Pasztet z fasoli - 4 zaskakujące przepisy na pyszny pasztet

0
0,0/5

Wegetariański pasztet to ten, który zrobisz z fasoli białej konserwowej. Jest pyszny, zdrowy i fit – idealny dla wegetarian lub osób, które pragną spróbować czegoś nowego. Spróbuj czterech świetnych przepisów na pieczony pasztet z fasoli: pasztet z jajkiem, pieczarkami, wegański z suszonymi pomidorami czy ze słonecznikiem i marchewką? Wszystkie propozycje są bardzo zdrowe i warte polecenia.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Pasztet z fasoli czerwonej w kokilce, a także najlepsze przepisy na pasztety z fasoli
Pasztet z fasoli białej lub czerwonej krok po kroku, czyli najlepsze przepisy na pasztet wegetariański z fasoli

Pasztet z fasoli i jajek

Pasztet z fasoli z jajkiem to genialny wegetariański zamiennik mięsnego pasztetu. Wykonanie jest banalne, smak jest niebiański. Pasztet z fasoli najlepiej smakuje z pieczywem. Przygotowanie składników na pasztet zajmie 10 minut, natomiast reszta czasu to pieczenie – około godziny. Ten pieczony pasztet wegetariański jest wykonany z fasoli białej konserwowej. Jest fajną alternatywą na świąteczny stół. W roli zamiennika mięsnego dania sprawdza się świetnie. Tahini daje fajny aromat, który podkreślony jest przez przyprawy.

Pasztet z fasoli i jajek

Pasztet z fasoli z jajkiem to genialny wegetariański zamiennik mięsnego pasztetu. Wykonanie jest banalne, smak jest niebiański. Pasztet z fasoli najlepiej smakuje z pieczywem.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
65 g
Pasztet z fasoli i jajek

Lista składników do przygotowania pasztetu z fasoli i jajek

  • fasola konserwowa 240 g
  • Cebula 100 g (1 sztuka)
  • Marchewka 50 g (1 sztuka)
  • tahini (pasta sezamowa) 36 g (3 łyżki)
  • Pietruszka 40 g (1 sztuka)
  • Seler korzeniowy 50 g (1/4 sztuki)
  • Jajko 2 szt.
  • Masło klarowane 30 g
  • Bułka tarta 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie pasztetu z fasoli i jajek krok po kroku

Na patelni rozpuść masło.

Cebulę, pietruszkę, selera, 2 ząbki czosnku i marchewkę obierz. Pokrój wszystko na drobną kostkę i podsmaż 5 minut na maśle ze szczyptą soli.

Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

Zmiksuj na gładką masę jajka, odsączoną z zalewy fasolę, podsmażone i miękkie warzywa, tahini oraz bułkę tartą, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz.

Masę przelej do foremki i piecz godzinę. Gotowe.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pasztet z fasoli i jajek

Pasztet z fasoli i pieczarek

Pieczony pasztet z fasoli białej konserwowej jest pyszną propozycją na pyszny przepis z jajkiem i marchewki oraz z pieczarkami. Zdrowszy fit przepis na pasztet wegetariański. Ten pasztet jest bardzo smaczny, zawiera dużo warzyw, które podsmażone są na maśle. Dzięki temu cała potrawa ma wspaniały, maślany aromat. Jest to szybkie i proste do zrobienia danie, które w przygotowaniu zajmie bardzo niewiele czasu. Nie odróżnia się smakiem i konsystencją od pasztetu mięsnego. Podawaj z pieczywem i musztardą.

Pasztet z fasoli i pieczarek

Pieczony pasztet z fasoli białej konserwowej jest pyszną propozycją na pyszny przepis z jajkiem i marchewki oraz z pieczarkami. Zdrowszy fit przepis na pasztet wegetariański.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
65 g
Pasztet z fasoli i pieczarek

Lista składników do przygotowania pasztetu z fasoli i pieczarek

  • fasola konserwowa 480 g
  • Cebula 200 g
  • Marchewka 100 g
  • Jajko 3 szt.
  • Pietruszka 40 g
  • Por 70 g
  • Pieczarki 200 g
  • Bułka tarta 40 g (4 łyżki)
  • Masło klarowane 30 g

Przygotowanie pasztetu z fasoli i pieczarek krok po kroku

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Na maśle podsmaż przez około 10 minut pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i 3 ząbki czosnku. Dodaj pora pokrojonego w pół plastry oraz pieczarki starte na tarce i szczyptę soli.

Gdy warzywa będą miękkie umieść je w misce. Dodaj fasolę bez zalewy, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy.

Masę zblenduj by była gładka.

Wylej masę do foremki. Piecz przez godzinę. Smacznego.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pasztet z fasoli i pieczarek

Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Fit wegański pasztet bez mięsa? Z pomocą przychodzi przepis na wegański pasztet z fasoli. Jest pyszny, a do tego niesamowicie zdrowy, bez jajek, nabiału i bez glutenu. Ten pasztet wyróżnia się wspaniałym smakiem, który zawdzięcza się suszonym pomidorom. Podawaj go na zimno z pysznym, pełnoziarnistym pieczywem. Zrobienie pasztetu jest bardzo proste i szybkie. Genialny sposób na dostarczenie dużej ilości błonnika, cennego białka i wielu witamin oraz minerałów. Taki pasztet to samo zdrowie – naprawdę warto spróbować.

Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Fit wegański pasztet bez mięsa? Z pomocą przychodzi przepis na wegański pasztet z fasoli. Jest pyszny, a do tego niesamowicie zdrowy, bez jajek, nabiału i bez glutenu.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
5 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
70 g
Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Lista składników do przygotowania wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami

  • fasola konserwowa 480 g
  • Marchewka 100 g
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Suszone pomidory 90 g
  • mielone siemię lniane 10 g
  • Cebula 150 g

Przygotowanie wegańskiego pasztetu z fasoli z suszonymi pomidorami krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Marchewkę obierz i ugotuj do miękkości.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę do zarumienienia cebulę pokrojoną w kostkę oraz 2 ząbki czosnku.

Zblenduj marchewkę, fasolkę bez zalewy, posiekane suszone pomidory, cebulę z czosnkiem oraz siemię lniane i przyprawy.

Gładką masę wylej do foremki. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Pyszny pasztet z białą fasolą konserwową z marchewki posypany słonecznikiem jest bardzo prosty do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowszą fit wersją mięsnego pasztetu. Tradycyjnie, najlepiej taki dodatek pasuje do pieczywa. Razem z pasztetem idealnie smakuje ogórek kiszony. To jest przepyszne i warto zrobić. Słonecznik jest bardzo chrupiący i daje fajny smak. Będzie fajnym posiłkiem dla dzieci. Dorośli również często sięgają po pasztet z fasoli, bo jest zdrowy i łatwy. Dobry pomysł na urozmaicenie jadłospisu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z czerwoną fasolą?

Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Pyszny pasztet z białej fasoli konserwowej z marchewki posypany słonecznikiem jest bardzo prosty do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowszą fit wersją mięsnego pasztetu.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
65 g
Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Lista składników do przygotowania pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

  • fasola biała jaś nasiona suche 200 g
  • Marchewka 100 g
  • Cebula 150 g
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Jajko 2 szt.
  • Płatki owsiane 70 g
  • Słonecznik nasiona łuskane 30 g

Przygotowanie pasztetu z fasoli ze słonecznikiem i marchewką krok po kroku

Zacznij od namoczenia fasoli. Dodaj nasiona do miski i zalej wodą tak, by je całkowicie przykryć. Zostaw na 10 godzin.

Po tym czasie fasolę przepłukaj i dodaj do garnka. Zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości, około godzinę.

Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

Na oleju usmaż pokrojoną drobno marchewkę i cebulę. Jak warzywa zmiękną (około 10 minut) dodaj też 2 ząbki czosnku i podsmażaj przez chwilę.

Zblenduj odcedzoną z zalewy fasolę, podsmażone warzywa, płatki owsiane, jajko oraz przyprawy.

Masę bez grudek przelej do foremki. Posyp słonecznikiem. Wstaw do piekarnika i piecz godzinę.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką

Pasztet z fasoli białej konserwowej – wegetariański hit

Pasztet klasyczny wykonany z mięsa jest bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone – ich namiar prowadzi między innymi do problemów z układem krążenia. Inaczej wygląda wartość odżywcza pasztetu z fasoli. Nie ma w nim bowiem wyżej wymienionych, niekorzystnych dla zdrowia, kwasów tłuszczowych nasyconych. Za to są to przepisy obfitujące w błonnik i białko pochodzenia roślinnego. Jest bardzo odżywczy, zawiera mnóstwo witamin i minerałów.

Pasztet z fasoli jest dobrym zamiennikiem dla osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jeśli odpowiednio przygotujesz przepis, będzie on także bezglutenowy i niezwierający nabiału. Każdy przepis na pasztet z fasoli ma niski indeks glikemiczny, więc nie ponosi on gwałtownie poziomu glukozy we krwi – jest to istotną informacją dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Jest też dobrym sposobem na urozmaicenie menu dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać.

Jak zrobić pieczony pasztet z fasoli konserwowej?

By zrobić pasztet z fasoli, wystarczy mieć parę prostych składników. W zależności od przepisu używa się: fasoli, jajek lub siemienia lnianego, warzyw (marchewka, cebula, seler, por, pietruszka), niekiedy dodaje się jabłko. Pasztet z jabłkiem ma lekko słodkawy smak. Do pasztetu z jabłkiem można dodać nieco więcej soli, chyba że użyjesz kwaśnego jabłka lub smakuje Ci lekko słodki smak. Do tego ulubione dodatki i przyprawy. Warzywa/owoce/dodatki fajnie jest podsmażyć na maśle lub na oleju, ale można je też ugotować – łatwiej się zblenują. Do tego często dodaje się bułkę tartą w celu zagęszczenia masy. Wszystkie składniki dokładnie się blenduje, a następnie piecze. Do pieczenia najczęściej wykorzystuje się formę keksową. Czas pieczenia wynosi około godziny – pasztet gotowy.

Pasztet z fasoli wspaniale smakuje z pieczywem oraz warzywami, między innymi z ogórkiem kiszonym. Można podawać go na ciepło, znakomicie też smakuje na zimno. Do pasztetu pasuje sos, na przykład chrzanowy.

Przepisy na czerwoną fasolę są bardzo zdrowe. Wśród przepisów na czerwoną fasolę znajdzie się propozycja na sałatkę z fasolą, ciasto fasolowe lub ciasto z fasoli. Z czerwonej fasoli możesz też zrobić pasztet. Jeśli poszukujesz ciekawych przepisów z wykorzystaniem czerwonej fasoli, to spróbuj: sałatka z fasolą, ciasto z fasoli, ciasto fasolowe. Używanie czerwonej fasoli w kuchni nie musi być nudne, więc warto wypróbować ciasta fasolowego i ciasta z fasoli. Sałatka z fasolą czerwoną może być przygotowana na wiele ciekawych sposobów. Przepisy na czerwoną fasolę zrobisz bardzo szybko i prosto. Poza tym polecam zapiekankę z fasolką szparagową. Zapiekanka z fasolką szparagową jest bardzo prostym daniem, które jest zdrowe i odżywcze. Zapiekanka z fasolką szparagową jest idealnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto