Konfitura z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Konfitura z borówki amerykańskiej to doskonały przepis na zimę. Można wykorzystać ją nie tylko jako na przykład polewę na ciasto, ale i przekąskę saute. Jakie są najciekawsze i najprostsze w samodzielnym przygotowaniu przetwory z borówki amerykańskiej?
Konfitura z borówki amerykańskiej
Przepis na… młodość!
Jeżeli nie chcesz się zestarzeć, koniecznie rób przetwory borówkowe. Są one bowiem pełne witaminy A oraz C, odpowiadających za produkcję kolagenu. Dzięki borówkom zyskasz piękną, zdrową i młodo wyglądającą cerę!
Lista składników
- 8 szklanek borówek
- 4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 100 ml soku z cytryny
Przepisy na borówki są znane ze swoich właściwości, które wspomagają trawienie. Spożywając konfiturę borówkową zapewnisz sobie nie tylko spokój z dolegliwościami żołądka, ale i pokryjesz aż 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C! A więc, do dzieła!
Przepis na konfitury z borówki amerykańskiej w naszym dziale z przepisami!
Konfitura z borówki amerykańskiej – sposób przygotowania
- Dodaj do garnka borówki i gotuj je przez ok. 20 minut (pod przykryciem). Zamieszaj od czasu do czasu.
- Rozbij gotujące się borówki, np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj cukier, sok z cytryny i miód.
- Wymieszaj całość i gotuj jeszcze ok. pół godziny pilnując, by nic nie przywarło do dna.
- Przełóż gorącą konfiturę do słojów, zakręć i odstaw do wystygnięcia (pod przykryciem).
Przetwory z borówki jako przepis na… odchudzanie?
Jak widzisz, z tych wyjątkowych owoców nie powstaje wyłącznie nalewka z borówki amerykańskiej! Zrobisz z nich znakomitą konfiturę, zawierającą w sobie polifenole – czyli roślinne związki o działaniu przeciwutleniającym. Związki te doskonale radzą sobie z powstrzymywaniem tkanek w organizmie przed przechowywaniem zapasów… tłuszczu. Zatem będzie to idealny przetwór na zimę, dzięki któremu wspomożesz odchudzanie!
Dżem z borówki amerykańskiej
Dżem z borówek
Smakuje i wygląda podobnie, jak przetwory z czarnej porzeczki. Przepisy na borówkowe dżemy są niezwykle smaczne oraz posiadają znakomite składniki odżywcze, a borówki nie tracą właściwości nawet po zagotowaniu. Dżem może posłużyć również jako składnik na ciasto – cała rodzina z pewnością szybko pokocha go zajadać!
Lista składników
- 4 szklanki borówek
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Pamiętaj, aby dokładnie przebrać i umyć borówki!
Dżem z borówki amerykańskiej – sposób przygotowania
- Wrzuć do garnka trzy szklanki owoców, następnie dołóż pozostałe owoce (po rozgnieceniu ich łyżką).
- Gotuj borówki na małym ogniu przez ok. 10 minut. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, następnie dodaj cukier wraz z sokiem z cytryny.
- Gotuj przez ok. 20 minut, ciągle mieszając – uważaj, by dżem z borówek nie przywarł do dna.
- Przełóż gorący wywar do wyparzonych słojów, zakręć oraz ostudź kocem.
Przetwory z borówki amerykańskiej na lepszą pamięć!
Jeżeli wciąż o czymś zapominasz, zjedz dżem z borówki amerykańskiej! Owoce te ćwiczą pamięć podobnie, jak… ćwiczenia umysłowe. Zawierają one flawonoidy usprawniające połączenia w mózgu oraz komunikację pomiędzy komórkami. Warto więc robić dżemy borówkowe co najmniej tak często, jak przetwory z czarnej porzeczki!
Konfitura z borówką i jabłkiem
Konfitura z borówki amerykańskiej - przepis na smakołyk
Przetwory z borówki świetnie wpływają na wzrok. Pod wpływem promieni świetlnych w oku człowieka wytwarzają się wolne rodniki i trzeba je jakoś… neutralizować. Gdy się tego nie dokona, wzrok szybko się popsuje. Borówka amerykańska ukryta w konfiturze to doskonałe lekarstwo chroniące przed takimi schorzeniami!
Lista składników
- 1 kg borówki amerykańskiej
- 1,5 kg papierówek
- 300 g cukru
Umyj jabłka, obierz oraz je pokrój. Następnie zabierz się do dalszego przygotowywania!
Konfitura borówkowa z jabłkiem – sposób przygotowania
- Zasyp owoce cukrem i podsmaż, czekając aż zmiękną. Dodaj umyte wcześniej borówki i podsmaż je tak, by owoce się połączyły.
- Przełóż jeszcze gorącą konfiturę do słojów. Zakręć i zapasteryzuj (ok. 10 minut). Odstaw słoje do góry dnem na kilka minut, następnie pozostaw do wystygnięcia.
Na co jeszcze pomaga konfitura z borówki amerykańskiej?
W borówkach jest sporo kwasu galowego, a więc pomagają one hamować rozwój nowotworów np. płuc, wątroby czy przewodu pokarmowego. Borówki są również źródłem kwasu foliowego, chroniącego przed nowotworami macicy – przeciwdziałając również wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków. Dobrze oddziałują również na rozwój płodu – stąd też konfitury z borówek polecane są zwłaszcza kobietom w ciąży!
Jak wybierać i przechowywać borówki?
Jeżeli z owoców ma powstać dżem z borówek bądź nalewka z borówki amerykańskiej, muszą być one intensywnie niebieskie i pokryte białawym (kredowym) nalotem. Musisz sprawdzać, czy owoce nie są przypadkiem wilgotne, zgniłe bądź czy nie zaszły pleśnią. Mrożona borówka musi być sypka i nie zbita w jedną masę. Możesz przechowywać owoce w lodówce maksymalnie do tygodnia czasu. Jeżeli nie zjesz borówek od razu, nie myj ich! Aby je z kolei zamrozić, połóż nieumyte owoce na pergaminie i włóż do zamrażarki. Gdy zamarzną, przełóż je do plastikowego woreczka – możesz tak trzymać je nawet przez cały rok!