Współcześnie rekomenduje się spożycie białka na poziomie 1g/1kg masy ciała, choć niektóre osoby wykazują nawet większe zapotrzebowanie. To obowiązkowy składnik diety, pełniący wiele funkcji w organizmie człowieka. Białko (sprawdź na: www.budujmase.pl) można dostarczyć do organizmu praktycznie wyłącznie drogą pokarmową, dlatego tak istotne jest, abyś poznał jego najlepsze źródła.

1. Białko w proszku – suplement diety

Najbogatszym źródłem białka są specjalistyczne suplementy diety, dostarczające ten związek w postaci wyizolowanej. Takie białko bardzo dobrze wchłania się w układzie pokarmowym i wyróżnia się świetnym profilem aminokwasowym. Jest również bezpieczne i dobrze tolerowane nawet przez osoby z nadwrażliwościami pokarmowymi. Zdecyduj się na nie, jeśli wykazujesz zwiększone zapotrzebowanie na białko lub jego podaż w diecie jest niewystarczająca.

2. Mięso i ryby

Zawartość białka w rybach waha się od 13 g/100 g w przypadku pangi, nawet do 23,7 g w przypadku tuńczyka i łososia. Po obróbce termicznej mięsa i ryb zawartość białka w potrawie może wzrosnąć do 30%, co wynika z utraty wody. Chude mięso zawiera więcej białka niż tłuste. Sięgaj po kurczaka (27 g/100 g) indyka oraz polędwicę wieprzową. Wszystkie te produkty dostarczą Ci pełnowartościowego białka.

3. Rośliny strączkowe

Rośliny dostarczają białka niepełnowartościowego, co oznacza , że nie powinny jedynym jego źródłem w diecie. Mogą ją jedynie uzupełniać. Najwyższą wartość odżywczą wykazuje białko soi (35 g/100 g), w następnej kolejności – ciecierzycy, soczewicy i grochu. Chcesz poprawić wartość biologiczną takiego białka? Łącz rośliny strączkowe z produktami zbożowymi, zwłaszcza z pszenicą. Związki białkowe obu tych źródeł dopełniają się pod względem zawartości aminokwasów egzogennych, co skutecznie zwiększy wykorzystanie spożytego białka przez organizm.

4. Algi morskie

Sprawdzonym źródłem pełnowartościowego białka jest Spirulina, Chlorella i Kryl, zaliczane do alg morskich. Zwłaszcza Spirulina znana jest z jego ponadprzeciętnej zawartości, sięgającej do 70% suchej masy produktu, co daje 57 g/100 g. Białko to wyróżnia się wysoką strawnością i posiadaniem wszystkich niezbędnych aminokwasów w pożądanych ilościach. Algi mogą być źródłem białka zwłaszcza w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

5. Produkty mleczne i jajka

Mleko zawiera średnio 3,4 g białka w 100 ml, natomiast sery twarogowe dostarczają już 20 g tego związku ze 100 g produktu. Jeszcze cenniejszym źródłem białka są sery żółte (27 g/100 g, w tym parmezan – około 40 g/100 g). Największą wartość odżywczą i strawność wykazuje białko znajdujące się w jajach kurzych oraz przepiórczych (12,5 g/100 g).

Materiały sponsorowane
Szybkowary - jaki model wybrać?

Przymierzasz się do zakupu szybkowaru, ale nie wiesz, na co zwrócić uwagę? Jak duży szybkowar wybrać? Sprawdź najczęściej kupowane modele przez internautów.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny