Marynaty do schabu – jak upiec dobry schab

Właściwości mięsa schabowego

Schab jest mięsem, które często pojawia się na naszych stołach. Można go zrobić na wiele sposobów, dlatego każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Niewątpliwą zaletą mięsa wieprzowego jest wysoka zawartość pełnowartościowego białka, jak również witamin z grupy B oraz żelaza. Jednak mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczów nasyconych, dlatego dieta obfitująca w ten produkt to nie będzie dobra metoda na zdrowe odżywianie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby do zdrowego jadłospisu włączyć niewielkie ilości mięsa wieprzowego, na przykład w postaci schabu, który urozmaici dietę, a zarazem dostarczy nam dobrej jakości białka.

Najpopularniejsze marynaty do schabu

Szukając najlepszych dla nas marynat do schabu, warto poeksperymentować z różnymi zalewami, tak aby wybrać skład marynaty, który będzie najbardziej odpowiadał naszym preferencjom kulinarnym.

Prosta i szybka zalewa, którą możemy przygotować do zamarynowania mięsa to przykładowo olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek oraz czosnek. Schab pozostawiamy w takiej marynacie w lodówce przez minimum dwanaście godzin, choć możemy wydłużyć czas nawet do 48h. Taki sposób przygotowania mięsa sprawdza się zwłaszcza przed świętami, na przykład jako dania na Boże Narodzenie lub Wielkanoc, kiedy często brakuje nam czasu, a ta prosta metoda sprawia, że mięso praktycznie „robi się samo”.

Wśród popularnych przepisów na marynatę, warto zwrócić uwagę na zaprawę do schabu ze śliwką. Schab ze śliwką to tradycyjna potrawa, często pojawiająca się na imprezowych stołach. Warto jednak wiedzieć, że aby ta potrawa była jeszcze lepsza, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie mięsa przed pieczeniem oraz właściwe dodatki. Szybka i aromatyczna zalewa, w której warto przygotować mięso, powinna zawierać olej, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek oraz paprykę wędzoną. Jeśli do nadziewania schabu wykorzystamy dodatkowo śliwki w wersji wędzonej, efekt smakowy będzie jeszcze lepszy.

Przepis na marynatę z dodatkiem musztardy

Marynata musztardowa to jedna z najbardziej popularnych marynat, która pozwala na proste i szybkie przygotowanie mięsa wieprzowego do pieczenia. Taka zaprawa składa się między innymi z musztardy, oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, miodu, czosnku o raz przypraw (na przykład soli, pieprzu, rozmarynu czy kolendry).

Aby przyrządzić musztardową marynatę, oliwę z oliwek lub olej dokładnie mieszamy z musztardą, miodem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Mięso nacieramy przyprawami, wmasowujemy w nie marynatę, a następnie odkładamy do miski, przykrywamy i marynujemy minimum dobę, tak aby upiec soczysty i aromatyczny schab.

W przypadku przyrządzania schabu dobrze sprawdza się metoda peklowania na mokro, w której zaprawa jest w formie płynnej i namaczamy w niej mięso. Peklowanie na mokro wymaga użycia roztworu solanki, ale możemy również wykorzystać przepis na jedną z naszych ulubionych marynat i przyrządzić schab z jej dodatkiem. Choć tradycyjne peklowanie na mokro wymaga trzymania mięsa w solance przez kilka lub kilkanaście dni, to odpowiednia marynata może sprawić, że proces ten znacznie się skróci. Sprawdź także ten przepis na schab pieczony z kością.

Jak zrobić dobry schab?

Samodzielnie upieczony schab lub uwędzona szynka będą świetnym zamiennikiem kupnych wędlin. Zarówno wędzenie szynki, jak i przygotowywanie schabu będzie łatwiejsze jeśli przygotujemy je wcześniej w odpowiedniej marynacie. Dobra metoda pieczenia schabu to przyrządzenie go w piekarniku w całości, ponieważ dzięki temu zachowuje lepszą strukturę oraz soczystość.

Aby przyrządzić dobry schab, warto wybrać schab środkowy, którego waga nie powinna przekraczać 1,5 kg. Mięso należy szybko umyć pod strumieniem zimnej wody oraz dokładnie osuszyć. Następnie dokładnie obtaczamy go przyprawami oraz zawijamy w folię kuchenną. Schab odkładamy do lodówki na 24-48 godzin, a następnie przyrządzamy, piekąc w piekarniku w naczyniu lub w rękawie do pieczenia.

Pieczone mięso wieprzowe jako element świątecznych potraw

Pieczony schab jako zamiennik sklepowych wędlin

Pieczone lub wędzone samodzielnie szynki czy schab mogą stanowić smaczniejszą i zdrowszą alternatywę dla kupnych wędlin. Dzięki odpowiedniemu dobraniu ulubionych przypraw, nie tylko uzyskamy smaczniejszy produkt, ale również zadbamy o zdrowie. Sklepowe przetwory mięsne zawierają często niepotrzebne dodatki smakowe, zapachowe czy konserwujące, które spożywane w większych ilościach mogą nie być korzystne dla naszego zdrowia.

Jakie mięso warto przygotować na święta?

Potrawy z pieczonego schabu są często serwowane w okresie świątecznym. Tradycyjna kolacja wigilijna jest wprawdzie bezmięsna, lecz już kolejnego dnia, wśród dań na Boże Narodzenie, świetnie sprawdzi się sprawdzony przepis na soczysty upieczony schab lub wędzenie szynki.

Jakie pieczone mięsa przyrządza się najczęściej w okresach świąt i innych uroczystości rodzinnych?

  • Różnego rodzaju schaby pieczone: schab pieczony z boczkiem wędzonym, schab ze śliwkami i morelami, schab w postaci pieczeni z mielonym mięsem, serem żółtym i natką pietruszki.
  • Rolowany boczek, z dodatkiem cebuli i czosnku.
  • Kurczak lub indyk w wersji faszerowanej – przykładowo mięsem, pieczarkami i smażoną cebulką, kaszą i cebulą, wątróbką lub serem i orzechami.
  • Szynka w wersji pieczonej lub wędzonej, na przykład szynka pieczona w piwie, klasyczna szynka pieczona z przyprawami i czosnkiem, szynka z warzywami lub pieczona w pomarańczach.
ikona podziel się Przekaż dalej