakim jest zupa jak również pomysły na dania drugie. Będzie przepis ma dobry obiad z makaronem, zupę krem czy kotleta schabowego z dodatkami. Jeśli lubisz meksykańskie klimaty mam propozycję na ciekawą zupę. Znajdzie się również pomysł na ekspresowy makaron z sosem pieczarkowym. Lubisz fast-food? Teraz możesz spróbować zrobić samemu słynne stripsy. Placki ziemniaczane to smaczny przepis. Jeszcze smaczniejsze są gdy podasz je z gulaszem. Dla wielbicieli pora lub suszonych pomidorów z mozzarellą także coś się znajdzie. Jako odmianę proponuję również obiad w wersji słodkiej.

10 pomysłów na obiad
10 pomysłów na obiad

Pomysł na obiad nr 1 - zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z boczku bardzo łatwo zrobić. Są przepysznie chrupkie i dzięki temu zupa nabiera cudownego aromatu.  Dodatkowo chrupkość również zapewniają mini grzaneczki. Grzaneczki można zrobić samemu, ale równie dobrze znajdziesz je gotowe w sklepie. Posypując zupą startym parmezanem ser się fantastycznie rozpuszcza. Jest to idealna kompozycja aromatów.

Warto umieścić tę propozycję w swoim menu. Jest to fajny przepis, szybki i prosty do wykonania.  Zupa krem z dyni jest sycąca. Dodając przyprawę ostrą idealnie danie wpisuje się w smaczny obiad jesienno-zimowy. Dzięki temu zupa szybko rozgrzeje.

Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Warto umieścić tę propozycję w swoim menu. Jest to fajny przepis, szybki i prosty do wykonania. Zupa krem z dyni jest sycąca.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
275 g
Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Lista składników do przygotowania zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

  • Masło 10 g
  • Cebula 100 g
  • Marchewka 45 g
  • Czosnek 10 g
  • Por 70 g
  • Ziemniaki późne 100 g
  • Dynia 500 g
  • grzanki 60 g
  • Boczek wędzony bez kości 40 g
  • Ser parmezan 40 g
  • Bulion drobiowy 125 ml

Przygotowanie zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem krok po kroku

Do garnka dodaj masło.

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub dodaj w całości.

Obierz cebulę i pokrój grubo.

Marchewkę, dynię i ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Wszystkie warzywa dodaj do garnka i podsmaż chwilę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Niech wszystko się lekko zarumieni.

W osobnym garnku zagotuj bulion.

Dodaj do warzyw gorący bulion i gotuj całość około 20 minut aż warzywa będą miękkie.

Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw przyprawami. W razie potrzeby można dodać wody lub bulionu gdy zupa wyjdzie zbyt gęsta. Zupa jest gotowa.

Boczek pokrój cieniutko i usmaż na patelni grillowej. Zrób chipsy.

Grzanki zarumień na patelni, na której smażyłeś boczek. Mają być ładnie rumiane.

Do miseczki wlej zupę. Dodaj do zupy grzanki, chipsy z boczku oraz posyp startym na tarce parmezanem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Pomysł na obiad nr 2 - zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś idealnym! Gdy dodasz do tego mini tosty z aromatem czosnkowym zapieczone z serem żółtym będziesz w niebie. Dodaj do zupy kuleczki mini mozzarelli i daj się jej rozpuścić. Gwarantuję cudowne doznania podczas jedzenia tej zupy. Ciągnący się ser, wspaniały aromat intensywnych przypraw – dopełnienie całości idealne.

Ta zupa potrafi skutecznie nasycić. Składniki są dostępne w każdym sklepie, w miarę przystępnych cenach. Zupa też może więc jest bardzo polecana podczas zimy lub jesieni.

Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa meksykańska z przepyszną ciągnącą się mozzarellą i tostami serowo-czosnkowymi. Skusisz się?
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
350 g
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

Lista składników do przygotowania zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

  • Masło 10 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 15 g
  • Pieczarki 200 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Fasola czerwona 400 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Bulion drobiowy 500 ml
  • Mięso mielone wołowe 400 g
  • Chleb tostowy 90 g
  • Ser Mozzarella 125 g
  • Ser gouda 50 g
  • Koncentrat pomidorowy 75 g

Przygotowanie zupy meksykańskiej z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów krok po kroku

Na dużej patelni roztop masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, pieczarki pokrojone w ćwierćplastry. Paprykę pokrój w większą kostkę. Dodaj szczyptę soli. Usmaż warzywa przez około 5 minut.

W tym czasie zagotuj bulion by był gorący.

W drugim garnku ugotuj około 1 litr wody do gotowania pulpecików.

Mięso mielone przypraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Uformuj niewielkie pulpeciki.

Gdy woda się ugotuje dorzuć do niej pulpeciki. Ugotuj pulpeciki około 5 minut od tego jak wypłyną na powierzchnię wody i odlej tę wodę. Odstaw pulpeciki na bok.

Ugotowany bulion dodaj do podduszonych warzyw. Dodaj również fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zostaw do zagotowania na około 10 minut.

Gdy całość się zagotuje dodaj pulpeciki i spróbuj danie. Dopraw jeśli trzeba. Można dodać wody lub bulionu gdyby zupa była za gęsta. Gotuj jeszcze 5 minut.

Pieczywo przekrój na pół tworząc trójkąty. Na pieczywo wsyp troszkę czosnku granulowanego. Posyp pieczywo startym żółtym serem. Tosty upiecz w piekarniku przez około 5 minut - aż ser się zarumieni.

Zupę nalej do miseczki. Dodaj ser mozzarella. Podawaj zupę z tostami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów

Pomysł na obiad nr 3 - makaron ze szpinakiem i serem feta

Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta.Gdy pierwszy raz miałam okazję spróbować tego przepisu byłam w szoku. W szoku pozytywnym. Te danie jest kompletnym strzałem w 10! Nie lubisz szpinaku? Założę się, że dzięki temu konkretnemu połączeniu oszalejesz i ten pomył będzie z Tobą do końca. Dodatki do makaronu pasują do siebie w 100 procentach. Boczek, czosnek, cebulka, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, szpinak i ser feta – coś wspaniałego.

Dzięki powyższym składnikom nie ma żadnej potrzeby przyprawiania tego dania. Oczywiście można doprawić wg gustu. Aromat suszonych pomidorów, boczku, czosnku i świeżego szpinaku zapewnia brak konieczności dodawania innych przypraw. Jest łatwym przepisem na obiad dla rodziny. Koniecznie spróbuj!

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta. Boczek, czosnek, cebulka, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, szpinak i ser feta – coś wspaniałego.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
315 g
Makaron ze szpinakiem i serem feta

Lista składników do przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem feta

  • Boczek wędzony bez kości 100 g
  • Czosnek 15 g
  • Cebula 100 g
  • pomidory koktajlowe 150 g
  • Suszone pomidory 70 g
  • Szpinak 300 g
  • Makaron świderki 120 g
  • Ser Feta 100 g

Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i serem feta krok po kroku

Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na patelni. Jednocześnie wstaw makaron do ugotowania. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.

Gdy wytopi się tłuszcz dodaj do boczku przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Można dodać szczyptę soli. Smaż wszystko przez około 5 minut.

W tym czasie pokrój pomidorki na pół, a suszone pomidory w paski. Dodaj do boczku i warzyw. Smaż około 10 minut.

Po tym czasie dodaj świeży szpinak i duś całość do zmięknięcia liści - około 7 minut.

Ser pokrój w kostkę lub pokrusz.

Ugotowany makaron odcedź. Dodaj makaron do przygotowanych warzyw i dokładnie wymieszaj.

