Kuchnia - serce każdego domu

Kuchnia to pomieszczenie, w którym każdego dnia spędzamy dużo czasu podczas przygotowywania posiłków dla siebie oraz swoich najbliższych. Warto urządzić je jak najbardziej funkcjonalnie i dobrze przemyśleć wybór podstawowych urządzeń, takich jak płyta grzewcza, aby ułatwić sobie codzienną pracę. Płyty grzewcze to jedne z najbardziej istotnych elementów w każdej kuchni, dlatego dobrze jest zwrócić uwagę zarówno na rodzaj produktu, jak i jego jakość. Które rozwiązanie wybrać - płytę ceramiczną, płytę indukcyjną, a może klasyczną płytę gazową?

Płyty indukcyjne

Płyta indukcyjna działa poprzez generowanie pola elektromagnetycznego. Nagrzewa ono wyłącznie naczynia umieszczone na powierzchni. Do zalet tego rozwiązania można zaliczyć przede wszystkim energooszczędność, szybkie nagrzewanie oraz łatwe czyszczenie. Powierzchnia takich płyt jest zwykle gładka, a zatem prosta w utrzymaniu czystości. Wadą może być stosowanie wyłącznie odpowiednich naczyń przeznaczonych do płyt indukcyjnych. Są one wykonane z tworzyw magnetycznych, na przykład stali nierdzewnej lub żelaza. Ponadto ten rodzaj płyty grzewczej jest stosunkowo drogi w zakupie.

Płyty gazowe

Niegdyś najbardziej popularne rozwiązanie. Bazuje na płomieniu gazowym, który ogrzewa naczynia. Wybierając tę opcję, możliwa jest precyzyjna kontrola temperatury, dzięki czemu płyty gazowe najczęściej wykorzystywane są w profesjonalnej gastronomii. Na uwagę zasługuje również uniwersalność naczyń i niski koszt użytkowania. Płyta gazowa ma również swoje minusy - jest zdecydowanie trudniejsza w czyszczeniu z uwagi na wiele elementów, a także istnieje ryzyko wycieku gazu, co może stanowić zagrożenie zdrowia. Na szczęście nowe kuchenki gazowe wyposażone są w systemy bezpieczeństwa i specjalne czujniki, które minimalizują to ryzyko.

Płyty ceramiczne

Te płyty grzewcze są estetycznym rozwiązaniem, które łączy w sobie łatwość czyszczenia, szybkie nagrzewanie oraz bezpieczeństwo. Możliwość regulowania temperatury pozwala na dostosowanie ciepła do konkretnych potrzeb podczas gotowania. Wadą płyty ceramicznej może być podatność na zarysowania, delikatność, a także dłuższy czas schładzania.

Podsumowując

Najkorzystniej pod względem ceny będzie wybrać płytę grzewczą gazową, co sprawdzi się szczególnie w starym budownictwie. Do nowych bloków często gaz w ogóle nie jest doprowadzany, więc pozostają modele indukcyjne lub szkło ceramiczne. To z pewnością o wiele bardziej eleganckie i łatwiejsze w utrzymaniu czystości wyjście. Płyty grzewcze do zabudowy powinny być dobrane również pod względem wielkości, uwzględniając miejsce, którym dysponujemy, a także to, ile i dla ilu osób gotujemy. Decydując się na zakup przez Internet, można skorzystać z fachowej obsługi, która z pewnością podpowie, jaka płyta grzejna sprawdzi się w naszym przypadku najlepiej oraz które modele warto wziąć pod uwagę.

ikona podziel się Przekaż dalej