Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - 2 proste przepisy
Racuchy ziemniaczane i sos grzybowy to zawsze świetne połączenie. Placki ziemniaczane i sos złożony z pieczarek to doskonały sposób na fajny obiad. Przepisy na placki ziemniaczane z sosem grzybowym są proste i składają się z dostępnych składników. Polecam dwa ciekawe pomysły na wykorzystanie ziemniaków i pieczarek. Pyszny jest przepis na te placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym, który jest niesamowicie kremowy, ponieważ opiera się na serku topionym. Jeżeli chcesz schudnąć, ale marzy ci się taka potrawa, to również coś się znajdzie – wersja odchudzona to lżejszy przepis, który możesz zjeść i dalej dbać o swoją masę ciała.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz poznać. Przepis na sos pieczarkowy jest banalny. Opiera się na śmietance oraz… serku topionym. To dzięki serkowi sos pieczarkowy jest wspaniale kremowy. Zrobienie placków ziemniaczanych jest również łatwe, a także nie wymaga wielu produktów. Jest to propozycja na obiad, który z pewnością Cię nasyci i będzie pysznie smakował. To danie smakuje najlepiej na gorąco.
Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jesteś na diecie, a masz ochotę na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Nic nie stoi na przeszkodzie – ten przepis na placki ziemniaczane to odchudzona wersja. Placki ziemniaczane są bez mąki i smażone na patelni bez dodatku tłuszczu. Sos pieczarkowy zabielony jest jogurtem naturalnym. Z przypraw warto dodać chilli oraz gałkę muszkatołową, które super pasują do wszystkiego. Placki ziemniaczane z pieczarkami to dobre połączenie także na diecie redukcyjnej – szczególnie pyszne podawane na gorąco.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym – przydatne triki podczas gotowania
Przygotowanie placków ziemniaczanych wymaga, by przestrzegać paru zasad. Zapewnią one, by placki ziemniaczane pozostały chrupiące.
Pomyśleć można, że przykryte placki ziemniaczane szybciej się usmażą i nie będą surowe. To prawda, jednak z drugiej strony podczas smażenia z przykrywką placki stają się gumowate. To dzieje się za sprawą tego, że podczas smażenia wytwarza się para wodna, która, nie mając jak ujść, wnika w placki, przez co nie są one chrupiące. Zbyt mała moc palnika podczas smażenia i zbyt niska temperatura oleju również nie sprzyja temu, by placki ziemniaczane były chrupkie. Smaż placki na średniej mocy palnika i w odpowiedniej temperaturze – nie będą wtedy spalone, a ładnie zarumienione.
Polecam usmażone placki ziemniaczane układać na ręczniku papierowym. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru oleju, który zostaje na plackach. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na placki ziemniaczane po węgiersku?
Sos pieczarkowy, placki ziemniaczane i co jeszcze? Jakie dodatki do tej potrawy?
Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie pieczarki. Sos pieczarkowy jest ponadczasowy, prosty i smaczny. Podając placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, fundujesz posiłek, który zawsze się uda. Sos pieczarkowy robi się szybko i nie potrzeba zbyt wielu produktów do jego przygotowania. Usmażone placki ziemniaczane wyłóż na talerzu i polej sosem pieczarkowym. Tak podana potrawa musi być serwowana jedynie na gorąco.
Do placków ziemniaczanych z sosem grzybowym nie trzeba dodawać nic więcej. Jeśli jednak przepadasz za różnymi dodatkami to wszelkiego rodzaju warzywa kiszone i konserwowe będą świetnym dodatkiem. Ogórek kiszony czy surówka z kapusty kiszonej zawsze będzie dobrze się komponować. Ponadto super pasuje gęsta śmietana lub jogurt oraz świeże zioła: natka pietruszki, koperek albo szczypiorek.
Zapraszam po przepisy na placki ziemniaczane z gulaszem, placki ziemniaczane z pieczarkami oraz pieczone placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane z gulaszem to połączenie racuchów ziemniaczanych z sosem gulaszowym. Sposób na przygotowanie placków ziemniaczanych z pieczarkami jest banalny – ziemniaki, pieczarki i ser żółty w formie pysznych racuchów. Dietetyczne pieczone placki ziemniaczane można jeść, nawet jeśli chciałbyś schudnąć. Jest to po prostu wersja, która ma ograniczoną wartość kaloryczną. Zrobienie placków ziemniaczanych z gulaszem to dobry pomysł na pyszny obiad. Każdy przepis możesz zrobić zarówno ze smażonych, jak i pieczonych placków ziemniaczanych.