Makowiec last minute – jeden przepis to tylko dwa składniki! Proste ciasta z makiem na ostatnią chwilę
Mak to nieodłączny składnik każdych Świąt Bożego Narodzenia. Z jednej strony doskonale sprawdza się jako dodatek do niektórych wytrawnych przepisów, z drugiej – króluje w słodkich wypiekach, nadając im wyjątkowy smak. Nie musisz piec wyrafinowanej strucli makowej, by uczynić zadość tradycji. Poznaj 5 prostych i szybkich przepisów, które zdążysz wykonać jeszcze w dzień wigilii, a nie zajmie to dłużej niż 20 minut.
Skąd smak na mak – rzut oka na tradycję
Mak stanowi symbol dobrobytu i obfitości, a jego obecność na stole w czasie świąt ma być gwarantem powodzenia w nowym roku. Dawniej gościł jedynie na stołach najbogatszych, dziś stanowi nieodzowną tradycję w każdym polskim domu. Pod strzechy trafił właśnie jako wyjątkowy składnik, wykorzystywany tylko na najważniejsze okazje, stąd jego rosnąca popularność w święta.
Oprócz tego, że mak kojarzy się z obfitością i dobrobytem, makówka stanowi także symbol rodziny i zjednoczenia. Trudno o bardziej wyraziste skojarzenie ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy licznie, w gronie najbliższych nam osób zasiadamy do świątecznego stołu.
Nie przedłużając, przejdźmy do zestawienia prostych i szybkich w wykonaniu przepisów na ciasta z makiem.
Inspiracja na makowiec z Azji
Choć nazywa się japoński, bardziej kojarzy się ze słusznie minionymi czasami PRL-u. Słodki, wilgotny z naprawdę pokaźną ilością maku zachwyca podniebienia także współcześnie. To wyróżnia ten wypiek? Chodzi oczywiście o dodatek jabłka do masy, które właśnie zapewnia wilgotność ciasta po upieczeniu. Ponadto wyróżnia go jeszcze jeden składnik – polewa z czekolady, która zastępuje tradycyjny lukier.
To wszystko sprawia, że makowiec japoński jest zdecydowanie prostszy do wykonania niż znane nam rolady czy drożdżowe lub kruche placki. Jeśli chcesz się przekonać, jaki składnik został w nim użyty zamiast mąki, koniecznie sprawdź poniższy przepis. Jest spora szansa, że nawet masz do w kuchennej szafce!
A może seromakowiec bez użycia ciasta?
Nie spoczywamy na laurach w kwestii inspirujących przepisów na makowiec na ostatnią chwilę! Uwielbiasz połączenie maku z serem, ale wydaje ci się, że już nie masz szans wyrobić się z tym wypiekiem? Nic bardziej mylnego! Z odsieczą przybywa seromakowiec bez spodu, a zatem z pracy nad przepisem odpada w całości przygotowywanie ciasta drożdżowego, ucieranego czy innego.
Wystarczy, że przygotujesz dwie masy – serową i makową, a następnie naprzemiennie wyłożysz je na blachę. W przekroju wygląda jak szachownica, więc z pewnością zachwyci twoich gości. Sprawdź koniecznie przepis, gdyż jego wykonanie to maksymalnie 20 minut plus czas pieczenia.
Makowiec z tylko dwóch składników
Nadal za dużo pracy? Do trzech razy sztuka! Jeśli uważasz, że powyższe przepisy są zbyt złożone pomimo swojej i tak mocno uproszczonej procedury, ten wypiek jest idealny dla ciebie! Choć w przepisie podany jest przepis na wykonanie masy makowej, z powodzeniem możesz zastąpić ją gotowym produktem z puszki. Efekt? Ten deser to tylko dwa składniki – ciasto francuskie i masa makowa. Co może pójść nie tak?
Przygotowanie makowca z ciasta francuskiego zajmie ci dosłownie kilka minut. Możesz upiec go nawet na chwilę przed przyjściem gości, więc doskonale sprawdzi się w sytuacji niezapowiedzianej wizyty. Ten przepis po prostu musi na stałe zagościć w twoim repertuarze!
Czas na makowiec bez pieczenia
Brak piekarnika? Żaden problem! To nie powstrzyma cię przed uczynieniem zadość świątecznej tradycji. Ten banalny przepis na makowiec bez pieczenia wyratuje z opresji każdego, kto zapomniał o wypieku z dodatkiem symbolicznego, błękitnego składnika.
Wszystko, czego potrzebujesz, to oczywiście masa makowa, herbatniki i składniki na polewę czekoladową. Możesz wykorzystać swój sprawdzony przepis lub zainspirować się tym podanym poniżej. Po wykonaniu wszystkich kroków makowiec zamiast w piekarniku ląduje w lodówce, gdzie spokojnie czeka na wizytę gości.
Szybki przepis na makowiec z gotowej masy
Na koniec coś nieco bardziej tradycyjnego. Jeśli możesz na przygotowanie ciasta poświęcić nieco więcej czasu, wypróbuj przepis na makowiec z gotowej masy makowej. Choć tutaj dodatkową czynnością jest przygotowanie spodu, nadal całość nie powinna zająć więcej niż 20 minut plus czas pieczenia.
W efekcie swojej pracy uzyskasz pyszne, puszyste i wilgotne ciasto z królewskim składnikiem w roli głównej. Na wierzchu doskonale sprawdzi się kontrastująca z makiem biała czekolada, ale jeśli akurat jej nie masz, z powodzeniem zastąp ją pudrem lub zygzakami z lukru. Smacznego!