Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym - 3 wyjątkowe przepisy

0
4,6/5

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym to przepyszna propozycja na pyszny obiad. Polędwiczki wieprzowe ze śmietaną to bardzo delikatna potrawa, którą trzeba dobrze przygotować. Wypróbuj przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowo-śmietanowym. Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z serem to pyszne danie. Poznaj także przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z chrzanem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietankowym na talerzu, a także sprawdzony i smaczny przepis na obiad
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, czyli najlepsze przepisy na smaczne, szybkie i pożywne danie na obiad

Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam ten przepis.

Pyszny sos śmietanowy jest wzbogacony o koperek. Dzięki temu powstaje najlepszy sos koperkowo-śmietanowy. Najlepszą śmietaną jest śmietana przeznaczona do sosów. Najlepiej jest, gdy śmietana jest rzadsza, ponieważ podczas duszenia powstaje pyszny sos – nie pojawiają się grudki tak jak w przypadku śmietany gęstej. Śmietana jest tutaj zagęszczona mąką.

Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam ten przepis.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
400 g
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Lista składników do przygotowania duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

  • polędwiczki wieprzowe 400 g
  • Czosnek 10 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Bulion drobiowy 250 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 g
  • kluski śląskie paczkowane 500 g
  • Kapusta kiszona 250 g
  • Marchewka 50 g
  • Cebula 50 g
  • Olej lniany 20 ml

Przygotowanie duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym krok po kroku

Na dużej patelni rozgrzej masło. Zagotuj także bulion.

Polędwiczkę podziel na cienkie plastry - maksymalnie 2 centymetrów grubości. Za pomocą dłoni rozbij każdy kotlecik cienko na około 1 centymetr grubości. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz wymieszaj mięso z posiekanym drobno czosnkiem.

Każdy plasterek mięsa smaż około 2-3 minuty z obu stron.

Po obsmażeniu kotlecików zalej je gorącym bulionem. Dodaj 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 35 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso. Mięso powinno być miękkie.

W tym czasie przygotuj surówkę. Kapustę przepłucz delikatnie pod zimną wodą. Dodaj do miski. Zetrzyj marchew na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kapusty. Dodaj także sól, pieprz, opcjonalnie cukier (lub erytrytol) do smaku. Wymieszaj z olejem lnianym.

Zimną śmietankę połącz ze skrobią i dokładnie wymieszaj. Dodaj mieszankę do mięsa z bulionem i wymieszaj. Posyp też około 2 łyżkami koperku. Zagotuj wszystko 3 minuty. Dopraw ostatecznie do smaku.

Kluski śląskie ugotuj. Podawaj kluski z mięsem, sosem oraz surówką.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym

Smaczny pomysł na fantastyczne wykorzystanie polędwiczek wieprzowych zapiekanych – w śmietanie z dodatkiem sera żółtego – z ziemniakami oraz warzywami pieczonymi.

Wszystkie składniki są zapiekane. Jest to bardzo wygodna opcja na przygotowanie obiadu – zapiekane składniki można przeprowadzić z użyciem dwóch naczyń. Polecam gotową mieszankę warzyw mrożonych. Do ziemniaków doskonale sprawdzą się przyprawy takie jak na przykład przyprawa do ziemniaków. Idealnie pasuje także tymianek oraz czosnek. Ziemniaki są dodatkowo wymieszane z masłem, co nadaje im wspaniały, maślany smak.

Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym

Smaczny pomysł na fantastyczne wykorzystanie polędwiczek wieprzowych zapiekanych – w śmietanie z dodatkiem sera żółtego – z ziemniakami oraz warzywami pieczonymi.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
480 g
Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym

Lista składników do przygotowania zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym

  • Masło klarowane 10 g
  • polędwiczki wieprzowe 500 g
  • Ser gouda 250 g
  • Śmietanka kremowa 30% 250 g
  • Ziemniaki późne 800 g
  • Masło 20 g
  • Czosnek 25 g
  • mrożone warzywa na patelnię 450 g
  • Bulion drobiowy 100 g

Przygotowanie zapiekanych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-serowym krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Polędwiczkę pokrój w paski o grubość 3 centymetry. Lekko rozbij je pięściami. Przypraw odrobiną soi i pieprzu.

Na rozgrzanym maśle obsmaż polędwiczki z każdej strony przez 3 minuty. Rozgrzej również piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ziemniaki obierz i pokrój je w łódeczki. Wymieszaj je z roztopionym masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz tymiankiem.

Ułóż obsmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw do piekarnika razem z ziemniakami.

Na patelnię po smażeniu mięsa wyłóż pokrojony drobniej ser i dodaj śmietankę, 1/4 łyżeczki curry oraz sól i pieprz do smaku. Rozpuść wszystko i zagotuj przez 10 minut, by powstał gęsty sos. W razie potrzeby można dodać wodę lub domowy bulion.

Po 20 minutach pieczenia polędwiczek zalej je sosem. Na osobnej blaszce wyłóż mrożoną mieszankę warzyw. Piecz kolejne 25 minut.

Piecz do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i chrupiące.

Podawaj mięso w sosie z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym

Bardzo smaczne eskalopki w sosie śmietanowym z chrzanem podane z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie polędwiczek wieprzowych.

Pyszna potrawa, która jest zdrowa i może być określona mianem dietetycznej. Danie, które ma delikatny smak, jest fajnie podkręcony ostrością chrzanu. Dzięki temu potrawa w śmietanie z chrzanem jest wyrazista w smaku. Pyszne eskalopki należy cienko stłuc rękami, by zrobić w miarę cienkie kotleciki (na grubość maksymalnie 2 centymetrów). Jako dodatki pasuje tutaj kasza gryczana i kiszony ogórek.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym

Bardzo smaczne eskalopki w sosie śmietanowym z chrzanem podane z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie polędwiczek wieprzowych.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
0 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
400 g
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym

Lista składników do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-chrzanowym

  • polędwiczki wieprzowe 300 g
  • Kasza gryczana 100 g
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Śmietanka kremowa 30% 125 g
  • Chrzan 30 g
  • Ogórki kiszone 250 g

Przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-chrzanowym krok po kroku

Kaszę gryczaną ugotuj tak jak jest to opisane na opakowaniu.

Rozgrzej olej na patelni.

Polędwiczkę pokrój w cienkie plasterki i lekko rozbij pięściami. Posyp odrobiną soli, pieprzu. Kotleciki podsmaż na oleju przez około 10 minut na niewielkiej mocy panika i pod przykryciem.

Po 10 minutach dodaj bulion i gotuj całość około 40 minut aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby można dodawać bulion lub wodę.

Po tym czasie na patelnię dodaj śmietankę oraz chrzan. Dodaj też sól i pieprz do smaku. Wymieszaj składniki do połączenia. Gotuj wszystko około 10 minut aż sos zgęstnieje.

Podawaj kaszę z mięsem, sosem i ogórkami. Posyp danie natką pietruszki i świeżą papryczką chilli.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym – jak zrobić pyszne danie?

Mięso z polędwiczki wieprzowej jest bardzo delikatnym mięsem. Przed zrobieniem potrawy z polędwiczki wieprzowej powinieneś znać najważniejsze zasady.

Polędwiczka wieprzowa nie powinna być traktowana tłuczkiem do mięsa. Zbyt intensywne ubijanie mięsa może przynieść niekorzystny skutek dla mięsa – polędwiczka mogłaby się stać zbyt twarda. Zamiast stosować tłuczek zaleca się lekko tłuc mięso dłońmi złożonymi w pięść. Nie warto także dodawać zbyt dużej ilości soli przed obróbką termiczną, ponieważ tak samo źle wpływa na mięso podczas obróbki cieplnej. Niewielka ilość soli nie powinna wywrzeć niekorzystnego skutku.

Co można zrobić z polędwiczek wieprzowych i z czym podawać?

Z polędwiczek wieprzowych przygotowuje się kotleciki nazywane inaczej eskalopkami oraz bitki z polędwicy. Eskalopki są to bardzo malutkie i cienkie kotleciki. Eskalopek się z reguły nie panieruje, dlatego też idealnie wpisują się w sos śmietanowy, w którym są duszone. Eskalopki są jedynie lekko rozbite dłońmi. Bitki z polędwicy są to plastry polędwiczki wieprzowej w sosie bardzo dobrze rozbite. Czas obróbki termicznej ma znaczenie. Im dłużej mięso jest duszone w sosie, tym mięso staje się bardziej miękkie i rozpływa się w ustach. Bitkom z polędwicy więc zaleca się długi czas duszenia, by były maksymalnie miękkie.

Polędwiczki wieprzowe świetnie pasują do ziemniaków, kasz oraz warzyw konserwowanych i kiszonych. Kluski śląskie są dobrym dodatkiem tak jak i różnego rodzaju surówki (na przykład colesław czy marchewka z chrzanem). Można podawać na wiele sposobów – każdy z nich jest przepyszny.

Jeśli potrzebujesz kolejnej inspiracji na pyszny obiad, sprawdź przepisy na comber jagnięcy. Comber jagnięcy jest naprawdę wspaniałym daniem. Zobacz, w jaki sposób możesz zrobić mięso z combra jagnięcego.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto