Najlepsze dodatki do kurczaka w panierce
Odkryj najlepsze dodatki do kurczaka, które nie tylko wzbogacą Twoje dania, ale także wyróżnią menu Twojego lokalu na tle konkurencji. Oto inspiracje i przepisy idealne na każdą okazję. Z powodzeniem wykorzystasz je w swoim punkcie gastronomicznym. Sprawdź, z czym połączyć kurczaka w panierce i wzbogać menu restauracyjne o nowe propozycje już dziś.
Klasyczne dodatki do kurczaka
Frytki, krążki cebulowe czy serowe kulki to dodatki, które świetnie komponują się z kurczakiem - warto je mieć w swojej ofercie. Jeśli jednak zależy Ci na uzyskaniu efektu, który zachwyca najbardziej wymagających smakoszy, to postaw na nieoczywiste dodatki do kurczaka. Nietuzinkowe rozwiązania będą strzałem w dziesiątkę i rozbudzą apetyt tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami.
Dodatki do kurczaka w azjatyckim stylu
W przygotowaniu dodatków do kurczaka, obok których nie sposób przejść obojętnie, przyjdzie Ci z pomocą kuchnia indyjska. Aromatyczna, intrygująca, a przy tym niezwykle inspirująca. Jak połączyć kurczaka w panierce z daniami pochodzącymi z Azji? Oto szereg propozycji, które bez trudu przygotujesz w swoimi lokalu.
Jakie dodatki do kurczaka zamiast frytek?
Kurczak w panierce może być przekąską lub stanowić pełne obiadowe, sycące danie. Wystarczy do niego dodać odpowiednio doprawiony ryż lub kaszę. Sięgając po rozwiązania znane z kuchni indyjskiej do kurczaka zaoferuj Pulao – aromatyczny ryż doprawiony szafranem, cynamonem, goździkami i kardamonem. Dzięki takiej kompozycji przypraw danie zyska wyrazisty smak i aromat.
Ciekawym pomysłem jest także wykorzystanie jako dodatku do kurczaka kaszy bulgur i zaserwowanie jej z granatem oraz miętą. Chrupkość i soczystość kurczaka w połączeniu z orzeźwiającą nutą tak przyrządzonej kaszy przyjemnie zaskoczy i rozbudzi zmysły. Doskonała propozycja do menu oferowanego latem.
Warzywne dodatki do kurczaka
Warzywa bardzo dobrze komponują się ze smażonymi kurczakiem - możesz je podać na wiele sposobów, np. jako grillowane frytki z warzyw, jako samosy - chrupiące pierożki z nadzieniem z przyprawionych ziemniaków lub jako purée, np. z dyni z imbirem z dodatkiem masła orzechowego. Ta kremowa i lekko pikantna wersja puree podkreśli smak kurczaka i sprawi, że to danie będzie hitem każdej jesieni.
Łatwe w przygotowaniu dodatki do kurczaka
Klasyczne krążki cebulowe przygotuj z dodatkiem cukru trzcinowego i pieprzu cayenne lub podaj jako pakorę - cebulę smażoną w cieście doprawioną kminem i chili. Jako dodatek do kurczaka doskonale sprawdzi się także chlebek naan, który zaserować możesz z masłem czosnkowym lub różnymi sosami. Serowe dodatki do kurczaka takie jak cheesballsy zamień na coś naprawdę wybornego: pieczone figi z serem pleśniowym i miodem. Ten słodko-słony dodatek fantastycznie komponuje się z mięsem i nadaje daniu iście ekskluzywnego charakteru.
Sosy i chutneye - niezastąpione dodatki do kurczaka
Wprowadzenie do menu różnego rodzaju sosów i chutneyów to doskonały sposób na urozmaicenie oferty - niewielkim nakładem czasu, sił i środków zaoferujesz kurczaka w panierce w kilku niezwykle apetycznych odsłonach. Chutney miętowo-kolendrowy, sos na bazie majonezu wymieszanego z japońskim chrzanem wasabi lub sos z masła orzechowego i chili - każdy z nich to feeria smaku i aromatu, doskonale łącząca się z kurczakiem. Chrupiąca panierka w połączeniu z kremowym, aksamitnym sosem to połączenie idealne.
Opracowując ofertę sosów, chutneyów i dipów warto brać pod uwagę także te rodzaje, które bazują na owocach, które świetnie współgrają smakowo z kurczakiem. Jednym z takich owoców jest mango. Na jego bazie możesz przygotować chutney z dodatkiem gorczycy, chili, imbiru i cukru lub egzotyczny słodki sos na bazie mango z pikantną nutą chili.
Najlepsze przystawki: sałatki i… kurczak
Oferowane często na przystawki lekkie sałatki z powodzeniem możesz połączyć z kurczakiem w złocistej panierce tworząc w ten sposób pyszne, ciekawie urozmaicone i apetycznie wyglądające danie. Co pasuje do kurczaka? Słodko-ostra sałatka z ananasem, kolendrą i papryczką chili, sałatka z buraka i truskawek doprawione octem balsamicznym i świeżą bazylią lub po prostu cieniutkie plasterki ananasa doprawione świeżo mielonym pieprzem i miodem – dodatek lekko pikantny i słodki.
A najlepsza panierka tylko z Holly Powder