Placki ziemniaczane - 3 przepisy na klasyczne i nietypowe placki

0
4,8/5

Placki ziemniaczane to prosty i tani przepis. Placki kartoflane robi się z kilku składników, które zazwyczaj są w domu. Przedstawiam trzy najsmaczniejsze przepisy na placki ziemniaczane. Klasyczna wersja placków ziemniaczanych z ugotowanych ziemniaków to dobra propozycja na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. Spróbuj koniecznie placki ziemniaczane po węgiersku – z pysznym sosem gulaszowym pełnym aromatu i warzyw. Ciekawą propozycją będą placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, które są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wszystkie te przepisy są warte spróbowania.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietanką na patelni, a także smaczne przepisy na klasyczne i proste placki ziemiaczane
Pyszne placki ziemniaczane, czyli najlepsze przepisy na klasyczne placki ziemniaczane na kilka sposobów

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Został Ci nadmiar ugotowanych ziemniaków z obiadu? Zrób idealne placki kartoflane z gotowanych ziemniaków. Bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu placki kartoflane. Super sprawa, gdy nie masz pomysłu na ugotowane ziemniaki, a nie chcesz wyrzucać jedzenia. W smaku bardzo przypominają kotlety ziemniaczane. Ten przepis na placki ziemniaczane wyróżnia się chrupiącą skórką oraz aksamitnym środkiem.

Jeżeli zostały Ci ugotowane ziemniaki z obiadu lub masz ochotę na spróbowanie innego przepisu niż tradycyjny, to polecam wypróbować ten przepis. By zrobić ten przepis, można ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ale równie dobrze można użyć maszynki do mięsa lub rozgnieść ziemniaki dłoniami lub widelcem.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Został Ci nadmiar ugotowanych ziemniaków z obiadu? Zrób placki kartoflane z gotowanych ziemniaków. Bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu placki kartoflane.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
360 g
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków

  • Ziemniaki ugotowane 500 g
  • Jajko 1 szt.
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 g (1 łyżka)
  • Masło klarowane 10 g
  • Cebula 100 g
  • Mąka pszenna typ 500 12 g (1 łyżka)
  • Olej rzepakowy 35 ml
  • Czosnek 10 g (2 ząbki)

Przygotowanie placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków krok po kroku

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Rozgrzej masło na patelni. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek przepuść przez praskę do czosnku. Podsmaż cebulę i czosnek na złocisty kolor.

Do rozgniecionych ziemniaków dodaj mąki, jajko, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj masę, by składniki się połączyły.

Rozgrzej na patelni olej. Na gorący olej wykładaj masę ziemniaczaną i smaż placki na średnim ogniu - mają mieć złocisty kolor i powinna pojawić się chrupka wierzchnia warstwa.

Placki ziemniaczane podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Placki ziemniaczane po węgiersku

Świetny przepis na idealne placki kartoflane – placek ziemniaczany po węgiersku. Pyszne, sycące danie, które jest super pomysłem na nietypowe placki. Smak mięsno - paprykowego sosu z dodatkiem delikatnej śmietanki pasuje doskonale do placka ziemniaczanego.

Przepis wymaga trochę czasu na przygotowanie. Warto jednak poświęcić czas na zrobienie tego pysznego dania. Przepis na placka ziemniaczanego z sosem po węgiersku jest naprawdę genialny – bardzo pyszny i bardzo sycący. Zdecydowanie polecam wygospodarować czas i zrobić dobry obiad, który z pewnością będzie świetnym pomysłem.

Placki ziemniaczane po węgiersku

Świetny przepis na idealne placki kartoflane – placek ziemniaczany po węgiersku. Pyszne, sycące danie, które jest super pomysłem na nietypowe placki.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
7
Wielkość
jednej porcji
450 g
Placki ziemniaczane po węgiersku

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych po węgiersku

  • Ziemniaki późne 1000 g
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 36 g (3 łyżki)
  • Cebula 200 g (2 sztuki)
  • Olej rzepakowy 75 ml
  • Karkówka wieprzowa 700 g
  • Bulion drobiowy 800 g
  • Papryka czerwona 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g

Przygotowanie placków ziemniaczanych po węgiersku krok po kroku

Na początku zagotuj bulion.

Mięso pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj pokrojone mięso z 50 g oleju oraz z przyprawami: czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz majerankiem.

Mięso wraz z olejem i przyprawami dodaj do większego garnka i smaż przez około 15 minut, by się trochę podsmażyło. Dodaj po tym czasie bulion i gotuj mięso około 30 minut lub dłużej, w zależności od tego kiedy mięso będzie mięciutkie.

Obierz jedną cebulę i pokrój w większą kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Rozgrzej na patelni 5 g oleju i usmaż na nim warzywa przez maksymalnie 5 minut - by lekko zmiękły.

Gdy mięso będzie już miękkie dodaj do niego podsmażone warzywa. Zagotuj i niech całość gotuje się około 10 minut.

Śmietankę wymieszaj z 1 łyżką mąki - bardzo dokładnie, by nie było grudek.

Śmietankę z mąką dodaj do sosu i bardzo dobrze wymieszaj do zgęstnienia.

Zagotuj wszystko, dopraw wg uznania - gotowe.

By zrobić placki ziemniaczane należy obrane ziemniaki zetrzeć na tarce - starte ziemniaki należy trzeć bezpośrednio na sitku. Odsącz starte ziemniaki z nadmiaru soków (ściskając dłoniami).

Do ziemniaków dodaj jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, czosnek granulowany i jedną obraną i drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj wszystko.

Rozgrzej 20 g oleju na patelni i usmaż placki ziemniaczane na złoty kolor.

Usmażone placki układaj na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Usmażone placki polewaj sosem gulaszowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Te placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są pyszne! Wiele osób chwali ten przepis, bo jest także bardzo prosty. Składniki są łatwo dostępne i tanie. Warto spróbować już teraz. Często bywa tak, że nie wykorzysta się całej kapusty kiszonej, która była w opakowaniu i zostaje trochę. Polecam serdecznie przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną robi się praktycznie tak samo, jak bez kapusty kiszonej. Wykonanie jest banalne, a jeżeli masz nadmiar kapusty kiszonej i brak pomysłu na obiad to te placki ziemniaczane przyjdą z pomocą. Idealnie smakują ze śmietaną i koperkiem. Przepis jest dobry także bez dodatków.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Te placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są pyszne! Wiele osób chwali ten przepis, bo jest także bardzo prosty. Składniki są łatwo dostępne i tanie. Warto spróbować już teraz.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
355 g
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną

  • Ziemniaki późne 400 g
  • Kapusta kiszona 200 g
  • Mąka pszenna typ 500 36 g (3 łyżki)
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną krok po kroku

Obierz ziemniaki. Na misce umieść sitko. Za pomocą tarki zetrzyj ziemniaki na sitko. Odciśnij nadmiar soków z ziemniaków.

Kapustę odciśnij z soku. Pokrój kapustę dosyć drobno.

Odciśnięte ziemniaki oraz kapustę dodaj do miski. Wymieszaj razem z jajkiem, pieprzem, solą i mąką.

Rozgrzej olej na patelni. Wykładaj na patelnię masę ziemniaczaną tworząc placki. Smaż kilka minut aż placki będą złocistego koloru i nabiorą chrupkości.

Placki podawaj ze śmietaną. Posyp świeżym koperkiem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Placki ziemniaczane – plendze, czyli tradycyjny, polski przysmak

Tradycyjne placki ziemniaczane (inaczej nazywane plendzami) to prosta i smaczna potrawa. Mianem „plendze” nazywa się placki ziemniaczane na terenie Wielkopolszczyzny lub Mazur. Tak więc nazwa placki ziemniaczane, placki kartoflane czy plendze to jest to samo danie.

Przepis podstawowy na tradycyjne placki kartoflane to proste składniki, które nie są drogie. Sposób wykonania przepisu podstawowego na placki ziemniaczane nie jest tylko jeden. Placki ziemniaczane można zrobić na kilka różnych sposobów. Tradycyjnie placki ziemniaczane można zrobić z ziemniaków surowych albo z ziemniaków, które są ugotowane. Ziemniaki można zblendować lub zetrzeć na tarce na gładką masę. Inni z kolei wolą placki ziemniaczane z wyczuwalnymi kawałkami ziemniaków (starte na tarce na dużych oczkach). Niektórzy do placków, oprócz głównych składników, dodają śmietanę lub kefir. Dodanie produktów mlecznych albo soku z cytryny zapobiega ciemnieniu placków kartoflanych. Inni ubijają pianę z białek, by placki były bardziej puszyste. Niektórzy polecają placki bez dodatku mąki, inni dodają mąkę. Cebulkę można dodać – wtedy cebula może być surowa, ale też wcześniej podsmażona. Placki ziemniaczane zawsze będą miały swój indywidualny smak i strukturę – przygotowanie placków ziemniaczanych u każdego może wyglądać inaczej.

Placki ziemniaczane – jak zrobić dobre placki kartoflane?

Zrobić dobre placki ziemniaczane to jest sztuka. Produkty na przepis podstawowy na placki ziemniaczane zwykle są w domu, więc często pomysł na obiad w formie placków ziemniaczanych ratuje, gdy „nic do jedzenia nie ma w domu”. Wbrew pozorom, pomimo kilku prostych składników, placki ziemniaczane to nie jest takie proste do zrobienia.

By zrobić chrupiące placki ziemniaczane, należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Jeśli pewne aspekty nie będą spełnione, to placki ziemniaczane nie będą chrupiące, a gumowate. Placki ziemniaczane nie powinny być smażone pod przykryciem i na minimalnym ogniu. Jeżeli placki są smażone pod przykryciem i dodatkowo smaży się je na lekko tlącym się gazie, to wtedy placki ziemniaczane będą gumowe i ciągnące się.

Placki ziemniaczane nie będą chrupkie, jeśli będziesz podawać je po pewnym czasie od usmażenia. Placki kartoflane powinno jeść się od razu po usmażeniu. Smażenie na oleju bądź na smalcu sprawia, że placki ziemniaczane są bardziej chrupiące. By uzyskać efekt chrupkości, warto smażyć placki na średnim ogniu. Tutaj uwaga – placki ziemniaczane należy smażyć tak długo, by nie były one surowe. Olej nie może mieć zbyt wysokiej temperatury. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że placki się spalą z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Zbyt niska temperatura natomiast wpłynie na to, że placki będą zbyt gumowate. Rozgrzany olej do smażenia placków ziemniaczanych powinien mieć temperaturę około 180 stopni Celsjusza.

Często masa na placki ziemniaczane szarzeje – właśnie poprzez zachodzące zmiany (wynika to z dostępu tlenu). By zapobiegać brązowieniu enzymatycznemu placków kartoflanych, do masy dodaje się, tak jak wcześniej wspomniano, produkty mleczne: mleko, maślanka, kefir czy jogurt naturalny. Poza tym ciemnieniu lub przybieraniu szarego koloru placków zapobiega dodanie soku z cytryny lub limonki.

Pieczone placki ziemniaczane – czy placki kartoflane pieczone mogą się udać?

Placki mogą być nie tylko smażone, ale również pieczone. Upieczone placki ziemniaczane mają ogromną zaletę – nie trzeba dodawać do ich przygotowania dużej ilości tłuszczu. Dzięki temu placki ziemniaczane można piec z odrobiną tłuszczu – placki są mniej kaloryczne. Placki ziemniaczane możesz piec z pomocą oleju w sprayu. Bardzo dobrze natłuści blachę, dostarczając minimalną ilość tłuszczu.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto