Nalewka z borówki amerykańskiej

Borówka a zdrowie

Borówka amerykańska wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych, m.in. przeciwrakowe czy przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo obniża zły cholesterol, wspomaga serce i układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zatem, by przepisy na nalewkę znalazły się w naszych kulinarnych zapiskach!

Lista składników

  • 1 kg owoców
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 kg cukru

Nalewka z czarnych jagód oraz borówki będzie wykazywała jeszcze silniejsze działanie zdrowotne, zatem warto jest połączyć te owoce ze sobą.

Przepis na nalewkę z borówek – sposób przygotowania

  1. Owoce włóż do gąsiorka i wlej do nich spirytus zmieszany z wódką.
  2. Szczelnie zamknij całość i odstaw na 6 tygodni – pamiętaj, żeby od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem.
  3. Zlej nalewkę do dużego naczynia, zamknij i ustaw w lodówce.
  4. Zasyp owoce cukrem i zamknij kilkukrotnie owiniętą gazą.
  5. Ustaw naczynie w słonecznym miejscu i wstrząsaj nim co kilka dni.
  6. Przefiltruj całość po ok. 3 tygodniach i zlej powstały sok.
  7. Złącz z nalewką, wymieszaj i dobrze zamknij. Następnie znów odstaw na 3 tygodnie.
  8. Rozlej do wyparzonych butelek i zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.

Przepisy a nalewka z czarnych jagód i borówki

Niemal wszystkie sposoby przyrządzenia domowej nalewki wykazują właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, picie trunku pozytywnie wpływa na pamięć, a także opóźnia proces starzenia się skóry! Oczywiście, warto korzystać z jej dóbr wyłącznie z umiarem!

Nalewka z jagód leśnych

Od wielu lat wiadomo, że owoce czarnej borówki znanej jako leśna czarna jagoda potrafią zregenerować… wzrok. Zatem spożywanie owoców w postaci soków, nalewek czy saute będzie doskonałe dla osób, które pracują wiele godzin przed ekranem komputera.

Lista składników

  • 1 kg świeżych jagód leśnych
  • 1,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru

Niezwykle istotne jest przebranie owoców z liści oraz opłukanie ich. Następnie trzeba będzie ułożyć je w możliwie dużym słoju.

Nalewka z jagód leśnych – sposób przygotowania

  1. Zalej owoce wódką, zakręć pokrywkę i odstaw na ok. 3 tygodnie.
  2. Przecedź do innego naczynia, przez np. lnianą szmatkę.
  3. Posyp pozostałe jagody cukrem, szczelnie zamknij słoik i odstaw na tydzień, codziennie mieszając – cukier szybciej się rozpuści.
  4. Zlej po tygodniu powstały syrop i zmieszaj z odlanym sokiem. Rozlej nalewkę do butelek.

Pamiętaj, że…

Nalewka z borówki amerykańskiej bądź z leśnych jagód najlepsze właściwości nabiera po czasie, więc warto dać leżakować butelkom nawet przez kilka miesięcy.

Nalewka z borówki amerykańskiej, malin i miodu

Owocowy zawrót głowy

To jeden ze smaczniejszych przepisów na słodką, leczniczą nalewkę na zimniejsze dni. Przygotowanie jest proste, zatem bierzmy się do dzieła!

Lista składników

  • 6 szklanek owoców borówek
  • 1 opakowanie malin (ok. 0,5kg)
  • 3 szklanki spirytusu
  • 8 łyżek miodu (może być wielokwiatowy)
  • 0,5 l wódki

Na dobry początek wsyp na dno słoika 2 szklanki borówek i malin, wlej 2 łyżki miodu i zalej 1 szklanką spirytusu. Później możesz przejść do kolejnych kroków.

Orzeźwiająca nalewka z leśnych owoców – sposób przygotowania

  1. Powtórz powyższą czynność raz jeszcze (2 szkl. owoców + 2 łyżki miodu + 1 szkl. alkoholu).
  2. Powtórz raz jeszcze, delikatnie modyfikując proporcje (2 szkl. owoców  + 4 łyżki miodu + 1 szkl. alkoholu).
  3. Zakręć słój i potrząsaj nim tak, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  4. Odstaw całość w ciemne i chłodne miejsce na 6 tygodni. Gdy owoce wypłyną dolej spirytusu – muszą być niżej od alkoholu.
  5. Przefiltruj miksturę i zlej do butelek, następnie znów odstaw na 6 tygodni. Zalej owoce wódką i również odstaw.
  6. Po upływie wskazanego czasu połącz płyny z odsączonych owoców i zlanego soku. Gotowe!

Nalewka wymaga dość długiego czasu przygotowania. Zatem jeżeli nie masz wiele cierpliwości, skorzystaj z innego przepisu!

Nalewka z borówki amerykańskiej
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku

Nalewka z brusznicy

Borówka brusznica a borówka czerwona

Borówka czerwona jest zupełnie tym samym owocem, co borówka brusznica! Nalewka z brusznicy jest bardzo aromatyczna, jak chociażby orzechówka. Jednak obie różnią się smakiem i właściwościami leczniczymi. Jak zrobić nalewkę z brusznicy?

Lista składników

  • 1 kg dojrzałych borówek
  • 1 l spirytusu 96%
  • ½ kg cukru
  • 1 l wody

Na początku oczyść i umyj owoce oraz rozgnieć je. Włóż do słoja i zalej spirytusem.

Nalewka z brusznicy – sposób przygotowania

  1. Odstaw słój w ciepłe miejsce na około miesiąc – owoce powinny stracić swój kolor.
  2. Ugotuj syrop z cukru i wody, wystudź go oraz połącz z nalewem spirytusowym.
  3. Przefiltruj całość i rozlej do butelek. Następnie odstaw na ok. rok w ciemne oraz chłodne miejsce.

Brusznica nazywana jest również borówką czerwoną lub borówką wiecznozieloną – to przez jej liście, które nie opadają nawet na zimę!

ikona podziel się Przekaż dalej