Matcha Latte - przepis na idealny napój

Herbata Matcha na przestrzeni ostatnich lat zyskała na popularności dzięki swoim funkcją pobudzającym oraz wyjątkowemu smakowi. Świeży, lekko gorzki smak idealnie komponuje się z mlecznym, kremowym posmakiem tworząc tym idelane zrównoważone połączenie. Ale skąd wzięła się matcha i jaki jest idealny przepis na Matcha Latte?
SPIS TREŚCI
- Skąd pochodzi Matcha
- Właściwość herbaty
- Przepis na Matcha Latte
- Podsumowanie
Skąd pochodzi Matcha
Matcha to sproszkowana zielona herbata, wywodząca się z Japonii i od wieków jest kluczowym elementem herbacianych ceremonii. Sproszkowana zielona herbata została odkryta już w XII wieku przed buddyjskich mnichów i sprowadzona z Chin do Japonii. To w tym kraju pod koniec XVI wieku dzięki specjalnej uprawie i obróbce zyskała wyjątkowy smak, który znamy po dziś dzień. Matcha Latte pojawiła się zdecydowanie później, jest trochę odpowiedzią na kawową wersje latte. Ale w porównaniu do kawy jest ona zdrowszą alternatywą, bogatą w dużą ilość antyoksydantów.
Właściwości herbaty
Pijąc matchę spożywamy tak naprawdę całe liście, co sprawia, że korzyści są jeszcze bardziej wyraźne. Zawiera ona dużą ilość katechin, czyli antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo matcha jest bogata w L-teaninę – aminokwas, który wspomaga koncentrację i jednocześnie działa relaksująco, bez gwałtownych skoków energii, jakie daje w przeciwieństwie kawa. Połączenie jej z mlekiem czy też napojem roślinnym sprawia, że napój staje się łagodniejszy w smaku i łatwiej przyswajalny.
Przepis na Matcha Latte
Składniki:
- Herbata Matcha (dostępna na: eherbata.pl) (2-3g, około pół łyżeczki)
- Woda w temperaturze między 70-80 stopni - 50 ml.
- Mleko lub napój roślinny (najlepiej komponuje się z migdałowym lub owsianym) - 150 ml.
- Opcjonalnie syrop dla posłodzenia.
Przygotowanie:
- Przesiej matche do miseczki, żeby uniknąć grudek.
- Dodaj wodę i zamieszaj miotełką (chasen) lub spieniaczem do mleka, tak aby uzyskać jednorodną piankę.
- Podgrzej mleko (nie zagotuj), spień za pomocą spieniacza.
- Do swojego ulubionego naczynia wlej spienione mleko.
- Później powoli wlej do niej matchę.
- Według własnego uznania można dodać syrop lub coś, co nada słodki smak napojowi i zamieszaj.
Et Voila, twój nowy ulubiony napój gotowy!
Podsumowanie
Matcha Latte to pyszny i zdrowy napój, który łączy w sobie tradycję japońskiej herbaty z nowoczesnym podejściem do latte. Dzięki prostemu przepisowi, możesz cieszyć się jej smakiem i korzyściami w zaciszu własnego domu.