Opiekacz do kanapek. Jak o niego dbać, aby służył nam latami?

Opiekacze do kanapek są fantastycznym urządzeniem i sprawdzą się w niemal każdej kuchni. Dzięki nim możesz przygotować kanapki na gorąco, tosty, panini, a także gofry czy inne przekąski, jeśli masz egzemplarz z wymiennymi płytkami. Jak dbać o opiekacz, aby służył Ci latami?
Dbanie to także poprawne użytkowanie
Aby opiekacz do kanapek przetrwał próbę czasu, konserwacja powinna zacząć się już na etapie przygotowywania posiłków. W myśl zasady lepiej zapobiegać, niż leczyć, warto już przy wkładaniu kanapek do środka dbać o to, by robić to poprawnie.
Po pierwsze, opiekacz musi być nagrzany, nim włożysz do niego produkty – dzięki temu zmniejszasz ryzyko przywierania. Po drugie, dobrze jest nieco natłuścić powierzchnię płytek, co również pomaga w wyjmowaniu kanapek i sprawia, że resztki nie przywierają tak mocno.
Wreszcie – ważna jest także ilość produktu, który umieszczasz w urządzeniu. Zbyt grube, zbyt wypchane kanapki mogą spowodować wyciek sosów czy sera co sprawi, że czeka Cię mnóstwo czyszczenia.
Jak szybko i skutecznie czyścić opiekacz?
Opiekacz trzeba wyczyścić tuż po użyciu i po tym, jak wystygnie. Zawsze odłączaj sprzęt od prądu, następnie wyjmij przestudzone płytki i umyj płynem do naczyń pod bieżącą wodą dbając o to, by nie skrobać powierzchni ostrymi przyrządami.
Pamiętaj, że obudowa czy uchwyt też łapie zabrudzenia, które mogą wydawać nieprzyjemny zapach przy kolejnych użyciach. Przetrzyj więc każdorazowo wszystkie elementy opiekacza, które uległy ubrudzeniu.
Jeżeli masz opiekacz, którego płytki grzewcze są zintegrowane, możesz namoczyć je niewielką ilością mieszaniny sody, octu i wody – dzięki temu poważniejsze zabrudzenia puszczą i łatwiej będzie Ci wyczyścić sprzęt gąbką i dokończyć proces ręcznikiem papierowym.
Pamiętaj, żeby nie zapiekać brudnych płytek w nieskończoność – zabrudzenia mogą tak przywrzeć, że będzie Ci je bardzo trudno usunąć, wobec czego lepiej jest czyścić opiekacz regularnie po każdym użyciu.
Przechowywanie i konserwacja – często marginalizowane
Często zapominamy o tym, że każdy sprzęt trzeba konserwować i odpowiednio przechowywać. Opiekacz najlepiej jest trzymać w pozycji pionowej, jeżeli masz na to miejsce – dzięki temu istnieje mniejsza szansa na uszkodzenie płyt grzewczych.
Ponadto dokładnie zwijaj kabel, dbając o to, by nie był zbyt mocno naprężony, co może uszkodzić przewód i uniemożliwić korzystanie z opiekacza albo wręcz doprowadzić do zwarcia.
Co kilka miesięcy kontroluj stan zawiasów i uchwytów, przetrzyj trudno dostępne miejsca i pozbądź się okruchów czy resztek starego tłuszczu. Raz na jakiś czas możesz także posmarować ruchome elementy, jak np. zawiasy w pokrywie, smarem dedykowanym urządzeniom AGD, co także wydłuży żywotność opiekacza.
Pamiętaj, by nie zamykać go na siłę – jeżeli Twoje kanapki będą zbyt wysokie, możesz doprowadzić do uszkodzenia pokrywy, przez co dalsze użytkowanie stanie się niemożliwe. Trzymamy kciuki za wybór dobrego sprzętu i jego długą żywotność!