Paszteciki wigilijne z pieczarkami - 3 najlepsze przepisy
Paszteciki wigilijne z pieczarkami to jest danie, które uwielbia każdy. Paszteciki wigilijne z pieczarkami będą idealnym dodatkiem do barszczyku czerwonego. Spróbuj koniecznie trzech rodzajów pasztecików wigilijnych. Klasyczne paszteciki z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym są bardzo chrupiące i smaczne. Kapuśniaczki z grzybami leśnymi to świetny dodatek na wigilię i nie tylko. Wypróbuj także ekspresowy przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście francuskim. Proste składniki i wykonanie to najlepszy przepis na świetną przystawkę do potraw.
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. Z czystym barszczykiem są idealną propozycją na świąteczny dzień.
Paszteciki łatwo zawinąć. Trzeba jednak uważać, by naleśniki nie rozpadały się. Paszteciki są panierowane w bułce tartej oraz jajku i smażone są na złocisty kolor. Jeżeli nie chcesz korzystać z farszu, który zawiera pasztet, możesz wykonać także farsz warzywny, między innymi z kapustą kiszoną.
PRZEPIS - paszteciki-wigilijne-z-pasztetem-i-pieczarkami-w-ciescie-nalesnikowym
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Najlepsze drożdżowe kapuśniaczki, jakie będziesz miał okazję zjeść – musisz tego spróbować! Puchate ciasto drożdżowe i pyszny, kwaskowaty farsz to jest smak przypominający domowe święta w gronie rodzinnym.
Farsz jest postny i składa się z warzyw oraz z grzybów leśnych. Grzyby mogą być w wersji suszonej lub świeżej. W tym przepisie grzyby są świeże. Gotowe kapuśniaczki posyp sezamem – wtedy nabiorą niesamowicie pysznego smaku. Paszteciki są przepyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Idealnie pasują do czystego barszczyku czerwonego. Na wykonanie przepisu potrzeba trochę więcej czasu, ale warto spróbować.
Paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim.
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście francuskim to najszybsze do wykonania paszteciki. Są tak pyszne, że wykonasz je nie tylko w wigilię. Trójkątne paszteciki z ciasta francuskiego wyglądają przepięknie. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i inne okoliczności. Podawaj paszteciki razem z barszczykiem czerwonym lub same jako przekąskę. Pyszne są i na ciepło, i na zimno.
Farsz klasycznie oparty jest o kapustę kiszoną, marchewkę, cebulę i pieczarki. Wyróżnia je jednak fakt, że do farszu dodano koncentrat pomidorowy. Dzięki temu otrzymasz przepyszne lekko pomidorowe paszteciki w pysznym, chrupiącym cieście. Paszteciki posyp makiem – będą idealne.
Paszteciki wigilijne to potrawa smażona lub pieczona przyrządzona z farszu zawiniętego w ciasto. Paszteciki wigilijne z pieczarkami kojarzą się z wigilią. Znakomicie smakują podane z barszczykiem czerwonym. To jest jedno z dań, które podawane są w Wigilię i wiele osób czeka na tę pyszną potrawę.
Farsz do pasztecików wigilijnych
Jeśli chodzi o farsz do pasztecików wigilijnych - występują różne przepisy. Jeden rodzaj to farsz oparty o dodatek kapusty, warzyw i pieczarek lub innych grzybów. To jest wegański przepis, w którym nie ma mięsa. Drugi rodzaj opiera się o nafaszerowanie pasztecików pasztetem i opcjonalnie innymi dodatkami. Farsz do pasztecików można zrobić z grzybami leśnymi (borowikami, prawdziwkami) lub z pieczarkami. Jeżeli ograniczasz mięso, zamiast pasztetu mięsnego możesz zrobić farsz do pasztecików oparty o pasztet wegański, na przykład pasztet z soczewicy.
Ciasto do pasztecików wigilijnych
Przepisy na ciasto do pasztecików wigilijnych są dostępne w różnych opcjach. Paszteciki wigilijne z pieczarkami można wykonać z ciasta francuskiego. Paszteciki takie będą pyszne i szybkie w wykonaniu. Trochę dłużej zajmuje wykonanie pasztecików, zwanych także kapuśniaczkami, w cieście drożdżowym. Obie propozycje na te ciasta do pasztecików mogą być wzbogacone o dodatek sezamu lub maku. Wystarczy gotowe paszteciki posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać ziarnami, a następnie upiec.
Fajnie do pasztecików sprawdza się ciasto naleśnikowe. Ciasto naleśnikowe jest proste do zrobienia i składa się z bardzo podstawowych składników.
Składanie pasztecików – jak można to zrobić?
Składać paszteciki można na kilka sposobów. Pierwszym z nich są koperty. Na cieście wyciętym w kształt prostokąta należy wyłożyć farsz i następnie końce ciasta złączyć ze sobą. Kolejna propozycja to rulon. Na okrągły kawałek ciasta po całości wyłóż farsz i następnie dwie przeciwległe strony zawiń na farsz. Przytrzymując cały czas dwie strony ciasta, zacznij od trzeciej strony tworzyć rulon. Trzecia opcja – trójkąty. Na kwadratowe kawałki ciasta należy wyłożyć farsz (na połowie – w kształcie trójkąta) zostawiając około 1,5 centymetry wolnego brzegu. Przykryj farsz drugą stroną ciasta i zlep końce. Rolada to wygodny sposób przygotowania pasztecików. Nadaje się szczególnie dobrze do ciasta drożdżowego. Na ciasto w kształcie prostokąta należy wyłożyć farsz na całej powierzchni, zostawiając około 3 centymetry wolnego brzegu. Takie ciasto zawiń w roladę. Łączenie ma być na dole. Teraz roladę należy podzielić na mniejsze kawałki, tworząc niewielkie, kwadratowe lub prostokątne paszteciki.
Zachęcam do wypróbowania najlepszych przepisów na kaszotto z kurczakiem oraz omlet na słodko fit. Jeśli masz ochotę na wytrawną potrawę, która jest bardzo zdrowa to świetną propozycją jest wykonanie kaszotta z kurczakiem. Słodkości w wersji zdrowszej także nie zabraknie – przepis na omlet na słodko fit to super opcja. Przygotowanie kaszotto z kurczakiem oraz omleta na słodko fit zajmuje chwilę, a są to naprawdę smaczne i zdrowe propozycje na posiłki.