Placki twarogowe - 5 najlepszych przepisów na placuszki z sera białego

0
4,0/5

Placki twarogowe to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. Inaczej mówi się na nie syrniki. Placki z serem białym można zrobić zarówno w wersji słodkiej ale też wytrawnej. Kwestia dodatków jest już indywidualnym upodobaniem, ograniczeniem jest tylko i wyłącznie wyobraźnia. Są idealnym daniem dla każdego: dla dzieci, dla dorosłych, dla osób starszych. Przepyszne, bardzo sycące i zdrowe. Poniżej przedstawiam przepis na placki twarogowe: klasyczne z cukrem pudrem, czekoladowe z malinami, FIT a’la banoffee bez mąki i cukru, bez jajek oraz wytrawne.

Placki twarogowe
Placki twarogowe

Placki twarogowe z cukrem pudrem

Klasyczna wersja przepisu na placki twarogowe na słodko – z cukrem pudrem. Koniecznie zrób te placki dla dziecka, dla męża, żony czy innych bliskich, ponieważ pokochacie je. Mięciutkie, puchate placuszki można porównać do przepysznego deseru! Można podawać je same z cukrem pudrem, ale również z dżemem, świeżymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą czy polewami.

Placki twarogowe z cukrem pudrem

Mięciutkie, puchate placuszki można porównać do przepysznego deseru! Można podawać je same z cukrem pudrem, ale również z dżemem, świeżymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą czy polewami.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
230 g
Placki twarogowe z cukrem pudrem

Lista składników do przygotowania placków twarogowych z cukrem pudrem

  • Ser twarogowy półtłusty 500 g
  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 30 g
  • Mąka pszenna typ 550 60 g
  • Masło 15 g

Przygotowanie placków twarogowych z cukrem pudrem krok po kroku

Żółtka rozdziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Ser połączyć z żółtkami, cukrem i aromatem śmietankowym. Zblendować na gładką masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać mikserem.

Na końcu dodać ubite białka i powoli wymieszać wszystko łyżką.

Rozgrzać masło na patelni i nakładać po 1 łyżce masy tworząc malutkie okrągłe placuszki. Smażyć pod przykryciem na niezbyt dużej mocy palnika, by placuszków nie przypalić. Gdy placuszki się zetną i będzie się dało przewrócić na drugą stronę ostrożnie przekręć placuszki i smaż kilka minut aż będą ładnie zarumienione.

Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki twarogowe z cukrem pudrem

Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami

Czekoladowe placuszki z sera białego z malinami zrobisz bez dodatku mąki. W celu zastąpienia mąki użyto budyniu czekoladowego. Smak czekoladowy budyniu sprawia, że nie ma potrzeby by dodać kakao. Czekolada wraz z malinami tworzą przepyszne połączenie. W tym przepisie wykorzystano dodatek budyniu. Dla dzieci takie danie będzie wręcz idealne, bo które dziecko nie lubi czekolady? Słodki i czekoladowy aromat jest przełamany kwaskowatymi malinami, dzięki którym danie nie jest mdłe.

Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami

Czekoladowe placuszki z sera białego z malinami zrobisz bez dodatku mąki. W celu zastąpienia mąki użyto budyniu czekoladowego. Smak czekoladowy budyniu sprawia, że nie ma potrzeby by dodać kakao.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
340 g
Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami

Lista składników do przygotowania czekoladowych placuszków twarogowych z malinami

  • Ser twarogowy półtłusty 250 g
  • Cukier 40 g
  • Miód 40 g
  • Budyń (proszek) 90 g (czekoladowy)
  • Masło 5 g
  • Maliny 100 g
  • Jajko 3 szt.

Przygotowanie czekoladowych placuszków twarogowych z malinami krok po kroku

Na początku zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij aż piana będzie sztywna.

Do sera dodaj budyń, cukier oraz żółtka. Blenderem dokładnie zblenduj wszystko na masę bez grudek.

Ubite białka dodaj do masy, wymieszaj łyżką dokładnie.

Na patelnię dodaj masło, rozgrzej dobrze i wykładaj po 1 łyżce masy robiąc niewielkie okrągłe placki. Smaż na niewielkim ogniu i pod przykrywką. Jak już placki będą ścięte przekręć na drugą stronę uważając by nie zrobić tego za wcześnie. Po kilku minutach placuszki będą gotowe.

Ułóż placuszki na talerzyku, posyp świeżymi malinami i polej miodem pszczelim.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami

Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT

Ten przepis jest totalnym hitem! Przepisu na placki z serem białym w takiej wersji nie ma jeszcze nigdzie – jest to autorski przepis, który powstał na potrzeby prywatne. Jest on tak pyszny, że musi trafić w świat. Placuszki w takiej wersji nie zawierają dodanego cukru. W przepisie nie znajdziesz też mąki. W zamian za mąkę jest odżywka białkowa. Jest to świetny deser w wersji FIT czyli dla wszystkich osób szukających zdrowszych zamienników klasycznych posiłków czy słodyczy.

Połączenie bananów, słonego karmelu oraz bitej śmietany to najlepszy deser pod słońcem. Dodatek cytryny do bitej śmietany i bananów sprawia po pierwsze, że banany nie ciemnieją, a po drugie słodycz potrawy jest przełamana przepyszną, orzeźwiającą nutką cytrusów.

Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT

Ten przepis jest totalnym hitem! Połączenie bananów, słonego karmelu oraz bitej śmietany to najlepszy deser pod słońcem. Jest to świetny deser w wersji FIT czyli dla wszystkich osób szukających zdrowszych zamienników klasycznych posiłków czy słodyczy.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
280 g
Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT

Lista składników do przygotowania proteinowych placuszków twarogowych a’la banoffee w wersji fit

  • Ser twarogowy półtłusty 250 g
  • odżywka białkowa 30 g
  • Masło 5 g
  • Jajko 2 szt.
  • Miód 40 g
  • Daktyle suszone 40 g
  • Masło z orzechów laskowych 40 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Banan 120 g
  • Czekolada mleczna 36 g

Przygotowanie proteinowych placuszków twarogowych a’la banoffee w wersji fit krok po kroku

Daktyle namocz w gorącej wodzie (przykryj daktyle).

Rozdziel żółtka od białek. Białka połącz ze szczyptą soli i miksuj aż powstanie puszysta piana.

Dodaj do sera żółtka i odżywkę białkową lub budyń. Dokładnie wszystko zblenduj.

Połącz masę z ubitymi białkami. Ostrożnie wymieszaj łyżką.

Na patelni rozgrzej masło. Nałóż po 1 łyżce masy. Twórz okrągłe placki. Przykryj patelnię przykrywką i smaż placuszki na małym ogniu. Po kilku minutach przekręć powoli placki na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut do momentu aż będą złociste.

Namoczone daktyle odcedź z wody. Dodaj do blendera daktyle wraz z około połową wody, która została (ale można sobie dobrać ilość według upodobań) razem z masłem orzechowym, miodem oraz szczyptą soli. Zblenduj wszystko – powinno mieć konsystencję karmelu.

Zrób bitą śmietanę ze śmietanki. Dodaj sok z cytryny (1/2 połówki).

Banana obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z sokiem z cytryny (1/2 połówki).

Usmażone placuszki układaj na talerzyku. Posmaruj placuszki śmietanką, wyłóż banana i na koniec dodaj karmel. Posyp wiórkami czekoladowymi startymi na tarce.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT

Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem

Te racuchy z twarogiem są bez jajek. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że danie jest wartościowe i pożądane w jadłospisie osób, które dbają o swoje zdrowie. Zamiast jajek użyto tu bananów. Banany świetnie sprawdzają się jako zamiennik jajka. Świetnie zlepiają masę i nadają subtelnej słodyczy. Jak placki z twarogu klasyczne można podawać je na wiele różnych sposobów.

Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem

Zdrowa wersja placuszków twarogowych bez jajek. Zamiast jajek dodano banany, które są bardzo dobrym zamiennikiem jajek. By wzbogacić wartości odżywcze dodano mąkę pełnoziarnistą.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
260 g
Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem

Lista składników do przygotowania pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem

  • Ser twarogowy półtłusty 500 g
  • Banan 360 g
  • Mąka żytnia typ 2000 80 g
  • Masło 5 g
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony 100 g

Przygotowanie pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem krok po kroku

Do dużej miski dodaj obrane i pokrojone w większe kawałki banany. Rozgnieć widelcem.

Dodaj do bananów ser oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Dodaj masło na patelnię, rozgrzej i nakładaj po 1 łyżkę masy – twórz okrągłe placki.

