Paszteciki
wigilijne z pieczarkami to jest danie, które uwielbia każdy. Paszteciki
wigilijne z pieczarkami będą idealnym dodatkiem do barszczyku czerwonego.
Spróbuj koniecznie trzech rodzajów pasztecików wigilijnych. Klasyczne
paszteciki z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym są bardzo chrupiące
i smaczne. Kapuśniaczki z grzybami leśnymi to świetny dodatek na wigilię i nie
tylko. Wypróbuj także ekspresowy przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami
w cieście francuskim. Proste składniki i wykonanie to najlepszy przepis na
świetną przystawkę do potraw.
Paszteciki wigilijne z pieczarkami krok po kroku, czyli najlepsze przepisy na smaczne, szybkie i proste tradycyjne polskie paszteciki
Paszteciki
wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście
naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie
pyszne! Każda osoba je uwielbia. Z czystym barszczykiem są idealną propozycją
na świąteczny dzień.
Paszteciki łatwo zawinąć. Trzeba jednak
uważać, by naleśniki nie rozpadały się. Paszteciki są panierowane w bułce
tartej oraz jajku i smażone są na złocisty kolor. Jeżeli nie chcesz korzystać z
farszu, który zawiera pasztet, możesz wykonać także farsz warzywny, między
innymi z kapustą kiszoną.
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Niesamowicie pyszne paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami! Każda osoba je uwielbia. Z czystym barszczykiem są idealną propozycją na świąteczny dzień.
Lista składników do przygotowania pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Mąka pszenna typ 500 180 g
Jajko 5 szt.
Mleko 2% 500 ml
Olej rzepakowy 80 ml
Masło klarowane 10 g
Pieczarki marynowane 500 g
Cebula 100 g
Czosnek 20 g
Bułka tarta 100 g
pasztet drobiowy 500 g
Przygotowanie pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym krok po kroku
Zacznij od przygotowania naleśników. Mąkę dodaj do miski. Wbij do niej 3 jajka, dodaj mleko oraz 40 g oleju. Przypraw łyżeczką soli. Wymieszaj ciasto na gładką masę. Najlepiej za pomocą miksera lub rózgi. Ciasto nie powinno mieć grudek. Rozgrzej patelnię i usmaż naleśniki. Powinno wyjść około 12-14 sztuk.
Na maśle usmaż bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki starte na tarce przez około 5 minut. Dodaj do smażenia szczyptę soli i pieprzu. Wystudź.
Pasztet wymieszaj z wystudzonymi warzywami. Dopraw do smaku.
Wystudzone naleśniki posmaruj farszem. Farsz nałóż na środku zostawiając około 4 centymetry wolnego brzegu. Złap dwa równoległe brzegi naleśnika i połóż je na farszu. Trzymając ciasto zawiń trzeci bok naleśnika w rulon. Uważaj by farsz nie wyleciał.
Rozgrzej 40 g oleju na patelni. Jajka roztrzep z odrobiną octu, solą i pieprzem. Panieruj krokiety najpierw w jajku a następnie obtocz w bułce tartej. Zapanierowane paszteciki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez około 10 minut na złocisty kolor.
Usmażone paszteciki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je nieco ze zbyt dużej ilości tłuszczu.
Gotowe paszteciki można przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika by utrzymać dłużej ciepło. Podawaj ciepłe paszteciki z gorącym barszczykiem.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Paszteciki
wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Najlepsze drożdżowe kapuśniaczki, jakie
będziesz miał okazję zjeść – musisz tego spróbować! Puchate ciasto drożdżowe i
pyszny, kwaskowaty farsz to jest smak przypominający domowe święta w gronie
rodzinnym.
Farsz jest postny i składa się z warzyw oraz
z grzybów leśnych. Grzyby mogą być w wersji suszonej lub świeżej. W tym
przepisie grzyby są świeże. Gotowe kapuśniaczki posyp sezamem – wtedy nabiorą
niesamowicie pysznego smaku. Paszteciki są przepyszne zarówno na zimno, jak i
na ciepło. Idealnie pasują do czystego barszczyku czerwonego. Na wykonanie
przepisu potrzeba trochę więcej czasu, ale warto spróbować.
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Najlepsze drożdżowe kapuśniaczki - musisz tego spróbować! Puchate ciasto drożdżowe i pyszny, kwaskowaty farsz to jest smak przypominający domowe święta w gronie rodzinnym.
Lista składników do przygotowania pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Mąka pszenna typ 500 600 g
Mleko 2% 250 ml
Masło 100 g
drożdże świeże 30 g
Jajko 3 szt.
