Placki ziemniaczane po węgiersku - 2 zaskakujące receptury
Placki ziemniaczane to zawsze ciekawy pomysł na obiad. Jednak placki ziemniaczane po węgiersku to już jest coś. Obiad sycący i pełny smaku. Placek ziemniaczany z sosem węgierskim zrobić możesz w półtorej godziny – nie jest to więc danie ekspresowe. Zapewniam jednak, że naprawdę bardzo smaczne. Polecam przepis na tradycyjny placek ziemniaczany w sosie gulaszowym. Jako odmiana fajnym pomysłem jest także placek ziemniaczany po cygańsku z serem żółtym.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu najpopularniejsze przepisy.
Tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku
Tradycyjny przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem węgierskim. Placki ziemniaczane węgierskie są super propozycją na pyszny, sycący obiad. Te placki ziemniaczane nazywane są inaczej plackami ziemniaczanymi po cygańsku. Smaczne, złociste placki ziemniaczane oraz gulasz to połączenie znakomite. Oryginalny przepis kulinarny na placki ziemniaczane po węgiersku jest dosyć czasochłonny, ale smakiem wynagradza wszystko. Danie podawaj tylko i wyłącznie na gorąco, można serwować z dodatkiem śmietany.
Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym
Placki ziemniaczane po cygańsku to nieco odmieniona wersja tradycyjnego przepisu na sos gulaszowy. Całość jest zaserwowana z serem żółtym – coś pysznego. Sos jest podobny do oryginalnego przepisu, ale zawiera dodatkowy składnik – ogórka kiszonego. Taki dodatek do sosu gulaszowego wspaniale smakuje w połączeniu z plackami ziemniaczanymi. Przepis ten robi się dosyć długo. Nie jest to jednak czas stracony. Pomysł na obiad jest smaczny, sycący i godny polecenia. Warto podawać placki ziemniaczane po węgiersku ze śmietaną.
Placki ziemniaczane po węgiersku, po zbójnicku czy po cygańsku? Jak wygląda placek węgierski?
Placki ziemniaczane po węgiersku, pomimo nazwy, nie pochodzą z Węgier. Przepisy kulinarne na placki ziemniaczane węgierskie wywodzą się z polskiej kuchni. Dokładniej rzecz biorąc, chrupiące placki ziemniaczane zasłynęły w kuchni podhalańskiej. Placki ziemniaczane po węgiersku inaczej nazywane są plackami po zbójnicku lub po cygańsku.
Placek ziemniaczany z sosem węgierskim to duży, okrągły placek ziemniaczany. Na połowę nakłada się sos węgierski, a drugą połowę placka składa się na wierzch. Oryginalnie danie wyglądem przypomina omlet. Placek ziemniaczany w sosie węgierskim można także podawać w inny sposób, na przykład warstwowo: placek, sos, placek.
Przepisy kulinarne na placki ziemniaczane są różne, ale składają się z podobnych składników. Zazwyczaj wystarczy dodać do nich ziemniaki, cebulę i przyprawy. Często jednak wzbogaca się przepisy o jajko, mąkę albo śmietanę.
Przepisy na gulasz są również bardzo podobne, różni je zazwyczaj sposób wykonania. Tradycyjny gulasz składa się przede wszystkim z mięsa. Najlepsze mięsa to karkówka, łopatka, schab, mięso gulaszowe. Możesz także użyć każdego innego mięsa. Poza mięsem ogromną rolę grają warzywa. Podstawa to cebula, papryka, pieczarki. By całość miała pomidorowy smak, dodaje się koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy albo pomidory z puszki. Przyprawy również są ważne. Dodaje się przeważnie sól, pieprz, paprykę słodką, wędzoną albo chilli, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Niektórzy do gulaszu dodają mąkę. Mąka ma nadać gęstą konsystencję. Można tego uniknąć i sos zrobić bez mąki. Wtedy warto nie dodawać zbyt dużej ilości wody albo bulionu. Można też dłużej gotować sos, a wtedy sam się zredukuje.
Jest to danie, które smakuje tylko i wyłącznie podawane na gorąco. Polecam do potrawy dodać nieco śmietany na wierzch – będzie pysznie. Sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na placki ziemniaczane.
Jak zrobić pyszne chrupiące placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane wymagają odpowiedniego przygotowania. Jeżeli zależy Ci na chrupkości placków ziemniaczanych, zapamiętaj parę rzeczy. Zrobienie chrupiących placków ziemniaczanych powinno zacząć się od tego, na jakiej temperaturze oleju smaży się placki. Najlepszą temperaturą oleju do smażenia placków ziemniaczanych jest temperatura od 170 do 200 stopni Celsjusza. Temperatura poniżej 170 stopni Celsjusza jest zagrożona tym, że placki będą zbyt tłuste i bardzo nasiąknięte tłuszczem. Z kolei temperatura powyżej 200 stopni Celsjusza to ryzyko surowego placka wewnątrz, a przypalonego na zewnątrz. Placki ziemniaczane po smażeniu warto wykładać na talerz, na którym znajduje się ręcznik papierowy. W ten sposób można pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu. Smażenie na bardzo niskiej mocy palnika nie jest dobrym pomysłem. Tak samo przykrywanie patelni podczas smażenia przykrywką. Przez to placki nie będą chrupiące, a zrobią się gumowate.
Jeżeli nie chcesz dodawać do placków ziemniaczanych mąki, nie trzeba tego robić. Jednym ze sposobów na robienie placków jest ich odcedzenie na sicie, które jest umieszczone na misce. Gdy woda z ziemniaków jest odciskana, na dnie miski osadza się skrobia, którą później miesza się z ziemniakami. Ciasto staje się bardziej zwarte i dzięki temu nie wymaga dodawania mąki.
Polecam zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które zawsze będą dobrze smakowały – same czy też z pysznymi dodatkami. Jeżeli szukasz przepisów kulinarnych na placki ziemniaczane i nie wiesz, jak je zrobić, to zapraszam do artykułu. Poznasz dzięki niemu różne sposoby na przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych: tradycyjnych, odchudzonych lub bez jajka i bez mąki. Dla każdego coś się znajdzie.