Usmaż placuszki najlepiej pod przykryciem aż będą ścięte – wtedy przekręć na drugą stronę. Placki mają być złocistego koloru. Nie smaż na zbyt dużym ogniu, ponieważ mogłyby się przypalić.

Placuszki podawaj z dżemem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem

Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka

Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą ilość białka. Będą odpowiednią propozycją dla osób, które dbają o odpowiednią podaż białka, np. dla osób trenujących sport lub po prostu dla osób, które nie lubią posiłków słodkich i wolą posiłki wytrawne.

Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka

Placki twarogowe na słono? Jak najbardziej! Spróbuj placuszków twarogowych z dodatkiem wędzonego fileta z kurczaka, który nadaje świetny smak. Świeży szczypiorek pasuje idealnie!
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
220 g
Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka

Lista składników do przygotowania wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka

  • Ser twarogowy półtłusty 250 g
  • Jajko 56 szt.
  • Boczek wędzony bez kości 75 g
  • Mąka pszenna typ 550 50 g
  • Olej rzepakowy 10 ml

Przygotowanie wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka krok po kroku

Ser dodaj do miski, dokładnie rozgnieć go widelcem i dodaj jajko.

Dodaj bardzo drobno pokrojony filet wędzony z kurczaka i świeżą natkę pietruszki (1 łyżkę) również posiekaną.

Dopraw solą i pieprzem (po pół łyżeczki, dopraw według uznania). Wymieszaj i dodaj mąkę – zagnieć ciasto.

Te placuszki powinno się formować w ręce. Zacznij formować okrągłe placki grube na około 3 centymetry. Obtocz w mące.

Rozgrzej na patelni olej i smaż placki przez około 5 minut z obu stron. Powinny być zarumienione na złoty kolor.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka

Placki twarogowe jest to jeden z wielu sposobów przygotowania placków. Konsystencja placuszków przypomina sernik, dlatego też nazwa „syrnik” nawiązuje właśnie do tego ciasta. Do zrobienia klasycznych racuchów z twarogiem potrzeba niewiele składników, ponieważ w ich skład wchodzi tylko ser twarogowy, jajka, mąka. Reszta to dodatki i można przygotowywać różne opcje na placki z serem białym dodając dowolne dodatki. Jeśli chcesz placki z twarogu na słodko dodaj cukier, a jeśli na słono wystarczy sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Można stosować zamienniki, więc jeśli ograniczasz spożycie białego cukru można go wymienić na erytrytol, stewię, ksylitol. Mąkę pszenną można zamienić na odżywkę białkową, mąkę pełnoziarnistą, mąki orzechowe i inne, budyń lub zmielone orzechy. Jajko również można pominąć i zastąpić przez wiele różnych rozwiązań, m.in. banany, mus z jabłka, siemię lniane lub aquafabę (wodę z ciecierzycy konserwowej).

Racuchy z twarogiem należą do tych posiłków, które jesteś w stanie zrobić w zasadzie zawsze, ponieważ składniki na racuszki większość ludzi ma zazwyczaj w domu. Nie ma więc potrzeby by kupować specjalne produkty czy przyrządy do przygotowania tego dania. Jedynym sprzętem, który ułatwia pracę jest blender, ponieważ bardzo ładnie pomaga w usunięciu grudek serowych. Nie każdy lubi jednak gładką konsystencję. Jeśli lubisz grudki serowe możesz twaróg rozgnieść widelcem lub po prostu wszystko zmiksować mikserem. Wykonanie placuszków nie zajmuje też bardzo dużo czasu.

Dodatki do placuszków twarogowych mogą być przeróżne i to dzięki nim nadaje się końcowy smak. Wersję placuszków na słono można podawać na przykład ze śmietaną lub różnymi dipami i sosami.

Niektóre przepisy są na placuszki, które mają lejącą masę i je się rozprowadza na patelni łyżką. Istnieją też placki, które formuje się w dłoniach i następnie można obtoczyć je w mące jak kotleciki. Miano „syrników” daje się temu drugiemu rodzajowi, czyli tym, które są formowane jak kotleciki. Obie wersje są bardzo smaczne i puszyste o ile nie doda się zbyt dużej ilości mąki lub nie będzie się zbyt długo smażyć.

Takie placuszki zadowolą każdą osobę, więc nie wahaj się i zrób je już teraz.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 80,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto