Prawdziwy koktajl witaminowy

W mięsie wieprzowym znajdziemy cały komplet witamin niezbędnych dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Szczególnie warto sięgać po polską wieprzowinę, gdy brakuje nam witamin z grupy B. Są one niezbędne w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Dodatkowo wspierają pracę układu nerwowego. Dla przykładu jednym z najlepszych źródeł witaminy B1 (tiaminy), która wspomaga układ immunologiczny oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne jest mięso z szynki oraz schab wieprzowy. Z kolei wątroba wieprzowa jest jednym z najlepszych źródeł istotnej dla procesów przemiany materii witaminy B2 (ryboflawiny) oraz witaminy B3 (PP, niacyny) – niezwykle skutecznej w obniżaniu poziomu cholesterolu. Na szczególną uwagę zasługuje też kluczowa dla prawidłowego działania układu nerwowego witamina B12 (kobalamina), która w naturalnej postaci występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a wątroba i mięso wieprzowe są jej bardzo dobrym źródłem. Dodatkowo w tłustszych kawałkach wieprzowiny znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, która wzmacnia układ immunologiczny, D – odpowiedzialna za pobudzenie wchłaniania wapnia i fosforu, dzięki czemu ma ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci. Mięso wieprzowe dostarcza także będącej mocnym przeciwutleniaczem witaminy E oraz witaminy K – niezbędnej w procesie krzepnięcia krwi.

Polska wieprzowina pełna witamin
Najwięcej witaminy… z polskiej wieprzowiny!

Pełnowartościowe białko

Jak z pewnością wiesz, mięso (w tym także wieprzowina) dostarcza organizmowi białka, które jest podstawowym budulcem organizmu. Białka budują nie tylko mięśnie, ale też wszystkie inne tkanki i komórki naszego ciała. Pełnią funkcję transportową, wchodzą w skład enzymów, hormonów oraz przeciwciał, a tym samym uczestniczą w przemianie materii i regulują pracę całego organizmu. Jednak czy masz świadomość, że tylko białko pochodzenia zwierzęcego zawiera w swoim składzie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć? Dlatego jest tak ważne w naszej diecie. Szczególnie dużo białka zawiera chuda wieprzowina. W 100 g polędwicy wieprzowej znajdziemy aż 26 g białka, w 100 g łopatki 18 g, a w tej samej ilości schabu bez kości oraz mięsa z szynki białka jest około 22g.

Wieprzowina – źródło składników mineralnych

W mięsie wieprzowym znajdziemy też sporo niezbędnych minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje żelazo (potrzebne m.in. do produkcji hemoglobiny), które w mięsie występuje w postaci hemowej – kilkakrotnie lepiej przyswajalnej od obecnej w produktach roślinnych – niehemowej. Szczególnie dużo żelaza znajduje się w wątróbce i karkówce wieprzowej. Mięso jest też dobrym źródłem cynku, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu odpornościowego. Znajduje się on głównie w karkówce oraz łopatce wieprzowej. Mięso zawiera też spore ilości potasu, fosforu, a nawet selenu – pierwiastka o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który korzystnie wpływa na układ krążenia, wspiera prawidłowe działanie tarczycy, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Polska wieprzowina i witaminy
Najwięcej witaminy… z polskiej wieprzowiny!

Polska wieprzowina – odchudzona

Jeśli w dalszym ciągu uważasz, że wieprzowina jest mięsem tłustym – jesteś w błędzie. Dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia hodowli zwierząt, wieprzowina obecnie zawiera niewiele tłuszczu. Nawet o 30% mniej niż ta produkowana w latach 80. XX wieku. Mięso wieprzowe jest więc mniej kaloryczne niż jeszcze parę lat temu i charakteryzuje się̨ wysoką wartością̨ odżywczą̨. Za ciekawostkę niech posłuży fakt, że szynka wieprzowa może śmiało konkurować nawet z produktami roślinnymi – 100 g szynki wieprzowej ma jedynie 118 kcal a 100 g pasztetu z fasoli aż 260 kcal*.

Dobre towarzystwo dla wieprzowiny

Nie należy zapominać, że najważniejsza dla naszego zdrowia jest różnorodność, a w prawidłowej, zbilansowanej diecie jest miejsce dla każdej grupy produktów. Mięso wieprzowe doskonale smakuje w towarzystwie polskich warzyw korzeniowych, świeżych oraz suszonych owoców, ryżu oraz rozmaitych kasz – np. pęczaku, kaszy jęczmiennej albo gryczanej. Tradycyjna, wieprzowa kaszanka to rarytas, który gości w niejednej karcie restauracyjnej. W polskiej kuchni chętnie łączy się wieprzowe smakołyki z kluskami – np. śląskimi, żelaznymi z surowych ziemniaków lub z miękkimi, pszennymi „pampuchami” gotowanymi na parze. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby trochę z wieprzowiną poeksperymentować, dodając do garnishu mniej oczywiste składniki, takie jak orzechy włoskie (warto je wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni, aby były chrupiące i pełne smaku), aromatyczne sery pleśniowe, sos sojowy, a nawet czekoladę. Miłośnikom tradycyjnych połączeń polecamy serwować wieprzowinę z chrzanem, musztardą, czosnkiem i przyprawami, takimi jak: tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ostra papryka, a nawet aromatyczny anyż czy goździki. Do potrawki wieprzowej szczególnie warto dodać oregano oraz mielony kminek – które nie tylko doskonale wydobędą walory smakowe mięsa, ale też korzystnie wpłyną na proces trawienny. Zapraszamy do wypróbowania przepisu Jakuba Kuronia, ambasadora IV edycji kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje”:

Polska wieprzowina pełna witamin
Najwięcej witaminy… z polskiej wieprzowiny!

Polędwiczka wieprzowa faszerowana masłem czosnkowym na puree z gorczycą

Składniki:

  • 4 nieduże polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki sosu sojowego

Farsz:

  • pół kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz, majeranek

Dodatki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 125 ml jogurtu lub kefiru
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z polędwiczek usuwamy błonki, nacieramy je odrobiną soli, pieprzu, sosu sojowego, oleju oraz majeranku. Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzły. W tym czasie przygotowujemy farsz. W misce ucieramy na jednolitą masę: masło, wyciśnięty czosnek oraz sól (można dosypać odrobinę majeranku). Następnie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ubijamy z jogurtem, musztardą i przyprawami. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki i robimy w nich 4 tzw. kieszonki. Trzeba uważać, by nie przebić mięsa, gdyż wtedy nasz farsz wypłynie podczas pieczenia. Do "kieszonek" wkładamy farsz (najlepiej schłodzony wcześniej w lodówce) i całe mięso wiążemy sznurkiem lub dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy na kremowym puree.

Dziękujemy Pani Dorocie Osóbce, dietetyczce i ekspertce IV edycji kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje” za pomoc w przygotowaniu artykułu.

Po więcej przepisów na dania z polskiego mięsa wieprzowego autorstwa Gai oraz Jakuba Kuroniów zapraszamy na stronę kampanii: pewnejestjedno.pl

*Źródło: „Wieprzowina nowa perspektywa – raport”, Praca zbiorowa pod kierunkiem Prof. dr hab. Andrzej Kowalski, Dr Anna Onopiuk, Wyd. Advertax, Warszawa 2021 r., s.31 https://perspektywy-wieprzowiny.pl/

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Kotlet wieprzowy na talerzu.
 

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej