Olej lniany – zdrowy tłuszcz, który wzbogaci Twoje dania

Olej lniany to jeden z najzdrowszych tłuszczów, jakie zafundowała nam Matka Natura. Jego potencjał prozdrowotny jest nieoceniony - pozwala kompleksowo zadbać o kondycję organizmu niezależnie od wieku. Stanowi cenne wsparcie dla Twojego zdrowia i samopoczucia, jednak na tym jego zalety się nie kończą. Nie dość, że stanowi bombę cennych składników, to w dodatku pozwala na przygotowywanie aromatycznych dań. Dlaczego warto stosować olej lniany? Sprawdź!
Olej lniany - cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Olej lniany nie bez powodu często nazywany jest skarbem natury. Jego głównym składnikiem są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które były przedmiotem badań niemieckiej noblistki Johanny Budwig. To właśnie od jej nazwiska pochodzi nazwa pasty budwigowej, czyli prostego, ale jakże zdrowego połączenia twarogu ze świeżo tłoczonym olejem lnianym. Taka mieszanka stanowi podstawę diety, która wspiera organizm w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych, w tym m.in. cukrzycy typu II.
Musisz wiedzieć, że dobrej klasy olej lniany tłoczony jest z nasion lnu - rośliny kwitnącej latem, którą z łatwością rozpoznasz po niebieskich płatkach. W jego składzie znajdziesz ponad 54% kwasu alfa-linolenowego (ALA) i ponad 15% kwasu linolowego (LA), czyli kwasów omega-3 i omega-6. To właśnie one nadają mu unikalne właściwości prozdrowotne.
Lata mijają, a sposób tłoczenia oleju lnianego pozostaje niezmienny. Nasiona lnu wyciskane są na zimno, co pozwala zachować w oleju pełen potencjał prozdrowotny. Najcenniejszy to taki, który wyróżnia się dokładnie takim samym składem jak nasiona, z których został wytłoczony.
Co ważne, skład oleju lnianego to nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe. Z jego pomocą dostarczysz swojemu organizmowi między innymi lignanów, czyli fitoestrogenów, które działają podobnie jak Twoje własne hormony. Jest także wartościowym źródłem witaminy E, doskonale znaną jako witamina młodości. To silny przeciwutleniacz, który m.in. spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Olej lniany - na co pomaga?
Jest wiele powodów, dla których warto na dobre zaprzyjaźnić się z olejem lnianym i stosować go z regularnością godną szwajcarskiego zegarka. Jednym z najsilniejszych argumentów jest jego działanie antyoksydacyjne - w grę nie wchodzi jednak wyłącznie działanie anti-aging. Dzięki niemu możesz skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, których nadmiar może przyczyniać się m.in. do powstawania stanów zapalnych, jak również rozwoju chorób nowotworowych i cywilizacyjnych. Ponadto z pomocą oleju lnianego wspomagasz swój organizm w ochronie przed wirusami i bakteriami.
Olej lniany tłoczony na zimno (https://olini.pl/olej-lniany-olini) to także szereg składników o działaniu przeciwzapalnym. Są one niezwykle istotne we wspomaganiu terapii osób z cukrzycą typu II - picie oleju lnianego pomaga obniżyć insulinooporność, jak również glikemię. Ponadto wspierasz prawidłowy profil lipidowy - łatwiej Ci będzie ustabilizować poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zadbać o zdrowie serca i układu krwionośnego. Regularne sięganie po niego to zatem skuteczna profilaktyka miażdżycy i choroby wieńcowej.
Warto pamiętać o tym, że takie schorzenia jak np. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, dyslipidemia czy stany zapalne bardzo często współistnieją ze sobą i wzajemnie się nasilają. Sięganie po olej lniany to zatem kompleksowa troska o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Sięgaj po olej lniany również z myślą o wsparciu swojego metabolizmu. Poprawia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę wątroby i ułatwia produkcję kwasów żółciowych. Będzie Twoim ogromnym sprzymierzeńcem w walce o szczuplejszą sylwetkę.
Nie bez znaczenia pozostaje również jego wpływ na układ nerwowy. Regularne spożywanie oleju lnianego może poprawić Twoją koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się. Jego właściwości docenisz zwłaszcza wtedy, gdy każdego dnia Twój umysł działa na intensywnych obrotach.

Jak wykorzystać olej lniany w kuchni?
Zakup oleju lnianego to pierwszy krok do naturalnego wsparcia kondycji swojego organizmu. Pamiętaj jednak o jego umiejętnym wykorzystaniu podczas codziennego przygotowywania posiłków. Pierwsza i najważniejsza zasada brzmi - należy spożywać go wyłącznie na zimno. Jego podgrzewanie to bardzo krótka droga do utraty cennych właściwości. Poddawanie go obróbce termicznej przyczynia się to utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pamiętaj również o jego właściwym przechowywaniu. Znajdź dla niego chłodnie miejsce, z daleka od źródeł ciepła, światła, jak również świeżego powietrza. Najlepiej trzymać go w lodówce - wówczas możesz być pewien, że po otwarciu zachowa swoje właściwości prozdrowotne.
Do czego wykorzystać olej lniany? Z uwagi na swój dość neutralny, delikatnie orzechowy posmak, znakomicie nadaje się jako dodatek do sałatek. Możesz również skropić nim pieczone mięso lub warzywa. Ponadto świetnie sprawdza się jako wykończenie kremowych zup, a także jako sekretny składnik dipów, sosów lub szejków na drugie śniadanie.