Placki twarogowe

placki twarogowe

Placki twarogowe to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. Inaczej mówi się na nie syrniki. Placki z serem białym można zrobić zarówno w wersji słodkiej ale też wytrawnej. Kwestia dodatków jest już indywidualnym upodobaniem, ograniczeniem jest tylko i wyłącznie wyobraźnia. Są idealnym daniem dla każdego: dla dzieci, dla dorosłych, dla osób starszych. Przepyszne, bardzo sycące i zdrowe. Poniżej przedstawiam przepis na placki twarogowe: klasyczne z cukrem pudrem, czekoladowe z malinami, FIT a’la banoffee bez mąki i cukru, bez jajek oraz wytrawne.

Przepisy na placki twarogowe - zobacz polecane receptury

Placki twarogowe to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. Inaczej mówi się na nie syrniki. Placki z serem białym można zrobić zarówno w wersji słodkiej ale też wytrawnej. Kwestia dodatków jest już indywidualnym upodobaniem, ograniczeniem jest tylko i wyłącznie wyobraźnia. Są idealnym daniem dla każdego: dla dzieci, dla dorosłych, dla osób starszych. Przepyszne, bardzo sycące i zdrowe. Poniżej przedstawiam przepis na placki twarogowe: klasyczne z cukrem pudrem, czekoladowe z malinami, FIT a’la banoffee bez mąki i cukru, bez jajek oraz wytrawne.

Placki twarogowe z cukrem pudrem

Klasyczna wersja przepisu na placki twarogowe na słodko – z cukrem pudrem. Koniecznie zrób te placki dla dziecka, dla męża, żony czy innych bliskich, ponieważ pokochacie je. Mięciutkie, puchate placuszki można porównać do przepysznego deseru! Można podawać je same z cukrem pudrem, ale również z dżemem, świeżymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą czy polewami.

Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami

Czekoladowe placuszki z sera białego z malinami zrobisz bez dodatku mąki. W celu zastąpienia mąki użyto budyniu czekoladowego. Smak czekoladowy budyniu sprawia, że nie ma potrzeby by dodać kakao. Czekolada wraz z malinami tworzą przepyszne połączenie. W tym przepisie wykorzystano dodatek budyniu. Dla dzieci takie danie będzie wręcz idealne, bo które dziecko nie lubi czekolady? Słodki i czekoladowy aromat jest przełamany kwaskowatymi malinami, dzięki którym danie nie jest mdłe.

Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT

Ten przepis jest totalnym hitem! Przepisu na placki z serem białym w takiej wersji nie ma jeszcze nigdzie – jest to autorski przepis, który powstał na potrzeby prywatne. Jest on tak pyszny, że musi trafić w świat. Placuszki w takiej wersji nie zawierają dodanego cukru. W przepisie nie znajdziesz też mąki. W zamian za mąkę jest odżywka białkowa. Jest to świetny deser w wersji FIT czyli dla wszystkich osób szukających zdrowszych zamienników klasycznych posiłków czy słodyczy. Ciekawy przepis na placki twarogowe w wersji fit znajdziesz na stronie dietamojapasja.com

Połączenie bananów, słonego karmelu oraz bitej śmietany to najlepszy deser pod słońcem. Dodatek cytryny do bitej śmietany i bananów sprawia po pierwsze, że banany nie ciemnieją, a po drugie słodycz potrawy jest przełamana przepyszną, orzeźwiającą nutką cytrusów.

Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem

Te racuchy z twarogiem są bez jajek. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że danie jest wartościowe i pożądane w jadłospisie osób, które dbają o swoje zdrowie. Zamiast jajek użyto tu bananów. Banany świetnie sprawdzają się jako zamiennik jajka. Świetnie zlepiają masę i nadają subtelnej słodyczy. Jak placki z twarogu klasyczne można podawać je na wiele różnych sposobów.

Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka

Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą ilość białka. Będą odpowiednią propozycją dla osób, które dbają o odpowiednią podaż białka, np. dla osób trenujących sport lub po prostu dla osób, które nie lubią posiłków słodkich i wolą posiłki wytrawne.

Placki twarogowe jest to jeden z wielu sposobów przygotowania placków. Konsystencja placuszków przypomina sernik, dlatego też nazwa „syrnik” nawiązuje właśnie do tego ciasta. Do zrobienia klasycznych racuchów z twarogiem potrzeba niewiele składników, ponieważ w ich skład wchodzi tylko ser twarogowy, jajka, mąka. Reszta to dodatki i można przygotowywać różne opcje na placki z serem białym dodając dowolne dodatki. Jeśli chcesz placki z twarogu na słodko dodaj cukier, a jeśli na słono wystarczy sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Można stosować zamienniki, więc jeśli ograniczasz spożycie białego cukru można go wymienić na erytrytol, stewię, ksylitol. Mąkę pszenną można zamienić na odżywkę białkową, mąkę pełnoziarnistą, mąki orzechowe i inne, budyń lub zmielone orzechy. Jajko również można pominąć i zastąpić przez wiele różnych rozwiązań, m.in. banany, mus z jabłka, siemię lniane lub aquafabę (wodę z ciecierzycy konserwowej).

Racuchy z twarogiem należą do tych posiłków, które jesteś w stanie zrobić w zasadzie zawsze, ponieważ składniki na racuszki większość ludzi ma zazwyczaj w domu. Nie ma więc potrzeby by kupować specjalne produkty czy przyrządy do przygotowania tego dania. Jedynym sprzętem, który ułatwia pracę jest blender, ponieważ bardzo ładnie pomaga w usunięciu grudek serowych. Nie każdy lubi jednak gładką konsystencję. Jeśli lubisz grudki serowe możesz twaróg rozgnieść widelcem lub po prostu wszystko zmiksować mikserem. Wykonanie placuszków nie zajmuje też bardzo dużo czasu.

Dodatki do placuszków twarogowych mogą być przeróżne i to dzięki nim nadaje się końcowy smak. Wersję placuszków na słono można podawać na przykład ze śmietaną lub różnymi dipami i sosami.

Niektóre przepisy są na placuszki, które mają lejącą masę i je się rozprowadza na patelni łyżką. Istnieją też placki, które formuje się w dłoniach i następnie można obtoczyć je w mące jak kotleciki. Miano „syrników” daje się temu drugiemu rodzajowi, czyli tym, które są formowane jak kotleciki. Obie wersje są bardzo smaczne i puszyste o ile nie doda się zbyt dużej ilości mąki lub nie będzie się zbyt długo smażyć.

Takie placuszki zadowolą każdą osobę, więc nie wahaj się i zrób je już teraz.

Placki twarogowe - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto