Makaron ze szpinakiem fit - 3 proste przepisy na błyskawiczne danie

0
4,8/5

Szpinak z makaronem to połączenie, które do siebie znakomicie pasuje. Makaron ze szpinakiem fit to potrawa, która jest banalnie prosta do zrobienia. Jest także bardzo szybkim przepisem. Przepisy składają się tylko z kilku prostych składników. Wariacje szpinaku z makaronem można zrobić w rozmaitych wersjach. Poznaj cudowne przepisy na makaron ze szpinakiem fit. Makaron ze szpinakiem i łososiem jest bardzo dietetyczną potrawą. Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem i fetą oraz makaron ze szpinakiem i kurczakiem to bardzo szybkie przepisy. Osobiście bardzo lubię i polecam.

Makaron tagiatelle ze szpinakiem i parmezanem, a także najlepsze i najszybsze przepisy na makaron ze szpinakiem
Fit makaron ze szpinakiem, czyli proste i szybkie przepisy na dobry i błyskawiczny makaron ze spinkamiem i dodatkami

Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i bardzo zdrowy przepis.

Łososia polecam wybrać surowego. Dobrze jest przyprawić go: pieprzem, sokiem z cytryny, solą oraz startą skórką z cytryny. Makaron wybierz pełnoziarnisty – najlepiej spaghetti. Polecam także taki makaron jak makaron gryczany lub makaron z soczewicy. Makaron z soczewicy zawiera dużo białka, więc jest dobrym produktem, gdy potrzebujesz zwiększyć ilość białka w swojej diecie.

Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i bardzo zdrowy przepis.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
370 g
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Lista składników do przygotowania makaronu ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

  • Makaron fusilli 120 g
  • Łosoś filet 200 g
  • Szpinak 200 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Czosnek 10 g
  • Suszone pomidory 70 g
  • Ser mozzarella light 125 g

Przygotowanie makaronu ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami krok po kroku

Ugotuj makaron tak jak jest to opisane na opakowaniu. Można posolić wodę.

Surowego łososia (bez skóry i bez ości) pokrój w paski lub w kostkę. Wymieszaj go z odrobiną soku z cytryny, startą skórką z cytryny, pieprzem i solą. Ugotuj łososia na parze (maksymalnie 10 minut).

Na maśle podsmaż minutę przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Smaż przez 3 minuty i dodaj szpinak oraz trochę soli. Jeśli szpinak jest mrożony - powinien się rozmrozić i podsmażyć przez około 2 minuty. Świeży szpinak natomiast powinien rozmięknąć i także się podsmażyć przez 2 minuty.

Ugotowany makaron odlej. Dodaj do niego zawartość patelni, ugotowanego łososia oraz ser mozzarella pokrojony w niewielką kostkę. Wymieszaj i dopraw jeśli trzeba.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

Makaron ze szpinakiem fit z połączeniu z tuńczykiem oraz z fetą to najprostszy z możliwych sposobów na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim ekspresowy obiad.

Do zrobienia tego przepisu polecam użyć tuńczyka w sosie własnym. Tuńczyk w oleju będzie także dobry, ale zawiera on trochę więcej kilokalorii, więc trzeba mieć to na uwadze, jeśli jesteś w trakcie redukcji masy ciała. Do przyprawienia wystarczy tylko odrobina soli i pieprzu – nic więcej nie jest potrzebne. Bardzo dobry przepis, zwłaszcza gdy zależy Ci na czasie.

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

Makaron ze szpinakiem fit z połączeniu z tuńczykiem oraz z fetą to najprostszy z możliwych sposobów na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim ekspresowy obiad.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
390 g
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

Lista składników do przygotowania makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem

  • Makaron świderki 150 g
  • Tuńczyk w sosie własnym 200 g
  • Szpinak 250 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Czosnek 15 g
  • Ser Feta 100 g
  • Orzechy włoskie 40 g

Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem krok po kroku

Zacznij od ugotowania makaronu, najlepiej al dente. Nie trzeba solić.

Rozgrzej na patelni masło. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj na patelnię i podsmaż przez minutę. Dodaj szpinak, tuńczyka z zalewą, sól (niedużo), pieprz i smaż 5 minut wszystko.

Jak makaron się ugotuje odlej wodę, dodaj do makaronu szpinak z tuńczykiem i wymieszaj dokładnie. Posyp pokruszonym serem feta (lub pokrojonym w kostkę) i ponownie delikatnie wymieszaj.

Nakładaj makaron na talerz i posyp posiekanymi orzechami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem fit będzie idealnym daniem, gdy połączysz go z piersią kurczaka. Pyszny sos śmietankowy ma super konsystencję i nadaje kremowy, pyszny smak.

W tym daniu wykorzystuje się makaron spaghetti, mięso z piersi kurczaka, paprykę oraz śmietankę. Kilka prostych składników i zdrowy posiłek gotowy. Jeżeli chcesz, śmietankę możesz zamienić na jogurt naturalny, jednak przy użyciu jogurtu często występuje ryzyko zważenia się sosu. Z przypraw super komponuje się tutaj sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem fit będzie idealnym daniem, gdy połączysz go z piersią kurczaka. Pyszny sos śmietankowy ma super konsystencję i nadaje kremowy, pyszny smak.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
430 g
Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Lista składników do przygotowania makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Piersi kurczaka bez skóry 250 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Makaron penne 150 g
  • Szpinak 200 g
  • Czosnek 10 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g

Przygotowanie makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem krok po kroku

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można dodać soli do gotowania.

Rozgrzej olej na patelni. Pokrój umyte mięso w kostkę. Dodaj na patelnię. Dodaj także obrany i posiekany czosnek. Pokrój paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż razem 10 minut.

Dodaj szpinak i podsmaż około 5 minut.

Dodaj śmietankę do mięsa i warzyw. Zagotuj i zredukuj lekko sos.

Makaron odlej i wymieszaj go z warzywami i mięsem. Dopraw, jeśli jest to konieczne.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem fit – zdrowy i szybki przepis

Makaron ze szpinakiem fit jest fajną propozycją na domowy obiad. Robi się go dosłownie w maksymalnie 30 minut. Dodatkowo jest to danie jednogarnkowe – bardzo wygodne i lubiane do przygotowywania.

By zrobić dietetyczny makaron ze szpinakiem warto zacząć od wymiany makaronu pszennego (białego) na makaron pełnoziarnisty (ciemny). Bardzo fajne makarony godne polecenia to: makaron z ciecierzycy lub innych nasion roślin strączkowych, makaron gryczany lub makaron konjac. Makaron konjac jest ciekawym produktem. Jest to produkt imitujący makaron (często też ryż), który w 100 gramach zawiera tylko 8 kilokalorii! Jest to znikoma ilość kilokalorii, ponieważ makarony z mąk zawierają około 360 kilokalorii w 100 gramach nieugotowanego produktu.

Pod względem kaloryczności makaron konjac wygrywa, ale pamiętać należy, że ważne są także składniki mineralne i witaminy, których makarony z mąk i nasion roślin strączkowych posiadają bardzo duże ilości. Makaron konjac niestety zawiera znikomą część ważnych witamin itp. Dlatego też ważne jest odpowiednie komponowanie potraw i dobieranie składników posiłków.

Możesz użyć zarówno szpinaku świeżego, jak i mrożonego. Nie ma większego znaczenia, jaki rodzaj wybierzesz.

Zobacz pomysły na pyszne potrawy: tarta ze szparagami, żabie udka, sałatka z arbuza i fety, zupa krem z soczewicy oraz pizza ze szpinakiem. Wszystkie te potrawy są fantastyczne. Żabich udek pewnie jeszcze nie jadłeś – warto to nadrobić. Tarta ze szparagami, sałatka z arbuza i fety, zupa krem z soczewicy oraz pizza ze szpinakiem są to dobre propozycje na dietetyczne obiady. Żabie udka podaje się z wysokokalorycznymi dodatkami, ale chociaż raz można skosztować. Sałatkę z arbuza i fety oraz zupę krem z soczewicy robi się szybko. Na przygotowanie tarty ze szparagami i pizzy ze szpinakiem należy poświęcić większą chwilę, ale naprawdę warto.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto