Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez ludzi. Sztuka przetwarzania winogron liczy sobie przeszło 8 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie specjalizowali się w prowadzeniu winnic, które dostarczały winogron białych, fioletowych, ciemnoniebieskich, różowych, zielonych i czerwonych. Grecy czcili boga winnej latorośli i wina - Dionizosa. Na wagę, jaką przykładano do uprawy winorośli, wskazuje także Biblia, w której znajdujemy mnóstwo odniesień do znaczenia przypisywanego piciu wina i posiadaniu winnicy – symbolu bogactwa. Dzisiaj poleca się spożywanie smakowitych winogron jako remedium na choroby cywilizacyjne, a przepisy na nalewkę z ciemnych winogron cieszą się dużą popularnością.
Nalewka z winogron – dobra na serce
Alkoholowe wyciągi z winogron czerwonych, różowych, zielonych lub ciemnych, zwane nalewkami, cenione są dla swoich walorów smakowych i zdrowotnych. To, że alkohol, którym zalewa się owoce, wzmacnia ich aromat i dobroczynne działanie na organizm człowieka, odkryto w średniowieczu i od tego czasu domowa nalewka stała się pożądanym i cenionym napitkiem.
Winogrona zawierają minerały, np. potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód oraz witaminy, np. A. C, K, E oraz witaminy z grupy B. Owoce korzystnie działają na serce. Ich spożywanie pozwala na eliminowanie blaszki miażdżycowej ze ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiegamy zawałowi serca, udarowi mózgu i zmianom miażdżycowym. Szczególne miejsce przypisuje się fioletowym gronom, ze względu na dużą zawartość flawonoidów, wpływających na wysoki poziom korzystnego cholesterolu HDL i obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL.
Ogólny przepis na sporządzenie nalewki zaleca umieszczenie winogron w naczyniu, do ¾ wysokości i zalanie ich alkoholem w taki sposób, by zostały dokładnie zanurzone. Naczynie powinno zostać odstawione na około 1,5 miesiąca. Powstały macerat zlewa się do butelek, szczelnie zamyka i odstawia w ciemne miejsce. Owoce przesypujemy cukrem i również odstawiamy. Potem łączymy ze sobą syrop powstały z owoców z alkoholem z butelek. Nalewka z winogron powinna leżakować przez kolejne 4-5 miesięcy.
Domowa nalewka z winogron ciemnych na spirytusie
Przepisy na nalewkę z ciemnych winogron cieszą się dużym zainteresowaniem. Przygotowanie nalewki z winogron ciemnych poprzedza wybranie około 1 kg zdrowych owoców, które pozbawiamy ogonków, myjemy i umieszczamy w dużym słoju. Pozostałe składniki to:
- 0,75 l spirytusu 70%
- 3 szklanki miodu
- 1 szklanka wody
- goździki
- ½ laski wanilii.
Do winogron dodajemy kilka sztuk goździków i wanilię. Owoce rozdrabniamy. Zalewamy je mieszanką spirytusu i wody tak, by zakryć zawartość słoja. Zamknięte naczynie odstawiamy w zaciemnione, dość ciepłe miejsce, na 6 tygodni. Co parę dni wstrząsamy słojem.
Po upływie zalecanego czasu przelewamy alkohol do butelek, szczelnie je zamykamy i odstawiamy w spokojne miejsce. Do owoców dodajemy miód. Na tym etapie powstawania nalewki na spirytusie należy codziennie wstrząsać zawartością naczynia z winogronami, by doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Po 2 tygodniach należy połączyć syrop z soku winogron z odlanym wcześniej alkoholem i odstawić do sklarowania. Filtrujemy zawartość. Nalewka, rozlana do szczelnie zamykanych butelek, będzie teraz leżakować około 3-6 miesięcy. Im dłużej – tym będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Przepis na nalewkę z ciemnych winogron możemy modyfikować, łącząc 0,5 l spirytusu z 0,5 l wódki zamiast wody. Miód zastępujemy ½ kg cukru. Pozostałe czynności wykonujemy w zalecany sposób. Na butelki naklejamy etykiety. Przed podaniem zdrowotnej i smacznej nalewki warto przelać zawartość butelki do karafki. Pijemy trunek w niewielkich kieliszkach, o pojemności 50 ml.
Nalewka z winogron na wódce
Doskonałą nalewkę uzyskamy z różowych winogron oraz z winogron czerwonych. Można ją przygotować o każdej porze roku. Najlepiej do przygotowania nalewki wykorzystać winogrona ogrodowe. Nalewka na wódce z 1 kg owoców będzie miała moc około 25%. Potrzebne będą następujące składniki:
- 1 kg owoców
- 1 l wódki
- ½ kg cukru
- kilka goździków
- listki mięty
Zdrowe owoce, umyte, bez ogonków, umieszczamy w dużym słoju i rozgniatamy. Winogrona zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około 2-3 dni. Potrząsamy codziennie słojem, by cukier uległ dokładnemu rozpuszczeniu. Po upływie zaleconego czasu macerat otrzymany z soku winogron i owoców wzbogacamy o goździki i miętę. Całość zalewamy alkoholem i odstawiamy na dwa - trzy tygodnie, wstrząsając słojem co parę dni.
Następną czynnością jest przefiltrowanie nalewki. Najlepiej przelać uzyskany napój najpierw przez gazę, a następnie przez filtry do kawy. Nalewka powinna być klarowna. Rozlewamy ją do butelek, naklejamy etykiety i pozostawiamy na 5-6 miesięcy w ciemnym miejscu. Im dłużej nalewka z czerwonych i z różowych winogron będzie leżakować, tym będzie miała lepszy smak. Napój alkoholowy, o pięknym bursztynowym kolorze, sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów.
Samodzielnie przygotowana nalewka z winogron jest źródłem satysfakcji. Smaczny i zdrowy napój alkoholowy może zostać podany w czasie towarzyskich spotkań, np. jako dodatek do deserów. Zrobienie smacznej nalewki wymaga cierpliwości – im dłużej leżakuje, tym ma piękniejszy kolor i lepszy smak. Warto opracować własną recepturę, która pozwoli przyrządzać nalewki na najwyższym poziomie.