Jakie wino wybrać do ryby?

Wina są idealnym uzupełnieniem wielu dań, w tym również wykwintnych. Aby jednak dopieszczały kubki smakowe i pozwoliły w pełni cieszyć się bogactwem aromatów, powinno się je dopasować pod kątem potraw. Jakie wino najlepiej sprawdzi się do ryby?
W zdecydowanej większości przypadków poleca się wina białe, choć są dania, w których dopuszcza się wino czerwone. Jednak kolor wina to nie wszystko, bo trzeba również określić, czy ma być wytrawne, półsłodkie, słodkie, a to dodatkowo komplikuje wybór. Zastanówmy się więc, jak do tego podejść.
Ogólne zasady doboru wina do ryb
Podczas wyboru wina do ryb należy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami. Przede wszystkim lekkie wina zestawia się w połączeniu z lżejszymi daniami, a cięższe i bogatsze z cięższymi daniami. Ryby różnią się między sobą zarówno teksturą, jak i zawartością tłuszczu, dlatego ich wymagania względem wina są inne.
Drugą istotną sprawą są taniny, których w przypadku ryb się unika. Wysoką zawartość tanin ma wiele win czerwonych, stąd przy nich zachowuje się szczególną ostrożność. Nadmiar tanin może sprawić, że ryba będzie mieć metaliczny posmak.
I ostatnia rzecz – liczy się sposób przygotowania ryby. To, czy ryba jest smażona, czy grillowana, czy ma dużo przypraw albo sos znacząco wpływa na jej smak. Tym samym inaczej podchodzi się do wyboru wina.
Różne gatunki ryb mogą wymagać innego wina
Pierwszym czynnikiem wpływającym na wybór wina jest rodzaj ryby, jaką wykorzystano jako podstawę dania. W zależności od tego, jaka jest jej struktura, inne wino dopełni smaku. W przypadku chudych ryb jak flądra albo tilapia odpowiednie jest wino wytrawne cechujące się wysoką mineralnością. Do lekkich ryb pasują takie wina jak Chardonnay, Pinot Grigio i Albarino.
Serwując ryby o średniej strukturze jak pstrąg, dorsz i halibut, warto postawić na wina o bogatym smaku. Wtedy również można podać Chardonnay, a oprócz tego Sauvignon Blanc, czy Chenin Blanc.
Wino czerwone można połączyć z mięsistą rybą jak tuńczyk, łosoś i makrela. Ryby te przyrównuje się do steka, dlatego wino czerwone może być dobrym pomysłem, pod warunkiem że nie ma zbyt dużo tanin. Pinot Noir albo Cannau di Sargegna są odpowiednie. Równocześnie sprawdzają się wina białe i różowe jak biały burgund, Chardonney i Grenache Blanc.
Przyrządzenie ryby a dobór wina
W trakcie wyboru wina kluczowy jest sposób przyrządzania ryby i użyte przyprawy. W przypadku, kiedy użyto dużej ilości cytryny, warto zadbać, by wino było kwaskowate. Bezpiecznym wyborem jest Sauvignan Blanc bądź Chablis. Przy zupach rybnych dobrze sprawdza się wino różowe jak Guigas Vinho Verde. Przy rybach pieczonych stosuje się takie wina jak Soave Classico i Chardonnay. Do wędzonego łososia dobrze pasują wina różowe i musujące. Idealnym winem do surowej ryby na przykład w sushi jest wino śliwkowe, Vino Verde i Muscadet.
Dobór wina pod kątem sosu do ryby
Wino do ryb (sprawdź na: https://winezja.pl/wina/do-ryby) należy dobrać również pod kątem zastosowanych dodatków jak sosy, które całkowicie zmieniają smak. Przy sosach pikantnych, w których są takie przyprawy jak pieprz, chili i kolendra sprawdzi się Riesling bądź Grenache. Przy sosach kuchni azjatyckich cechujących się intensywnymi aromatami i słodyczą dobrą propozycją są Moscato, Riesling i Prosecco. Natomiast do sosu ze świeżymi ziołami jak tymianek, pietruszka i bazylia pasują wina ziołowe jak Chablis i Grenache Blanc.
Patrząc na powyższe, wybór wina do ryby nie zawsze jest tak oczywisty, jakby się wydawało. Dlatego też warto pamiętać o podstawowych zasadach, by wino idealnie komponowało się z serwowanym daniem.