Cukier 6 g
Prawdziwki 500 g
Kapusta kiszona 500 g
Sezam nasiona 20 g
Masło klarowane 20 g
Przygotowanie pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. 125 ml ciepłego mleka dodaj do małej miski. Do mleka dodaj rozkruszone uprzednio za pomocą dłoni drożdże oraz cukier. Wymieszaj składniki do połączenia i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Masło extra rozpuść i ostudź.
Do dużej miski dodaj mąkę, resztę mleka, masło, 2 jajka, łyżkę soli. Wymieszaj. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Składniki ciasta mają się połączyć. Potrwa to około 5 minut. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce również przykrywając ściereczką na około 1,5 godziny.
W tym czasie można zacząć przygotowywać farsz.
Kapustę odsącz z nadmiaru soku. Dodaj kapustę do dużego garnka. Do kapusty dodaj także pokrojone drobniej grzyby. Dodaj 3 liscie laurowe, około 5 ziarenek pieprzu oraz 4 ziela angielskie. Zalej wszystko wodą tak by w całości składniki zostały przykryte. Zagotuj do miękkości kapusty - około 30 minut.
Ugotowana kapustę z grzybami odcedź i ostudź. Spróbuj wybrać dodane wcześniej przyprawy. Zimną kapustę i grzyby posiekaj drobno.
Rozgrzej w garnku po gotowaniu kapusty z grzybami masło klarowane. Dodaj warzywa, sól oraz pieprz do smaku. Smaż wszystko 10 minut by nabrało maślanego aromatu. Wystudź.
Ciasto, które już wyrosło wyłóż na stolnicę. Podsyp mąką (nie ważona). Wyrób raz jeszcze ciasto. Podziel następnie je na 4 równe części.
Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na długi prostokąt o grubości około 45 centymetrów długości oraz 8 centymetrów szerokości.
Wzdłuż długiego boku wyłóż 1/4 części z farszu i zwiń w rulon. Powinna powstać niewielka rolada.
Zrób to samo z pozostałymi trzema częściami farszu i ciasta.
Każdy rulon podziel na około 8 -10 kawałeczków (pasztecików).
Na blaszce wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż paszteciki w większych odstępach, posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Posyp paszteciki sezamem i wstaw do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno z barszczykiem czerwonym.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Paszteciki wigilijne
z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim.
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście
francuskim to najszybsze do wykonania paszteciki. Są tak pyszne, że wykonasz je
nie tylko w wigilię. Trójkątne paszteciki z ciasta francuskiego wyglądają
przepięknie. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i inne
okoliczności. Podawaj paszteciki razem z barszczykiem czerwonym lub same jako
przekąskę. Pyszne są i na ciepło, i na zimno.
Farsz klasycznie oparty jest o kapustę
kiszoną, marchewkę, cebulę i pieczarki. Wyróżnia je jednak fakt, że do farszu
dodano koncentrat pomidorowy. Dzięki temu otrzymasz przepyszne lekko pomidorowe
paszteciki w pysznym, chrupiącym cieście. Paszteciki posyp makiem – będą
idealne.
Paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście francuskim to najszybsze do wykonania paszteciki.
Trójkątne paszteciki wyglądają przepięknie. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy.
Lista składników do przygotowania pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Ciasto francuskie 275 g
Kapusta kiszona 400 g
Marchewka 100 g
Cebula 100 g
Pieczarki 250 g
Masło klarowane 15 g
Jajko 1 szt.
Koncentrat pomidorowy 50 g
Czosnek 15 g
Mak niebieski 20 g
Przygotowanie pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim krok po kroku
Należy zacząć od przygotowania farszu do pasztecików. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku. Umieść ją w garnku. 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz 4 ziarenka pieprzu dodaj do kapusty i zalej wszystko wodą tak, by przykryło w całości kapustę. Zagotuj do miękkości przez około 35 minut.
W tym czasie roztop masło na patelni. Czosnek przepuść przez praskę, cebulę drobno posiekaj oraz zetrzyj pieczarki i marchewkę na tarce na grubych oczkach. Usmaż przez 5 minut warzywa na maśle, dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
Ugotowaną kapustę odcedź. Ostudź trochę. Wyjmij ziele, liście i pieprz jeśli jest to możliwe.
Kapustę posiekaj drobniej, dodaj do podduszonych pieczarek. Smaż wszystkie warzywa około 10 minut by nabrały maślanego smaku. Dodaj koncentrat i dopraw ostatecznie. Podsmaż jeszcze około 5 minut.
Płat ciasta francuskiego podziel na równe kwadraty.
Nakładaj farsz na połowę każdego kwadratu w taki sposób, by zostawić około 2 cm wolnego brzegu. Farsz rozłóż na połowie kwadratu tworząc kształt trójkąta. Połową ciasta, na którym nie ma farszu przykryj drugą połowę. Powstanie trójkąt. Zlep boki na przykład widelcem. Wykonaj to samo z każdym kwadratem i do wykorzystania farszu.
Przenieś paszteciki na blachę, na której jest papier do pieczenia. Zrób trochę większe odstępy, gdyż ciasto urośnie.
Jajko rozbełtaj z odrobiną soli. Posmaruj każdy pasztecik jajkiem i posyp makiem.
Piecz paszteciki w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut - do zarumienienia.
Paszteciki podawaj z barszczem.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Paszteciki wigilijne to potrawa smażona lub
pieczona przyrządzona z farszu zawiniętego w ciasto. Paszteciki wigilijne z
pieczarkami kojarzą się z wigilią. Znakomicie smakują podane z barszczykiem
czerwonym. To jest jedno z dań, które podawane są w Wigilię i wiele osób czeka
na tę pyszną potrawę.
Farsz
do pasztecików wigilijnych
Jeśli chodzi o farsz do pasztecików
wigilijnych - występują różne przepisy. Jeden rodzaj to farsz oparty o dodatek
kapusty, warzyw i pieczarek lub innych grzybów. To jest wegański przepis, w
którym nie ma mięsa. Drugi rodzaj opiera się o nafaszerowanie pasztecików
pasztetem i opcjonalnie innymi dodatkami. Farsz do pasztecików można zrobić z
grzybami leśnymi (borowikami, prawdziwkami) lub z pieczarkami. Jeżeli
ograniczasz mięso, zamiast pasztetu mięsnego możesz zrobić farsz do pasztecików
oparty o pasztet wegański, na przykład pasztet z soczewicy.
Ciasto
do pasztecików wigilijnych
Przepisy na ciasto do pasztecików wigilijnych
są dostępne w różnych opcjach. Paszteciki wigilijne z pieczarkami można wykonać
z ciasta francuskiego. Paszteciki takie będą pyszne i szybkie w wykonaniu.
Trochę dłużej zajmuje wykonanie pasztecików, zwanych także kapuśniaczkami, w
cieście drożdżowym. Obie propozycje na te ciasta do pasztecików mogą być wzbogacone
o dodatek sezamu lub maku. Wystarczy gotowe paszteciki posmarować rozbełtanym
jajkiem oraz posypać ziarnami, a następnie upiec.
Fajnie do pasztecików sprawdza się ciasto
naleśnikowe. Ciasto naleśnikowe jest proste do zrobienia i składa się z bardzo
podstawowych składników.
Materiały sponsorowane
Akcesoria do pieczenia, które powinny znaleźć się w każdej kuchni
Poznaj najczęściej wybierane naczynia i akcesoria do pieczenia przez nasze czytelniczki. Dzięki nim pieczenie będzie banalnie proste. Sprawdź koniecznie.
Składać paszteciki można na kilka sposobów.
Pierwszym z nich są koperty. Na cieście wyciętym w kształt prostokąta należy
wyłożyć farsz i następnie końce ciasta złączyć ze sobą. Kolejna propozycja to
rulon. Na okrągły kawałek ciasta po całości wyłóż farsz i następnie dwie
przeciwległe strony zawiń na farsz. Przytrzymując cały czas dwie strony ciasta,
zacznij od trzeciej strony tworzyć rulon. Trzecia opcja – trójkąty. Na
kwadratowe kawałki ciasta należy wyłożyć farsz (na połowie – w kształcie
trójkąta) zostawiając około 1,5 centymetry wolnego brzegu. Przykryj farsz drugą
stroną ciasta i zlep końce. Rolada to wygodny sposób przygotowania pasztecików.
Nadaje się szczególnie dobrze do ciasta drożdżowego. Na ciasto w kształcie
prostokąta należy wyłożyć farsz na całej powierzchni, zostawiając około 3
centymetry wolnego brzegu. Takie ciasto zawiń w roladę. Łączenie ma być na
dole. Teraz roladę należy podzielić na mniejsze kawałki, tworząc niewielkie,
kwadratowe lub prostokątne paszteciki.
Zachęcam do wypróbowania najlepszych
przepisów na kaszotto z kurczakiem oraz omlet na słodko fit. Jeśli masz ochotę
na wytrawną potrawę, która jest bardzo zdrowa to świetną propozycją jest
wykonanie kaszotta z kurczakiem. Słodkości w wersji zdrowszej także nie
zabraknie – przepis na omlet na słodko fit to super opcja. Przygotowanie
kaszotto z kurczakiem oraz omleta na słodko fit zajmuje chwilę, a są to
naprawdę smaczne i zdrowe propozycje na posiłki.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 85.5% czytelników artykuł okazał się być pomocny