Kasza pęczak. Kiedy warto się na nią zdecydować?
Kasza pęczak – małe ziarno, a tak wiele korzyści! Dlaczego warto dać się jej skusić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszym artykule, gdzie odkryjecie, kiedy i dlaczego warto wprowadzić pęczak kaszę do swojej codziennej diety!
Pęczak a ochrona przed miażdżycą
Pęczak to doskonałe źródło niacyny, która wyróżnia się licznymi działaniami ochronnymi przeciwko czynnikom ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Ten związek kwasu nikotynowego oraz jego amidu, należący do witamin z grupy B, odgrywa kluczową rolę w kontekście m.in. obniżania poziomu cholesterolu całkowitego i zapobiegania utleniania LDL przez wolne rodniki, które mogłyby być potencjalnie szkodliwe dla ścian naczyń krwionośnych. Nicyna w procesie zmniejszania agregacji płytek krwi, finalnie zapobiega zakrzepicy żył głębokich, która jest niekorzystna dla organizmu człowieka. Wprowadzając więc pęczak kaszę do swojej diety, możecie mieć pewność, że wpłynie pozytywnie na zdrową pracę serca oraz funkcjonowanie układu naczyń krwionośnych.
Kasza pęczak a dieta lekkostrawna
Spożywanie kaszy pęczak jest zalecane u osób, których organizm został zaatakowany przez drobnoustroje chorobotwórcze i rozpoczął walkę z zaistniałymi dolegliwościami. Jest zatem świetnym wyborem dla dzieci lub dorosłych, u których wystąpiła na przykład gorączka. Co więcej, ziarno pęczak jest także polecane u kobiet karmiących piersią, ponieważ wspomaga laktację, zwiększając ilość produkowanego mleka. Nie na tym koniec jej zastosowań, gdyż dieta oparta na kaszy pęczak ze względu na swoje właściwości łagodzące jest korzystna u osób chorujących na nowotwory jelita grubego.
Warto podkreślić, że 100 g ugotowanej kaszy pęczak dostarcza jedynie 123 kcal, co sprawia, że jest to lekki, a jednocześnie pożywny produkt. A w związku z tym, że jego jedna porcja potrafi zawierać imponujące 3,8 g błonnika pokarmowego, skutecznie oczyszcza jelita z resztek pokarmowych, znacząco poprawiając perystaltykę tego narządu. Co więcej, błonnik reguluje jony metali ciężkich i równoważy frakcję cholesterolu LDL, zapobiegając gwałtownym skokom glukozy we krwi. Stąd kasza pęczak https://melvit.pl/b2b/kasze/kasza-jeczmienna-peczak/ jest składnikiem, po który często sięgają diabetycy.
Pęczak kasza – postawcie na dobrego producenta!
Jeśli pragniecie cieszyć się sprawdzoną jakością i wyjątkowym smakiem produktów pełnoziarnistych, postawcie na ofertę renomowanego producenta, takiego, jak Melvit. Pochodząca od nich kasza pęczak zdobyła uznanie największych:
- sieci handlowych,
- hurtowni,
- producentów artykułów spożywczych.
Nie ma, co się temu dziwić, gdyż dostarczają pęczak kaszę, która spełnia restrykcyjne normy europejskie GMP, GHP, HACCP oraz IFS. Wybierzcie zatem Melvit i delektujcie się aromatem ich zdrowych rozwiązań!