Nałóż porcję na talerzyk i posyp serem feta.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Pomysł na obiad nr 4 - makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Jeśli łatwe przepisy to coś co lubisz mam tu idealną propozycję. Fajny przepis na bardzo ekspresowy i smaczny obiad. Całe danie robi się maksymalnie 30 minut włącznie z czasem gotowania. Sos jest fantastycznie kremowy – idealny! By sos miał idealnie kremową konsystencję polecam dodać serek topiony. Ten sposób sos zapewnia naprawdę bardzo smaczny smak. Co więcej - nie ma tutaj potrzeby dodawania mąki lub skrobi by sos miał taką konsystencję. Tę rolę spełnia idealnie serek topiony.

Jako dodatek polecam warzywa konserwowe na przykład ogórka kiszonego lub przepyszne zimowe sałatki domowe ze słoika. Sprawdzą się również surowe warzywa w formie sałatki lub warzywa gotowane na parze. Wszystko uzależnione jest od tego jakie jedzenie lubisz.

Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Fajny przepis na bardzo ekspresowy i smaczny obiad. Oto przepis na makaron z soczystym kurczakiem i cudownie kremowym sosem pieczarkowym.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
300 g
Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Lista składników do przygotowania makaronu z kurczakiem i sosem pieczarkowym

  • Masło 5 g
  • Cebula 100 g
  • Pieczarki marynowane 250 g
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Ser topiony 100 g
  • Makaron kokardki 150 g

Przygotowanie makaronu z kurczakiem i sosem pieczarkowym krok po kroku

Rozgrzej na patelni masło.

Cebulę pokrój w małą kosteczkę, pieczarki zaś w półplastry.

Usmaż warzywa na maśle przez około 5 minut.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją.

Do warzyw dodaj serek topiony i wlej śmietankę. Przypraw. Całość gotuj na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia sosu i roztopienia serka.

Gdy sos zyska ulubioną konsystencję wymieszaj go razem z makaronem. Gdyby był za gęsty można dodać nice bulionu lub wody.

Nałóż makaron do miseczki i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Pomysł na obiad nr 5 - kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz surówka wiosenna

Domowy obiad w nieco innej wersji? Nie ma sprawy. Często zastanawiamy się co zrobić na obiad. Klasyczny schabowy? Być może Ci się już przejadł. Jeżeli tak to zapraszam do wypróbowania tego oto przepisu. Możesz zrobić kilka rzeczy, które zmienią Twoje danie w coś innego niż jadłeś do tej pory.

Przede wszystkim by schab był bardzo kruchy i soczysty dobrze jest przez całą noc moczyć go w mleku i cebuli. Spróbuj tak przygotować schab a na pewno nie pożałujesz. Kotlet schabowy podawany będzie z pieczarkami podsmażonymi na maśle i zapieczony będzie z żółtym serem. Jako dodatek będą klasyczne ziemniaki z masełkiem i koperkiem. Serdecznie polecam przepyszny przepis na sałatkę wiosenną złożoną z ogórka, rzodkiewki, szczypiorku i śmietany. Takie domowe obiady lubi każdy. Zjedz taki obiad z rodziną i delektuj się przepysznym smakiem.

Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna

Wspaniały, soczysty i kruchy kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami otulony serem żółtym. Do tego ziemniaki tłuczone wymieszane z masłem i koperkiem. Dodatkiem jest sałatka wiosenna. Pyszny, prosty obiad.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
380 g
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna

Lista składników do przygotowania kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną

  • Smalec 30 g
  • Schab wieprzowy bez kości 300 g
  • Jajko 2 szt.
  • Bułka tarta 60 g
  • Ziemniaki młode 500 g
  • Masło 30 g
  • Ogórek 150 g
  • Rzodkiewka 150 g
  • Śmietana 12% 100 g
  • Pieczarki marynowane 150 g
  • Ser gouda 50 g

Przygotowanie kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną krok po kroku

Schab przygotuj dzień wcześniej: Plastry schabu umyj, osusz i rozbij. Przypraw solą i pieprzem. Ułóż warstwę schabu na dnie głębokiej miski. Na schab wyłóż pokrojoną w piórka cebulę. Zalej mlekiem (tyle, by schab był przykryty). Powtórz tę czynność do wykorzystania składników. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia odlej mleko, usuń cebulę i odsącz schab z mleka.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i wstaw go ugotowania. Posól wodę (1 łyżka). Ugotuj do miękkości.

Jajka rozbij z odrobiną octu (wtedy jajko jest bardziej rzadkie). Dodaj też sól i pieprz.

Mocz plastry schabu w jajku i następnie bułce.

Na rozgrzany smalec wyłóż zapanierowane kotlety. Smaż je około 15 minut pod przykryciem. Mają być złociste. Na około 5 minut przed końcem zdejmij przykrywkę.

Na 10 g masła usmaż pokrojone w ćwierćplastry pieczarki.

Usmażone kotlety wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta dodaj podduszone pieczarki. Posyp całość startym serem. Wstaw do piekarnika (190 st. Celsjusza) i piecz 20 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.

Ogórka obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewkę umyj i pokrój w półplastry. Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj pokrojone warzywa z solą, pieprzem, śmietaną oraz przyprawą tzatziki.

Ziemniaki wymieszaj z solą, świeżym koperkiem i masłem (20 g). Zrób puree.

Podawaj ziemniaki z kotletem oraz z sałatką.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna

Pomysł na obiad nr 6 - pierś z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i sałatką z sosem vinegret

Zastanawiasz się co dobrego można przygotować piersi kurczaka? Myślisz że próbowałeś już wszystkich wersji na pierś kurczaka? Jeśli nie znasz takiego sposobu podania kurczaka to spróbuj koniecznie. Ta propozycja jest fajnym przepisem na obiad z kurczaka. Dobry przepis na obiad, którym zaskoczysz rodzinę i bliskich. Pierś kurczaka nacina się wszerz i tworzy niewielkie kieszonki. W powstałe kieszonki wkłada się ser mozzarella oraz suszone pomidory. Taką pierś zapieka się w piekarniku. Jako idealny dodatek przygotuj ryż curry smażony na maśle. Wykorzystaj ryż brązowy, który jest bardziej bogaty w błonnik niż ryż biały. Idealnie pasować będzie do całości surówka z sosem vinegret. Jest to przepyszna propozycja na ciekawe, lekkie jedzenie. Taka propozycja obiadowa jest wprost idealna na obiad dla osób odchudzających się.

Pierś z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i surówką z sosem vinegret

Pierś z kurczaka w nowej odsłonie - kieszonki wypełnione suszonymi pomidorami oraz mozzarellą. Do tego przepyszny ryż maślany z curry oraz pyszna surówka z sosem vinegret. Idealny, lekki obiad dobrze sprawdzający się dla osób na diecie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
650 g
Pierś z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i surówką z sosem vinegret

Lista składników do przygotowania piersi z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i surówką z sosem vinegret

  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Suszone pomidory 70 g
  • Ser Mozzarella 125 g
  • pomidory koktajlowe 100 g
  • Masło 20 g
  • Ryż brązowy 100 g
  • Kapusta pekińska 250 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Ogórek kiszony 150 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Olej lniany 30 ml
  • Musztarda 10 g
  • Miód 15 g

Przygotowanie piersi z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i surówką z sosem vinegret krok po kroku

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, gdy ryż ugotujesz al dente i nie w torebce.

Pierś z kurczaka w całości (nie krój, nie dziel) umyj i osusz. Natnij pierś wszerz tworząc równoległe kieszonki. Nie przecinaj do końca, by pierś się nie rozpadła. Kieszonki powinny pomieścić dodatki.

Ser pokrój w niewielkie kawałki, suszone pomidory w paski a pomidorki koktajlowe na pół.

W nacięte kieszonki wkładaj przygotowane wcześniej dodatki.

Olej rzepakowy wymieszaj z przyprawami i posmaruj po wierzchu piersi.

Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na blaszce piersi i posyp startą skórką z cytryny. Wstaw do nagrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz całość 35 minut.

Umytą i wysuszoną kapustę posiekaj. Dodaj do niej pokrojoną paprykę i ogórka kiszonego. Wymieszaj z kukurydzą.

Olej lniany połącz z musztardą i miodem. Dodaj łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj sos do surówki i dobrze wymieszaj.

Masło rozgrzej, dodaj ugotowany ryż, sól oraz sporą ilość curry. Smaż ryż przez 5 minut.

Upieczone mięso podawaj z ryżem oraz surówką.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pierś z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i surówką z sosem vinegret

Pomysł na obiad nr 7 - polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja na domowy, smaczny obiad. Sprawdzona propozycja na smaczny posiłek. Polędwiczka z indyka jest bardzo fajnym mięsem. robi się naprawdę ekspresowo. poza tym jest przeważnie soczysta i mięciutka. warto przed obróbką termiczną zamarynować mięso. wtedy miasto ma szansę być jeszcze bardziej miękkie.

Śmietankowy sos z porem jest również bardzo pyszny i kremowy. Całe danie pasuje bardzo dobrze z intensywną w smaku kaszą gryczaną oraz kwaskowatym ogórkiem kiszonym. Jeśli chcesz pokazać rodzinie ciekawe danie koniecznie wypróbuj już dziś!

Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja na domowy, smaczny obiad. Sprawdzona propozycja na smaczny posiłek.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
500 g
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Lista składników do przygotowania polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

  • Masło 15 g
  • Por 140 g
  • Polędwica z indyka 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g
  • Ser topiony 90 g
  • Kasza gryczana 100 g
  • Ogórek kiszony 300 g
  • Olej rzepakowy 10 ml

Przygotowanie polędwiczek z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym krok po kroku

Masło rozgrzej na patelni.

Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Umytego pora przekrój pora wzdłóż i następnie posiekaj w półplastry.

Por wrzuć na patelnię. Dodaj pół łyżeczki soli i duś przez 10 minut.

Na osobnej patelni rozgrzej olej.

Mięso umyj i osusz.

Przypraw mięso pieprzem i solą.

Na oleju usmaż mięso przez około 10 minut.

Gdy por będzie miękki dodaj do niego śmietankę i serek topiony oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie tak, by nie było grudek - serek ma się dokładnie rozpuścić. Zagotuj przez około 5 minut aż odpowiednia konsystencja będzie osiągnięta.

Gdy sos będzie gotowy dodaj usmażone mięso.

Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.

Podawaj kaszę z mięsem w sosie oraz z ogórkiem kiszonym.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Pomysł na obiad nr 8 - placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym polane domowym gęstym sosem czosnkowym to idealny przepis na obiad dla rodziny. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę dobrym obiadem zrób te placki ziemniaczane. Jest to bardzo syte danie, więc każdy łasuch będzie zadowolony.

Sos czosnkowy jest najlepszy gdy zrobisz go samemu. Robi się go bardzo łatwo i szybko. Polecam zrobić go dzień wcześniej. wtedy ma szansę by nabrać lepszego aromatu. Placki można posypać startym serem. jeżeli lubi się potrawy z serem to jak najbardziej jest to dobry pomysł.

Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym polane domowym gęstym sosem czosnkowym to idealny przepis na obiad dla rodziny.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
385 g
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 30 g (5 ząbków)
  • Papryka czerwona 200 g
  • Karkówka wieprzowa 300 g
  • Bulion drobiowy 125 ml
  • Przecier pomidorowy bez soli 250 g
  • Jogurt naturalny 2% 50 g
  • Ziemniaki późne 700 g
  • Jajko 1 szt.
  • majonez light 70 g
  • Śmietana 12% 250 g
  • Ser gouda 100 g

Przygotowanie placków ziemniaczanych z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego krok po kroku

Rozgrzej połowę oleju w większym garnku. Mięso pokrój w niewielką kostkę i smaż 20 minut na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem.

Obraną i umyta cebulę pokrój w kostkę. 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj wraz z cebulą do mięsa. Podsmaż chwilę.

Paprykę pokrój w większą kostkę. Dodaj do garnka. Duś przez około 5 minut.

Bulion zagotuj. Dodaj do mięsa i warzyw wraz z przecierem i jogurtem (50 g). Przypraw przyprawami. Gotuj wszystko około 40 minut na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Można dodawać wodę gdyby było za mało.

Ziemniaki obierz, myj i zetrzyj na tarce lub zblenduj. Na misce umieść durszlak, a na durszlak wyłóż zblendowane ziemniaki. Odczekaj 10 minut aż sok ścieknie. Soku powinno zostać jak najmniej.

Na dnie miski osadzi się skrobia. Odlej sok z miski, skrobię zostaw. Dodaj do skrobi ziemniaki, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj bardzo dokładnie.

Na dużej patelni rozgrzej resztę oleju. Na rozgrzany olej wykładaj masę na placki. Wielkość placków dopasuj do własnych preferencji. Smaż placki około 15 minut na średnim ogniu. Mają być złociste z obu stron.

Zrób sos: śmietanę połącz z majonezem, 3 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Najlepiej jest zrobić go dzień wcześniej.

Usmażone placki wyłóż na talerz, posyp startym drobno serem, polej sosem gulaszowym i ozdób sosem czosnkowym. Posyp świeżym koperkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Pomysł na obiad nr 9 - polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. Mięso oraz frytki są pieczone. Dzięki temu obniża się wartość energetyczna posiłku. Smażąc wszystko na głębokim tłuszczu wartość energetyczna jest kilka razy wyższa. Taki obiad jest świetną propozycją dla osób chcących redukować masę ciała, ale wciąż chciałyby jeść takie rzeczy. Warto do przygotowania stripsów użyć płatków kukurydzianych bez dodatku cukru.

Nie ma problemu by te danie usmażyć. Nie trzeba piec jeżeli nie lubisz takich potraw. można również użyć zamiast piekarnika frytownicy beztłuszczowej. Jest to fajne urządzenie, które z pewnością sprawdzi się podczas przygotowywania tej potrawy.

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
420 g
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

Lista składników do przygotowania polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Ziemniaki późne 500 g
  • Polędwica z piersi kurczaka 300 g
  • Jajko 2 szt.
  • Jogurt naturalny 2% 230 g
  • Bułka tarta 50 g
  • Płatki kukurydziane słodzone 100 g
  • Ogórek 350 g
  • Cebula 50 g

Przygotowanie polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią krok po kroku

Zacznij od wykonania frytek. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój we frytki. Wymieszaj z olejem oraz przyprawą do ziemniaków i solą.

Mięso umyj i osusz. Pokrój w paski o szerokości mniej więcej 5 cm.

Jajka rozbełtaj z jogurtem (150 g), solą oraz pieprzem. Możesz mięso dodać do tej marynaty i zostawić na noc w lodówce, ale również można od razu przygotować mięso.

Płatki kukurydziane rozdrobnij na przykład za pomocą blendera lub rąk - nie za bardzo. Powinny być troszkę większe kawałki. Wymieszaj je z bułką tartą.

Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż papierem do pieczenia. Mięso w marynacie jogurtowej obtocz w płatkach i bułce. Układaj kawałki mięsa na blaszce. Dodaj obok ziemniaki (lub na oddzielną blaszkę. Wstaw do piekarnika i piecz razem aż ziemniaki będą miękkie lub chrupiące, około 45 minut.

Ogórki obierz i umyj, połącz z obraną i umytą cebulą pokrojoną w piórka. Dodaj jogurt (80 g), sól, pieprz, przyprawę do tzatziki i sok z cytryny do smaku. Wymieszaj.

Upieczone polędwiczki podawaj z ziemniakami oraz mizerią.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią

Pomysł na obiad nr 10 - makaron na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem

Pomysł na obiad na słodko? Czemu nie! Wręcz jest to wspaniały przepis na obiad. Makaron połączony z pysznym waniliowym twarożkiem z dodatkiem jabłek duszonych z cynamonem a to wszystko posypane posiekanymi orzechami. Dobry obiad, który robi się w mig. Czy jest coś pyszniejszego? Oczywiście – druga porcja

By zwiększyć wartość odżywczą dania polecam użyć makaronu pełnoziarnistego. Makaron pszenny również sprawdzi się znakomicie w tym daniu. Stosując jednak makaron pełnoziarnisty zwiększ podaż błonnika oraz cennych składników mineralnych oraz witamin. Jeśli pragniesz zadbać o sylwetkę również dobrą metodą jest zmiana cukru twarożku na zamienniki cukru między innymi erytrytol.

Makaron na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem

Pomysł na obiad na słodko? Czemu nie! Wręcz jest to wspaniały przepis na obiad. Makaron połączony z pysznym waniliowym twarożkiem z dodatkiem jabłek duszonych z cynamonem a to wszystko posypane posiekanymi orzechami.
1
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
380 g
Makaron na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem

Lista składników do przygotowania makaronu na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem

  • Makaron muszelki 120 g
  • Ser twarogowy półtłusty 250 g
  • Śmietana 12% 70 g
  • Jabłko 250 g
  • Cukier 40 g (4)
  • Orzechy włoskie 30 g

Przygotowanie makaronu na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem krok po kroku

Ugotuj makaron w wodzie zgodnie z instrukcją,

Jabłka obierz, umyj. Pokrój w niewielką kosteczkę. Dodaj na patelnię razem z niewielką ilością wody oraz łyżką cukru. Dodaj też cynamon i duś całość około 10 minut.

Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem (3 łyżki) oraz aromatem waniliowym.

Ugotowany makaron wyłóż do miseczki. Polej twarożkiem i dodaj duszone jabłka. Posyp wszystko posiekanymi orzechami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Makaron na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem

Obiad uważany jest za największy i najbardziej syty posiłek w ciągu dnia. Domowe obiady kiedyś składały się z dwóch dań. Pierwszym daniem była zupa. Drugie danie składało się najczęściej z ziemniaków, porcji mięsa i dodatków warzywnych. Obecnie propozycje obiadowe u większości Polaków je się oddzielnie, to znaczy albo danie pierwsze, albo danie drugie. Wynika to z tego, iż przygotowywanie obiadu złożonego z dwóch dań często jest po prostu czasochłonne.

Co na obiad?

Przepisy na obiady są przeróżne. Nie wiesz co serwować na obiady? Obiady zazwyczaj jedzone są w wersji wytrawnej. Są również zwolennicy obiadów słodkich. Tak naprawdę ile ludzi tyle smaków. Każda osoba potrafi z tych samych składników zrobić danie, które smakuje zupełnie inaczej. To jest niesamowite. Wcale nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni by przygotować pyszne danie. Im szybciej i łatwiej tym czasami nawet lepiej. Duże ułatwienie jest wtedy gdy przygotowujesz obiad na dwa razy. Drugiego dnia nie musisz już tyle czasu spędzać gotując a jedynie podgrzewając posiłek.

Propozycji na dania obiadowe jest naprawdę bardzo dużo. Można zrobić naleśniki zarówno słodkie jak i wytrawne. Przeróżne zupy są jak najbardziej fajną propozycją. Makaron można zrobić na wiele pysznych sposobów. Pierogi, kopytka, bigos, gofry, hot dogi, hamburgery, pizza, tortille i o wiele więcej… Fajny pomysł na obiad to również potrawy jednogarnkowe. Ich wykonanie jest mega ekspresowe i proste. Można powiedzieć że „obiad sam się robi”. Gdy robisz obiad w piekarniku warto jest zrobić trochę więcej by nie wykorzystywać zbyt dużo prądu lub gazu do przygotowania tej potrawy. Obiad z piekarnika też należy do takich potraw, przy których nie trzeba stać nad piekarnikiem i pilnować aż będzie gotowy.

Ziemniaki w daniach obiadowych można zamienić na wszelkiego rodzaju kasze (bulgur, gryczana, pęczak, jaglana…) makaron lub ryż. Można również zastąpić je poprzez gotowane, pieczone lub smażone warzywa. Wiele osób nie przepada za suchymi kaszami czy też makaronem dlatego dobrą praktyką jest przygotowywanie sosów lub dodawanie na przykład masła, śmietany, jogurtu czy bulionu. Okrasa jest bardzo często podawana do ziemniaków. Okrasa może być zrobiona z boczku lub skwarków ze smalcem i cebulki. Robi się ją również z dodatkiem śmietany i kopru świeżego. Druga wersja jest idealnym rozwiązaniem na przepyszny wiosenny obiad.

Ziemniaki w daniach obiadowych można zamienić na wszelkiego rodzaju kasze (bulgur, gryczana, pęczak, jaglana…) makaron lub ryż. Można również zastąpić je poprzez gotowane, pieczone lub smażone warzywa. Wiele osób nie przepada za suchymi kaszami czy też makaronem dlatego dobrą praktyką jest przygotowywanie sosów lub dodawanie na przykład masła, śmietany, jogurtu czy bulionu. Okrasa jest bardzo często podawana do ziemniaków. Okrasa może być zrobiona z boczku lub skwarków ze smalcem i cebulki. Robi się ją również z dodatkiem śmietany i kopru świeżego. Druga wersja jest idealnym rozwiązaniem na przepyszny wiosenny obiad.

Jak zadbać o wyższą wartość odżywczą obiadu?

Jeśli należysz do osób które są w trakcie redukcji masy ciała lub po prostu chciałbyś zadbać o własne zdrowie możesz wprowadzić w swoje życie kilka zmian. Wcale nie musisz rezygnować z jedzenia ziemniaków. Jednak nie oznacza to, że codzienne jedzenie ziemniaków jest dobrym rozwiązaniem. Jedząc codziennie to samo bardzo łatwo jest doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Zamiast tego warto włączyć do swojego menu przeróżne produkty węglowodanowe tak jak wyżej wymieniono. Najlepsze kasze to kasze gruboziarniste. Posiadają one najwięcej cennych składników i najbardziej wzbogacają danie. Ponadto przypisuje się im wyższą i dłuższą sytość po posiłku. Ciekawą informacją jest to że dobrze jest ugotowane ziemniaki lub inne produkty, które zawierają skrobię dobrze jest jeść po ochłodzeniu i ponownym podgrzaniu. Podczas takiego zabiegu powstaje skrobia oporna. Ona nie jest metabolizowana w organizmie. Skrobia oporna jest idealną pożywką dla bakterii jelitowych. Jedząc tak przyrządzone produkty masz wpływ na lepszą pracę gospodarki węglowodanowo-insulinowej.

Mięso najlepsze jest chude, ale nie powinniśmy całkowicie rezygnować z reszty rodzajów mięs. Jedzenie mięsa z umiarem jest jak najbardziej w porządku. Nie zapominaj o rybach, które są bardzo zdrowe. Ryby są świetnym zamiennikiem mięsa.

Staraj się urozmaicać potrawy. Używaj różnych warzyw i rodzajów mięs czy węglowodanów. Warto też ograniczyć nieco podaż soli i na jej miejsce dodawać różne przyprawy. Nigdy nie żałuj sobie świeżych warzyw. Staraj się przygotowywać potrawy samemu a nie kupować produkty wysoko przetworzone. W takich produktach zazwyczaj jest bardzo dużo niepotrzebnych składników. Wprowadzenie takich zmian jest proste, ale zarazem niesie ogromne korzyści zdrowotne.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
~Iwona / 18 lipca 2021 11:07
A co z kurczakiem z pomysłu nr 4- makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym? Zabrakło go w przepisie.
kciuk w górę kciuk w dół ocena: 2 głosowało: 2
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto